ROG Crosshair VII overclocking thread - Page 652 - Overclock.net - An Overclocking Community

Forum Jump: 

ROG Crosshair VII overclocking thread

Reply
 
Thread Tools
post #6511 of 9867 (permalink) Old 06-17-2019, 06:09 AM
Computer Enthusiast
 
crakej's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Location: UK
Posts: 2,649
Rep: 31 (Unique: 22)
Quote: Originally Posted by Reous View Post
@gupsterg
Maybe this deserves a new own thread? How to teaching Bios modding by myself?


@crakej
A member from HWLuxx asked the support and they said they will pull out new bios around Zen2 launch with Agesa ComboAM4 1002.
Why does this not surprise me!? They have the source for 1003 and we get 0072 - yet we're on the current top tier X470 board I've found 2304 to be not quite stable, no mater what I do. If this is the case, I might go back to AGESA 1006 until the update comes - was easier to stabilise - for me, anyway

Thanks Reous - let's hope they're wrong and we get it this week. What a shame we can't make use of the new Windows Scheduler for Ryzen until we get the bios.

Ryzen 9 3900X | Current Bios - 2801 | Crosshair VII Hero | 16GB Patriot Steel 4400CL19 @ 3733CL14 | ADATA SX8200NP 480GB | Fractal Design S36 AIO

About me: I am dyslexic and DO occasionally miss things!

There are 10 types of people, those who understand binary, and those that don't.
F people in 10 don't understand hexadecimal
crakej is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #6512 of 9867 (permalink) Old 06-17-2019, 06:59 AM
New to Overclock.net
 
iNeri's Avatar
 
Join Date: May 2014
Location: México
Posts: 659
Rep: 6 (Unique: 6)
Quote: Originally Posted by crakej View Post
Why does this not surprise me!? They have the source for 1003 and we get 0072 - yet we're on the current top tier X470 board I've found 2304 to be not quite stable, no mater what I do. If this is the case, I might go back to AGESA 1006 until the update comes - was easier to stabilise - for me, anyway

Thanks Reous - let's hope they're wrong and we get it this week. What a shame we can't make use of the new Windows Scheduler for Ryzen until we get the bios.
You can use the new Scheduler rigth now. I can confirm it, The witcher 3 dont use 4 threads if the game dont use it. Before all the 16 threads are always on.

Ryzen [email protected] bclk+ Kraken X61 push/pull|Asrock X370 Taichi|EVGA SC2 1080ti [email protected] & [email protected] Mhz 0.98 mV + Kraken X61|GSkill FlareX 8GBx2 3740MHz CL 16-15-14-14-28-42-282-1t&1.39 mV|EVGA SuperNova 850W|Thermaltake View 31 RGB|NVME CorsairMP500 240 GB+Seagate 3TB 7200rpm 200 MBps|HP Omen 27" [email protected]
iNeri is offline  
post #6513 of 9867 (permalink) Old 06-17-2019, 09:28 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 1,413
Rep: 17 (Unique: 9)
Quote: Originally Posted by crakej View Post
Why does this not surprise me!? They have the source for 1003 and we get 0072 - yet we're on the current top tier X470 board I've found 2304 to be not quite stable, no mater what I do. If this is the case, I might go back to AGESA 1006 until the update comes - was easier to stabilise - for me, anyway

Thanks Reous - let's hope they're wrong and we get it this week. What a shame we can't make use of the new Windows Scheduler for Ryzen until we get the bios.
AMD confirmed that the Windows 1903 topology awareness works now and what needs the new chipset drivers will be for the 3rd gen Ryzen.

