NEW!!! DRAM Calculator for Ryzen™ 1.6.0.3 (overclocking DRAM on AM4) + MEMbench 0.8 (DRAM bench) - Page 482 - Overclock.net - An Overclocking Community

Forum Jump: 

NEW!!! DRAM Calculator for Ryzen™ 1.6.0.3 (overclocking DRAM on AM4) + MEMbench 0.8 (DRAM bench)

Reply
 
Thread Tools
post #4811 of 5403 (permalink) Old 07-19-2019, 08:06 PM
DRAM Obsessor
 
CJMitsuki's Avatar
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 1,016
Rep: 7 (Unique: 6)
3800 CL14 stable at tight timings

Aida64
Spoiler!


RamTest
Spoiler!


Geekbench 3
Spoiler!


Geekbench 4
Spoiler!


MaxxMem (dunno why their latency is showing so low on their tests but a new version was released and said there were bug fixes implemented)
Spoiler!

CPU- AMD Ryzen [email protected] *
MOTHERBOARD- ROG Crosshair VII Hero
GPU- EVGA GTX 1080ti SC2 w/ XOC [email protected] (Morpheus Cooler)
RAM- G.SKILL TridentZ F4-3200C14D-16GTZR @ 3800mhz (14-15-15-22-36-1T)
COOLING- CORSAIR Hydro Series H115i Pro w/ Noctua NF-A14 (x7)
CASE- Silverstone RL06 Pro (Modified)
MONITORS- VIOTEK GN32C (x2)


CJMitsuki is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4812 of 5403 (permalink) Old 07-19-2019, 08:10 PM
DRAM Obsessor
 
CJMitsuki's Avatar
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 1,016
Rep: 7 (Unique: 6)
Quote: Originally Posted by Martin778 View Post
Oh well, none of the new Zen2's run below 60*C zo we're temperature constrained all the time it seems.
Mine runs well below 60c and barely hits 60c during Ramtest with cache enabled

CPU- AMD Ryzen [email protected] *
MOTHERBOARD- ROG Crosshair VII Hero
GPU- EVGA GTX 1080ti SC2 w/ XOC [email protected] (Morpheus Cooler)
RAM- G.SKILL TridentZ F4-3200C14D-16GTZR @ 3800mhz (14-15-15-22-36-1T)
COOLING- CORSAIR Hydro Series H115i Pro w/ Noctua NF-A14 (x7)
CASE- Silverstone RL06 Pro (Modified)
MONITORS- VIOTEK GN32C (x2)


CJMitsuki is offline  
post #4813 of 5403 (permalink) Old 07-19-2019, 11:22 PM
New to Overclock.net
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 1
Rep: 0
Quote: Originally Posted by Shenhua View Post
Can any of u guys test RAM scaling in games with ryzen 3000? 2133 vs 3200 XMP vs 3600 cl14-16 or whatever you can get????
Did some testing the other night on PUBG. Comparing 3200cl16 and 3800cl16, on my Ryzen 3600 and 1080ti. Both are running 16-16-16-16-30-46-302-1T and old Ryzen DRAM calculator sub-timings. Which is slightly better than standard 3200CL16 timings I believe, and I also compared the 3800mhz while running Nvidia Shadowplay to record a run. I got a 3 run average from the same 2 minute benchmark running in a straight line in the same spot in the multiplayer training zone.

In game settings were 1440p, everything Very Low, except AA, Textures and View Distance on Ultra.

Additionally if anyone has any tips or recommendations about my Ram timings let me know, not really sure if that's how those AIDA64 numbers are supposed to look.

Click image for larger version

Name:	PUBG FPS Comparison.png
Views:	118
Size:	53.5 KB
ID:	281944

Click image for larger version

Name:	Memory Info.png
Views:	98
Size:	1.20 MB
ID:	281946
PistolPete69 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4814 of 5403 (permalink) Old 07-20-2019, 05:37 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 8
Rep: 0
Quote: Originally Posted by CJMitsuki View Post
3800 CL14 stable at tight timings



Aida64





RamTest





Geekbench 3





Geekbench 4





MaxxMem (dunno why their latency is showing so low on their tests but a new version was released and said there were bug fixes implemented)

What memory modules did you use?

Отправлено с моего SM-G930F через Tapatalk
Kitilan is offline  
post #4815 of 5403 (permalink) Old 07-20-2019, 05:43 AM
DRAM Obsessor
 
CJMitsuki's Avatar
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 1,016
Rep: 7 (Unique: 6)
Quote: Originally Posted by Kitilan View Post
What memory modules did you use?

Отправлено с моего SM-G930F через Tapatalk
THESE

CPU- AMD Ryzen [email protected] *
MOTHERBOARD- ROG Crosshair VII Hero
GPU- EVGA GTX 1080ti SC2 w/ XOC [email protected] (Morpheus Cooler)
RAM- G.SKILL TridentZ F4-3200C14D-16GTZR @ 3800mhz (14-15-15-22-36-1T)
COOLING- CORSAIR Hydro Series H115i Pro w/ Noctua NF-A14 (x7)
CASE- Silverstone RL06 Pro (Modified)
MONITORS- VIOTEK GN32C (x2)


CJMitsuki is offline  
post #4816 of 5403 (permalink) Old 07-20-2019, 06:40 AM
New to Overclock.net
 
ajc9988's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 487
Rep: 33 (Unique: 26)
Quote: Originally Posted by CJMitsuki View Post
3800 CL14 stable at tight timings

Aida64


RamTest


Geekbench 3


Geekbench 4


MaxxMem (dunno why their latency is showing so low on their tests but a new version was released and said there were bug fixes implemented)
BTW, great scores on the Benchmate comp. I'm lagging with my 1950X because of the CB15 being a per core score and lagging on Superpi 32M. Enjoying the new gen chip?

