(Gigabyte X570 AORUS Owners Thread) - Page 376 - Overclock.net - An Overclocking Community
Forum Jump: 

(Gigabyte X570 AORUS Owners Thread)

Reply
 
Thread Tools
post #3751 of 6953 (permalink) Old 11-06-2019, 02:58 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 8
Rep: 0
Quote:
Did anyone try the 1usmus Custom Power Plan for a day or two already and if so, any bugs?
I tried it, made no difference. X570 Master, 3700x, 2x16 GB RAM, Win 10.
S_Bodi is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #3752 of 6953 (permalink) Old 11-06-2019, 03:06 AM
Petrolhead
 
MoDeNa's Avatar
 
Join Date: Jan 2017
Location: Madrid
Posts: 183
Rep: 6 (Unique: 5)
After testing these days the F10a (1.0.0.4 B) in the Aorus Xtreme I think I will return to F5b (1.0.0.3 ABBA). Previous bios was more stable with my RAM and if I apply offset -0.1V to the 3900x I get better scores in CB20, both MC and SC, better boost clocks while gaming, lower temperatures and without latency volatility in my RAM (2x16 GB G.Skill 3200MHz CL 14 @ 3800 CL 16).

I would also like to ask why there are settings by duplicate? E.g: infinity fabric, memory and PBO parameteres within both AMD CBS and AMD Overclock menus. I was encountering that to better apply the values I set for these parameteres I had to do it twice in both menus...

R9 3950x
(10 items)
CPU
AMD Ryzen9 3950x
Motherboard
Gigabyte X570 Aorus Xtreme
GPU
EVGA RTX 2080 Ti XC Ultra
RAM
G.Skill 32 GB (2x16) 3200CL14 @ 3733CL16
Hard Drive
Corsair MP600 1TB m.2 SSD
Power Supply
Seasonic 850w Prime Ultra Titanium
Case
Phanteks Enthoo 719
Monitor
Dell Alienware AW3418DW
Keyboard
Corsair K63 Wireless
Mousepad
Logitech G900 Chaos Spectrum
▲ hide details ▲
MoDeNa is offline  
post #3753 of 6953 (permalink) Old 11-06-2019, 03:32 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Oct 2019
Posts: 132
Rep: 3 (Unique: 3)
I have removed my Xonar Essence STX soundcard (using onboard audio now) and updated to 1.0.0.4

So far so good :
- Benchmark scores have improved
- Less heat on the CPU and chipset
- All fans still working
- Read dead redemption Launcher working now (!)

Please note that I use a -0.100V negative voltage offset + HIGH LLC which has the best results on my 3900x
For gaming or economy I use per-ccd 'overclocking/overvolting & underclocking/undervolting' in Ryzen Master
Frietkot Louis is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #3754 of 6953 (permalink) Old 11-06-2019, 03:32 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Oct 2019
Posts: 20
Rep: 0
Quote: Originally Posted by jonnybueno View Post
@GBT-MatthewH

On my Pro Wifi I lost control of headers 6/5/4 completely... Bios and SIV showed 0 RPM for all headers although fans were spinning. Tried loading optimized settings in bios with no luck. Clearing CMOS allowed SIV and the bios to show a RPM reading but they were then stuck at 500 RPM.

I don't tinker too much with bios settings since I'm not very knowledgeable but I do enable ERP and XMP, disable sata hot plugging and CSM. Using PWM fans and switching between auto/voltage/pwm causes the fans to stop completely. After flashing back to 1003ABBA no problems at all.
That's how it started happening for me, used to use SIV on F6c/d/e bioses and SYS_4 started to get stuck at ~500RPM, thought that it was SIV issue. Then 1004 agesa bioses came and i moved to SmartFan in UEFI, and now it's ~1000RPM and other curve editing issues described earlier.
@GBT-MatthewH Could you please take a look into it. Happy to provide any additional info if needed or test a hotfix version.

Last edited by chucky27; 11-06-2019 at 05:15 AM.
chucky27 is offline  
post #3755 of 6953 (permalink) Old 11-06-2019, 04:06 AM
New to Overclock.net
 
Ohim's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 23
Rep: 0
I have returned to 1.0.0.3ABBA . I`m using Windows 10 1909 (Release preview ring) Gskill 3200 CL14 OC to 3600 CL14. 3700X + PBO gives me the best results doing CB20 runs. I know it doesn`t say much about overall performance but i do this bench because it`s fast and gives me instant numbers without having to waste days testing stuff.

In AIDA i have ~66.3 - 66.7 ns memory latency.

With 1.0.0.4B i get about ~4900 score .. sometimes it even drops to below 4800 using the exact same BIOS settings.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	1e3cf7d10b74cdad993c69799ebcbd2d80526e7106626f6ff3ecb33edd430cb8.jpg
Views:	10
Size:	95.7 KB
ID:	304750  

Click image for larger version

Name:	f19bf5c8e8ee3fc4c4cbc35c63cae11e42a36f81bf78aa002030379736a29399.jpg
Views:	38
Size:	177.9 KB
ID:	304752  

Ohim is offline  
post #3756 of 6953 (permalink) Old 11-06-2019, 05:23 AM
New to Overclock.net
 
pschorr1123's Avatar
 
Join Date: Jun 2017
Posts: 606
Rep: 12 (Unique: 9)
Quote: Originally Posted by ChristianHP View Post
I have the same problem with loosing control on most of my fans as described above on F10A on Aorus PRO.

