MSI MEG X570 Unify Overclocking & Discussion Thread - Page 148 - Overclock.net - An Overclocking Community

Forum Jump: 

MSI MEG X570 Unify Overclocking & Discussion Thread

Reply
 
Thread Tools
post #1471 of 1492 (permalink) Old 07-29-2020, 11:31 PM
New to Overclock.net
 
Join Date: Feb 2020
Posts: 64
Rep: 1 (Unique: 1)
Ta Kedarwolf
Must have revision 2 then
Took Arctic fans off.They were making horrible rhythmic noises.Got the corsair fans on it.
So far so good
John
Spilly44 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #1472 of 1492 (permalink) Old 07-30-2020, 07:27 PM
Still kinda lost
 
Awsan's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Trance city (Sana'a,Yemen)
Posts: 3,299
Rep: 123 (Unique: 93)
Hey everyone just got a bad pool caller BSOD although I have nothing new in the driver's side, and I understand it can be ram related? so I would guess a little of those system VDDG/VDDP voltages are off?

Godzilla HAF red
(18 items)
The Son Of Godzilla
(18 items)
CPU
Ryzen 3950x
Motherboard
MSI MEG UNIFY X570
GPU
EVGA RTX 2080 SUPER GAMING BLACK
RAM
G.Skill Trident NEO 32GB 3600mhz
Hard Drive
Sabrent Rocket 4.0 1TB
Hard Drive
WD blue 2tb SSD
Power Supply
Seasonic Prime Ultra Titanium 650w
Cooling
Nh-D15 Chromax
Case
CM H500
Operating System
Windows 10 pro
Monitor
LG24GM77-b
Keyboard
Corsair K95 platinum
Mouse
Logitech G502 SE
Mousepad
Red Gear
Audio
AD900x
Audio
Beyerdynamic Custom Studio
Audio
Schiit Modi 3
Audio
JDS ATOM
CPU
Intel Core i7 Extreme 2920XM/Intel Core i7 2860QM
Motherboard
P180HMx
GPU
AMD Radeon HD 6990M
GPU
AMD Radeon HD 6990M
RAM
Samsung
RAM
Samsung
RAM
Samsung
Hard Drive
Seagate 750GB 7200RPM
Optical Drive
Blu-Ray reader
Power Supply
300W+8 cells battery
Cooling
Sager Cooling + CM SF-19 USB 3.0
Case
SagerNP8180
Operating System
Windows 7 Ultimate X64
Monitor
18.4 1920x1080 Glossy 16:9 Plastic covered
Keyboard
Gigabyte wirless
Mouse
Gigabyte wireless
Mouse
Table
Audio
ultrasone pro 550 + FiiO E7++ on board 5.1 sound system
▲ hide details ▲
Awsan is online now  
post #1473 of 1492 (permalink) Old 07-30-2020, 11:43 PM
New to Overclock.net
 
Join Date: May 2019
Posts: 18
Rep: 0
I need help again !



I finally got my gskill 4266Mhz ram overclocked to 4733Mhz using the ram /2 divider

I have added my screenshot from bios and I'm trying to get 4733Mhz Ram memtest86 Stable

ATM it lasts about 2mins in memtest86 before error message

Can someone help me with my settings in order to get stable in memtest86 ?

edit: cpu overclocks to 4400Mhz at 1.3v I have increased the volts in order to get ram stable

any and all help appreciated

TIA



Last edited by aussie7; 07-30-2020 at 11:59 PM.
aussie7 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #1474 of 1492 (permalink) Old 07-31-2020, 02:27 AM
New to Overclock.net
 
Arni90's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Norway
Posts: 1,509
Rep: 87 (Unique: 80)
If you're failing in memtest86 within 2 minutes, you are never going to get that speed bin stable. You should be using one or more out of: HCI, Karhu, testmem5, and Google stressapptest, and I'm pretty sure you will insta-fail those.

