NEW!!! DRAM Calculator for Ryzen™ 1.6.2 (overclocking DRAM on AM4) + MEMbench 0.8 (DRAM bench) - Page 605 - Overclock.net - An Overclocking Community

Forum Jump: 

NEW!!! DRAM Calculator for Ryzen™ 1.6.2 (overclocking DRAM on AM4) + MEMbench 0.8 (DRAM bench)

Reply
 
Thread Tools
post #6041 of 6100 (permalink) Old 11-08-2019, 07:41 AM
New to Overclock.net
 
MikeS3000's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 53
Rep: 2 (Unique: 2)
Anyone find some good setting for Hynix DJR memory? I'm running this kit: https://www.gskill.com/product/165/3...35V16GB-(2x8GB)

I can run 3800 and 1900 fclk no problem using the CJR Fast settings at 16-21-21-36 1T. I'm so far really impressed with this kit as it has 0 trouble when I throw any of the CJR settings at it. Hopefully DJR will be added to the DRAM calculator but for now has anyone tinkered with tighter timing at DDR 3800?
MikeS3000 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #6042 of 6100 (permalink) Old 11-08-2019, 09:41 AM
New to Overclock.net
 
lily gfx's Avatar
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 4
Rep: 0
CCX0 order of cores and what cores monitoring is running on is the reason why some see sustained boost while others not?
Just trying to understand and maybe be helpful ^^
3900X
Best core 1* - Second best 2** - Other cores 3
CCX0 Good? --> 3 2** 1* / 3 1* 2**
CCX0 OK? --> 2** 3 1* / 2** 1* 3
CCX0 Bad? --> 1* 2** 3 / 1* 3 2**

Why some reach 4.6 Boost clock while others do not (very low temperature needed) EK Custom Normal ambient temp? / 360 AIO Low ambient Temp
Cinebench R20 Single-Core Test will try to use the best core with AGESA 1.0.0.4. If the best core is CCX 0 C01 like mine slightly lower temps are needed to boost to 4.6 I guess.

The second core has a lower Boost clock 4500 MHz (maybe 4550 MHz if cold enough).

Why some can do sustained boost on one core while others see a lot of core switching (order of CCX0 and things running in the background)
Ryzen Master and possibly other monitoring software running on the best core seems to cause a lot of core switching.
Background apps running on the best core seems to cause some rare core switching.
Background apps CCX0 C 01 mostly (Windows, Anti Virus (I use Norton Security) and so on)

Example one after some use --> Ryzen Master limited with affinity to C03 (Thread 4 - 5) --> 4560MHz
Example two early morning --> Ryzen Master limited with affinity to C09 (Thread 16 - 17) --> 4581MHz

Remember to restart Ryzen Master before doing anything else.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	2019-11-06_211615.png
Views:	29
Size:	854.4 KB
ID:	305166  

Click image for larger version

Name:	2019-11-08_152812.png
Views:	20
Size:	818.9 KB
ID:	305168  


Ryzen 9 3900X
(11 items)
Ryzen 7 3800X
(10 items)
CPU
AMD Ryzen 9 3900X
Motherboard
MSI MEG X570 Godlike
GPU
nVIDIA GeForce RTX 2080Ti Founders Edition
GPU
nVIDIA GeForce RTX 2080Ti Founders Edition
RAM
G Skill Trident Z RGB F4-4133C17-32GTZR @3733
Hard Drive
Samsung SSD 970 EVO 1TB
Power Supply
EVGA Supernova 1300 G2
Cooling
Corsair H150i Pro
Operating System
Windows 10
Monitor
Samsung Syncmaster U28D590D (Displayport)
Audio
NV HD Audio + Samsung Soundbar HW-N960
CPU
AMD Ryzen 7 3800X
Motherboard
ASUS ROG X570 Crosshair VIII Formula
GPU
nVIDIA Titan X (Pascal)
RAM
G Skill Trident Z Royal F4-4400C18-16GTRS @3733
Hard Drive
Samsung SSD 960 EVO 500GB
Power Supply
EVGA Supernova 850 G2
Cooling
Corsair H150i Pro
Operating System
Windows 10
Monitor
Acer HS244HQ
Audio
NV-Audio + Monitor Speaker or Realtek + Samsung Soundbar HW-N960
▲ hide details ▲

