Overclock.net › Forums › Graphics Cards › Graphics Cards - General › GPU inserted on an x16 PCI-E, but GPU-z says running only @x4
New Posts  All Forums:Forum Nav:

GPU inserted on an x16 PCI-E, but GPU-z says running only @x4

post #1 of 14
Thread Starter 
hello everyone. I'm just new here and I'm not sure if I have posted this thread in the correct section. Well, here is my problem.

According to GPU-z, my graphics card is running electrically at only x4?
My graphic card is Palit GeForce GTS450 inserted into the very first PCI-E x16 slot(Navy Blue) of my Asus P8P67 Deluxe (B3) motherboard, which runs electrically at full x16 slot when only one PCI-E x16 slot is populated.

My motherboard:
http://www.asus.com/Motherboards/Int...specifications

Thank you very much.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-2600K Asus P8P67 Deluxe (B3) Palit GeForce GTS450 G. Skill 2x 4GB DDR3-1600MHz CL9 1.25V 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB and 160GB Seagate Barracuda 7200RPM Samsung DVD-RW Windows 7 64-bit 17" AOC and 20" Sony Bravia 
KeyboardPowerCaseMouse
Generic HEC Cougar 550TE Aerocool XPredator Evil Black Edition Microsoft SideWinder X5 
Mouse Pad
Generic 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-2600K Asus P8P67 Deluxe (B3) Palit GeForce GTS450 G. Skill 2x 4GB DDR3-1600MHz CL9 1.25V 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB and 160GB Seagate Barracuda 7200RPM Samsung DVD-RW Windows 7 64-bit 17" AOC and 20" Sony Bravia 
KeyboardPowerCaseMouse
Generic HEC Cougar 550TE Aerocool XPredator Evil Black Edition Microsoft SideWinder X5 
Mouse Pad
Generic 
  hide details  
Reply
post #2 of 14
try reseating the GPU into the slot. If that doesn't work, run furmark, or a game. It could be the PCIe power saving modes, and is nothing to worry about, if that is the case
Longshot r4.2
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600k Maximus IV GENE-Z eVGA GTX780 Ti 3GB Sniper 8GB 1600 1.25V 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
M4 256GB + C300 128GB + WD Red 4TB LG Blu-ray RW external Windows 10 U2711 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky Shine 3 AX850 FT03b Logitech G9x 
Mouse PadAudio
Bubbles Pad NR1604 + RB-51 II 
  hide details  
Reply
Longshot r4.2
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600k Maximus IV GENE-Z eVGA GTX780 Ti 3GB Sniper 8GB 1600 1.25V 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
M4 256GB + C300 128GB + WD Red 4TB LG Blu-ray RW external Windows 10 U2711 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky Shine 3 AX850 FT03b Logitech G9x 
Mouse PadAudio
Bubbles Pad NR1604 + RB-51 II 
  hide details  
Reply
post #3 of 14
Thread Starter 
Oh,, I have tried Furmark and the FPS is the same as before I used this motherboard. But the GPU-z still say it's at x4 even when I'm Furmark-ing, is that okay? I'll try to reseat the GPU later..
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-2600K Asus P8P67 Deluxe (B3) Palit GeForce GTS450 G. Skill 2x 4GB DDR3-1600MHz CL9 1.25V 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB and 160GB Seagate Barracuda 7200RPM Samsung DVD-RW Windows 7 64-bit 17" AOC and 20" Sony Bravia 
KeyboardPowerCaseMouse
Generic HEC Cougar 550TE Aerocool XPredator Evil Black Edition Microsoft SideWinder X5 
Mouse Pad
Generic 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-2600K Asus P8P67 Deluxe (B3) Palit GeForce GTS450 G. Skill 2x 4GB DDR3-1600MHz CL9 1.25V 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB and 160GB Seagate Barracuda 7200RPM Samsung DVD-RW Windows 7 64-bit 17" AOC and 20" Sony Bravia 
KeyboardPowerCaseMouse
Generic HEC Cougar 550TE Aerocool XPredator Evil Black Edition Microsoft SideWinder X5 
Mouse Pad
Generic 
  hide details  
Reply
post #4 of 14
to be honest, x4 only makes a real effect with higher power cards, like the GTX480, however, I'd try reseating the GPU, just in case
Longshot r4.2
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600k Maximus IV GENE-Z eVGA GTX780 Ti 3GB Sniper 8GB 1600 1.25V 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
M4 256GB + C300 128GB + WD Red 4TB LG Blu-ray RW external Windows 10 U2711 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky Shine 3 AX850 FT03b Logitech G9x 
Mouse PadAudio
Bubbles Pad NR1604 + RB-51 II 
  hide details  
Reply
Longshot r4.2
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600k Maximus IV GENE-Z eVGA GTX780 Ti 3GB Sniper 8GB 1600 1.25V 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
M4 256GB + C300 128GB + WD Red 4TB LG Blu-ray RW external Windows 10 U2711 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky Shine 3 AX850 FT03b Logitech G9x 
Mouse PadAudio
Bubbles Pad NR1604 + RB-51 II 
  hide details  
Reply
post #5 of 14
Thread Starter 
Oh okay.... I'll put two A60 or two A70(SLI) + GTS 450(For Physx) someday. ... A = Nvidia card generation... Thanks ablearcher
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-2600K Asus P8P67 Deluxe (B3) Palit GeForce GTS450 G. Skill 2x 4GB DDR3-1600MHz CL9 1.25V 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB and 160GB Seagate Barracuda 7200RPM Samsung DVD-RW Windows 7 64-bit 17" AOC and 20" Sony Bravia 
KeyboardPowerCaseMouse
Generic HEC Cougar 550TE Aerocool XPredator Evil Black Edition Microsoft SideWinder X5 
Mouse Pad
Generic 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-2600K Asus P8P67 Deluxe (B3) Palit GeForce GTS450 G. Skill 2x 4GB DDR3-1600MHz CL9 1.25V 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB and 160GB Seagate Barracuda 7200RPM Samsung DVD-RW Windows 7 64-bit 17" AOC and 20" Sony Bravia 
KeyboardPowerCaseMouse
Generic HEC Cougar 550TE Aerocool XPredator Evil Black Edition Microsoft SideWinder X5 
Mouse Pad
Generic 
  hide details  
Reply
post #6 of 14
Have you checked the PEG connectors to make sure there is not missing or have excessive wear on the pins. Try a different video card and see if that changes if so its the video card.
 