Did anyone try the 1usmus Custom Power Plan for a day or two already and if so, any bugs?
I tried the 1usmus power plan the other day and actually saw clock regression with my setup. My CB scores dropped and my max boost was like before abba bios 4350 max.

IDK, I'm sure the power plan works very well for 3900X owners as even with abba bios they weren't quite hitting 4.6 and for others that were having issues. could also be that I'm still on the beta GB Matt provided a few days back.

Anyway, don't expect the power plan to be a magic bullet and temper your expectations.

3700x

x570 Aorus Master, R7 3700X, 16GB G Skill F4-3600C16D-16GVK, Rx Vega 64 Liquid, 500GB Samsung 970 Evo m.2 boot drive, EVGA SuperNOVA G2 750 Watt Gold, Samsung 860 evo 500GB sata steam ssd, Toshiba DT01ACA300 (3TB x 2), Toshiba HDWE150 5TB (sounds like wood pecker when playing video file it.)
pschorr1123 is offline  
post #3757 of 6953 (permalink) Old 11-06-2019, 06:21 AM
New to Overclock.net
 
RaXelliX's Avatar
 
Join Date: May 2013
Posts: 273
Rep: 25 (Unique: 20)
On my 3800X using F7b (1.0.0.3 ABBA) the power plan did increase my CB scores a little. Like less than 1%. Now in CB20 i get 5093/527
Using 1903 Win10. I have yet to test F10a.

If you do not game you are crazy
RaXelliX is offline  
post #3758 of 6953 (permalink) Old 11-06-2019, 06:23 AM
New to Overclock.net
 
ShropshireJohn's Avatar
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 21
Rep: 0
Quote: Originally Posted by kanobe View Post
I had a very similar issue to this on my x570 master. I'm running 4 x 16gb DIMMs, since the machine was 100% stable after getting into windows and could pass memtest, I had put it down to BIOS instability.. eventually my machine failed to POST at all and it turned out I had a faulty DIMM. Replaced the DIMM and my coldboot issues also completely dissapeared.
Thanks for your reply, I've tested these RAM sticks for over 24 hours without error at this point, surely they'd show errors if they were faulty?
ShropshireJohn is offline  
post #3759 of 6953 (permalink) Old 11-06-2019, 06:37 AM
New to Overclock.net
 
athkatla's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 46
Rep: 0
I once had a ddr3 dimm that was faulty but memtest86 never showed an error.
Stress with more tools if you want to be sure.

Sent from my BLA-L29 using Tapatalk
athkatla is offline  
post #3760 of 6953 (permalink) Old 11-06-2019, 06:44 AM
New to Overclock.net
 
gsxr1000's Avatar
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 27
Rep: 1 (Unique: 1)
@Ohim (and @MoDeNa if need ^^)
LOT OF PEOPLE HAVE PROBLEM WITH F10A, YOU MUST TRY THIS ON OLDER/OTHER VERSION

i've gskill memory F4-3200C14D-32GTZ (2x16), and you can use @3800 without problem of stability.

try this memory setting:

DDR Voltage = 1.42
VDDG manual and 950
SOC voltage 1100

And (see pictures if need) 16 16 16 16 32 48

tRFC=304
ProcODT=53.3
CAD Bus= 24 24 24 24
Rtt= Disable - RZQ/3 - RZQ/1

Source (line 82): https://docs.google.com/spreadsheets...fUI/edit#gid=0


@MoDeNa : with offset -0,10 and pbo (setting by "Marius A", thx again, here: https://www.overclock.net/forum/28183292-post3700.html ) like you, under F10A and 1004, CBR20 7540 - 529 , and my best result CPUZ : https://valid.x86.fr/47p5sb

For me , as you can see, F10A/1004 work very well...

I ve try "1usmus powerplan" , not good , work well but not the best bench (except only CBR20 7549 - 532) , and regression in daily usage + idle temp, with "ryzen power plan" [email protected] , and "1usmus power plan" [email protected] (all tested with offset -0,10 setting and pbo "Marius A")


Like pschorr1123 ,"1usmus power plan" is a regression for my setup. Not bad, but not best.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Aida-1900.PNG
Views:	7
Size:	123.3 KB
ID:	304762  

Click image for larger version

Name:	IMG_20191106_145353.jpg
Views:	10
Size:	78.2 KB
ID:	304764  

Click image for larger version

Name:	IMG_20191106_145526.jpg
Views:	8
Size:	80.3 KB
ID:	304766  


My PC
(14 items)
CPU
AMD Ryzen 9 3900X
Motherboard
Gigabyte X570 Aorus Master
GPU
MSI GEFORCE GTX1080 TI GAMING X 11G
RAM
GSKILL F4-3200C14D-32GTZ (2x16) @3800 CL16
Hard Drive
Samsung SSD 860EVO 500Go
Hard Drive
Crucial SSD CT500MX 500Go
Hard Drive
Crucial SSD CT2000MX 2To
Power Supply
Seasonic FOCUS PX-750 Platinum
Cooling
Alphacool Eisbaer 360 + Thermal Grizzly Kryonaut
Case
Phanteks Eclipse P600S (Fans: 4x140mm)
Monitor
Dell Alienware AW3418DW
Keyboard
HyperX Alloy FPS RGB
Mouse
Logitech G900 Chaos Spectrum
Mousepad
HyperX FURY S
▲ hide details ▲

Last edited by gsxr1000; 11-07-2019 at 04:38 AM.
gsxr1000 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 6 (1 members and 5 guests)
Acertified
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off