AMD Ryzen 2700X  |  Fractal Design S36 360 AIO w/6 Corsair SP120L fans  |  Asus Crosshair VII WiFi X470  | G.SKILL TridentZ 3636MHz @ 14-15-14-28 2x8GB  | EVGA 1070 Ti SC GAMING ACX 3.0 Black  |  Samsung 970 EVO M.2 NVMe 500GB - Boot Drive  |  Samsung 850 EVO SSD 1TB - Game Drive  |  Seagate 1TB HDD - Media Drive  |  EVGA 650 G3  | Thermaltake Core P3 Case |
nick name is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #6514 of 9867 (permalink) Old 06-17-2019, 10:21 AM
New to Overclock.net
 
Gothmog's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 57
Rep: 1 (Unique: 1)
Updated from stable 1201 to 2304 this morning when i had free time just to paly around. Its utterly ****. The problem is now i cant go back to 1201. Tried 3-4 times. What the heck. ***

Uber-rig
(15 items)
CPU
2700x @ 4.3
Motherboard
Asus ROG Crosshair VII
GPU
RTX 2080 FTW3 ULTRA
RAM
f4-3466c16d-32gtzr
Hard Drive
970 EVO
Hard Drive
850 EVO
Power Supply
RM750i
Cooling
Kraken x62
Case
Bitfenix colosus
Operating System
W10
Monitor
AW3418DW
Mouse
Air58 FM
Mousepad
Glorious PC Gaming Race XXL
Audio
AKG K702
Audio
Schiit modi 3 + magni 3
▲ hide details ▲
Gothmog is offline  
post #6515 of 9867 (permalink) Old 06-17-2019, 03:33 PM
Realist
 
chakku's Avatar
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 372
Rep: 3 (Unique: 3)
There's a new chipset driver out now (1.6.13.0400), though I haven't checked to see which components have been updated. Additionally the supported list doesn't include Ryzen 3000 processors so I doubt the clock ramping behavior is included in this (which is exclusive to 3000). As others have said, scheduler changes are already live and don't need a chipset driver update.

https://www.amd.com/en/support/chips...ocket-am4/x470

PC
(19 items)
CPU
AMD Ryzen R7 3700X
Motherboard
ASUS ROG Crosshair VII Hero (Wi-Fi)
GPU
ASUS ROG Strix GTX 1080 Ti OC
RAM
G.Skill Ripjaws V F4-3200C14D-32GVK
Hard Drive
Samsung 970 Pro 512GB NVMe
Hard Drive
Samsung 860 EVO 1TB
Hard Drive
STOREMI (Intel 730 Series 240GB + Hitachi Ultrastar 7K4000 4TB)
Power Supply
EVGA SuperNOVA 850 P2
Cooling
Noctua NH D15 SE-AM4
Case
Phanteks Enthoo Evolv X Satin Black
Operating System
Windows 10 Pro 1809 64-bit
Monitor
Dell P2715Q
Monitor
Dell P2715Q
Keyboard
Topre Realforce 87U 55g Uniform (Norbaforce/BT-500 Bluetooth)
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Mousepad
Artisan Hayate Kou
Audio
Benchmark DAC2 HGC
Audio
JBL LSR305
Audio
Sennheiser HD6XX
▲ hide details ▲
chakku is offline  
post #6516 of 9867 (permalink) Old 06-17-2019, 05:55 PM
New to Overclock.net
 
narukun's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 49
Rep: 0
Quote: Originally Posted by AngryLobster View Post
Another update on my DPC latency saga. I thought this board was the issue causing my 2000-3000+ latency (audio pops/crackles) via Nvidia driver but upon switching to the Gigabyte Gaming 7 (terrible mobo) it's still there just slightly quieter.

I switched back to the CH7 because the Gigabyte board is absolutely atrocious in comparison.

I am completely lost at this point. I've changed motherboard, ram and have disabled everything nonessential with only a mouse connected.

Can a PSU cause this? It's either the PSU or my 2080 Ti at this point.
Any updates my friend? there is a new AMD chipset driver too
narukun is offline  
post #6517 of 9867 (permalink) Old 06-17-2019, 06:06 PM
New to Overclock.net
 
AngryLobster's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 539
Rep: 18 (Unique: 18)
Quote: Originally Posted by narukun View Post
Any updates my friend? there is a new AMD chipset driver too
New chipset driver didn't do anything but my new NVME SSD is arriving tomorrow. I tested my 2080 Ti in a 9900K system and it's fine without any latency issues. Once I get the new SSD in with a fresh install of Windows 10 I'll report back.

