(Gigabyte X570 AORUS Owners Thread) - Page 118 - Overclock.net - An Overclocking Community

Forum Jump: 

(Gigabyte X570 AORUS Owners Thread)

Reply
 
Thread Tools
post #1171 of 2948 (permalink) Old 08-13-2019, 12:51 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 11
Rep: 0
Quote: Originally Posted by GBT-MatthewH View Post
Latest X570 AORUS Master BIOS - F5N

If you are having fan after resume issues or still get whea errors please test this and let me know if its resolved. If it is we can release for all the boards. If the issues persist please let me know the steps to reproduce your problem and I can test on my system*

*Please note this is not a call for general troubleshooting. This is specifically for problems that seem to be affecting multiple users from the front page - IE Fan issues resuming from sleep & whea errors.
After Upgrading, I experienced Windows 10 broken. Looks like F5l.

But there is no fan issue anymore. I wish you solve this problem in after released BIOS.
Kalibee is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #1172 of 2948 (permalink) Old 08-13-2019, 12:51 AM
New to Overclock.net
 
henson0115's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 17
Rep: 0
Quote: Originally Posted by GBT-MatthewH View Post
Latest X570 AORUS Master BIOS - F5N

If you are having fan after resume issues or still get whea errors please test this and let me know if its resolved. If it is we can release for all the boards. If the issues persist please let me know the steps to reproduce your problem and I can test on my system*

*Please note this is not a call for general troubleshooting. This is specifically for problems that seem to be affecting multiple users from the front page - IE Fan issues resuming from sleep & whea errors.
Hi any official word on the coolnquiet feature yet? seen lots of reports around the web that this can fix high idle boosts and voltages that some of us are still experiencing, even after following all steps within the AMD Reddit and here, mine still high idle boosts and volts, using only cpuz or ryzen master, with no other monitoring software running.
auros x570 pro with 3900x.
henson0115 is offline  
post #1173 of 2948 (permalink) Old 08-13-2019, 06:08 AM
New to Overclock.net
 
HalongPort's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 163
Rep: 4 (Unique: 2)
Is there a reason why my 3800X is boosting better with 101 MHz BCLK instead of 100 MHz and is this going to be fixed?
Do you guys have the same problem, that the custom/manual fan profile in Smart Fan in the BIOS won't get saved/restored when saving/loading profiles?
Also can Gigabyte add a hysteresis/ramp up time to Smart Fan (just like every other vendor already has) in the BIOS, please?

AM4
(9 items)
CPU
3800X
Motherboard
Aorus Pro
GPU
Nitro R9 390
RAM
Ballistix Sport LT
Cooling
ARO-M14
Case
Define S
Monitor
VG270UP
Monitor
C24FG73
Audio
Titanium HD
▲ hide details ▲
HalongPort is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #1174 of 2948 (permalink) Old 08-13-2019, 06:25 AM
3x420mm rads!
 
Athyra's Avatar
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 65
Rep: 2 (Unique: 2)
Quote: Originally Posted by HalongPort View Post
Also can Gigabyte add a hysteresis/ramp up time to Smart Fan (just like every other vendor already has) in the BIOS, please?
oh this would be fantastic
the 3C hysteresis in mine really is insufficient, but a time-based hysteresis would be awesome

i miss speedfan ...

Blue Tentacles
(13 items)
CPU
3900x
Motherboard
x570 Aorus Pro
GPU
Palit GamingPro OC 2080 TI
RAM
G.Skill F4-3600C17-8GTZR
Hard Drive
CSSD-M2B1TPG3VNF
Power Supply
HX850
Cooling
GPU & CPU blocks, 3x 420mm 60mm rads, 18x 140mm fans, D5 pump, 1/2" soft tube
Case
Thermaltake Level 20 XT
Operating System
Win 10 Pro
Monitor
Sony Bravia 64" 4K TV
Keyboard
Logitech G510
Mouse
Logitech G300s
Audio
Pioneer 5.1 home theater amp & 6 speakers
▲ hide details ▲
Athyra is offline  
post #1175 of 2948 (permalink) Old 08-13-2019, 06:39 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 3
Rep: 0
Hi,

First of all, sorry about my english, i will try to explain as best i can.

Recently i change my eight years old build for a Ryzen new one.

This is my new build:

Ryzen 3700x

Gigabyte x570 Aorus Master

Corsair Vengeance LPX DDR4 3200 32GB 2x16GB CL16

Thermaltake Floe Riing RGB 360 TT Premium Edition

Samsung 970 Evo NVME 1 TB

Thermaltake P3 Snow Edition

One friend and my update us hardware at same time with a very similar build, same processor and Gigabyte X570 Aorus Pro instead Aorus Master , Deepcool 240 mm AIO instead Thermaltake, and Coolermaster H500 instead Thermaltake P3. My friend is using an standard thermal grease and im using conductonaut.

First thing i see strange is that with same PBO configuration ( Autooverclocking + 200 Mhz + Motherboard limits ) is that Prime95 Small FFTs L1/L2/L3 max temps of my friend are about 72º and me around 90º, and, my friend have 4150 Mhz all cores and me about 4020 Mhz all cores.

Investigating i see that PPT, TDC and EDC of my friend and mine are not equal. This is calculating the percentages of Ryzen Master at full with Prime95:

Friend:

PPT - 108W

TDC - 61A

EDC - 105A

Mine:

PPT - 132W

TDC - 91A

EDC - 108A

Around 30W and 30A more me than my friend, but same CPU voltage.

