ASUS ROG Zenith Extreme X399 ThreadRipper Overclocking / Support - Page 326 - Overclock.net - An Overclocking Community
Forum Jump: 

ASUS ROG Zenith Extreme X399 ThreadRipper Overclocking / Support

Reply
 
Thread Tools
post #3251 of 3264 (permalink) Old 09-30-2019, 07:55 AM
New to Overclock.net
 
MacMus's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 303
Rep: 1 (Unique: 1)
Quote: Originally Posted by Leoberti View Post
Bad experience with this new BIOS update on my side as well. Although I have increased the frequency for the DRAM from 3066 Mhz to 3200 Mhz keeping the exact same settings for the the timings CL14 1T, i actually get a performance drop on the Read and increase in latency from 65ns to 88 ns or something like that.
Overall is less stable than the previous version.

I think i will roll back to the previous one because this one is ****.
that is going to be even worse if it turns out x399 is going to be abandon entirely by AMD
MacMus is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #3252 of 3264 (permalink) Old 10-02-2019, 12:20 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 34
Rep: 2 (Unique: 2)
Quote: Originally Posted by emmjawsX View Post
I was getting the same hangs on boot, checked a lot of stuff in depth and eventually found my DRAM AB voltage was 0.02-03V lower than what it should be (running XMP). I bumped it up to 1.38 and no more random hangs - hwinfo reporting it now sits at 1.35 with occasional very short spikes to 1.37. Lots of variables and we're probably running different ram but it might be worth double checking to see if that's the problem.
emmjawsX thanks, I have being playing a little (no much free time these days) and after a failed attempt to increase my negative offset on the vcore I have to do a clear cmos and I havent have any issue for more than 2 weeks this include idle, low load and "full load" aka gaming or heavy multitasking. My ram voltages as reported by HWinfo under the Asus WMI section DRAM AB Voltage 1.352 with some shorts spikes to 1.373 as you report sames goes for the DRAM CD Voltages, the DRAM AB and CD (VRM) voltages are 1.350 and with some spikes to 1.360

I havent manage to make the oled screen work again (stuck on "small text")...

EDIT: Im on Bios Version 2001
Turok916 is offline  
post #3253 of 3264 (permalink) Old 10-02-2019, 12:27 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 34
Rep: 2 (Unique: 2)
Quote: Originally Posted by Leoberti View Post
Hey Guys,

I just flashed the BIOS on my ZE today, with the latest version 2001.

I noticed that although the RAM is stable now at 3200 Mhz (before it was unstable for more than 30 minutes) the latency increased from 66 ns to 89 ns.
Anyone else experienced the same thing? Also the READ speed dropped by 15 GB/sec or something .. from 92 to 78 GB/sec. The write speed stayed the same.

P.S. I'm using 2 x32 GB kits form G.Skill Ripjaws 3200 Mhz , CL14 which are Samsung B-Die dual sided. The timing is set manually to 14 - 14 - 14 -14 - 34 - 44 and 1T command rate (no gear down or power down). Basically I copied all the settings from the previous BIOS and applied to the new one increasing only the frequency to 3200 Mhz from 3066 Mhz.

Thanks
what are you using to measure? aida 64 cache & memory benchmark? I did make a test after updating to 2001 Bios and for what I recall I didnt change too much anyway my results are kinda average.

Quote: Originally Posted by mr_zbrush View Post
Hi,

i upgraded my bios to 2001, the new bios dosnt seem to like my settings from pervious profile after i re entered everything manually

frequency and vcore dropping in windows, instability issues, thermal issues, anyone experiencing something smiliar ?
I havent had any problems on that side, in fact I'm trying to adjust my voltages, are you using Load Line Calibration ? if yes in what setting ? are you stock on the cpu ?
Turok916 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #3254 of 3264 (permalink) Old 10-04-2019, 04:58 PM
New to Overclock.net
 
mr_zbrush's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Australia
Posts: 16
Rep: 0
Quote: Originally Posted by Turok916 View Post
what are you using to measure? aida 64 cache & memory benchmark? I did make a test after updating to 2001 Bios and for what I recall I didnt change too much anyway my results are kinda average.



