Gigabyte X470 AORUS GAMING 7 WIFI overclocking & discussion thread - Page 109 - Overclock.net - An Overclocking Community

Forum Jump: 

Gigabyte X470 AORUS GAMING 7 WIFI overclocking & discussion thread

Reply
 
Thread Tools
post #1081 of 1201 (permalink) Old 08-23-2019, 07:10 AM
New to Overclock.net
 
Moutsatsos's Avatar
 
Join Date: Jul 2017
Posts: 70
Rep: 0
Hello everybody,
I'm thinking about buying a 3800X and would probably pair it with a GB G7 so I was wondering how does this board treat those cpus?
Are clocks any decent?
How's memory overclocking nowdays with this board?
Are there any known issues major or minor?

PC
(14 items)
CPU
AMD K17 Ryzen 1800
Motherboard
CROSSHAIR VI HERO
GPU
MSI GeForce GTX 1080 Gaming X
RAM
Corsair Vengeance RGB 16GB (2x8GB) DDR4 3466 MHz CMR16GX4M2C3466C16
Hard Drive
Samsung 960 Evo
Hard Drive
Samsung 860Evo
Hard Drive
Seagate IronWolf
Hard Drive
Seagate Baracuda
Power Supply
evga 750 g2
Cooling
NZXT Kraken X62
Case
Phanteks Enthoo Pro M
Monitor
Benq XL2420Z
Keyboard
Logitech G15
Mouse
Logitech Proteus Core
▲ hide details ▲
Moutsatsos is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #1082 of 1201 (permalink) Old 08-23-2019, 07:36 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 392
Rep: 14 (Unique: 11)
Quote: Originally Posted by Hequaqua View Post
Cool...I'll have to look as well.

Mine is not the same......

When booting I see AA while Windows is loading. Once I'm in Windows it shows A0. If I open RM it's F8(it will show F8 even if I don't apply anything via RM until I restart). If I apply any settings via RM(that doesn't require a restart) it show as OC.

What bios version are you on?
F42a

THUMPer1 is offline  
post #1083 of 1201 (permalink) Old 08-23-2019, 07:38 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 392
Rep: 14 (Unique: 11)
Quote: Originally Posted by Moutsatsos View Post
Hello everybody,
I'm thinking about buying a 3800X and would probably pair it with a GB G7 so I was wondering how does this board treat those cpus?
Are clocks any decent?
How's memory overclocking nowdays with this board?
Are there any known issues major or minor?
I have a 3800x, this board seems pretty good. I just switch from an x370 K7. I'm still running 3200 B-die. I haven't messed with OCing it much, I tried 3600 last night briefly but it wouldn't take it. I have a few other kits I will try to OC.

THUMPer1 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #1084 of 1201 (permalink) Old 08-23-2019, 11:08 AM
Graphic Card Addiction
 
Hequaqua's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: North Carolina
Posts: 3,670
Rep: 176 (Unique: 122)
Quote: Originally Posted by THUMPer1 View Post
F42a
Same bios here.

Offical Ryzen 7 3700X Owner!

=[Official] Ryzen-5-Owners-Club 2600X=

MSI RTX 2070 Gaming Z
Panzerkampfwagen
(21 items)
CPU
Ryzen Zen 2 3700X
Motherboard
Gigabyte X470 AORUS GAMING 7 WIFI
GPU
MSI RTX 2070 Gaming Z
RAM
G.SKILL TridentZ RGB F4-3466C16D-16GTZR([email protected] 1.38v)
Hard Drive
Samsung 970 Evo M.2 NVMe 250gb(OS)
Hard Drive
Corsair Force MP500 M.2 NVMe 120GB(Benchmark Programs)
Hard Drive
PNY XLR8 Gaming CS2211 SSD
Hard Drive
Western Digital Blue 1tb (External)Back Up
Hard Drive
Seagate Firecuda 2tb(Steam/Games) ST2000DX002-2DV164
Hard Drive
Samsung 860 Evo 1tb (Games)
Hard Drive
TeamGroup Delta RGB 1tb 5v Header
Power Supply
EVGA Supernova G2 850w
Cooling
Fractal Design Celsius S36 Blackout Edition
Cooling
Gentle Typhoon's 120mm[3][2 Intake][1 Exhaust]
Case
Cougar Panzer S
Operating System
Windows 10 Pro
Monitor
Acer KG271 Cbmidpx 27" Main Monitor 144mhz
Monitor
Acer S271HL 27" Secondary Monitor
Keyboard
Gigabyte Mechanical Cherry Blue Keyboard (GK-FORCE K83 BLUE)
Mouse
Kensington Pro Fit
Other
ENHANCE Pro Gaming Mouse Bungee Cable Holder 4 Port USB Hub with 7 LED Modes
▲ hide details ▲


