Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Windows › Programs not launching correctly and crashing
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Programs not launching correctly and crashing

post #1 of 12
Thread Starter 
For the last two days I have been having problems with launching programs and games that keep not responding.

When I try to launch a program sometimes it wont launch but it will show up under processes in task manager using a small ammount of memory. the program usually works correct after restarting the computer.

also sometimes now when i launch a game a minute or so in it will stop responding and close. if i re-launch the program it is sometimes randomly works though.

This is my sig rig by the way. Any thoughts as to what could be causing these problems?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii X4 965BE ASUS Crosshair IV Formula Sapphire HD5770 and VaporX 5770 4x2GB G-Skill 1600MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x Samsung 320 gig (RAID 0) WD 500 gig ASUS DVD drive Win 7 64 bit and Ubuntu 10.10 3x Acer P215H 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft sidewinder Corsair 650Watt HAF X G9x 
Mouse Pad
X Trac Ripper 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii X4 965BE ASUS Crosshair IV Formula Sapphire HD5770 and VaporX 5770 4x2GB G-Skill 1600MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x Samsung 320 gig (RAID 0) WD 500 gig ASUS DVD drive Win 7 64 bit and Ubuntu 10.10 3x Acer P215H 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft sidewinder Corsair 650Watt HAF X G9x 
Mouse Pad
X Trac Ripper 
  hide details  
Reply
post #2 of 12
Might be a shot in the dark but is your rig fully stable? Have you run scans to be sure you have no viruses/malware?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX-8320 3.6GHz 1.152v Gigabyte 990FXA-UD5 EVGA GTX 960 SSC 4GB 8GB G. Skill DDR3-1333 CL9 1.5v 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD 1TB SATA3 + 4TB Storage External USB Thermalright Archon Win 7 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 27 inch LED 1920x1080 HD Logitech K120 Seasonic X-760 Modular Fractal Define R4 
MouseAudio
Logitech Altec Lansing 2.1 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX-8320 3.6GHz 1.152v Gigabyte 990FXA-UD5 EVGA GTX 960 SSC 4GB 8GB G. Skill DDR3-1333 CL9 1.5v 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD 1TB SATA3 + 4TB Storage External USB Thermalright Archon Win 7 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 27 inch LED 1920x1080 HD Logitech K120 Seasonic X-760 Modular Fractal Define R4 
MouseAudio
Logitech Altec Lansing 2.1 
  hide details  
Reply
post #3 of 12
Agreed.. first thing I would do is run a quick scan...
http://www.malwarebytes.org/mbam.php
Needs Updated
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 960 EVGA X58 3X SLI EVGA GTX580 (3 x 2GB) G.Skill PI Series 5-5-5-18 1.6V 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2X WD 320GB Raid0 + WD500GB Heatkiller CPU/GPU blocks, Feser Quad/Dual rads Windows 7 Annihilation x64 40" Toshiba LED 120Hz 1920x1200 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Black Widow Ultimate Corsair Pro Series Gold 1200W Corsair 800D Uber Modded Razer Mamba 2012 Edition 
Mouse PadAudio
Razer Scarab Logitech 5.1, Polk Audio 10" sub, Plantronics G... 
  hide details  
Reply
Needs Updated
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 960 EVGA X58 3X SLI EVGA GTX580 (3 x 2GB) G.Skill PI Series 5-5-5-18 1.6V 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2X WD 320GB Raid0 + WD500GB Heatkiller CPU/GPU blocks, Feser Quad/Dual rads Windows 7 Annihilation x64 40" Toshiba LED 120Hz 1920x1200 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Black Widow Ultimate Corsair Pro Series Gold 1200W Corsair 800D Uber Modded Razer Mamba 2012 Edition 
Mouse PadAudio
Razer Scarab Logitech 5.1, Polk Audio 10" sub, Plantronics G... 
  hide details  
Reply
post #4 of 12
Thread Starter 
It's scanned every night with Security Essentials. As far as testing stability I just reset everything to stock to see if maybe I had a bad OC. Now that I think of it can security essentials and spybot conflict?