Last edited by lily gfx; 11-08-2019 at 09:57 AM.
lily gfx is offline  
post #6043 of 6100 (permalink) Old 11-08-2019, 09:48 PM
Overclocking since 1998
 
briank's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: USA
Posts: 711
Rep: 44 (Unique: 37)
I must be entering the calculator's numbers wrong into my Gigabyte X570 Aorus Ultra w/ 3600X. I have dual rank B-die sticks: G.Skill TridentZ 3200CL14 2x16GB.

Using the safe values for 3600 (CL16) my system wouldn't post. However if I select the XMP profile in BIOS (with the tight CL14 timings) @ 3200MHz and then up the speed to 3600MHz, up Vcore to 1.1125V and VDDR to 1.39V, I'm running at 3600CL14 no problem. It might even go higher, I haven't fully explored this yet.

Anyone experience something similar? Am I typing in wrong or is the memory calc off? I'm pleased with this because the timings are way tighter than what the mem calculator would have me put in.

CPU
Ryzen 5 3600X
Motherboard
Gigabyte X570 Aorus Ultra
GPU
Powercolor 5700XT Red Devil
RAM
G.Skill TridentZ 3200CL14 B-Die
Hard Drive
Samsung 970 Pro
Hard Drive
Adata XPG SX8200 Pro
Optical Drive
BD-RE
Power Supply
Seasonic Prime Titanium 750W
Cooling
Noctua NH-D15
Case
Fractal Define R5
Operating System
Windows 10 Home
Monitor
LG 27GL850-B 27" Nano-IPS
Keyboard
Corsair K68 Cherry Reds
Mouse
Razer Deathadder
CPU
7700K Delid @5.1GHz @1.4V
Motherboard
Asus Z270F Strix
GPU
Asus RX480 Strix @ 1400MHz
RAM
Corsair Vengance PC3200 2x8GB
Hard Drive
Sandisk Ultra II 960GB
Hard Drive
Samsung 970 Pro
Hard Drive
2 x 3TB HDD
Optical Drive
LG BD-R
Power Supply
Seasonic Prime 750W Titanium
Cooling
Noctua NH-D15
Case
Fractal Define R5
Operating System
Windows 10 Home
Monitor
Dell 27" 1080p
Mouse
Razer DeathAdder
▲ hide details ▲
briank is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #6044 of 6100 (permalink) Old 11-08-2019, 10:02 PM
AMD OVERLOCKER
 
rastaviper's Avatar
 
Join Date: Aug 2019
Location: CYPRUS
Posts: 201
Rep: 2 (Unique: 2)
Quote: Originally Posted by briank View Post
I must be entering the calculator's numbers wrong into my Gigabyte X570 Aorus Ultra w/ 3600X. I have dual rank B-die sticks: G.Skill TridentZ 3200CL14 2x16GB.



Using the safe values for 3600 (CL16) my system wouldn't post. However if I select the XMP profile in BIOS (with the tight CL14 timings) @ 3200MHz and then up the speed to 3600MHz, up Vcore to 1.1125V and VDDR to 1.39V, I'm running at 3600CL14 no problem. It might even go higher, I haven't fully explored this yet.



Anyone experience something similar? Am I typing in wrong or is the memory calc off? I'm pleased with this because the timings are way tighter than what the mem calculator would have me put in.
No worries about that. Make your own tests.
I have similar Bdie RAM (but 3200 Cl15), Aorus x570 Elite and same CPU.
My best setup is 3733 16-15-15 when the calculator was proposing 16-16-17

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

  • Ryzen 3600x @4490mhz v1.45, 2nd position at HWBOT
  • Gigabyte Aorus Elite x570
  • G-SkillLL F4-3200C15D-16GTZ Trident Z Series CL15 Bdies @3733 16-15-15-1T 1.39v
Offical Ryzen 5 3600x Owner!
rastaviper is offline  
post #6045 of 6100 (permalink) Old 11-09-2019, 07:56 AM
►¿¿¿
 
Axaion's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Denmark
Posts: 2,049
Rep: 49 (Unique: 42)
You coulda gotten a total lemon cpu/mobo

I cant go over 3400 on flareX, OR on Viper Steel 4400CL 19 kits.
but i CAN do 3400 CL 14-13-13 lol(not that, thats good in any way though..), so yeah.. seems theres a lot of variation.