Tried:

-2 motherboards
-3 sets of ram
-2 PSU's
-2 GPU's

Same SSD/CPU so it's one of the 2.
AngryLobster is offline  
post #6518 of 9867 (permalink) Old 06-17-2019, 06:12 PM
Computer Enthusiast
 
crakej's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Location: UK
Posts: 2,649
Rep: 31 (Unique: 22)
@1usmus has mentioned that....

'to avoid conflicts with the new windows scheduler (1903) you will have to use AGESA Combo-AM4 1.0.0.1 or newer'

in other threads....

I have to say, 1903 has reduced my latency considerably, though odd spikes of 1000+ns which didn't used to happen.

@Gothmog - sorry to hear you're having problems. You can go back to 1201 if you use Afuefix64.exe (not Afugan which is for modded bioses)

Ryzen 9 3900X | Current Bios - 2801 | Crosshair VII Hero | 16GB Patriot Steel 4400CL19 @ 3733CL14 | ADATA SX8200NP 480GB | Fractal Design S36 AIO

About me: I am dyslexic and DO occasionally miss things!

There are 10 types of people, those who understand binary, and those that don't.
F people in 10 don't understand hexadecimal

Last edited by crakej; 06-17-2019 at 07:15 PM.
crakej is offline  
post #6519 of 9867 (permalink) Old 06-17-2019, 06:25 PM
Realist
 
chakku's Avatar
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 372
Rep: 3 (Unique: 3)
Quote: Originally Posted by AngryLobster View Post
New chipset driver didn't do anything but my new NVME SSD is arriving tomorrow. I tested my 2080 Ti in a 9900K system and it's fine without any latency issues. Once I get the new SSD in with a fresh install of Windows 10 I'll report back.

Tried:

-2 motherboards
-3 sets of ram
-2 PSU's
-2 GPU's

Same SSD/CPU so it's one of the 2.
What GPUs have you tested? NVIDIA drivers are notoriously bad for DPC issues and when I tried to force my 1080 Ti to run in MSI mode it caused other issues, sometimes BSODs and sometimes failure to boot when restarting the system.

PC
(19 items)
CPU
AMD Ryzen R7 3700X
Motherboard
ASUS ROG Crosshair VII Hero (Wi-Fi)
GPU
ASUS ROG Strix GTX 1080 Ti OC
RAM
G.Skill Ripjaws V F4-3200C14D-32GVK
Hard Drive
Samsung 970 Pro 512GB NVMe
Hard Drive
Samsung 860 EVO 1TB
Hard Drive
STOREMI (Intel 730 Series 240GB + Hitachi Ultrastar 7K4000 4TB)
Power Supply
EVGA SuperNOVA 850 P2
Cooling
Noctua NH D15 SE-AM4
Case
Phanteks Enthoo Evolv X Satin Black
Operating System
Windows 10 Pro 1809 64-bit
Monitor
Dell P2715Q
Monitor
Dell P2715Q
Keyboard
Topre Realforce 87U 55g Uniform (Norbaforce/BT-500 Bluetooth)
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Mousepad
Artisan Hayate Kou
Audio
Benchmark DAC2 HGC
Audio
JBL LSR305
Audio
Sennheiser HD6XX
▲ hide details ▲
chakku is offline  
post #6520 of 9867 (permalink) Old 06-17-2019, 06:48 PM
New to Overclock.net
 
Rusakova's Avatar
 
Join Date: Jul 2017
Location: Aarhus, Denmark
Posts: 79
Rep: 0
Quote: Originally Posted by crakej View Post
@1usmus has mentioned that....

'to avoid conflicts with the new windows scheduler (1903) you will have to use AGESA Combo-AM4 1.0.0.1 or newer'

in other threads....

I have to say, 1903 has reduced my latency considerably, though odd spikes of 1000+ns which didn't used to happen.

@Gothm od - sorry to hear you're having problems. You can go back to 1201 if you use Afuefix64.exe (not Afugan which is for modded bioses)
Can't he just use BIOS flashback ?
Rusakova is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 4 (0 members and 4 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off