ASUS PRIME X470-PRO (Issues and Successes) - Page 101 - Overclock.net - An Overclocking Community
Forum Jump: 

ASUS PRIME X470-PRO (Issues and Successes)

Reply
 
Thread Tools
post #1001 of 1098 (permalink) Old 02-20-2020, 01:10 AM
New to Overclock.net
 
MishelLngelo's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Belgrade, Serbia
Posts: 2,083
Rep: 48 (Unique: 35)
Quote: Originally Posted by le4o360 View Post
Greetings friends! Is it worth buying this mainboard in 2020 (for around 190$)? I'm planning to use it with Ryzen 3600, with upgrade to 3800/3900 in mind. Is it have enough VRM for this? TY!
In my opinion it is worth it unless you need PCIe v4 that comes on x570 MBs and/or bells and whistles on high end MBs It's best of mid range boards.

Asus Prime x470 Pro BIOS 5406 1004b
R7 3700x. CM Nepton 140XL
2 x Kingston HyperX KHX3600C17D4/8GX
Samsung 960 Evo 250GB
Asus strix 570 OC 4gb
MishelLngelo is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #1002 of 1098 (permalink) Old 02-29-2020, 09:16 PM
New to Overclock.net
 
Join Date: Feb 2020
Posts: 2
Rep: 0
Are there any fixes for the high voltages and 99.8 bclk yet for the 2700x?

For the first couple months of owning the board I had 100.00 bclk and what seems like more reasonable voltages. Been fighting it the last 8 months or so since.

Even with a -0.1 offset it’s constantly running at 1.412v - 1.456v. So without the offset I would be at 1.556v all the time. Doesn’t seem right. Temps are ok however (idle bounces around constantly between 27c - 36c up and down every second or so) I am just concerned with the voltage.

Currently on 5220 bios. I don’t think it’s been right since moving off 4018 -4204 and by the time I moved off those it would not allow rolling back.

Thanks
iSayBoourns is offline  
post #1003 of 1098 (permalink) Old 02-29-2020, 11:59 PM
New to Overclock.net
 
rdr09's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: From the US but lives in Africa
Posts: 19,775
Rep: 886 (Unique: 640)
Quote: Originally Posted by iSayBoourns View Post
Are there any fixes for the high voltages and 99.8 bclk yet for the 2700x?

For the first couple months of owning the board I had 100.00 bclk and what seems like more reasonable voltages. Been fighting it the last 8 months or so since.

Even with a -0.1 offset it’s constantly running at 1.412v - 1.456v. So without the offset I would be at 1.556v all the time. Doesn’t seem right. Temps are ok however (idle bounces around constantly between 27c - 36c up and down every second or so) I am just concerned with the voltage.

Currently on 5220 bios. I don’t think it’s been right since moving off 4018 -4204 and by the time I moved off those it would not allow rolling back.

Thanks
For the bclk to stay close to 100, set the Custom CPU Core Ratio to MANUAL. I only have an R7 2700 and i set my vcore to an offset of - 0.03v. Still jumps to 1.46v. BUT, even without offset, vcore jumping to as high as 1.56v won't really hurt cos it only happens in such as brief moment. If your temps are fine, i would not be too concerned. I do use Windows Balance power option and set Minimum Processor State to 5%.

[email protected] 6 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2211392 4.6 @ 4 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2216580
5.0 @ 8 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2511322
2nd AMD Build
(10 items)
CPU
2700
Motherboard
X470
GPU
290
RAM
3200 CL14
Hard Drive
1000
Power Supply
700
Case
212
Operating System
10/64
Monitor
40 1080
Keyboard
M100
▲ hide details ▲
rdr09 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #1004 of 1098 (permalink) Old 03-01-2020, 09:35 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Feb 2020
Posts: 2
Rep: 0
Quote: Originally Posted by rdr09 View Post
Quote: Originally Posted by iSayBoourns View Post
Are there any fixes for the high voltages and 99.8 bclk yet for the 2700x?