Edit: Also, stop being a pedantic child on the reporting. There are NO rules setup for the Benchmate benchmarks yet and the benchmate itself PROVES that the bench was open and no trickery occurred.

Desktop (Click to show)
Asus Maximus VIII Extreme, G.Skill 4133MHz - Running 3733MHz (MB limitation; I've had 4000, but...)@[email protected] 14-17-17-36-280 with Corsair CMXAF2 Ram fans, EVGA 980 Ti Classified (OC specs to come), [email protected]@1.42V everyday stable, Thermaltake Water 3.0 Ultimate AIO (push/pull 6xNoctua iPPC 3000), EVGA 1600 Ti PSU (for later SLI setups), Thermaltake X9 Cube, Intel 600P NVME
Laptop (Click to show)
P770ZM / Chi Mei 1080p 17.3" TN matte - OC to 100Hz / Intel Core i7 4790K - 4.5GHz 1.130V Static / Nvidia Geforce 980M 8GB (current OC limit of 330MHZ Core/410MHZ VRam/ [email protected]) / Kingston HyperX 32GB DDR3 [email protected] CR-2T custom SPD / Samsung 850 EVO 500GB M.2 / Intel Wifi Dual Band 7265ac+BT / Win 7 Pro x64 - custom by NTLite / 330W PSU/Prema BIOS

Last edited by ajc9988; 07-20-2019 at 09:17 AM.
ajc9988 is offline  
post #4817 of 5403 (permalink) Old 07-20-2019, 11:27 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 1,317
Rep: 10 (Unique: 7)
Quote: Originally Posted by ajc9988 View Post
-snip-

Edit: Also, stop being a pedantic child on the reporting. There are NO rules setup for the Benchmate benchmarks yet and the benchmate itself PROVES that the bench was open and no trickery occurred.

AMD Ryzen 2700X  |  Fractal Design S36 360 AIO w/6 Corsair SP120L fans  |  Asus Crosshair VII WiFi X470  | G.SKILL TridentZ 3636MHz @ 14-15-14-28 2x8GB  | EVGA 1070 Ti SC GAMING ACX 3.0 Black  |  Samsung 970 EVO M.2 NVMe 500GB - Boot Drive  |  Samsung 850 EVO SSD 1TB - Game Drive  |  Seagate 1TB HDD - Media Drive  |  EVGA 650 G3  | Thermaltake Core P3 Case |
nick name is offline  
post #4818 of 5403 (permalink) Old 07-20-2019, 12:28 PM
New to Overclock.net
 
evilhf's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 5
Rep: 0
When I was still with the R5 1600X I could not rise above 1533MHz stable.
My motherboard and MSI X370 Gaming Pro Carbon.
I thought my mother board was the limiting factor, because it was T-topology.
So now I bought the 3900x and my gskill royal 4000 cl17 memory and it funcinou first to its native xmp.
This proves that the motherboard is almost nothing as a limiting factor when it comes to frequency.
I got better results with 1: 1 IF 3733mhz.
Below are 2 screenshots with 3733mhz and 4000mhz.
I just tuned the primary latencies, I'm really looking forward to the 1usmus Dram Calculator tool.
He has done a great job.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	EFBCD00B-7502-42CB-A2DB-D7B24B4D7E6B.JPG
Views:	88
Size:	3.84 MB
ID:	282088  

Click image for larger version

Name:	D6F005A1-36C5-4B31-AF27-8EECD44D9464.JPG
Views:	67
Size:	1.18 MB
ID:	282090  

evilhf is offline  
post #4819 of 5403 (permalink) Old 07-20-2019, 01:26 PM
New to Overclock.net
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 5
Rep: 0
What happens when i set subtimings to auto? Are they randomly set by motherboard each time or are they always set to specific values if my input is the same? Example: i have got stable settings with certain values manually set and others set to auto. Im at risk to lose my settings? (My bios atm doesnt support saving multiple oc profiles, thanks msi!)
Vins is offline  
post #4820 of 5403 (permalink) Old 07-20-2019, 04:09 PM
Computer Enthusiast
 
crakej's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Location: UK
Posts: 2,538
Rep: 24 (Unique: 20)
Quote: Originally Posted by Vins View Post
What happens when i set subtimings to auto? Are they randomly set by motherboard each time or are they always set to specific values if my input is the same? Example: i have got stable settings with certain values manually set and others set to auto. Im at risk to lose my settings? (My bios atm doesnt support saving multiple oc profiles, thanks msi!)
Your system will pick sub-timings.

Just tighten them up if you can.

Ryzen 9 3900X | Current Bios - 2606 | Crosshair VII Hero | 16GB Patriot Steel 4400CL19 @ 3733CL14 | ADATA SX8200NP 480GB | Fractal Design S36 AIO

About me: I am dyslexic and DO occasionally miss things!

There are 10 types of people, those who understand binary, and those that don't.
F people in 10 don't understand hexadecimal
crakej is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 11 (1 members and 10 guests)
Solohuman
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off