malware bytes wont install
Edited by UbNub - 4/19/11 at 9:12pm
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii X4 965BE ASUS Crosshair IV Formula Sapphire HD5770 and VaporX 5770 4x2GB G-Skill 1600MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x Samsung 320 gig (RAID 0) WD 500 gig ASUS DVD drive Win 7 64 bit and Ubuntu 10.10 3x Acer P215H 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft sidewinder Corsair 650Watt HAF X G9x 
Mouse Pad
X Trac Ripper 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii X4 965BE ASUS Crosshair IV Formula Sapphire HD5770 and VaporX 5770 4x2GB G-Skill 1600MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x Samsung 320 gig (RAID 0) WD 500 gig ASUS DVD drive Win 7 64 bit and Ubuntu 10.10 3x Acer P215H 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft sidewinder Corsair 650Watt HAF X G9x 
Mouse Pad
X Trac Ripper 
  hide details  
Reply
post #5 of 12
Quote:
Originally Posted by UbNub View Post
It's scanned every night with Security Essentials. As far as testing stability I just reset everything to stock to see if maybe I had a bad OC. Now that I think of it can security essentials and spybot conflict?
Going back to stock and running all scans with any programs available would be first thing I would try good luck.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX-8320 3.6GHz 1.152v Gigabyte 990FXA-UD5 EVGA GTX 960 SSC 4GB 8GB G. Skill DDR3-1333 CL9 1.5v 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD 1TB SATA3 + 4TB Storage External USB Thermalright Archon Win 7 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 27 inch LED 1920x1080 HD Logitech K120 Seasonic X-760 Modular Fractal Define R4 
MouseAudio
Logitech Altec Lansing 2.1 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX-8320 3.6GHz 1.152v Gigabyte 990FXA-UD5 EVGA GTX 960 SSC 4GB 8GB G. Skill DDR3-1333 CL9 1.5v 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD 1TB SATA3 + 4TB Storage External USB Thermalright Archon Win 7 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 27 inch LED 1920x1080 HD Logitech K120 Seasonic X-760 Modular Fractal Define R4 
MouseAudio
Logitech Altec Lansing 2.1 
  hide details  
Reply
post #6 of 12
Thread Starter 
Hmmm. If the scans dont work maybe a reformat? I am really bad at dealing with viruses. Wish there was a virus/malware section on here.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii X4 965BE ASUS Crosshair IV Formula Sapphire HD5770 and VaporX 5770 4x2GB G-Skill 1600MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x Samsung 320 gig (RAID 0) WD 500 gig ASUS DVD drive Win 7 64 bit and Ubuntu 10.10 3x Acer P215H 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft sidewinder Corsair 650Watt HAF X G9x 
Mouse Pad
X Trac Ripper 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii X4 965BE ASUS Crosshair IV Formula Sapphire HD5770 and VaporX 5770 4x2GB G-Skill 1600MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x Samsung 320 gig (RAID 0) WD 500 gig ASUS DVD drive Win 7 64 bit and Ubuntu 10.10 3x Acer P215H 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft sidewinder Corsair 650Watt HAF X G9x 
Mouse Pad
X Trac Ripper 
  hide details  
Reply
post #7 of 12
See this thread.

Check Services in Control Panel. Do you have any services that are hanging? Reformat won't help if that is the case.
post #8 of 12
Thread Starter 
Not sure if i understood you right but i tried all the option in control panel and they all worked fine.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii X4 965BE ASUS Crosshair IV Formula Sapphire HD5770 and VaporX 5770 4x2GB G-Skill 1600MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x Samsung 320 gig (RAID 0) WD 500 gig ASUS DVD drive Win 7 64 bit and Ubuntu 10.10 3x Acer P215H 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft sidewinder Corsair 650Watt HAF X G9x 
Mouse Pad
X Trac Ripper 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii X4 965BE ASUS Crosshair IV Formula Sapphire HD5770 and VaporX 5770 4x2GB G-Skill 1600MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x Samsung 320 gig (RAID 0) WD 500 gig ASUS DVD drive Win 7 64 bit and Ubuntu 10.10 3x Acer P215H 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft sidewinder Corsair 650Watt HAF X G9x 
Mouse Pad
X Trac Ripper 
  hide details  
Reply
post #9 of 12
Quote:
Originally Posted by UbNub View Post
Not sure if i understood you right but i tried all the option in control panel and they all worked fine.
Is the memory usage for each hung application really low? Like around 100k?

I had the same problem. The computer would not open programs and there was low memory usage at 100k. A soft reset would "alleviate" the problem. However it would return as soon as the computer was shut down/standby.

What fixed it for me was removing any non-essential peripherals like USB hubs, cameras, phones, etc. from my computer. Then I tested one by one for each device after a cold boot. Eventually I identified a service that only hung when my USB hub was connected.
post #10 of 12
Thread Starter 
Yeah they are taking about 100k. Ill have to check that. I'll try it as soon as this scan is over and i can turn off my computer.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii X4 965BE ASUS Crosshair IV Formula Sapphire HD5770 and VaporX 5770 4x2GB G-Skill 1600MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x Samsung 320 gig (RAID 0) WD 500 gig ASUS DVD drive Win 7 64 bit and Ubuntu 10.10 3x Acer P215H 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft sidewinder Corsair 650Watt HAF X G9x 
Mouse Pad
X Trac Ripper 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii X4 965BE ASUS Crosshair IV Formula Sapphire HD5770 and VaporX 5770 4x2GB G-Skill 1600MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x Samsung 320 gig (RAID 0) WD 500 gig ASUS DVD drive Win 7 64 bit and Ubuntu 10.10 3x Acer P215H 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft sidewinder Corsair 650Watt HAF X G9x 
Mouse Pad
X Trac Ripper 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Windows
Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Windows › Programs not launching correctly and crashing