I havent had any problems on that side, in fact I'm trying to adjust my voltages, are you using Load Line Calibration ? if yes in what setting ? are you stock on the cpu ?
im using LLC L1 .. i feel this version has a different programmable core, i managed to hit 3.6Ghz stable with 3000Mhz vs 2666 with previous version, temps are slightly higher than usual tho by 5c, using corsair H100i ... however rendering with Maya /Arnold renderer was very stable with max temp 65c .. prime95 also stable

AIDA stability test freezing after 5 seconds, i figured it might be aida64 ver 6 architecture might not be compatible with the board and TR updates however i need to do my research on that one, its unusual that one stress test from one software fails .. while real world ( Maya 3D 4K rendering ) eats all RAM and CPU cores like a monster yet still stable
mr_zbrush is offline  
post #3255 of 3264 (permalink) Old 10-05-2019, 12:16 PM
New to Overclock.net
 
antr1x's Avatar
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 2
Rep: 0
Hi all! Tell me please how to properly overclock the memory to 2933 frequency? What timings to set and so on? I am using two G.Skill F4-3600C17D-32GTZR kits.

specs (if needed)
cpu: threadripper 2990wx
mb: ze ofc (bios ver 2001)
psu: rog thor 1200

Last edited by antr1x; 10-05-2019 at 11:06 PM.
antr1x is offline  
post #3256 of 3264 (permalink) Old 11-06-2019, 05:48 PM
New to Overclock.net
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 34
Rep: 2 (Unique: 2)
Quote: Originally Posted by antr1x View Post
Hi all! Tell me please how to properly overclock the memory to 2933 frequency? What timings to set and so on? I am using two G.Skill F4-3600C17D-32GTZR kits.

specs (if needed)
cpu: threadripper 2990wx
mb: ze ofc (bios ver 2001)
psu: rog thor 1200
Your kit should be able to hit more than 2933 Mhz, I have a G.Skill F4-3200C16-8GTZR (Sticks) kit name: F4-3200C16Q-32GTZR and im at 3200 mhz, if you change just the frequency from auto to 2933 on the bios can you boot? I have some timmings but probably does are not going to work for you.
Turok916 is offline  
post #3257 of 3264 (permalink) Old 11-06-2019, 05:55 PM
New to Overclock.net
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 34
Rep: 2 (Unique: 2)
Can anyone tell me if they have tried this new utility Armory Crate on the support page of the Zenith Extreme page? it states to uninstall aura so this reinstalls it? and now is part of that utility or what? I still have some problems with my live dash so I was thinking in give it a try to that but want to know if someone have try it and what is the outcome.

Regards!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Asus Armoury Crate.jpg
Views:	17
Size:	29.6 KB
ID:	304884  

Turok916 is offline  
post #3258 of 3264 (permalink) Old 11-07-2019, 08:57 AM
TensorVortex
 
zodiacsoulmate's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Location: Waterloo, ON
Posts: 16
Rep: 0
Is it possible to switch Boot VGA adapter?

I'm on ubuntu and I want to pass-through my GPU on first slot PCIe to a Qemu KVM, however if I do vfio-pci the first slot VGA, ubuntu will hang at boot. I don't really want to disable VGA on my ubuntu host, as I do use desktop environment rn...
zodiacsoulmate is offline  
post #3259 of 3264 (permalink) Old 01-24-2020, 01:48 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Jan 2020
Posts: 2
Rep: 0
I have solved with LLC AUTO, with procODT 48, RTT_NOM RZQ/7 and 34, RTT_WR OFF and RTT_PARK (48)RZQ/5 now i want try extreme profile someone say tell me is dangerous to use dram voltage at 1.51V?
myionzolo is offline  
post #3260 of 3264 (permalink) Old 01-24-2020, 02:27 AM
New to Overclock.net
 
x7007's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 1,123
Rep: 11 (Unique: 11)
does anyone have stuttering with with smt in COD MW? because I am getting stuttering compare to no smt. sometimes it takes a game but it always happens.

RIGWarning: Spoiler! (Click to show)
CPU :AMD 1950X @ 3.7 Ghz 1.280
MOBO : Gigabyte X399 AORUS Gaming 7 (rev. 1.0)
RAM : G.SKILL Flare X Series 32GBx4 DDR4 3200 (PC4 25600) Model F4-3200C14D-16GFX)
GPU :INNO3D Nvidia GeForce GTX1080 8G D5 1759Mhz iChill X3
Sound Card For 5.1 Speakers : Asus Strix RAID DLX
Network Card : SolareFlare SFN6122F SFP+ 10Gbit Dual Port PCIEx4
PSU : ThermalTake 850Watt ToughPower
STORAGE
SanDisk Extreme PRO SSD 480Gb OS
WD Gold 6TB DataCenter 7200 128MB DATA/GAMEZ
Seagate 5TB Enterprise 7200 128MB (ST5000NM0024) DATA/GAMEZ
Samsung x2 1TB 7200 RAID0 GAMEZ
Segate 3TB Backup+ Desktop USB External BACKUP

GEAR and Sound
Warning: Spoiler! (Click to show)
TV : LG OLED55C6 TV
Mouse : Logitech G502
Mouse Pad : SteelSeries I-2 Black
Keyboard : Corsair Gaming K70 RAPIDFIRE
GamePad : Xbox Elite Controller + Xbox Wireless Adapter
Headphones : Beyerdynamic DT990 600 Ohms
A...


x7007 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off