[OFFICIAL] ASRock X570 Overclocking and Support Thread - Page 9 - Overclock.net - An Overclocking Community

Forum Jump: 

[OFFICIAL] ASRock X570 Overclocking and Support Thread

Reply
 
Thread Tools
post #81 of 98 (permalink) Old 08-11-2019, 05:21 PM
Back in the Game!
 
Join Date: Oct 2007
Location: Manchester, UK
Posts: 955
Rep: 26 (Unique: 25)
Quote: Originally Posted by mllrkllr88 View Post
Quote: Originally Posted by doggymad View Post
So I've got my G-Skill TridentZ 3200C14 2x16GB now stable with the XMP Profile - but set at 3733Mhz with the IF OC to 1867Mhz - I'm very happy with that [IMG class=inlineimg]/forum/images/smilies/smile.gif[/IMG]
Nice work, that's a solid daily 24/7 memory clock [IMG class=inlineimg]/forum/images/smilies/thumb.gif[/IMG]
Yeah I’m very happy. Especially as the timings held up at 14-14-14-34. Was really only wanting 3600 @ 16-16-16 so to get tighter timings and higher clock is more than adequate. With the IF being overclocked too seeing higher CPU scores!
doggymad is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #82 of 98 (permalink) Old 08-12-2019, 10:33 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 3
Rep: 0
Hi all!
I recently did my new build
x570 Taichi
Ryzen 3700X
16 GB of G.Skill F4-3600C16D-16GTZR


I can boot and game with XMP2 enabled 3600 16-16-16-16-36 @1.35V but I get an "hard crash" (PC goes black and reboots, no BlueScreen, etc.) when I run the TimeSpy CPU Test or AIDA64 FPU (even for 30 Sec)
Memtest86 and Karhu Ram Test did notshow any erros at that speed
When I disable XMP everything seems to work fine.


Should I be worried about my Hardware or is the XMP just "unstable OC" and I need to tinker a bit to get it running?
NIoSaT is offline  
post #83 of 98 (permalink) Old 08-12-2019, 02:26 PM
Back in the Game!
 
Join Date: Oct 2007
Location: Manchester, UK
Posts: 955
Rep: 26 (Unique: 25)
Quote: Originally Posted by NIoSaT View Post
Hi all!
I recently did my new build
x570 Taichi
Ryzen 3700X
16 GB of G.Skill F4-3600C16D-16GTZR


I can boot and game with XMP2 enabled 3600 16-16-16-16-36 @1.35V but I get an "hard crash" (PC goes black and reboots, no BlueScreen, etc.) when I run the TimeSpy CPU Test or AIDA64 FPU (even for 30 Sec)
Memtest86 and Karhu Ram Test did notshow any erros at that speed
When I disable XMP everything seems to work fine.


Should I be worried about my Hardware or is the XMP just "unstable OC" and I need to tinker a bit to get it running?
Update the BIOS, Chipset drivers and such and see if that has any impact. I'd try and set voltages and IF clock speed (to 1800) manually. I found when upping the RAM speed anything above stock the IF would stay at at 1600 (on my RAM) which was frustrating. I set RAM at 1.45V (a little higher than I like but I'm comfortable with it), The IF at 1.0V and VDDG at 1.1V. My temps aren't any higher from doing that and I'm on stock cooler (until I get custom water loop next month or maybe September because I really want a new monitor) . I'm sure your RAM is pretty similar to mine - my stock XMP timings are slightly better but your stock clock is higher - both GSkill and both B-Die I assume.
doggymad is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #84 of 98 (permalink) Old 08-12-2019, 02:48 PM
New to Overclock.net
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 3
Rep: 0
Quote: Originally Posted by doggymad View Post
Update the BIOS, Chipset drivers and such and see if that has any impact.
Allready up to date

Quote: Originally Posted by doggymad View Post
both GSkill and both B-Die I assume.
Yep

My IF is at 1800 with auto, so this part has worked for me

SOC is at 1.1V (auto)
VDDP and VDDG at 1.0979V(auto)

I manually raised the VRam Voltage to 1.356V and I passed my first few runs in the TimeSpy CPU Test - doing some more testing now!
Might bump up the Voltages a little more later
--UPDATE--
Still crashes under load(cinebench) with 1.4V




But generally, aren't XMP profiles certified to "just work"?

