ASUS ROG X570 Crosshair VIII overclocking & discussion thread - Page 84 - Overclock.net - An Overclocking Community

Forum Jump: 

ASUS ROG X570 Crosshair VIII overclocking & discussion thread

Reply
 
Thread Tools
post #831 of 941 (permalink) Old 09-11-2019, 10:14 AM
New to Overclock.net
 
Jackalito's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Spain
Posts: 261
Rep: 43 (Unique: 22)
Does anyone know anything about, MacG32, the creator of the thread?
I haven't heard from him around here for weeks now.

In space no one can hear you scream.
Ryzen 7 Rig
(18 items)
CPU
Ryzen 7 3700X
Motherboard
ASUS Crosshair VIII Hero X570
GPU
AMD Radeon RX 5700 XT 8GB. GDDR6 Sapphire Pulse
RAM
G.Skill 16GB (2x8) DDR4 3600MHz @3733 TridentZ F4-3600C15D-16GTZ
Hard Drive
Samsung 960 EVO SSD M.2 NVMe PCI 500GB.
Hard Drive
Samsung 850 EVO SSD SATA3 ACHI 1TB.
Hard Drive
Toshiba X300 SATA3 7200RPM 5TB.
Power Supply
Corsair RM-850 850W Fully Modular
Cooling
Noctua NH-D15 SE-AM4
Case
Corsair Obsidian 750D Airflow Edition
Operating System
Windows 10 x64 Pro for Workstations
Monitor
LG UltraWide 34UC79G-B 34" Curved IPS 144Hz FreeSync
Keyboard
Logitech Gaming G513 Carbon
Mouse
Logitech G903
Mousepad
ASUS ROG Stealth
Audio
Realtek ALC1220 + Logitech Z625 2.1 Speaker Set
Other
Fan Cases: 5x Noctua NF-P14s Redux 140mm 1500 RPM PWM
Other
APC Back 1400VA
▲ hide details ▲
Jackalito is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #832 of 941 (permalink) Old 09-11-2019, 01:31 PM
New to Overclock.net
 
}SkOrPn--''s Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Albuquerque, NM USA
Posts: 2,135
Rep: 86 (Unique: 54)
Anyone know if the Crosshair VIII Hero will possibly support all of the rest of the AM4 generations without 3rd party bios mods? I want to get this board for my 2600X and then replace the 2600X with a 4900X, or what ever next Gen 4000 series has to offer. I'm just not liking the crap immature silicon of the 3000 series and want to bypass it all together. My current B350 board has a shattered pcie slot, so I want to replace it this year sometime, but with something really really nice and 16 core future ready. I really like how cool this boards vrm performs too.

So you reckon it should support both 4000 and 5000 AM4 series? I'm guessing it most definitely will.
}SkOrPn--' is offline  
post #833 of 941 (permalink) Old 09-11-2019, 02:27 PM - Thread Starter
Well, hello there...
 
MacG32's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: ET US
Posts: 4,439
Rep: 312 (Unique: 228)
Quote: Originally Posted by Jackalito View Post
Does anyone know anything about, MacG32, the creator of the thread?
I haven't heard from him around here for weeks now.

I moved from Washington to New York and have been getting settled in. I've been lurking and reading up on what's been posted since my move. Thank you for your concern. I should be more active again starting next week some time.