Hequaqua is online now  
post #1085 of 1201 (permalink) Old 08-23-2019, 01:30 PM - Thread Starter
⤷ αC
 
AlphaC's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 11,174
Rep: 904 (Unique: 590)
Quote: Originally Posted by Moutsatsos View Post
Hello everybody,
I'm thinking about buying a 3800X and would probably pair it with a GB G7 so I was wondering how does this board treat those cpus?
Are clocks any decent?
How's memory overclocking nowdays with this board?
Are there any known issues major or minor?
It was used in Pcper's launch day review:
https://pcper.com/2019/07/amd-ryzen-...ftoc-heading-2

Toms HW USA result with Ryzen 7:
Spoiler!


and this person's result
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/ctq82p/ryzen_3900x_with_gigabyte_x470_gaming_7_who_needs/

even this test by Anandtech at 1.475V has it <80°C with a 31°C ambient while compared to $300+ X570 boards
Click image for larger version

Name:	X570%20VRM%20Thermal%20Performance_575px.JPG
Views:	21
Size:	27.7 KB
ID:	291014


The main caveat is that you need to get it flashed with F40 BIOS or later and if you don't have the EC Firmware tool installation (only relevant if it isn't shipped with F40) then you need to flash it with the EC Flash tool for 4 DIMM memory support.



Short of buying a $300+ X570 board , the only main advantage to getting a X570 board would be PCIE 4.0.

► Recommended GPU Projects: [email protected] , [email protected] (FP64) (AMD moreso) ► Other notable GPU projects: [email protected] (Nvidia), GPUGrid (Nvidia) ► Project list


AlphaC is offline  
post #1086 of 1201 (permalink) Old 08-23-2019, 01:52 PM
New to Overclock.net
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 392
Rep: 14 (Unique: 11)
Quote: Originally Posted by Hequaqua View Post
Same bios here.
I'm not going to worry now, since I know its caused by Ryzen master. What version is your board? Mine is an early V 1.0

THUMPer1 is offline  
post #1087 of 1201 (permalink) Old 08-23-2019, 02:14 PM
Graphic Card Addiction
 
Hequaqua's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: North Carolina
Posts: 3,670
Rep: 176 (Unique: 122)
Quote: Originally Posted by THUMPer1 View Post
I'm not going to worry now, since I know its caused by Ryzen master. What version is your board? Mine is an early V 1.0
Same....V1.

I've been really happy with this board. No major issues, other than the few I have caused....VRM's run cool, even under load. Power delivery isn't the best though. Seems to push more voltage that what's really needed at times....example: I have my ram set to 1.40v in the bios....in Windows it's always 1.416 and up to 1.428v under load. That could be the LLC...or just relying on software to tell me what it is.

Offical Ryzen 7 3700X Owner!