I still have no idea why you're trying to push memory frequency beyond 2x FCLK on a single CCD chip. Doing so can make sense on a 3900X or 3950X, as they have two CCDs and can thus benefit (not in gaming) from faster memory in non-latency sensitive memory workloads. A single CCD can read from memory at 32 B x FCLK, so even if you did manage to stabilize a high memory frequency, your 3600XT would never be able to hit more than 32 B x 1700 MHz = 54 400 MB/s due to your current FCLK at 1700 MHz. And running UCLK out of sync with FCLK will result in a higher memory latency (worse gaming performance).

Also, you're running an OLD BIOS, you might see better compatibility with the newer A4 version: https://www.msi.com/Motherboard/support/MEG-X570-UNIFY

Main rig
(16 items)
CPU
9900k
Motherboard
Z390 AORUS MASTER
GPU
RTX 2080 Ti
RAM
4x 8GB B-die @4000 MHz 16-16-16-37-2T
Hard Drive
960 EVO
Hard Drive
860 EVO
Hard Drive
ADATA SX8200 PRO 1TB
Optical Drive
No
Power Supply
Fractal Design ION+ 860W
Cooling
MCP655
Cooling
Alphacool RTX 2080 Ti full cover block
Cooling
EKWB Supremacy EVO
Cooling
3x 180mm radiator
Case
SST-FT02
Operating System
Windows 10
Monitor
EX3501R
▲ hide details ▲


Arni90 is offline  
post #1475 of 1492 (permalink) Old 07-31-2020, 05:10 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: May 2019
Posts: 18
Rep: 0
Thanks Arni90 for the feedback, I'm still trying to get my head around AMD as I've been on intel for ages, I'll give bios A4 another go

edit : as I posted before bios A4 is missing CPU Features and VDDG CDD/IOD voltage control mode ?

edit 2 : can't get any ram speed over 4400Mhz ot post in bios A4

Last edited by aussie7; 07-31-2020 at 06:33 AM.
aussie7 is offline  
post #1476 of 1492 (permalink) Old 07-31-2020, 02:41 PM
New to Overclock.net
 
Arni90's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Norway
Posts: 1,509
Rep: 87 (Unique: 80)
Quote: Originally Posted by aussie7 View Post
Thanks Arni90 for the feedback, I'm still trying to get my head around AMD as I've been on intel for ages, I'll give bios A4 another go

edit : as I posted before bios A4 is missing CPU Features and VDDG CDD/IOD voltage control mode ?

edit 2 : can't get any ram speed over 4400Mhz ot post in bios A4
I have no idea about the missing VDDG settings on A4, as I'm on A44, but are you sure they aren't hidden by the "Expert mode" toggle in the overclocking section?

Why are you even aiming for 4400 MHz on a Ryzen 3600XT?
Both memory latency and bandwidth will be worse than running in sync with FCLK at 3800 DDR / 1900 FCLK

Main rig
(16 items)
CPU
9900k
Motherboard
Z390 AORUS MASTER
GPU
RTX 2080 Ti
RAM
4x 8GB B-die @4000 MHz 16-16-16-37-2T
Hard Drive
960 EVO
Hard Drive
860 EVO
Hard Drive
ADATA SX8200 PRO 1TB
Optical Drive
No
Power Supply
Fractal Design ION+ 860W
Cooling
MCP655
Cooling
Alphacool RTX 2080 Ti full cover block
Cooling
EKWB Supremacy EVO
Cooling
3x 180mm radiator
Case
SST-FT02
Operating System
Windows 10
Monitor
EX3501R
▲ hide details ▲


Arni90 is offline  
post #1477 of 1492 (permalink) Old 07-31-2020, 08:26 PM
A guy
 
Join Date: Jan 2020
Posts: 49
Rep: 3 (Unique: 2)
Quote: Originally Posted by aussie7 View Post
I need help again !



I finally got my gskill 4266Mhz ram overclocked to 4733Mhz using the ram /2 divider

I have added my screenshot from bios and I'm trying to get 4733Mhz Ram memtest86 Stable

ATM it lasts about 2mins in memtest86 before error message

Can someone help me with my settings in order to get stable in memtest86 ?

edit: cpu overclocks to 4400Mhz at 1.3v I have increased the volts in order to get ram stable

any and all help appreciated

TIA

Running your CPU at that voltage is risky business long term. For Zen 2 you have to run Prime95 small FFT with the CPU at stock with PBO enabled and look at what the core voltage stabilizes at. Whatever that number is is the maximum voltage your chip can take that won't degrade it. Not sure about the XT skus but most Zen 2 are usually between 1.1 and 1.2V.