-.-
(14 items)
CPU
3700x
Motherboard
Crosshair VII Hero
GPU
MSi GTX 970 Gaming 4G
RAM
G.skill FlareX 3200Mhz CL14
Hard Drive
SX8200 Pro 1TB +30 TB Spinning Rust
Power Supply
Seasonic SSR-1000TR
Cooling
Dark Rock 4 Pro
Case
Fractal R6 (Dont buy, terrible HDD trays)
Operating System
Win 10 Pro x64
Monitor
Viewsonic VX2268wm
Keyboard
SteelKeys 6G
Mouse
Pro Intellimouse
Mousepad
QcK Heavy/Artisan Zero XL FX
Audio
Craptive AE-5
▲ hide details ▲
Axaion is offline  
post #6046 of 6100 (permalink) Old 11-09-2019, 09:39 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 4
Rep: 0
Hello,


I have always errors while running memtest. I'm using the fast preset of the dram calculator. I have 4x8gb 3600 and amd ryzen 7 3800x.
Anyone knows how to fix this?


thank you
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	yAb1aje.png
Views:	35
Size:	204.6 KB
ID:	305344  

Gegi is offline  
post #6047 of 6100 (permalink) Old 11-09-2019, 11:58 AM
New to Overclock.net
 
bluechris's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Location: Athens - Greece
Posts: 105
Rep: 0
Quote: Originally Posted by Gegi View Post
Hello,


I have always errors while running memtest. I'm using the fast preset of the dram calculator. I have 4x8gb 3600 and amd ryzen 7 3800x.
Anyone knows how to fix this?


thank you
From what i had read everywhere 4 sticks go much lower than 2 or 1 stick of memory.
I don't know why, something i think has to do with the memory topology? I don't know

bluechris is offline  
post #6048 of 6100 (permalink) Old 11-09-2019, 12:05 PM
GuruSMI
 
gurusmi's Avatar
 
Join Date: Oct 2019
Location: Europe
Posts: 64
Rep: 0
Quote: Originally Posted by Gegi View Post
...Anyone knows how to fix this?...
As a german speaking person just try it there. Reous can help.
gurusmi is online now  
post #6049 of 6100 (permalink) Old 11-09-2019, 02:28 PM
New to Overclock.net
 
Join Date: Nov 2019
Posts: 12
Rep: 0
I give up, no one offers his help.
Goodbye.

/ Lian Li PC-O11DX Black / Corsair RM1000x & CableMod Classic ModFlex C-Series Cable Black-Blue / ASUS ROG CROSSHAIR VII HERO / AMD Ryzen 9 3900X / Corsair H150i Pro RGB / G.Skill Trident Z RGB 16GB [email protected] 1.35V / Asus GeForce GTX 1080 Ti 11 GB STRIX GAMING [email protected] / Samsung 850 EVO 500 GB + Seagate Barracuda 2 TB / LG 32GK850G / BenQ XL2411T / Corsair K95 RGB PLATINUM Cherry MX Brown / Logitech G502 Proteus Core / Corsair VIRTUOSO RGB WIRELESS Carbon.
djase45 is offline  
post #6050 of 6100 (permalink) Old 11-09-2019, 02:44 PM
New to Overclock.net
 
Korrektor's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 55
Rep: 7 (Unique: 6)
Alright so I got a freeze during the gaming session. Need an advice on what to look for. I've got mine 2x16 duals from 3466c14 up to 3733c16 @ 1.43, TM5 5x2 cycles passed OK, LinX (linpack) - ok, Karhu memtest up to 3000+% - ok. But - I'm experiencing rare freezes during high loads.
I'm thinking that its caused either by low SOC or low VDDG. VDDG was at 1000mV, upped it to 1050 recently, SOC 1.1. Any suggestions?
Korrektor is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 6 (0 members and 6 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off