Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › SSD not detected and cannot enter EFI bios
New Posts  All Forums:Forum Nav:

SSD not detected and cannot enter EFI bios

post #1 of 18
Thread Starter 
My friend has finished building his Sandy Bridge build. Relevant hardware:

CPU: i7-2600K
Mobo: ASUS Maximus IV Extreme
GPU: Gigabyte GTX 580
SSD: Crucial 256GB SATA III

We inserted the Windows 7 Ultimate (64-bit) CD into the CD drive. The screen goes to the windows installation screen, but among the drives, the SSD is not detected. Additionally, even when we remove the drive, it seems that the computer is still looking for the CD drive, even thought there's nothing in there. We can't enter even the EFI BIOS after pressing "delete" when prompted. After we press delete first, it then proceeds to do the drive searching, loads the "press delete" screen again, but then promptly goes to a black screen with one underscore flashing about three lines down the screen. What's going on? He's worried the SSD is dead, which I doubt but it could be. Just for additional info, the CD drive and SSD are plugged into the SATA III ports using the Marvell controller. Any ideas what's going on and how to solve it?

EDIT: The motherboard gives the code AE, which, in the manual, says "Legacy Boot event". Dunno if that's significant or not but any info is good info in this situation I guess.
Edited by alwang17 - 4/8/11 at 5:41am
ASDFK
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965 ASRock 880G Extreme3 Sapphire HD 5770 Vapor-X Kingston HyperX 4GB 
Hard DriveOSMonitorPower
1TB Caviar Black/1.5TB Barracuda x2 Windows 7 64-bit Samsung E2220 CM SilentPro M600 600W 
CaseMouse
CM HAF-932 Razer Abyssus 
  hide details  
Reply
ASDFK
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965 ASRock 880G Extreme3 Sapphire HD 5770 Vapor-X Kingston HyperX 4GB 
Hard DriveOSMonitorPower
1TB Caviar Black/1.5TB Barracuda x2 Windows 7 64-bit Samsung E2220 CM SilentPro M600 600W 
CaseMouse
CM HAF-932 Razer Abyssus 
  hide details  
Reply
post #2 of 18
Thread Starter 
although i hate to do it....
bump
ASDFK
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965 ASRock 880G Extreme3 Sapphire HD 5770 Vapor-X Kingston HyperX 4GB 
Hard DriveOSMonitorPower
1TB Caviar Black/1.5TB Barracuda x2 Windows 7 64-bit Samsung E2220 CM SilentPro M600 600W 
CaseMouse
CM HAF-932 Razer Abyssus 
  hide details  
Reply
ASDFK
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965 ASRock 880G Extreme3 Sapphire HD 5770 Vapor-X Kingston HyperX 4GB 
Hard DriveOSMonitorPower
1TB Caviar Black/1.5TB Barracuda x2 Windows 7 64-bit Samsung E2220 CM SilentPro M600 600W 
CaseMouse
CM HAF-932 Razer Abyssus 
  hide details  
Reply
post #3 of 18
Ah this happened to me when i installed win7 ulti on my SSD, i cant remember what i did to fix it, sorry.
but try putting it into a different PC to check if its dead
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E7500 @ 2.93 (stock) ASUS P5KPL-AM/PS EVGA GTX 460 4gb DDR2 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
1xTB, 1x2TB, 1x120gb SSD Win7 Ultimate 24inch Acer Razer Lycosa Gaming Keyboard 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX-650 Centurion CoolerMaster CM Storm Sentinel ROCCAT Sense Adrenaline Softpad 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E7500 @ 2.93 (stock) ASUS P5KPL-AM/PS EVGA GTX 460 4gb DDR2 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
1xTB, 1x2TB, 1x120gb SSD Win7 Ultimate 24inch Acer Razer Lycosa Gaming Keyboard 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX-650 Centurion CoolerMaster CM Storm Sentinel ROCCAT Sense Adrenaline Softpad 
  hide details  
Reply
post #4 of 18
Try the SSD in an Intel SATA2/3 slot; I'm not sure how this is relevant, but I've seen threads complaining about not being able to install Win on the Marvel controller. After installing Win on an Intel SATA port you can switch back to the Marvel.
Centurion
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II 940 @3.3GHz 1.25V Gigabyte 790X-DS4 XFX 5850 8GB OCZ DDR2-800 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Corsair Force 3 TRUE Win 7 Pro x64 ACER 23" TN  
PowerCase
400W Silverstone Strider Antec P182 
  hide details  
Reply
Centurion
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II 940 @3.3GHz 1.25V Gigabyte 790X-DS4 XFX 5850 8GB OCZ DDR2-800 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Corsair Force 3 TRUE Win 7 Pro x64 ACER 23" TN  
PowerCase
400W Silverstone Strider Antec P182 
  hide details  
Reply
post #5 of 18
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by dragosmp View Post
Try the SSD in an Intel SATA2/3 slot; I'm not sure how this is relevant, but I've seen threads complaining about not being able to install Win on the Marvel controller. After installing Win on an Intel SATA port you can switch back to the Marvel.
So it's possibly a driver issue related to the Marvell controller? It makes some sense, cause all the hard drives using the intel ports are detected.