=[Official] Ryzen-5-Owners-Club 2600X=

MSI RTX 2070 Gaming Z
Panzerkampfwagen
(21 items)
CPU
Ryzen Zen 2 3700X
Motherboard
Gigabyte X470 AORUS GAMING 7 WIFI
GPU
MSI RTX 2070 Gaming Z
RAM
G.SKILL TridentZ RGB F4-3466C16D-16GTZR([email protected] 1.38v)
Hard Drive
Samsung 970 Evo M.2 NVMe 250gb(OS)
Hard Drive
Corsair Force MP500 M.2 NVMe 120GB(Benchmark Programs)
Hard Drive
PNY XLR8 Gaming CS2211 SSD
Hard Drive
Western Digital Blue 1tb (External)Back Up
Hard Drive
Seagate Firecuda 2tb(Steam/Games) ST2000DX002-2DV164
Hard Drive
Samsung 860 Evo 1tb (Games)
Hard Drive
TeamGroup Delta RGB 1tb 5v Header
Power Supply
EVGA Supernova G2 850w
Cooling
Fractal Design Celsius S36 Blackout Edition
Cooling
Gentle Typhoon's 120mm[3][2 Intake][1 Exhaust]
Case
Cougar Panzer S
Operating System
Windows 10 Pro
Monitor
Acer KG271 Cbmidpx 27" Main Monitor 144mhz
Monitor
Acer S271HL 27" Secondary Monitor
Keyboard
Gigabyte Mechanical Cherry Blue Keyboard (GK-FORCE K83 BLUE)
Mouse
Kensington Pro Fit
Other
ENHANCE Pro Gaming Mouse Bungee Cable Holder 4 Port USB Hub with 7 LED Modes
▲ hide details ▲


Hequaqua is online now  
post #1088 of 1201 (permalink) Old 08-23-2019, 09:09 PM
New to Overclock.net
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 2,865
Rep: 218 (Unique: 175)
Having the problem where the board can't boot after sleep and power turned off for a period. BIOS gets reset and I've to apply the settings again.
Still seeing some WHEA errors in Hwinfo.

If you can keep your beer while all about you are spilling theirs and blaming it on you, then you'd be a playa, my brutha. - Dudyard Broling
gamervivek is offline  
post #1089 of 1201 (permalink) Old 08-24-2019, 05:12 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 392
Rep: 14 (Unique: 11)
Quote: Originally Posted by gamervivek View Post
Having the problem where the board can't boot after sleep and power turned off for a period. BIOS gets reset and I've to apply the settings again.
Still seeing some WHEA errors in Hwinfo.
We may have to wait for next BIOS to address WHEA errors. No idea about the boot issues, I think this is a known issue on some boards. My x370 Gaming k7 had it if I unplugged the power. It would reset RAM timings, but i just loaded a saved profile and that was my work around if I had to unplug it.

THUMPer1 is offline  
post #1090 of 1201 (permalink) Old 08-26-2019, 08:42 PM
New to Overclock.net
 
Moutsatsos's Avatar
 
Join Date: Jul 2017
Posts: 70
Rep: 0
Quote: Originally Posted by AlphaC View Post
The main caveat is that you need to get it flashed with F40 BIOS or later and if you don't have the EC Firmware tool installation (only relevant if it isn't shipped with F40) then you need to flash it with the EC Flash tool for 4 DIMM memory support.
I don't know the exact revision or bios version,but i suppose I can just flash to any bios i want using the bios flashback.
I've allready got TridentZ F4-3600C16D-16GTZR kit but just in case the ec firmware tool is running on windows right?
I was reading around and people seem to complain about high idle and load temps in general with 3000 series even i custom loops.Is that the case or it has been addressed?

PC
(14 items)
CPU
AMD K17 Ryzen 1800
Motherboard
CROSSHAIR VI HERO
GPU
MSI GeForce GTX 1080 Gaming X
RAM
Corsair Vengeance RGB 16GB (2x8GB) DDR4 3466 MHz CMR16GX4M2C3466C16
Hard Drive
Samsung 960 Evo
Hard Drive
Samsung 860Evo
Hard Drive
Seagate IronWolf
Hard Drive
Seagate Baracuda
Power Supply
evga 750 g2
Cooling
NZXT Kraken X62
Case
Phanteks Enthoo Pro M
Monitor
Benq XL2420Z
Keyboard
Logitech G15
Mouse
Logitech Proteus Core
▲ hide details ▲
Moutsatsos is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off