ASUS PRIME X470-PRO (Issues and Successes) - Page 99 - Overclock.net - An Overclocking Community

Forum Jump: 

ASUS PRIME X470-PRO (Issues and Successes)

Reply
 
Thread Tools
post #981 of 1101 (permalink) Old 01-18-2020, 05:20 PM
New to Overclock.net
 
gasolin's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 751
Rep: 7 (Unique: 7)
Will An Arctic Liquid Freezer II 240mm fit?
https://www.overclock.net/forum/atta...319938&thumb=1
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	DSC_0047-copy.jpg
Views:	12
Size:	153.1 KB
ID:	319938  

gasolin is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #982 of 1101 (permalink) Old 01-18-2020, 11:43 PM
New to Overclock.net
 
MishelLngelo's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Belgrade, Serbia
Posts: 2,086
Rep: 49 (Unique: 35)
Quote: Originally Posted by gasolin View Post
Will An Arctic Liquid Freezer II 240mm fit?
https://www.overclock.net/forum/atta...319938&thumb=1
Yes, a friend has one and I just ordered it too.

Asus Prime x470 Pro BIOS 5406 1004b
R7 3700x. CM Nepton 140XL
2 x Kingston HyperX KHX3600C17D4/8GX
Samsung 960 Evo 250GB
Asus strix 570 OC 4gb
MishelLngelo is offline  
post #983 of 1101 (permalink) Old 01-19-2020, 02:03 AM
New to Overclock.net
 
gasolin's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 751
Rep: 7 (Unique: 7)
Im thinking of going for the 280 version because of the extra cooling althought my price limit is what the 240 costs
gasolin is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #984 of 1101 (permalink) Old 01-19-2020, 11:16 PM
New to Overclock.net
 
MishelLngelo's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Belgrade, Serbia
Posts: 2,086
Rep: 49 (Unique: 35)
Quote: Originally Posted by gasolin View Post
Im thinking of going for the 280 version because of the extra cooling althought my price limit is what the 240 costs
Not really needed for up to 3800x. even my old CM Nepton 140xl is keeping temps under70c.

Asus Prime x470 Pro BIOS 5406 1004b
R7 3700x. CM Nepton 140XL
2 x Kingston HyperX KHX3600C17D4/8GX
Samsung 960 Evo 250GB
Asus strix 570 OC 4gb
MishelLngelo is offline  
post #985 of 1101 (permalink) Old 01-20-2020, 12:39 AM
New to Overclock.net
 
gasolin's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 751
Rep: 7 (Unique: 7)
really?

I have my dual fan cpu cooler at such low rpm it's more or less silent,quiet all the time but i get up to 83 in prime 95 small fft but i also have to haven vcore pretty high 1.350 ish

Last edited by gasolin; 01-20-2020 at 12:42 AM.
gasolin is offline  
post #986 of 1101 (permalink) Old 01-20-2020, 02:12 AM
New to Overclock.net
 
MishelLngelo's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Belgrade, Serbia
Posts: 2,086
Rep: 49 (Unique: 35)
Quote: Originally Posted by gasolin View Post
really?

I have my dual fan cpu cooler at such low rpm it's more or less silent,quiet all the time but i get up to 83 in prime 95 small fft but i also have to haven vcore pretty high 1.350 ish
1.325v is most that's pushed under PBO. Best all core OC is 4.35GHz and for that it already needs 1.4v and temp can hit 78c under prolonged full load prime 95 small fft. or OCCT. I don't use it OC-ed much so it's not a problem with temps even over 80c. Low temps, about 62 - 65c are important only for PBO to function properly.

Asus Prime x470 Pro BIOS 5406 1004b
R7 3700x. CM Nepton 140XL
2 x Kingston HyperX KHX3600C17D4/8GX
Samsung 960 Evo 250GB
Asus strix 570 OC 4gb
MishelLngelo is offline  
post #987 of 1101 (permalink) Old 01-20-2020, 02:15 AM
New to Overclock.net
 
gasolin's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 751
Rep: 7 (Unique: 7)
oced i can get 4.1ghz but stock it's only 3.95ghz ish on all cores

Stock mine goes all the way up to 1.352 volt
gasolin is offline  
post #988 of 1101 (permalink) Old 01-28-2020, 04:39 AM
New to Overclock.net
 
p4block's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 16
Rep: 0
So, this board had weird issues for a while (no resume from suspend, broken boot entries in linux) and overall weird behavior. I tried to fix it by mass flashing newer/old bioses and seeing if it worked.

It pretty much did not. I started getting annoyed and flashed a 32MB bios's nvram partition (latest bios) while being on an older, 16MB bios. Mostly because afuefi is broken on this board and the bios appears to be 16MB even though the CAPs are 32... anyway.

That caused this beautiful CrashFree3 recovery screen:
https://i.imgur.com/KD0mkya.jpg

I looked around and found little to no info on how it actually works. ASUS support was not helpful at all and just linked generic instructions that I would bet were written in 1998.

Eventually I found a video from a guy with an ASUS B350 whatever and he got it to work by putting the usb on a specific port and using a specific bios version.

The only issue is that it doesn't recognize any BIOS file, on USB drive, on any port, the bios in DVD drive or even the BIOS on an HDD. I've tried literally everything (100+ permutations or something like that) and it just hangs on that flashing cursor.

A fun fact is that having a nvme drive in the first slot will cause the screen to get corrupted.
https://i.imgur.com/n2emMyn.png

Has anyone ever got this to work on this board?
p4block is offline  
post #989 of 1101 (permalink) Old 01-28-2020, 07:01 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Aug 2019
Location: UK
Posts: 19
Rep: 0
Even CrashFree3 may not be able to rollback to older versions once you have flashed a 32Mbit BIOS (v4406 and newer). By my understanding of the issue, the only way to do it on our board is using an external EEPROM programmer. :-/

R2700X
(12 items)
CPU
Ryzen 7 2700X
Motherboard
ASUS Prime X470-Pro
GPU
Sapphire Nitro+ RX580 8GB
RAM
Crucial Ballistix Red BL2K16G32C16U4R 2x16GB Dual Rank
Hard Drive
ADATA XPG SX8200 Pro M.2 NVMe 1TB SSD
Hard Drive
Seagate Barracuda ST1000DM010-2EP102 7200RPM 1TB SATA3 HDD
Power Supply
EVGA SuperNOVA 550 G3 80 Plus Gold 550W
Cooling
ARCTIC Liquid Freezer II 360
Cooling
3x ARCTIC F12 PWM PST
Case
Phanteks Eclipse P400A
Operating System
Microsoft Windows 10 Pro
Monitor
AOC Q3279VWFD8 31.5" IPS LED QHD (2560x1440) Freesync 75Hz
▲ hide details ▲
algida79 is offline  
post #990 of 1101 (permalink) Old 01-28-2020, 09:35 AM
New to Overclock.net
 
p4block's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 16
Rep: 0
Quote: Originally Posted by algida79 View Post
Even CrashFree3 may not be able to rollback to older versions once you have flashed a 32Mbit BIOS (v4406 and newer). By my understanding of the issue, the only way to do it on our board is using an external EEPROM programmer. :-/
The weird thing is that CrashFree3 doesn't seem to even look for files in the drives, it's just blinking the cursor.

It could very well be in a broken state, thinking it has a 32MB bios while having a 16MB one, and not being able to flash neither.

I have an external programmer, my only issue is that the pinout for the flashing port on this board is a bit unknown. I found it on a random forum but I don't want to risk it 100%
p4block is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off