ROG Crosshair VI overclocking thread - Page 1041 - Overclock.net - An Overclocking Community

Forum Jump: 

ROG Crosshair VI overclocking thread

Reply
 
Thread Tools
post #10401 of 40962 (permalink) Old 04-20-2017, 02:16 PM
New to Overclock.net
 
TwoBeers's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 93
Rep: 13 (Unique: 4)
Quote:
Originally Posted by alucardis666 View Post

Tried it and didn't change anything. Wonder if I'm missing something

I know I'm late to the party, but did you change your CPU frequency through pstates or "CPU core Ratio" (aka Multiplier)?

If you use Multiplier, the CPU will got into "OC-Mode" and not downclock anymore. If you use pstate and change the VID of p0 it will stay in p1 or something in between p0 and p1 and not downclock.

Try to clear CMOS, set everything again and don't use Multipiler.
TwoBeers is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #10402 of 40962 (permalink) Old 04-20-2017, 02:18 PM
New to Overclock.net
 
alucardis666's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Location: Chicago
Posts: 1,269
Rep: 24 (Unique: 20)
Quote:
Originally Posted by TwoBeers View Post

I know I'm late to the party, but did you change your CPU frequency through pstates or "CPU core Ratio" (aka Multiplier)?

If you use Multiplier, the CPU will got into "OC-Mode" and not downclock anymore. If you use pstate and change the VID of p0 it will stay in p1 or something in between p0 and p1 and not downclock.

Try to clear CMOS, set everything again and don't use Multipiler.

I'll give it a shot. Thanks!

Intel i7 8700k @ 5.2Ghz|| NZXT X62 || GIGABYTE AORUS GAMING 5 || EVGA GTX 1080Ti FTW3 HYBRID || 32GB G.SKILL TridentZ RGB 3200Mhz || Samsung 960 Pro 512GB M.2 & XP941 256GB M.2 || EVGA 220-P2-1600-X1|| Phanteks Enthoo Evolv TG || Samsung UN55KS9000 4k HDR TV || Martin Logan Vision X || SteelSeries Wireless H || Logitech G710+ & Logitech MX Master ||
alucardis666 is offline  
post #10403 of 40962 (permalink) Old 04-20-2017, 02:19 PM
New to Overclock.net
 
majestynl's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: Amsterdam
Posts: 1,182
Rep: 87 (Unique: 41)
Quote:
Originally Posted by alucardis666 View Post

Tried it and didn't change anything. Wonder if I'm missing something

Try this one if your are on win 10 : https://www.techidiots.net/notes/windows-10/enable-missing-power-profiles-power-saver-high-performance

majestynl is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #10404 of 40962 (permalink) Old 04-20-2017, 02:20 PM
New to Overclock.net
 
kundica's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 485
Rep: 34 (Unique: 17)
Quote:
Originally Posted by alucardis666 View Post

I don't have the option.


Then you're in OC Mode. You've done something, perhaps in the past, to manually adjust vcore(not using offset) or the multiplier. Upping vcore in the p-state menu will also do it.
kundica is offline  
post #10405 of 40962 (permalink) Old 04-20-2017, 02:33 PM
New to Overclock.net
 
CeltPC's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 452
Rep: 48 (Unique: 26)
Quote:
Originally Posted by [email protected] View Post

With the way the platform is setup currently, getting 3200+ often requires a kit that is binned for a higher frequency. For me, getting DDR4-3200 stable with 32GB requires the use of a DDR4-3600 kit (Intel validated kit, not AMD). Also note, I'm using UEFI build 0079 for my results. And one last thing is that the SoC voltage can be sensitive, with higher values resulting in instability (same as when it's set too low).
I'm using 32GB of F4-3600C16D-16GTZR and running stable at 2933, trying to get to a 3200 setting. Going for BCLK increases is not a viable approach for my components - messes with my Asus Essence STX. I have managed to get a boot into Windows at 3200 but a reboot then is a no go, and once it fails, I have not been able to get to that point again unless I clear CMOS and reflash. Currently using UEFI 1002, as 0082 was giving me less predictable/stable results.