Primus
(25 items)
pfSense Firewall
(10 items)
CPU
AMD - Ryzen 9 3900X 3.8GHz 12-Core (4.6GHz Max Boost)
Motherboard
Asus - ROG Crosshair VIII Hero (Wi-Fi) X570 AMD ATX
GPU
Asus - GTX 1080 Ti Founders Edition 11GB 352-Bit GDDR5X
RAM
G.Skill - TridentZ RGB 32GB (4x8GB) 4000MHz F4-4000C17Q-32GTZR
Hard Drive
Samsung - 960 Pro 512GB M.2-2280 PCI-E v3.0 x4 NVMe SSD
Hard Drive
Seagate - Exos X10 10TB 3.5" 7200RPM SATA 6Gb/s
Hard Drive
Samsung - 850 Pro 512GB 2.5" SATA III 3D NAND SSD
Optical Drive
Asus - BW-12B1ST 12X SATA CD/DVD/Blu-ray Writer
Power Supply
EVGA - SuperNOVA P2 650W 80+ Platinum Fully Modular
Cooling
Corsair - Hydro H100i Pro Liquid 240mm All-In-One
Cooling
G.Skill - FTB-3500C5-D Turbulence II Memory Fans
Case
Cougar - Panzer Max ATX Full Tower
Operating System
Microsoft - Windows 10 Professional 64-bit
Monitor
Acer - 2x G7 G247HYL 23.8" IPS 4ms 1920 x 1080 60Hz
Keyboard
Cooler Master - MasterKeys Pro S Cherry MX Red w/Ducky Keycaps
Mouse
Logitech - G502 Hero RGB Tunable Gaming
Mousepad
Fellowes - Black w/Microban
Audio
Realtek - ALC1220 - 7.1Ch 32bit/192KHz 120dB SNR HD
Other
Logitech - C922x HD Pro Widescreen 1080p Webcam
Other
Thrustmaster - T.Flight Stick X Joystick
Other
Canon - PIXMA MG3120 All-In-One Copier/Printer/Scanner
Other
Sennheiser - HD 650 LE Massdrop Reference Class Headphones
Other
Logitech - Z623 200W 2.1Ch THX-Certified Speakers
Other
Thermal Grizzly - Kryonaut Top Grade Thermal Compound
Other
Shure - MV5 Professional Quality Condenser Microphone
CPU
Intel - Core i7-7700 3.6GHz 4-Core (4.2GHz Max Boost)
Motherboard
ASRock - Z270M-ITX/ac LGA1151 Intel Mini ITX
RAM
Kingston - HyperX Predator 8GB 2400MHz DDR4 CL12
Hard Drive
ADATA - Premier Pro SP600 64GB 2.5" SSD
Power Supply
Silverstone - 300W 80+ Bronze Certified SFX
Cooling
Noctua - NH-L9i 33.8 CFM
Case
Cooler Master - Elite 110 Mini ITX
Operating System
pfSense Latest Version
Monitor
BenQ - GW2270 21.5" 1920x1080 60Hz
Keyboard
Qumax - Scorpius V6 Wired Mini
▲ hide details ▲


MacG32 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #834 of 941 (permalink) Old 09-11-2019, 04:45 PM
New to Overclock.net
 
criznit's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 356
Rep: 8 (Unique: 8)
I haven't upgraded to the new bios yet, but I found out something very important. McAfee (I know) causes the processor to run @100% when at the desktop. This caused my temps to be 40-55 during desktop usage. I went and uninstalled the program and now my processor idles properly @28C. Just FYI for anyone else with antivirus/mcafee installed.

Edit: False alarm... It seems that the restart capped my clocks to 3.8

Offical Ryzen 9 3900X Owner!
My Boo
(11 items)
CPU
3900x
Motherboard
ROG Crosshair VIII Hero
GPU
1080TI
RAM
G. Skill F4-3600C16D-16GTRG
Hard Drive
Samsung 850 EVO
Power Supply
EVGA 750 G2
Cooling
Deepcool castle 360EX
Case
lian li o11 air
Monitor
s2716dg
Keyboard
Corsair k70 mk.2 rapidfire
Mouse
g502
▲ hide details ▲

Last edited by criznit; 09-11-2019 at 07:16 PM.
criznit is offline  
post #835 of 941 (permalink) Old 09-11-2019, 05:14 PM
New to Overclock.net
 
OzzyRuleZ's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Keystone Heights, FL
Posts: 421
Rep: 19 (Unique: 15)
Quote: Originally Posted by eyecrave View Post
Working so far on crosshair 8 wifi and 3800x. Boosts seem to be more consistent and stays above 4400-4475 most of the time but can boost to 4550 and seeing 4500 more often instead of just a second on idle. On previous 0803 bios it would be 4300-4375 with the odd time hitting 4400-4425 but mostly 4300-4375. Just did one run of cb20 and multi core seems to have dropped for me but single core went up. Only thing not working for me seems to be the mouse in the bios but easy enough to navigate with the keyboard. Will do more testing but so far so good and thanks for your work.
Pretty much exactly the results I'm seeing with my CH8 Wifi and 3800x. Down to the increase in single core and small loss in multi. Though I rarely stress all the cores at once most of my games see around 100mhz more than before so I call it a win.

OzzyRuleZ is offline  
post #836 of 941 (permalink) Old 09-12-2019, 01:56 AM
New to Overclock.net
 
Rollergold's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Calgary Alberta
Posts: 228
Rep: 9 (Unique: 8)
I recently upgrade to the 3900x (From X58) and CH8-HW and since this is my first AMD CPU since Socket 939 (and my first time ever overclocking an AMD CPU) I looked up some overclocking guides to get my Ram dialed in but when it comes to the CPU my temps seem to be way out of line even at idle.

Running at 4.1-4.2ghz @ 1.35v on the cpu (Bios and AMD Ryzen Master) and start the "Classroom" blender render I hit 93-95c in about 5 seconds after about 10 seconds the system resets and the Bios gives me the CPU Overtemp Error. Setting Ryzen Master's OC mode to Default and no change to any of the core multipliers and running the same blender render it finishes but I still hit over 80C and 50-51C at idle.