ASDFK
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965 ASRock 880G Extreme3 Sapphire HD 5770 Vapor-X Kingston HyperX 4GB 
Hard DriveOSMonitorPower
1TB Caviar Black/1.5TB Barracuda x2 Windows 7 64-bit Samsung E2220 CM SilentPro M600 600W 
CaseMouse
CM HAF-932 Razer Abyssus 
  hide details  
Reply
ASDFK
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965 ASRock 880G Extreme3 Sapphire HD 5770 Vapor-X Kingston HyperX 4GB 
Hard DriveOSMonitorPower
1TB Caviar Black/1.5TB Barracuda x2 Windows 7 64-bit Samsung E2220 CM SilentPro M600 600W 
CaseMouse
CM HAF-932 Razer Abyssus 
  hide details  
Reply
post #6 of 18
Quote:
Originally Posted by alwang17 View Post
So it's possibly a driver issue related to the Marvell controller? It makes some sense, cause all the hard drives using the intel ports are detected.
Not a driver issue, but you should not have any other drives connected. Only connect the SSD into port 0. Install, and then swap it to the Marvell controlled one after, and then hook the other drives back up.
BlueMonster
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 950 (batch 3041A657) Gigabyte x58-ud3r XFX HD6970 2Gb Crossfire Corsair Dominator 6gb 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
C-300 64 Gb In Raid, WD 500Gb in Raid DVD/CD RW Windows 7 64bit Asus VE248H 1 over 3 Eyefinity with Ergotech Stand 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech 510 Corsair HX850 Cooler Master HAF 932 (mod'd AMD version) Razer Naga 
  hide details  
Reply
BlueMonster
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 950 (batch 3041A657) Gigabyte x58-ud3r XFX HD6970 2Gb Crossfire Corsair Dominator 6gb 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
C-300 64 Gb In Raid, WD 500Gb in Raid DVD/CD RW Windows 7 64bit Asus VE248H 1 over 3 Eyefinity with Ergotech Stand 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech 510 Corsair HX850 Cooler Master HAF 932 (mod'd AMD version) Razer Naga 
  hide details  
Reply
post #7 of 18
Thread Starter 
Well i hooked the SSD up to one of the other ports but still no detection during Windows installation. Haven't tried doing it by itself will try now.
ASDFK
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965 ASRock 880G Extreme3 Sapphire HD 5770 Vapor-X Kingston HyperX 4GB 
Hard DriveOSMonitorPower
1TB Caviar Black/1.5TB Barracuda x2 Windows 7 64-bit Samsung E2220 CM SilentPro M600 600W 
CaseMouse
CM HAF-932 Razer Abyssus 
  hide details  
Reply
ASDFK
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965 ASRock 880G Extreme3 Sapphire HD 5770 Vapor-X Kingston HyperX 4GB 
Hard DriveOSMonitorPower
1TB Caviar Black/1.5TB Barracuda x2 Windows 7 64-bit Samsung E2220 CM SilentPro M600 600W 
CaseMouse
CM HAF-932 Razer Abyssus 
  hide details  
Reply
post #8 of 18
Did you try to reset the CMOS by taking out the battery for 5 min ? if not do it and try again..
Zorg Beast
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core I5 2500K Asus P67 Sabertooth B3 Evga Nvidia GTX 580 ( Artic cooling accelero pl... G.skill Ripjaw 8 GB 1333 Mhz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD 500 GB Black- Soon SSD :) LG Something... Cooler master 212  Win 7 Pro 64 bit 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 19 Inch Logitech Wava Seasonic S12 II Bronze 520W+80 Cooler Master II Advanced 
Mouse
Logitech Wava 
  hide details  
Reply
Zorg Beast
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core I5 2500K Asus P67 Sabertooth B3 Evga Nvidia GTX 580 ( Artic cooling accelero pl... G.skill Ripjaw 8 GB 1333 Mhz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD 500 GB Black- Soon SSD :) LG Something... Cooler master 212  Win 7 Pro 64 bit 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 19 Inch Logitech Wava Seasonic S12 II Bronze 520W+80 Cooler Master II Advanced 
Mouse
Logitech Wava 
  hide details  
Reply
post #9 of 18
If you still can't enter the efi by pressing del, clear the RTC and you'll get a press f1 to enter setup. That should get you in.
post #10 of 18
Thread Starter 
Just tried the drive by itself and nothing happened. Taking out the battery and seeing what's up now.
ASDFK
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965 ASRock 880G Extreme3 Sapphire HD 5770 Vapor-X Kingston HyperX 4GB 
Hard DriveOSMonitorPower
1TB Caviar Black/1.5TB Barracuda x2 Windows 7 64-bit Samsung E2220 CM SilentPro M600 600W 
CaseMouse
CM HAF-932 Razer Abyssus 
  hide details  
Reply
ASDFK
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965 ASRock 880G Extreme3 Sapphire HD 5770 Vapor-X Kingston HyperX 4GB 
Hard DriveOSMonitorPower
1TB Caviar Black/1.5TB Barracuda x2 Windows 7 64-bit Samsung E2220 CM SilentPro M600 600W 
CaseMouse
CM HAF-932 Razer Abyssus 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel - General
Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › SSD not detected and cannot enter EFI bios