Any particular reason you are using 0079 for your 32GB stability as opposed to the other iterations? Suggestions for my efforts for 3200?

Using 16GB of this DRAM, 3200 was pretty easy.
CeltPC is offline  
post #10406 of 40962 (permalink) Old 04-20-2017, 02:34 PM
Linux Lobbyist
 
1nterceptor's Avatar
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 34
Rep: 5 (Unique: 5)
This is my sweetspot - at the moment at least (with Freezer33), while i wait on the backplate for my Kraken x52 to arrive...
P95 stable, game stable, handbrake stable...

http://valid.x86.fr/3x0gj7

https://postimg.org/image/41rcb6i1b/

1nterceptor is offline  
post #10407 of 40962 (permalink) Old 04-20-2017, 02:46 PM
New to Overclock.net
 
alucardis666's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Location: Chicago
Posts: 1,269
Rep: 24 (Unique: 20)
Quote:
Originally Posted by majestynl View Post

Try this one if your are on win 10 : https://www.techidiots.net/notes/windows-10/enable-missing-power-profiles-power-saver-high-performance

Thanks. thumb.gif
Quote:
Originally Posted by kundica View Post

Then you're in OC Mode. You've done something, perhaps in the past, to manually adjust vcore(not using offset) or the multiplier. Upping vcore in the p-state menu will also do it.

Thanks. thumb.gif

UPDATE:

Got it working, kinda...



Problem now is it's not boosting to 4.1Ghz, it's staying locked in at 1.9...



How do I fix this? redface.gif

Intel i7 8700k @ 5.2Ghz|| NZXT X62 || GIGABYTE AORUS GAMING 5 || EVGA GTX 1080Ti FTW3 HYBRID || 32GB G.SKILL TridentZ RGB 3200Mhz || Samsung 960 Pro 512GB M.2 & XP941 256GB M.2 || EVGA 220-P2-1600-X1|| Phanteks Enthoo Evolv TG || Samsung UN55KS9000 4k HDR TV || Martin Logan Vision X || SteelSeries Wireless H || Logitech G710+ & Logitech MX Master ||
alucardis666 is offline  
post #10408 of 40962 (permalink) Old 04-20-2017, 02:49 PM
New to Overclock.net
 
kundica's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 485
Rep: 34 (Unique: 17)
Quote:
Originally Posted by alucardis666 View Post

Thanks. thumb.gif
Thanks. thumb.gif

UPDATE:

Got it working, kinda...



Problem now is it's not boosting to 4.1Ghz, it's staying locked in at 1.9...



How do I fix this? redface.gif
Did you adjust VID because that'll do it? I'd start with only setting FID for pstate0 and using offset to set your voltage.
kundica is offline  
post #10409 of 40962 (permalink) Old 04-20-2017, 02:58 PM
Meddling user
 
gupsterg's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Lurking over a keyboard
Posts: 6,821
Rep: 730 (Unique: 342)
@Mumak / members using "Sleep"

You may recall on earlier UEFI (0902) with older SMU FW I waited ~=/>90 secs after OS load to open HWiNFO or saw stuck data / VID 1.55V, OS Win 7.

Then I went UEFI 0079, with SMU FW 1.0.0.4a. I didn't need to wait ~=/>90 sec after OS load, OS Win 7. CPU clock was max, didn't deem as issue and all the rest appropriate. Then CPU clock went down as expected. Other monitoring tools similar experience, used one at a time, except Asus SW I did not test.

Then I went W10 Creators Edition, again similar experience as W7. Except on "Resume" from "Sleep", I am noting if I do not wait again ~=/>90 sec I could see VID 1.55V when CPU is not getting it. Other apps the same.

Seems like SMU FW bug? similar to earlier version of SMU FW?
gupsterg is offline  
post #10410 of 40962 (permalink) Old 04-20-2017, 03:01 PM
New to Overclock.net
 
HeliXpc's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Burbank, CA
Posts: 287
Rep: 23 (Unique: 22)
Any word on next official bios release date?

HeliXpc is offline  
Reply

Tags
Bios5 , profiles to usb

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 15 (3 members and 12 guests)
deehoC , Dr. Vodka , herericc
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off