Also, OCing Zen 2 is kind of pointless anyway, unless all you do it sit and run cinebench to try and get a good all core score. The CPU will boost single cores to much higher frequencies at stock with PBO than you can do with an all core OC on ambient cooling.

My Rig
(9 items)
CPU
Ryzen 3800X
Motherboard
MSI X570 Unify
GPU
Sapphire RX Vega 64 Nitro+
RAM
G.Skill Flare X 16GB
Hard Drive
Samsung 970 Evo NVME 500GB
Hard Drive
WD Blue SSD 1TB
Power Supply
Corsair RM750
Cooling
Noctua NH-D15
Case
Fractal Design Meshify C TG
▲ hide details ▲
Notbn is offline  
post #1478 of 1492 (permalink) Old 08-01-2020, 12:34 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: May 2019
Posts: 18
Rep: 0
Quote: Originally Posted by Arni90 View Post
I have no idea about the missing VDDG settings on A4, as I'm on A44, but are you sure they aren't hidden by the "Expert mode" toggle in the overclocking section?

Why are you even aiming for 4400 MHz on a Ryzen 3600XT?
Both memory latency and bandwidth will be worse than running in sync with FCLK at 3800 DDR / 1900 FCLK
thanks for the reply
no not hidden by expert mode
to poor to afford a better cpu and it does 4400Mhz at stock volts and settings, any higher requires more volts
where can i get bios A44 to try ?

edit : is there anyway to use the saved bios settings from A3 in A4 bios ?

Last edited by aussie7; 08-01-2020 at 01:14 AM.
aussie7 is offline  
post #1479 of 1492 (permalink) Old 08-01-2020, 02:11 PM
New to Overclock.net
 
Arni90's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Norway
Posts: 1,509
Rep: 87 (Unique: 80)
Quote: Originally Posted by aussie7 View Post
thanks for the reply
no not hidden by expert mode
to poor to afford a better cpu and it does 4400Mhz at stock volts and settings, any higher requires more volts
where can i get bios A44 to try ?

edit : is there anyway to use the saved bios settings from A3 in A4 bios ?
I get that you bought the 3600XT because it fit your budget, I just don't understand why you insist on running your memory at 4000+ MHz when 3800 MHz with tighter subtimings would result in better performance.

I have no idea about using saved BIOS settings from A3 in A4 unfortunately

Main rig
(16 items)
CPU
9900k
Motherboard
Z390 AORUS MASTER
GPU
RTX 2080 Ti
RAM
4x 8GB B-die @4000 MHz 16-16-16-37-2T
Hard Drive
960 EVO
Hard Drive
860 EVO
Hard Drive
ADATA SX8200 PRO 1TB
Optical Drive
No
Power Supply
Fractal Design ION+ 860W
Cooling
MCP655
Cooling
Alphacool RTX 2080 Ti full cover block
Cooling
EKWB Supremacy EVO
Cooling
3x 180mm radiator
Case
SST-FT02
Operating System
Windows 10
Monitor
EX3501R
▲ hide details ▲


Arni90 is offline  
post #1480 of 1492 (permalink) Old 08-01-2020, 02:55 PM
New to Overclock.net
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 55
Rep: 2 (Unique: 2)
Quote: Originally Posted by aussie7 View Post
Thanks Arni90 for the feedback, I'm still trying to get my head around AMD as I've been on intel for ages, I'll give bios A4 another go

edit : as I posted before bios A4 is missing CPU Features and VDDG CDD/IOD voltage control mode ?

edit 2 : can't get any ram speed over 4400Mhz ot post in bios A4 [IMG class=inlineimg]/forum/images/smilies/frown.gif[/IMG]
Clear cmos+load optimize defaults might help. I hot the AMD overclocking menu dissapearing when loading a certain oc profile a while ago.
Eder is offline  
Reply

Tags
msi meg x570 unify ryzen

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off