MSI MAG x570 TOMAHAWK WIFI - Page 2 - Overclock.net - An Overclocking Community

Forum Jump: 

MSI MAG x570 TOMAHAWK WIFI

Reply
 
Thread Tools
post #11 of 32 (permalink) Old 07-22-2020, 06:10 AM
New to Overclock.net
 
BUFUMAN's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 650
Rep: 5 (Unique: 4)
Quote: Originally Posted by aGeoM View Post
Hi @Zendal

Did you enabled the new option under DRAM Advanced Settings called DRAM Latency enhancer? If not try msi config as an option.

I have pointed the fan headers position to MSI. hope on next versions they do something about it. My major concern and can be fixed by a new BIOS is to be able to set my NVMe RAID system without setting SATA to RAID mode. I can do it with my ASUS Strix X570-E. Overall now I feel that I upgraded from my Crosshair 6 Hero, I can use my Samsung B-Die to 4133, with the Strix I cud only set it to 3400Mhz unstable.
Here some SS at 3800 with settings:
I will try this Board. My CH6 was a torture.

RYZENBUFU: R7 3800X @ 4300Mhz| Noctua NH-U14S (Push-Pull) - BeQuite SilentWings 3 - 140MM | ASUS ROG Crosshair VI Hero UEFI 7704 | 32 GB Crucial Ballistix Sport LT BLS2K16G4D32AESB @ 3600Mhz CL14 T1 | Zotac AMP Extreme GTX 1080 | NVME & SSD's & HDD's | Be quite Dark Power P11 850W | Phanteks Evolv ATX with BeQuite SilentWings 3 - 140MM | Creative Sound TITANIUM HD | Beyerdynamic DT-770 Pro | Logitech Z 2300 2.1 THX | Asus ROG Strix XG32VQ
BUFUMAN is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #12 of 32 (permalink) Old 07-22-2020, 10:32 PM
New to Overclock.net
 
desoto's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 34
Rep: 0
It's strange, with my previous mobo: ASUS Prime X470-Pro I could OCed my 3800X 4.5GHz on 1.3V. but with the Tomahawk only 4.4GHz on 1.2V. I didn't dig so deep yet, just set 45 and 1.3V. What's LLC is the best for OC on our board?
desoto is offline  
post #13 of 32 (permalink) Old 07-23-2020, 03:25 AM
New to Overclock.net
 
BUFUMAN's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 650
Rep: 5 (Unique: 4)
Quote: Originally Posted by desoto View Post
It's strange, with my previous mobo: ASUS Prime X470-Pro I could OCed my 3800X 4.5GHz on 1.3V. but with the Tomahawk only 4.4GHz on 1.2V. I didn't dig so deep yet, just set 45 and 1.3V. What's LLC is the best for OC on our board?
4,5Ghz Stable on all cores?
This board should handle it but 4.5Ghz on all cores is hard. My max stable was 4.4Ghz with 1.265 V.

Not much input here, looks like only a few people own this board.

I just moved back to Auto OC with this CPU. And good powersettings.

Gesendet von meinem LYA-L29 mit Tapatalk

RYZENBUFU: R7 3800X @ 4300Mhz| Noctua NH-U14S (Push-Pull) - BeQuite SilentWings 3 - 140MM | ASUS ROG Crosshair VI Hero UEFI 7704 | 32 GB Crucial Ballistix Sport LT BLS2K16G4D32AESB @ 3600Mhz CL14 T1 | Zotac AMP Extreme GTX 1080 | NVME & SSD's & HDD's | Be quite Dark Power P11 850W | Phanteks Evolv ATX with BeQuite SilentWings 3 - 140MM | Creative Sound TITANIUM HD | Beyerdynamic DT-770 Pro | Logitech Z 2300 2.1 THX | Asus ROG Strix XG32VQ
BUFUMAN is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #14 of 32 (permalink) Old 07-23-2020, 04:53 AM
New to Overclock.net
 
desoto's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 34
Rep: 0
desoto

Yeah, all cores but the cpu passed only CB20. It's enough for me. I played games without any issues. The difference in settings between these boards is only I used LLC on ASUS but on Tomahawk didn't.
Reached 4.5GHz with 1.35V. LLC2. Passed CB20, temperature peak 82C. In gaming 60-65C, idle 50C. Cooler D15.