If i configure bios with default settings ( without PBO ) i have around 60º at full Prime95 but 3,7 Ghz. My friend have same temp but around 4 Ghz, the difference is my motherboard sets my CPU with 1,14 Vcore and his motherboard sets his processor with 1,23 Vcore.

I try to configure PBO limits with my friend´s data Prime95 full max PPT,TDC and EDC, and the result is i have 3,8 Ghz with 1,16 Vcore ( my friend 1,37V and 4,15 Ghz ).

As well i try to force my motherboard withs my friend limits and my friend vcore, but my motherboard ignore my vcore.

Some screenshots:

https://i.redd.it/kc8m2vq4e7g31.png - Me with default PPT/TDC and EDC limits

https://i.redd.it/hjuq2h46e7g31.png - My friend with default PPT/TDC and EDC limits

https://i.redd.it/f6vvd2w7e7g31.jpg - Me with my friends limits

https://i.redd.it/ge57dte9e7g31.png - My friend without limits

https://i.redd.it/y4p4mdwbe7g31.png - Me without limits

Anyone knows thats the problem?

I need to say i try two differents 3700x with SAME result.

Im thinking about airflow problem or AIO problem, but i thinks its OK. Room temp are very similar. I try to put a fan over CPU waterblock but i get same temps. As well i try to simulate airflow with a big room fan put in front my pc and temps and behavior are equal.

AIO has been dismounted, checked and mount again and its ok.

Both motherbards have last BIOS update and chipset drivers.

Thanks for any idea and, please, if you dont understand something, ask me.

Regards.
OverCloke is offline  
post #1176 of 2948 (permalink) Old 08-13-2019, 08:30 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 52
Rep: 0
Quote: Originally Posted by kultivat3 View Post
I haven't had any issues with the fan, the BIOS gives you the ability to adjust the fan curve or set a profile of 'silent', which is what I have mine set to. Can't say I can hear it over my Wraith/5700xt/case fans inside my 800d. You've got me curious as to the temps though, and I will check on that tonight when I get home. I'll play a game for about 30 minutes and compare idle temp to gaming temp for the chipset and let you know.

Edit: Idle temp 43 gaming temp 49 on the PCH
Nice. For silent mode, I'm curious whether playing a game and reaching 49c is enough for the fan to turn on at all, or if you have to push it harder with some kind of heavy bandwidth NVME/GPU workloads. How much freedom do they give you in the custom fan curve? Can you tell it to not turn on until it reaches like 60-70c?
IntelHouseFire is offline  
post #1177 of 2948 (permalink) Old 08-13-2019, 08:52 AM
Whatever happens, happens
 
Join Date: Nov 2012
Location: Oregon
Posts: 7
Rep: 0
Quote: Originally Posted by IntelHouseFire View Post
Nice. For silent mode, I'm curious whether playing a game and reaching 49c is enough for the fan to turn on at all, or if you have to push it harder with some kind of heavy bandwidth NVME/GPU workloads. How much freedom do they give you in the custom fan curve? Can you tell it to not turn on until it reaches like 60-70c?
I currently don't have any M.2 drives, my house is relatively cool, and I have great air flow in my case. Also, I'm hardly pushing my GPU with my interim monitor at 1366x768 (I'm looking at 1440p 144hz displays).

In the BIOS you can set the curve manually. You can set it to ramp up at any temp correlating to fan speed in percentage. Very customizable.
kultivat3 is offline  
post #1178 of 2948 (permalink) Old 08-13-2019, 09:23 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 52
Rep: 0
Quote: Originally Posted by kultivat3 View Post
I currently don't have any M.2 drives, my house is relatively cool, and I have great air flow in my case. Also, I'm hardly pushing my GPU with my interim monitor at 1366x768 (I'm looking at 1440p 144hz displays).

In the BIOS you can set the curve manually. You can set it to ramp up at any temp correlating to fan speed in percentage. Very customizable.
So there's no minimum temp at which the PCH fan MUST turn on? I can have it at 0% all the way until it reaches something like 65C? According to this post 75-80c is the max safe temp.
IntelHouseFire is offline  
post #1179 of 2948 (permalink) Old 08-13-2019, 09:52 AM
Hardware Rep
 
GBT-MatthewH's Avatar
 
Join Date: May 2016
Posts: 486
Rep: 44 (Unique: 35)
Quote: Originally Posted by Disassociative View Post
Thanks Matthew I’ll give it a try when I’m home from work tonight. Any ETA on the CSM disabled causes slowdown in the UEFI issue? Not a big deal obviously just curious
No news other than we're aware of it and working on it. Keeps getting put on the bottom of the priority list as it isn't mission critical, but we didn't forget

Quote: Originally Posted by henson0115 View Post
Hi any official word on the coolnquiet feature yet?
On the wish list along with spread spectrum - Although spread spectrum seems to be ineffective right now.

Quote: Originally Posted by HalongPort View Post
Also can Gigabyte add a hysteresis/ramp up time to Smart Fan (just like every other vendor already has) in the BIOS, please?
It is, but the interval is +/-3C. Others have asked for +/- 10C. I asked if we can open this up.

Quote: Originally Posted by IntelHouseFire View Post
So there's no minimum temp at which the PCH fan MUST turn on?
With silent mode the fan stays off until 60C.
GBT-MatthewH is offline  
post #1180 of 2948 (permalink) Old 08-13-2019, 10:00 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 52
Rep: 0
Quote: Originally Posted by GBT-MatthewH View Post
With silent mode the fan stays off until 60C.
Can I change it to even higher with the custom fan curve?
IntelHouseFire is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 12 (2 members and 10 guests)
gurusmi , siluah
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off