1800x to 3900x Worth it? - Overclock.net - An Overclocking Community

Forum Jump: 

1800x to 3900x Worth it?

Reply
 
Thread Tools
post #1 of 27 (permalink) Old 12-01-2019, 06:40 PM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
mijotter's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 202
Rep: 1 (Unique: 1)
1800x to 3900x Worth it?

My current rig:

Ryzen 1800x(with Deepcool400)
Asus Crosshair Hero VI
2x16gb G-skillz Ripjaws V-series (C14D-32GVK)
Seasonic Focus Plus 650w
GTX-1070
Samsung 960 EVO SSD 500gb
Toshiba P300 HDD

My questions are two-fold:
1. Can I swap out the 1800x for the 3900x no problem without changing anything else? Will I notice a difference in Video Editing and Rendering?
2. What is the best way to set up a second drive for After Effects cache and video editing? Another SSD?

Thanks.
mijotter is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 27 (permalink) Old 12-01-2019, 06:49 PM
New to Overclock.net
 
Forsaken1's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 185
Rep: 9 (Unique: 9)
1 Yes its worth it.Maybe a bios flash?
2 SSD or Nvme.
Forsaken1 is offline  
post #3 of 27 (permalink) Old 12-01-2019, 06:51 PM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
mijotter's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 202
Rep: 1 (Unique: 1)
Quote: Originally Posted by Forsaken1 View Post
1 Yes its worth it.Maybe a bios flash?
2 SSD or Nvme.
Would I need to update my RAM sticks? Will there be a bottle neck there at all?

Should I put AE AND the cache all on the extra SSD?
mijotter is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 27 (permalink) Old 12-01-2019, 07:02 PM
New to Overclock.net
 
Deadboy90's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: City of Brotherly Love (Pfft)
Posts: 3,253
Rep: 102 (Unique: 86)
Quote: Originally Posted by mijotter View Post
Would I need to update my RAM sticks? Will there be a bottle neck there at all?

Should I put AE AND the cache all on the extra SSD?

1: no that ram is 3200mhz and should do fine. You CAN go buy faster sticks if you really want to but id save my money if it were me.

2: SSD all the things. Its 2019, they are dirt cheap.

Steam: Deadboy90
Origineadboy90d
Twitter: @deadboy90
Phenom II vs. Bulldozer vs. Piledriver!


Deadboy90 is offline  
post #5 of 27 (permalink) Old 12-01-2019, 07:19 PM
New to Overclock.net
 
Join Date: May 2018
Posts: 208
Rep: 8 (Unique: 7)
That looks like some really good RAM, probably B-Die Samsung and you should be able to easily run it at 3600Mhz or even higher with the 3900x. Grab the DRAM Calulater for Ryzen by 1Usmus to find your best overclock for your RAM.
dlbsyst is offline  
post #6 of 27 (permalink) Old 12-01-2019, 07:40 PM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
mijotter's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 202
Rep: 1 (Unique: 1)
Quote: Originally Posted by dlbsyst View Post
That looks like some really good RAM, probably B-Die Samsung and you should be able to easily run it at 3600Mhz or even higher with the 3900x. Grab the DRAM Calulater for Ryzen by 1Usmus to find your best overclock for your RAM.
Yeah it's Samsung b-die. I did a lot of research before I got those. Does my MoBo bottleneck anything since it's a x370?
mijotter is offline  
post #7 of 27 (permalink) Old 12-01-2019, 08:25 PM
I Love this Hobby!
 
Gunderman456's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 7,423
Rep: 603 (Unique: 498)
Quote: Originally Posted by mijotter View Post
Yeah it's Samsung b-die. I did a lot of research before I got those. Does my MoBo bottleneck anything since it's a x370?
Not a concern.

-Guide to 1st Case Modding for Better GPU(s) Performance/Cooling-
https://www.overclock.net/case-mod-wo...ing-guide
-Guide to 2nd Case Modding for Better GPU(s) Performance/Cooling-
https://www.overclock.net/case-mod-wo...e-fan-mod
Bit'O'Heaven
(16 items)
Cigar ATX PC
(14 items)
CPU
Intel i7 4770k @ 4.5GHz
Motherboard
Asus Maximus VI Rog Gene
GPU
Gigabyte AMD R9 290 @ 1160GHz Core/1350GHz Mem
GPU
Gigabyte AMD R9 290 @ 1160GHz Core/1350GHz Mem
RAM
G.SKILL Trident X DDR3 16GB 2400MHz
Hard Drive
Samsung 840 PRO 256GB
Hard Drive
Seagate Barracuda 7200.14 3TB
Optical Drive
Pioneer Black Blu-ray 16X BD-R 2X BD-RE
Power Supply
EVGA SuperNOVA G2 1300W 80PLUS Gold Fully Modular
Cooling
Open Water Loop
Case
Fractal Design Arc Midi R2
Operating System
Win 7 Pro 64bit
Monitor
Nixeus EDG 27" Freesync 1440p 144Hz
Monitor
Samsung 245BW 24" 1200p 60Hz
Keyboard
Logitech G15
Mouse
Microsoft Sidewinder X5
Mousepad
ALLSOP Redmond Mouse Pad
Audio
Cambridge Soundworks 5.1
CPU
Intel Core i5-3570K @ 4.5GHz
Motherboard
ASRock Z77E-ITX mITX
GPU
Sapphire AMD HD 7990
RAM
G.SKILL Ripjaws X DDR3 8GB 1600MHz
Hard Drive
Crucial SSD 128GB
Hard Drive
Seagate Barracuda HDD 1TB
Optical Drive
LG DVD R/W
Power Supply
Corsair Professional Series Gold AX850 Fully Modular
Cooling
Corsair Cooling Hydro Series H100
Case
BitFenix Prodigy Mini-ATX Black Case
Operating System
Win 7 Pro 64bit
Monitor
Samsung TV 52"
Keyboard
Logitech K330 Wireless
Mouse
Logitech M215 Wireless
Mousepad
Corsair Vengeance MM200
Audio
Yamaha RX-V681 PSB/PolkAudio 5.1
CPU
AMD Athlon II X4 640
Motherboard
ASRock N68C-GS
GPU
NVIDIA 6600GT
RAM
G. Skill Ripjaws DDR3 1600MHz
Hard Drive
WD Caviar Blue 500GB 16MB Cache 7200RPM
Optical Drive
LG Optical Drive
Power Supply
Thermaltake TR2 600W
Cooling
Thermaltake Max Orb
Case
Cigar Boxes
Operating System
Windows 7
Monitor
Viewsonic 19” Flatscreen CRT
Keyboard
Gigabyte GK-K6800 103
Mouse
Zalman ZM-M300
Mouse
Corsair Vengeance MM200
▲ hide details ▲