Last edited by desoto; 07-23-2020 at 09:33 PM. Reason: Update
desoto is offline  
post #15 of 32 (permalink) Old 07-24-2020, 01:54 AM
New to Overclock.net
 
BUFUMAN's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 650
Rep: 5 (Unique: 4)
Quote: Originally Posted by desoto View Post
Yeah, all cores but the cpu passed only CB20. It's enough for me. I played games without any issues. The difference in settings between these boards is only I used LLC on ASUS but on Tomahawk didn't.
Try it with Low LLC

RYZENBUFU: R7 3800X @ 4300Mhz| Noctua NH-U14S (Push-Pull) - BeQuite SilentWings 3 - 140MM | ASUS ROG Crosshair VI Hero UEFI 7704 | 32 GB Crucial Ballistix Sport LT BLS2K16G4D32AESB @ 3600Mhz CL14 T1 | Zotac AMP Extreme GTX 1080 | NVME & SSD's & HDD's | Be quite Dark Power P11 850W | Phanteks Evolv ATX with BeQuite SilentWings 3 - 140MM | Creative Sound TITANIUM HD | Beyerdynamic DT-770 Pro | Logitech Z 2300 2.1 THX | Asus ROG Strix XG32VQ
BUFUMAN is offline  
post #16 of 32 (permalink) Old 07-28-2020, 05:06 AM
New to Overclock.net
 
desoto's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 34
Rep: 0
My 3800x can work at 4400 with 1.2v. but with 1.3v. the cpu gets more score in CB20. 1.35v more and more.
desoto is offline  
post #17 of 32 (permalink) Old 07-28-2020, 05:43 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Jul 2020
Location: UK
Posts: 4
Rep: 0
Just saying hi, new owner here and been pretty impressed so far - beta bios doesn't seem to be causing me any issues and I've just come from being only getting the memory to 3600MT/s on my x570 Aorus Elite to a quick and loose [email protected] on the Tomahawk - no other components were changed and I'm sure there's a bit more tightening I can do.

More than happy at the mo after the debacle of wrestling with GB's BIOS making me think my IF would only do 3600 and that I had a "nothing special" SoC

MSI X570 TOMAHAWK - 7C84v115(beta) | R9 3900X | Patriot Viper Steel 4000 C19 (4x8GB) @ 3733 C16 | MSI GTX970 | Fractal Design Kelvin S36 | BeQuiet! Dark Power Pro P9 850W | Fractal Design Define S
Neutron1234 is offline  
post #18 of 32 (permalink) Old 07-28-2020, 09:59 AM
New to Overclock.net
 
BUFUMAN's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 650
Rep: 5 (Unique: 4)
I think this is not GB fault. It's AMD with bad system Environment.
After years of Sandy Bridge CPU an Environment i had bluescreens, boot issues with Secureboot mode and and and.

AMD needs to concentrate on this Department. Just check your system with LatencyMonitor. All my USB 3.0 Ports have ISR Counts. If i install a Win7 usb driver i have 0 ISR Counts but my system took ages to boot.

I could solve this issue by using the Asmedia 3.1 USB Port over a old USB3.0 Hub. It's facked up. AMD is the issue.

Because of this i hate my Crosshair VI. This will be my last ASUS Product.

Looking Forward - to try the new chipset and Environment.

We now have 3 Tomahawk owner here ?

Gesendet von meinem LYA-L29 mit Tapatalk

RYZENBUFU: R7 3800X @ 4300Mhz| Noctua NH-U14S (Push-Pull) - BeQuite SilentWings 3 - 140MM | ASUS ROG Crosshair VI Hero UEFI 7704 | 32 GB Crucial Ballistix Sport LT BLS2K16G4D32AESB @ 3600Mhz CL14 T1 | Zotac AMP Extreme GTX 1080 | NVME & SSD's & HDD's | Be quite Dark Power P11 850W | Phanteks Evolv ATX with BeQuite SilentWings 3 - 140MM | Creative Sound TITANIUM HD | Beyerdynamic DT-770 Pro | Logitech Z 2300 2.1 THX | Asus ROG Strix XG32VQ

Last edited by BUFUMAN; 07-28-2020 at 10:05 AM.
BUFUMAN is offline  
post #19 of 32 (permalink) Old 07-30-2020, 03:54 PM
New to Overclock.net
 
sev1's Avatar
 
Join Date: Jul 2020
Location: San Jose, CA
Posts: 5
Rep: 0
I'm also a Tomahawk Owner but still in the process of acquiring my gear.



Mobo: MSI x570 Tomahawk
CPU: Ryzen 5 3600
RAM: G.SKill Ripjaws V PC3200 CL14 B Die
PSU: Be Quiet! Dark Power Pro 11 850w


Still need:
Case: Might go Be Quiet! 500DX as the Lancool 2 seems to be out of stock everywhere.
Cooler: Arctic 240? Is air enough?

GPU (might borrow a GTX 1050 for the short term)


Anyway, my first build in years so excited to get rolling on this. Will be back looking for advice and providing my experience as well.
sev1 is offline  
post #20 of 32 (permalink) Old 08-01-2020, 07:04 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Aug 2020
Posts: 3
Rep: 0
I got one of these motherboards aswell and came here looking for some advice
Could you tell me if I RAID 2 500gb Samsung nvme will I still have the sata ports available or does it kick the data ports off
I can’t test it yet I’m waiting for new psu to come
Jase006 is offline  
Reply

Tags
Msi , ryzen , tomahawk , wifi , x570

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off