Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › Just installed 2nd GTX 580, but nvidia control panel won't open
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Just installed 2nd GTX 580, but nvidia control panel won't open

post #1 of 4
Thread Starter 
I had my current rig for a few months. Just installed a 2nd GTX 580. I've made sure it's seated properly, checked all the power cables, i'm using an SLI bridge & confirmed with the mobo that I'm using an approved pci-e slot for the 2nd one.

I've tried putting the sli bridge from the left side, then right side, then flipped the bridge upside down but still nvidia control panel freezes when i open it and its just blank white and won't load.

I uninstalled the drivers restarted and reinstalled the drivers. They were actually the same drivers 266.58 but i still uninstalled and reinstalled. I played eve online and went to graphics with everything maxxed getting 300fps and i go in video and it recognizes gtx 580 1, gtx 580 2. So its getting more fps and detects both...

any ideas?
i7 930 Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 @ 4.0 EVGA x58 SLI LE EVGA GTX 580 SLI 3x2GB G. SKill DDR3 1600 cas7 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
GskillPhoenixPro 120GBx2 raid0, SmsngF31TB x3 r0 LG sata 2 optical Windows 7 Home Premium Dell U3011, Samsung 2434 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Ergonomic 4000 Corsair TX950 Antec 300 Illusion Razer Naga 
Mouse Pad
Razer Destructor 
  hide details  
Reply
i7 930 Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 @ 4.0 EVGA x58 SLI LE EVGA GTX 580 SLI 3x2GB G. SKill DDR3 1600 cas7 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
GskillPhoenixPro 120GBx2 raid0, SmsngF31TB x3 r0 LG sata 2 optical Windows 7 Home Premium Dell U3011, Samsung 2434 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Ergonomic 4000 Corsair TX950 Antec 300 Illusion Razer Naga 
Mouse Pad
Razer Destructor 
  hide details  
Reply
post #2 of 4
try using the new beta drivers and see if that does anything for yeah. Have you swapped the cards to see if that does it also?
 
Problem Solver
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
intel Core i5 3570k 4.5ghz 1.200v - 0.000 offset  Gigabyte z77X-UP4 TH Beta Bios F11C with lastes... Sapphire 7950 3GB GSkill 2x8gb 2400mhz 11-13-13-31 T2 @ 10-13-13-... 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 128GB SSD SATA 3.0 M4-CT128M4SSD1 Corsair H80 v2i AIO liquid cooling Windows 10 Professional x64 47 inch Samsung LCD HD TV 
PowerAudio
Corsair 850w modular stock 
CPUMotherboardGraphicsRAM
C2Q Q6600 GO @ 3.2ghz 1.28 Gigabyte P35 DS3-L Pencil modded Nvidia 9800 GT 512mb 2x1gb Gskill 1066 5-5-5-15 & 2x1gb Gskill Pi 80... 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial m4 CT128M4SSD1 128GB SSD - OS Drive Samsung HD103UJ & SJ 1 Terabyte HDD LG 22x DVD burner Arctic Freezer Pro 2  
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Pro SP1 x64 HannsG 27.5" Widescreen Red thingy 750w Single rail old raidmax from 1st build beat to death 
  hide details  
Reply
 
Problem Solver
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
intel Core i5 3570k 4.5ghz 1.200v - 0.000 offset  Gigabyte z77X-UP4 TH Beta Bios F11C with lastes... Sapphire 7950 3GB GSkill 2x8gb 2400mhz 11-13-13-31 T2 @ 10-13-13-... 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 128GB SSD SATA 3.0 M4-CT128M4SSD1 Corsair H80 v2i AIO liquid cooling Windows 10 Professional x64 47 inch Samsung LCD HD TV 
PowerAudio
Corsair 850w modular stock 
CPUMotherboardGraphicsRAM
C2Q Q6600 GO @ 3.2ghz 1.28 Gigabyte P35 DS3-L Pencil modded Nvidia 9800 GT 512mb 2x1gb Gskill 1066 5-5-5-15 & 2x1gb Gskill Pi 80... 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial m4 CT128M4SSD1 128GB SSD - OS Drive Samsung HD103UJ & SJ 1 Terabyte HDD LG 22x DVD burner Arctic Freezer Pro 2  
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Pro SP1 x64 HannsG 27.5" Widescreen Red thingy 750w Single rail old raidmax from 1st build beat to death 
  hide details  
Reply
post #3 of 4
At this point I'd probably try a safe-mode driver sweep if it were me.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
xeon X5675 6-core @ 4.1ghz (1.29v, 20x205 +ht ) rampage iii extreme msi rx470 gaming X (the $159 budget king) 3 x 2gb corsair xms3 pc12800 (9-9-9-24-1T@1600MHz) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
hynix 250gb ssd (boot), 2tb deskstar (apps),1tb... plextor px-712sa - still the best optical drive... corsair h8o v2 aio W10 home 
MonitorPowerCaseAudio
asus vw266h 25.5" (1920x1200) abs sl (enermax revolution) * single 70A rail 850w silverstone rv-03 XFi Titanium 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
xeon X5675 6-core @ 4.1ghz (1.29v, 20x205 +ht ) rampage iii extreme msi rx470 gaming X (the $159 budget king) 3 x 2gb corsair xms3 pc12800 (9-9-9-24-1T@1600MHz) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
hynix 250gb ssd (boot), 2tb deskstar (apps),1tb... plextor px-712sa - still the best optical drive... corsair h8o v2 aio W10 home 
MonitorPowerCaseAudio
asus vw266h 25.5" (1920x1200) abs sl (enermax revolution) * single 70A rail 850w silverstone rv-03 XFi Titanium 
  hide details  
Reply
post #4 of 4
Quote:
Originally Posted by elderfoster;13016609 
I had my current rig for a few months. Just installed a 2nd GTX 580. I've made sure it's seated properly, checked all the power cables, i'm using an SLI bridge & confirmed with the mobo that I'm using an approved pci-e slot for the 2nd one.

I've tried putting the sli bridge from the left side, then right side, then flipped the bridge upside down but still nvidia control panel freezes when i open it and its just blank white and won't load.

I uninstalled the drivers restarted and reinstalled the drivers. They were actually the same drivers 266.58 but i still uninstalled and reinstalled. I played eve online and went to graphics with everything maxxed getting 300fps and i go in video and it recognizes gtx 580 1, gtx 580 2. So its getting more fps and detects both...

any ideas?

Let me summarize to make sure I understand you fully:
(1) Both cards were installed without an issue
(2) The only problem is: screen freezing when opening the Control Panel
(3) Windows' Device Manager recognized both cards without an exclamation mark
(4) Played a game and saw framerate improvement due to SLI

Considering (4), I think SLI is recognized and running, at least partially software-wise.

As you are using driver 266.58, I suggest you to try Beta driver 270.51. Not only this driver brings performance improvement to your GTX580, it also (since Beta driver 267.24) '' Fixes an issue where the NVIDIA control panel may not be accessible via the Windows desktop. ''
This could very well be what you are facing with.

(In case driver 270.51 does not work, try 267.31 and 267.24 as well)

Nvidia download link for Beta drivers:
http://www.nvidia.com/Download/Find.aspx?lang=en-us
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: NVIDIA
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › Just installed 2nd GTX 580, but nvidia control panel won't open