For the first couple months of owning the board I had 100.00 bclk and what seems like more reasonable voltages. Been fighting it the last 8 months or so since.

Even with a -0.1 offset it’️s constantly running at 1.412v - 1.456v. So without the offset I would be at 1.556v all the time. Doesn’️t seem right. Temps are ok however (idle bounces around constantly between 27c - 36c up and down every second or so) I am just concerned with the voltage.

Currently on 5220 bios. I don’️t think it’️s been right since moving off 4018 -4204 and by the time I moved off those it would not allow rolling back.

Thanks
For the bclk to stay close to 100, set the Custom CPU Core Ratio to MANUAL. I only have an R7 2700 and i set my vcore to an offset of - 0.03v. Still jumps to 1.46v. BUT, even without offset, vcore jumping to as high as 1.56v won't really hurt cos it only happens in such as brief moment. If your temps are fine, i would not be too concerned. I do use Windows Balance power option and set Minimum Processor State to 5%.
Thanks for the reply. I’ve tried setting the ratio to manual (I saw you mention that in an earlier post) and it didn’t change it off of 99.8.

HWiNFO64 says it’s always sitting at 1.412v - 1.456v and it would be higher without the offset. It’s never a brief moment.

I also use windows balanced with 5% minimum.

Perhaps I need to clear the cmos?

At this point I’m almost considering getting a different mobo but fear it would just be the same thing elsewhere as well.
iSayBoourns is offline  
post #1005 of 1098 (permalink) Old 03-01-2020, 10:12 AM
New to Overclock.net
 
rdr09's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: From the US but lives in Africa
Posts: 19,775
Rep: 886 (Unique: 640)
Quote: Originally Posted by iSayBoourns View Post
Thanks for the reply. I’ve tried setting the ratio to manual (I saw you mention that in an earlier post) and it didn’t change it off of 99.8.

HWiNFO64 says it’s always sitting at 1.412v - 1.456v and it would be higher without the offset. It’s never a brief moment.

I also use windows balanced with 5% minimum.

Perhaps I need to clear the cmos?

At this point I’m almost considering getting a different mobo but fear it would just be the same thing elsewhere as well.
That's weird. Before you set the Custom CPU Core to Manual was the BIOS set to Optimal Default? If not, set the BIOS to Optimal Default, then set the CPU Core to Manual. Before you do this Save the current setting to a Profile. I don't want to mess up your BIOS. The AI OC Tuner should be set to AUTO. I don't have an X version so i cannot test. I know with the R5 3600 that trick did not work either.

BTW, the difference in bclk from 99.8 to 100 is negligible.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	hwinfo stk 2700.JPG
Views:	36
Size:	613.4 KB
ID:	330000  


[email protected] 6 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2211392 4.6 @ 4 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2216580
5.0 @ 8 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2511322
2nd AMD Build
(10 items)
CPU
2700
Motherboard
X470
GPU
290
RAM
3200 CL14
Hard Drive
1000
Power Supply
700
Case
212
Operating System
10/64
Monitor
40 1080
Keyboard
M100
▲ hide details ▲

Last edited by rdr09; 03-01-2020 at 10:19 AM.
rdr09 is offline  
post #1006 of 1098 (permalink) Old 03-01-2020, 07:52 PM
New to Overclock.net
 
desoto's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 21
Rep: 0
My CPU 2700x works under 1.238 Volts with OC 4.1 GHz. Temp 35 idle and 45-50 C - gaming.
desoto is offline  
post #1007 of 1098 (permalink) Old 04-06-2020, 10:54 PM
New to Overclock.net
 
radier's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 267
Rep: 21 (Unique: 15)
Greetings,

Yesterday I have upgraded my build with WD Black SN750 1TB NVMe drive. What was weird is that the drive isn't visible in UEFI. It was detected in Windows 10 with no problem.
I have cloned my old Crucial MX500 250GB system drive and since then WD is showing in UEFI under BOOT device as it contains Windows Boot Manager and the system is booting properly.

