Overclock.net › Forums › AMD › AMD CPUs › Just did my first OC, but clock speed dropped back to original?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Just did my first OC, but clock speed dropped back to original? - Page 4

post #31 of 37
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by E-Peen View Post
For 3.8 bump the multi from 18x to 20x

Remember to stability test!
I thought it was x19 o_o

Anyway, is my CPU at 3.6GHz then? Are the programs just all showing the speed incorrectly? Any ideas as to why this happens?
post #32 of 37
Bump the CPU voltage up a notch or two if it's not stable. And put the CPU northbridge freq to 2400MHz. Should feel snappier.
Oxygène
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 5 1600 MSI B350 Tomahawk Arctic VTX3D R9 390 8GB G.Skill Ripjaws  
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Kingston Hyper X Kingston HyperX Fury ADATA SP550 ADATA SX8000 
CoolingOSMonitorKeyboard
Noctua NH-D15 SE-AM4 Windows 10 Dell U2711 Microsoft WK 800 
PowerCaseMouse
Chieftec A-135 Series 1000W NZXT. Phantom 410 Microsoft WM 1000 
  hide details  
Reply
Oxygène
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 5 1600 MSI B350 Tomahawk Arctic VTX3D R9 390 8GB G.Skill Ripjaws  
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Kingston Hyper X Kingston HyperX Fury ADATA SP550 ADATA SX8000 
CoolingOSMonitorKeyboard
Noctua NH-D15 SE-AM4 Windows 10 Dell U2711 Microsoft WK 800 
PowerCaseMouse
Chieftec A-135 Series 1000W NZXT. Phantom 410 Microsoft WM 1000 
  hide details  
Reply
post #33 of 37
Quote:
Originally Posted by ComradeNF View Post
I thought it was x19 o_o

Anyway, is my CPU at 3.6GHz then? Are the programs just all showing the speed incorrectly? Any ideas as to why this happens?
It might be, I'm bad at math plus I'm not sure what your BCLK is so I'm not sure what every one multi bump equals. .5, 1, etc.

And yes, your CPU is currently running at 3.6Ghz, monitoring programs are just displaying it incorrectly. I honestly don't know what it is. I've seen it before and it always seems to be an issue with AM3 boards.
post #34 of 37
Windows is showing the correct speed. No idea why programs would say any different. Maybe try to reinstall cpu-z..
Oxygène
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 5 1600 MSI B350 Tomahawk Arctic VTX3D R9 390 8GB G.Skill Ripjaws  
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Kingston Hyper X Kingston HyperX Fury ADATA SP550 ADATA SX8000 
CoolingOSMonitorKeyboard
Noctua NH-D15 SE-AM4 Windows 10 Dell U2711 Microsoft WK 800 
PowerCaseMouse
Chieftec A-135 Series 1000W NZXT. Phantom 410 Microsoft WM 1000 
  hide details  
Reply
Oxygène
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 5 1600 MSI B350 Tomahawk Arctic VTX3D R9 390 8GB G.Skill Ripjaws  
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Kingston Hyper X Kingston HyperX Fury ADATA SP550 ADATA SX8000 
CoolingOSMonitorKeyboard
Noctua NH-D15 SE-AM4 Windows 10 Dell U2711 Microsoft WK 800 
PowerCaseMouse
Chieftec A-135 Series 1000W NZXT. Phantom 410 Microsoft WM 1000 
  hide details  
Reply
post #35 of 37
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by kzone75 View Post
Windows is showing the correct speed. No idea why programs would say any different. Maybe try to reinstall cpu-z..
It isn't only CPU-Z. Coretemp and Overdrive show the same exact thing. Very weird problem.
post #36 of 37
I am starting to think that it is the Overdrive that's causing the misreads. Haven't had it for a while, so I need to take a look. I remember I had some issues with that program..
Oxygène
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 5 1600 MSI B350 Tomahawk Arctic VTX3D R9 390 8GB G.Skill Ripjaws  
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Kingston Hyper X Kingston HyperX Fury ADATA SP550 ADATA SX8000 
CoolingOSMonitorKeyboard
Noctua NH-D15 SE-AM4 Windows 10 Dell U2711 Microsoft WK 800 
PowerCaseMouse
Chieftec A-135 Series 1000W NZXT. Phantom 410 Microsoft WM 1000 
  hide details  
Reply
Oxygène
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 5 1600 MSI B350 Tomahawk Arctic VTX3D R9 390 8GB G.Skill Ripjaws  
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Kingston Hyper X Kingston HyperX Fury ADATA SP550 ADATA SX8000 
CoolingOSMonitorKeyboard
Noctua NH-D15 SE-AM4 Windows 10 Dell U2711 Microsoft WK 800 
PowerCaseMouse
Chieftec A-135 Series 1000W NZXT. Phantom 410 Microsoft WM 1000 
  hide details  
Reply
post #37 of 37
Uh, 20x would be 4.0.
/hwaw
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel Core i7 3770k @ 4.3ghz 1.160v ASRock Z77 Extreme6 Gigabyte R9 290 Windforce Sapphire R9 290 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
2x4gb Samsung RAM @ 2000mhz 9-10-9-28 1.425v OCZ Vertex 4 Hitacho Deskstar Crucial M550 
CoolingCoolingCoolingOS
Corsair H80 (CPU) Thermalright Spitfire (GPU) Gelid Icy Vision (GPU) Windows 7 Ultimate 64-bit 
MonitorMonitorKeyboardPower
BENQ GW2450 Asus PB278Q Cooler Master Quickfire Rapid Seasonic 750w  
CaseMouseMouse Pad
Black Interior HAF 932 Roccat Kone  Artisan Hien Hard 
  hide details  
Reply
/hwaw
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel Core i7 3770k @ 4.3ghz 1.160v ASRock Z77 Extreme6 Gigabyte R9 290 Windforce Sapphire R9 290 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
2x4gb Samsung RAM @ 2000mhz 9-10-9-28 1.425v OCZ Vertex 4 Hitacho Deskstar Crucial M550 
CoolingCoolingCoolingOS
Corsair H80 (CPU) Thermalright Spitfire (GPU) Gelid Icy Vision (GPU) Windows 7 Ultimate 64-bit 
MonitorMonitorKeyboardPower
BENQ GW2450 Asus PB278Q Cooler Master Quickfire Rapid Seasonic 750w  
CaseMouseMouse Pad
Black Interior HAF 932 Roccat Kone  Artisan Hien Hard 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD CPUs
Overclock.net › Forums › AMD › AMD CPUs › Just did my first OC, but clock speed dropped back to original?