Gunderman456 is offline  
post #8 of 27 (permalink) Old 12-02-2019, 05:29 AM
New to Overclock.net
 
Forsaken1's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 185
Rep: 9 (Unique: 9)
Quote: Originally Posted by mijotter View Post
Would I need to update my RAM sticks? Will there be a bottle neck there at all?

Should I put AE AND the cache all on the extra SSD?
Ram looks great.3600-3800MHz CL14 or 16.
A little more if combo can swing it.Dram calc never worked for me.Go old school on memory.

I would set up ssd that way.
Forsaken1 is offline  
post #9 of 27 (permalink) Old 12-02-2019, 06:27 AM
OG AMD
 
Redwoodz's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Silicon Valley
Posts: 8,442
Rep: 588 (Unique: 461)
Yes it's worth it for work. However you may consider moving to ThreadRipper?
$580 for a 3900X right now if you find one in stock.
$592 for 12core 2920X with quad channel memory and 64 PCIe lanes
You can grab a top flight mobo, another 16GB B-die RAM and a 12core/24thread 2920X for around $1200

Probably get around $300 for selling current mobo and cpu.

Or just grab a 3700X and enjoy the increased memory performance and higher clocks.

https://valid.x86.fr/cache/banner/4d8m5e-6.png
AMD Athlon II 450 @4.74GHz http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2204588
AMD MaxxMemm Rankings
960T @ 4.6GHz http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2171450
RedwoodCustomPC
AM4
(4 items)
RCPC#1
(17 items)
Professional
(13 items)
CPU
Ryzen 2200G
Motherboard
ASRock X470 Taichi
GPU
MSI RX570 Armor MKII 8GB
Power Supply
GSKill Ripjaws PS850G
CPU
AMD Phenom II X6 960T
Motherboard
Asus M4A88T-VEVO
GPU
Asus Strix R7 370
RAM
SuperTalent Perfomance
RAM
GSkill Snipers
Hard Drive
Monster Daytona
Hard Drive
Seagate Barracuda 500GB 7,200 RPM 16Mb cache
Optical Drive
Memorex DVD/RW
Power Supply
Corsair GS500
Cooling
Corsair H60
Case
In Win H-Frame
Operating System
Windows 8N
Monitor
IBM 9494 19" LCD
Keyboard
IBM
Mouse
OCZ Behemoth
Mouse
Wolfking
Audio
JBL Creature
CPU
Phenom II X6 1100t
Motherboard
MSI 890FX GD65
GPU
MSI Radeon HD5670
RAM
GSkill RipjawsX DDR3 PC3 12800 2x4GB CL8
Hard Drive
WD Black 1TB SATA III
Optical Drive
Samsung BD
Power Supply
Kingwin Lazer Platinum 500w
Cooling
Zalman 9900MAX
Case
Fractal Design R3
Operating System
Windows 7 64 Professional
Monitor
AOC 22" LED
Keyboard
Logitech
Other
Samsung 470 SSD 128GB
▲ hide details ▲


Redwoodz is offline  
post #10 of 27 (permalink) Old 12-02-2019, 06:29 AM
New to Overclock.net
 
VPII's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: Hout Bay, Cape Town, South Africa
Posts: 702
Rep: 9 (Unique: 8)
Quote: Originally Posted by mijotter View Post
Yeah it's Samsung b-die. I did a lot of research before I got those. Does my MoBo bottleneck anything since it's a x370?
With Samsung B-die you probably good for 3400, 3600 maybe even 3800Mhz memory with 1900mhz Infinity fabric. I am running my Gskill DDR4 3200 FlareX at 3800 or just above with 1900 IF without an issue. These AMD chips are very forgiving going high on memory speed with low timings. As for going from a 1800 to 3900X it will be well worth it and you picked the right time to do so as these new chips clock really well.

AMD
(9 items)
CPU
AMD Ryzen 2700X
Motherboard
Asus Crosshair VII Hero
GPU
GALAX RTX 2080 TI OC
RAM
G.Skill f4-3200c14d-16gtzr tridentz rgb
Hard Drive
Crucial MX300 M.2 SSD
Power Supply
Corsair HX1200i
Cooling
CoolerMaster MLW-D24M-A20PC-R1 MasterLiquid ML240L 240mm RGB Liquid CPU Cooler
Operating System
Windows 10 Pro
Monitor
Dell U2717D 27" UltraSharp InfinityEdge LED Monitor
▲ hide details ▲
VPII is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off