Do you have any idea why NVMe is not shown as a device in UEFI?

BR,

Ryzen R5 3600 + TR Macho Rev.C | ASUS Prime X470-Pro UEFI 5406 | G.Skill 2x8GB DDR4 3000 | MSI Radeon RX 470 4GB | WD SN750 1TB NVMe, Crucial MX500 250GB SSD, Seagate BarraCuda 1TB, Toshiba 2TB | 24" HP LP2475w | EVGA SuperNOVA G2 750W | Fractal Design Define R3 | Windows 10 64bit

Last edited by radier; 04-16-2020 at 12:04 AM.
radier is offline  
post #1008 of 1098 (permalink) Old 04-07-2020, 01:46 AM
New to Overclock.net
 
MishelLngelo's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Belgrade, Serbia
Posts: 2,083
Rep: 48 (Unique: 35)
Quote: Originally Posted by radier View Post
Greetings,

Yesterday I have upgraded my build with WD Black SN750 1TB NVMe drive. What was weird is that the drive isn't visible in UEFI. It was detected in Windows 10 with no problem.
I have cloned my old Crucial MX50 250GB system drive and since then WD is showing in UEFI under BOOT device as it contains Windows Boot Manager and the system is booting properly.

Do you have any idea why NVMe is not shown as a device in UEFI?

BR,
Not really, but it's pretty common also confusing.

Asus Prime x470 Pro BIOS 5406 1004b
R7 3700x. CM Nepton 140XL
2 x Kingston HyperX KHX3600C17D4/8GX
Samsung 960 Evo 250GB
Asus strix 570 OC 4gb
MishelLngelo is offline  
post #1009 of 1098 (permalink) Old 04-07-2020, 02:01 AM
New to Overclock.net
 
agpoli's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 9
Rep: 0
Hello there!

I have a known serious issue, but couldn't find any solutions. Sometimes the CPU fan stops working, and not just the CPU_FAN1 is dead, all fan connectors are dead at the same time. Monitoring softwares couldn't report any CPU fan RPM when this happens and temperatures are skyrocketing and the system shuts down in minutes not to overheat. I've tried all BIOS versions (now I'm on the latest one), installed a clean Windows 10 with only the essential drivers from Asus, but if I try to use any monitoring software (HWInfo, AIDA64) this problem is appearing in minutes, sometimes hours or even days. It's unpredictable when it will happen, but it WILL happen. Anyone found a solution for this? I think I've read all about this issue over the internet, but couldn't find any soultions for.
agpoli is offline  
post #1010 of 1098 (permalink) Old 04-07-2020, 02:36 AM
New to Overclock.net
 
rdr09's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: From the US but lives in Africa
Posts: 19,775
Rep: 886 (Unique: 640)
Quote: Originally Posted by agpoli View Post
Hello there!

I have a known serious issue, but couldn't find any solutions. Sometimes the CPU fan stops working, and not just the CPU_FAN1 is dead, all fan connectors are dead at the same time. Monitoring softwares couldn't report any CPU fan RPM when this happens and temperatures are skyrocketing and the system shuts down in minutes not to overheat. I've tried all BIOS versions (now I'm on the latest one), installed a clean Windows 10 with only the essential drivers from Asus, but if I try to use any monitoring software (HWInfo, AIDA64) this problem is appearing in minutes, sometimes hours or even days. It's unpredictable when it will happen, but it WILL happen. Anyone found a solution for this? I think I've read all about this issue over the internet, but couldn't find any soultions for.
What monitoring software are you using?

I think you are the second owner that has brought this issue.

[email protected] 6 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2211392 4.6 @ 4 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2216580
5.0 @ 8 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2511322
2nd AMD Build
(10 items)
CPU
2700
Motherboard
X470
GPU
290
RAM
3200 CL14
Hard Drive
1000
Power Supply
700
Case
212
Operating System
10/64
Monitor
40 1080
Keyboard
M100
▲ hide details ▲
rdr09 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off