Problem Solver
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
intel Core i5 3570k 4.5ghz 1.200v - 0.000 offset  Gigabyte z77X-UP4 TH Beta Bios F11C with lastes... Sapphire 7950 3GB GSkill 2x8gb 2400mhz 11-13-13-31 T2 @ 10-13-13-... 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 128GB SSD SATA 3.0 M4-CT128M4SSD1 Corsair H80 v2i AIO liquid cooling Windows 10 Professional x64 47 inch Samsung LCD HD TV 
PowerAudio
Corsair 850w modular stock 
CPUMotherboardGraphicsRAM
C2Q Q6600 GO @ 3.2ghz 1.28 Gigabyte P35 DS3-L Pencil modded Nvidia 9800 GT 512mb 2x1gb Gskill 1066 5-5-5-15 & 2x1gb Gskill Pi 80... 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial m4 CT128M4SSD1 128GB SSD - OS Drive Samsung HD103UJ & SJ 1 Terabyte HDD LG 22x DVD burner Arctic Freezer Pro 2  
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Pro SP1 x64 HannsG 27.5" Widescreen Red thingy 750w Single rail old raidmax from 1st build beat to death 
  hide details  
Reply
 
Problem Solver
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
intel Core i5 3570k 4.5ghz 1.200v - 0.000 offset  Gigabyte z77X-UP4 TH Beta Bios F11C with lastes... Sapphire 7950 3GB GSkill 2x8gb 2400mhz 11-13-13-31 T2 @ 10-13-13-... 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 128GB SSD SATA 3.0 M4-CT128M4SSD1 Corsair H80 v2i AIO liquid cooling Windows 10 Professional x64 47 inch Samsung LCD HD TV 
PowerAudio
Corsair 850w modular stock 
CPUMotherboardGraphicsRAM
C2Q Q6600 GO @ 3.2ghz 1.28 Gigabyte P35 DS3-L Pencil modded Nvidia 9800 GT 512mb 2x1gb Gskill 1066 5-5-5-15 & 2x1gb Gskill Pi 80... 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial m4 CT128M4SSD1 128GB SSD - OS Drive Samsung HD103UJ & SJ 1 Terabyte HDD LG 22x DVD burner Arctic Freezer Pro 2  
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Pro SP1 x64 HannsG 27.5" Widescreen Red thingy 750w Single rail old raidmax from 1st build beat to death 
  hide details  
Reply
post #7 of 14
Thread Starter 
Oh Terraprime,, that's a good idea too. I have an extra video card. What if it's because I have missing or excessively worn pins on my GTS450?

I bought my GTS450 just last October 1 and I have only inserted it for three times in its whole life..