I run a Custom Loop with an EK Supermacy EVO and 2 360mm EK PE rads and while I expected more heat then my X58 Xeons I should never be seeing temps this high with this cooling. I'm running the latest available BIOS from Asus (803) as of this port. I also checked the block before install and did not remember seeing any build up or gunk in the block.

Please see my settings (from windows) (and Tim application) below and maybe let me know what I'm missing here/doing wrong. I can post settings from the Bios if needed.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Before.PNG
Views:	19
Size:	359.1 KB
ID:	294982  

Click image for larger version

Name:	During.PNG
Views:	17
Size:	364.6 KB
ID:	294984  

Click image for larger version

Name:	Tim spread.jpg
Views:	11
Size:	3.39 MB
ID:	294986  

Click image for larger version

Name:	Ram settings.PNG
Views:	11
Size:	386.4 KB
ID:	294988  


Personal Rig 2019
(17 items)
CPU
AMD Ryzen 9 3900X
Motherboard
Asus ROG Crosshair VIII Hero (WiFi)
GPU
EVGA GTX 1080Ti FTW 3
RAM
G.Skill Trident Z RGB 32GB DDR4 3600MHz CL17 Dual Channel Kit (2x 16GB)
Hard Drive
Samsung 960 Pro
Hard Drive
Samsung 850 EVO
Hard Drive
Samsung 860 EVO
Power Supply
Seasonic PRIME Titanium 1000
Cooling
Custom Liquid Cooling Loop
Case
Case Labs Mercury S8 + Pedestal
Operating System
Windows 10 Pro
Monitor
ASUS ROG Swift PG279Q
Keyboard
Corsair K95 RGB Platinum
Mouse
Logitech G903
Audio
Astro Mixamp PRO TR
Audio
Sennheiser HD 6XX
Audio
Antlion Modmic 5.0
▲ hide details ▲

Last edited by Rollergold; 09-12-2019 at 02:41 AM.
Rollergold is offline  
post #837 of 941 (permalink) Old 09-12-2019, 04:58 AM
New to Overclock.net
 
Modaeus's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 2
Rep: 0
Modaeus

Quote: Originally Posted by Rollergold View Post
I recently upgrade to the 3900x (From X58) and CH8-HW and since this is my first AMD CPU since Socket 939 (and my first time ever overclocking an AMD CPU) I looked up some overclocking guides to get my Ram dialed in but when it comes to the CPU my temps seem to be way out of line even at idle.

Running at 4.1-4.2ghz @ 1.35v on the cpu (Bios and AMD Ryzen Master) and start the "Classroom" blender render I hit 93-95c in about 5 seconds after about 10 seconds the system resets and the Bios gives me the CPU Overtemp Error. Setting Ryzen Master's OC mode to Default and no change to any of the core multipliers and running the same blender render it finishes but I still hit over 80C and 50-51C at idle.

I run a Custom Loop with an EK Supermacy EVO and 2 360mm EK PE rads and while I expected more heat then my X58 Xeons I should never be seeing temps this high with this cooling. I'm running the latest available BIOS from Asus (803) as of this port. I also checked the block before install and did not remember seeing any build up or gunk in the block.

Please see my settings (from windows) (and Tim application) below and maybe let me know what I'm missing here/doing wrong. I can post settings from the Bios if needed.
Your results are no that far from my own. Running an EK Velocity block with 2 480 PE rads
HWinfo reports roughly 180W used by the CPU on 4.1 Ghz @ 1.25V for me, which yields a max temp of 85C.
Modaeus is offline  
post #838 of 941 (permalink) Old 09-12-2019, 06:07 AM
New to Overclock.net
 
LtMatt's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 332
Rep: 23 (Unique: 21)
Heads up guys, looks like the updated BIOS for the CH VIII series can be found here: https://www.hardwareluxx.de/communit...28903.html#2.7

About to try the Wifi version myself.
LtMatt is offline  
post #839 of 941 (permalink) Old 09-12-2019, 07:09 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: May 2018
Posts: 128
Rep: 4 (Unique: 4)
Quote: Originally Posted by LtMatt View Post
Heads up guys, looks like the updated BIOS for the CH VIII series can be found here: https://www.hardwareluxx.de/communit...28903.html#2.7

About to try the Wifi version myself.
Very cool! Thanks for the heads up. Let us know if it's a keeper and what kind of results you get.

I'll install it later, after work if you give it the
dlbsyst is offline  
post #840 of 941 (permalink) Old 09-12-2019, 07:13 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: May 2018
Posts: 128
Rep: 4 (Unique: 4)
Quote: Originally Posted by MacG32 View Post
I moved from Washington to New York and have been getting settled in. I've been lurking and reading up on what's been posted since my move. Thank you for your concern. I should be more active again starting next week some time.
Nice to see you back MacG32. I hope your move wasn't too stressful and went smoothly for ya.
dlbsyst is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 5 (0 members and 5 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off