Last edited by NIoSaT; 08-13-2019 at 12:21 AM.
NIoSaT is offline  
post #85 of 98 (permalink) Old 08-13-2019, 06:21 AM
LN2 addict
 
bigblock990's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Minnesota
Posts: 1,518
Rep: 70 (Unique: 42)
Quote: Originally Posted by NIoSaT View Post
Allready up to date


Yep

My IF is at 1800 with auto, so this part has worked for me

SOC is at 1.1V (auto)
VDDP and VDDG at 1.0979V(auto)

I manually raised the VRam Voltage to 1.356V and I passed my first few runs in the TimeSpy CPU Test - doing some more testing now!
Might bump up the Voltages a little more later
--UPDATE--
Still crashes under load(cinebench) with 1.4V




But generally, aren't XMP profiles certified to "just work"?
Yes on Intel

Your instability may be from the Fabric OC, and not your mem. Try bumping VDDG as that can help with fabric clocks.


bigblock990 is offline  
post #86 of 98 (permalink) Old 08-13-2019, 11:42 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 3
Rep: 0
Quote: Originally Posted by bigblock990 View Post
Yes on Intel
Good
I was afraid I had bad hardware to begin with.

Quote: Originally Posted by bigblock990 View Post
Your instability may be from the Fabric OC, and not your mem. Try bumping VDDG as that can help with fabric clocks.
This would explain why all Ram Tests worked wihtout any Problems ^^
As I am writing this I am running Karhu Ram Test over the 3300% mark with the GEIL Preset from the BIOS (4200Mhz, 20-22-22-44) so I guess Memory is really not the problem here...





What VDDG Voltages are recommended?
Currently I have the preset loaded and not touched anything else
IF is at 1800Mhz
These are the voltages
SOC: 1.1V
VDDP and VDDG: 1.0979V

VRam: 1.41 (only thing I changed from the GEIL Preset)



The Ryzen DRam Calculator would want me to go lower than that even for my "slow" xmp equivalent:
SoC: 1.1V
cLDO_VDDG: 0.950V (Max 1.075)

cLDO_VDDP 0.900V (Max 1.1V)
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	RyzenRamCalc_3600.png
Views:	16
Size:	83.8 KB
ID:	288754  

NIoSaT is offline  
post #87 of 98 (permalink) Old 08-13-2019, 04:03 PM
New to Overclock.net
 
muzz's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 33
Rep: 1 (Unique: 1)
Finally had a Good chance to mess around with the Extreme4 Wifi.
It's now booting(after MANY RESTARTS) and doing Aida64 at 1900/3800, 54600+ (From like 48+ @32/1600.
It's setting CL to 16 though, so I need to keep working it, I obviously need to work other timings, but it's getting better!
muzz is offline  
post #88 of 98 (permalink) Old 08-13-2019, 05:43 PM
New to Overclock.net
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 3
Rep: 0
xmp issue

So, if anyone here had problems getting their RAM speed up to advertised specifications after updating their BIOS from 1.1 to basically any other version... well, I seem to have gotten mine to work without issues.

I could not set my XMP in the BIOS as it would just boot loop and reset everything to defaults eventually. I managed to set it manually using the Ryzen Master software. Does anyone have an idea about why I can only set it correctly there? I had to couple the infinity fabric with mem clock and set my CAS. Doing those exact things using the BIOS got me nothing but boot loops until I just defaulted it back to 2933.
CPUannialator is offline  
post #89 of 98 (permalink) Old 08-14-2019, 09:18 PM
New to Overclock.net
 
Wickedtme's Avatar
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 32
Rep: 1 (Unique: 1)
Hi all, got a couple of questions for the pros, or not so pros even lol

1: were do you locate bgs and bgs alt on this motherboard in the bios. (found it)

2: Is it better to overclock from the advanced area of settings, or from the oc section were you set xmp, how does the bios know which one your using? Very confusing.

Thanks

AMD Ryzen 9 3900X, Taichi X570, Trident Z Royal Silver 3600Mhz @3600Mhz fast, Asus Strix RTX2080 OC, Samsung 970 Evo Plus Nvme 1Tb, Evga 850W G+, Nzxt Kraken X62 AIO

Last edited by Wickedtme; 08-15-2019 at 07:55 PM.
Wickedtme is offline  
post #90 of 98 (permalink) Old 08-19-2019, 09:14 AM
⤷ αC
 
AlphaC's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 11,111
Rep: 904 (Unique: 590)
Given the choice between Taichi and Phantom Gaming X users should choose Taichi:

Name:  c8a2913c-s.jpg
Views: 35
Size:  17.1 KBX570 Phantom Gaming X 1311g

Name:  43d650c5-s.jpg
Views: 34
Size:  17.7 KB X570 Taichi 1335g

Name:  8c969933-s.jpg
Views: 35
Size:  16.9 KB X470 Taichi 1021g

http://blog.livedoor.jp/wisteriear/a...075203577.html


Despite having extra parts (2.5G LAN) the Phantom Gaming X weighs less.

► Recommended GPU Projects: [email protected] , [email protected] (FP64) (AMD moreso) ► Other notable GPU projects: [email protected] (Nvidia), GPUGrid (Nvidia) ► Project list


AlphaC is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off