Thank you
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-2600K Asus P8P67 Deluxe (B3) Palit GeForce GTS450 G. Skill 2x 4GB DDR3-1600MHz CL9 1.25V 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB and 160GB Seagate Barracuda 7200RPM Samsung DVD-RW Windows 7 64-bit 17" AOC and 20" Sony Bravia 
KeyboardPowerCaseMouse
Generic HEC Cougar 550TE Aerocool XPredator Evil Black Edition Microsoft SideWinder X5 
Mouse Pad
Generic 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-2600K Asus P8P67 Deluxe (B3) Palit GeForce GTS450 G. Skill 2x 4GB DDR3-1600MHz CL9 1.25V 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB and 160GB Seagate Barracuda 7200RPM Samsung DVD-RW Windows 7 64-bit 17" AOC and 20" Sony Bravia 
KeyboardPowerCaseMouse
Generic HEC Cougar 550TE Aerocool XPredator Evil Black Edition Microsoft SideWinder X5 
Mouse Pad
Generic 
  hide details  
Reply
post #8 of 14
Thread Starter 
Guys, I have tried cleaning the graphic card pins with cloth and eraser. GPU-z still says it's running electrically at x14.. :'( I'm sorry if I'm too noob...
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-2600K Asus P8P67 Deluxe (B3) Palit GeForce GTS450 G. Skill 2x 4GB DDR3-1600MHz CL9 1.25V 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB and 160GB Seagate Barracuda 7200RPM Samsung DVD-RW Windows 7 64-bit 17" AOC and 20" Sony Bravia 
KeyboardPowerCaseMouse
Generic HEC Cougar 550TE Aerocool XPredator Evil Black Edition Microsoft SideWinder X5 
Mouse Pad
Generic 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-2600K Asus P8P67 Deluxe (B3) Palit GeForce GTS450 G. Skill 2x 4GB DDR3-1600MHz CL9 1.25V 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB and 160GB Seagate Barracuda 7200RPM Samsung DVD-RW Windows 7 64-bit 17" AOC and 20" Sony Bravia 
KeyboardPowerCaseMouse
Generic HEC Cougar 550TE Aerocool XPredator Evil Black Edition Microsoft SideWinder X5 
Mouse Pad
Generic 
  hide details  
Reply
post #9 of 14
it could be gpuz my 5970 is in the 8x slot and gpuz says its 16x but everest shows it is running 8x.
SABERWOLF
(18 items)
 
XEON-WOLF
(18 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-6800K MSI X99A GAMING PRO CARBON EVGA GTX 1080 FTW Hydro Copper G.SKILL TridentZ Series 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung EVO 850 500 EK-SBAY Dual DDC 3.2 PWM Serial Alphacool NexXxoS ST30 Full Copper Radiator 360 Hardware Labs Black Ice SR2 Multiport Black Car... 
CoolingCoolingOSMonitor
EK-CoolStream RAD XTC 420 koolance 380i Windows 10 Pro ASUS VW246H Black 24" 2ms 
PowerCaseMouseAudio
SeaSonic M12D SS-850 850W  Thermaltake core x71 CM Storm Sentinel Advance II Corsair Void 
CPUMotherboardGraphicsRAM
X5675@4400 1.344 ASUS P6X58D-E XfX RX480 RS F3-12800CL7T-6GBPI 6-7-6-21 1T 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
F3-12800CL9S-4GBRL WDC WD1001FALS-00J7B1 ST31000340AS WDC WD7500AAKS-00RBA0 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Hitachi HDS723020BLA642 ihas 624-A SilverStone Heligon HE01 windows 10 64 Pro 
MonitorPowerCase
Vizio 42inch lcd tv CORSAIR CMPSU-950TX Modded Rocketfish 
  hide details  
Reply
SABERWOLF
(18 items)
 
XEON-WOLF
(18 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-6800K MSI X99A GAMING PRO CARBON EVGA GTX 1080 FTW Hydro Copper G.SKILL TridentZ Series 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung EVO 850 500 EK-SBAY Dual DDC 3.2 PWM Serial Alphacool NexXxoS ST30 Full Copper Radiator 360 Hardware Labs Black Ice SR2 Multiport Black Car... 
CoolingCoolingOSMonitor
EK-CoolStream RAD XTC 420 koolance 380i Windows 10 Pro ASUS VW246H Black 24" 2ms 
PowerCaseMouseAudio
SeaSonic M12D SS-850 850W  Thermaltake core x71 CM Storm Sentinel Advance II Corsair Void 
CPUMotherboardGraphicsRAM
X5675@4400 1.344 ASUS P6X58D-E XfX RX480 RS F3-12800CL7T-6GBPI 6-7-6-21 1T 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
F3-12800CL9S-4GBRL WDC WD1001FALS-00J7B1 ST31000340AS WDC WD7500AAKS-00RBA0 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Hitachi HDS723020BLA642 ihas 624-A SilverStone Heligon HE01 windows 10 64 Pro 
MonitorPowerCase
Vizio 42inch lcd tv CORSAIR CMPSU-950TX Modded Rocketfish 
  hide details  
Reply
post #10 of 14
Check your BIOS.
Try another slot.
Try another GPU since it could be the mb
Update the driver??
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Graphics Cards - General
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › Graphics Cards - General › GPU inserted on an x16 PCI-E, but GPU-z says running only @x4