XMP Profile Fails Prime95 - HyperX Fury 3466Mhz - Need Help Pls - Overclock.net - An Overclocking Community

Forum Jump: 

XMP Profile Fails Prime95 - HyperX Fury 3466Mhz - Need Help Pls

Reply
 
Thread Tools
post #1 of 13 (permalink) Old 05-22-2019, 05:56 AM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
Sergey's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Israel
Posts: 29
Rep: 0
XMP Profile Fails Prime95 - HyperX Fury 3466Mhz - Need Help Pls

I just got a new PC 2 months ago, and for some odd reason my new HyperX FURY Red 2x16GB DDR4 3466MHz CL19 kit doesn't work ok on XMP 3466Mhz Profile... Only works good on 2nd profile which is 2933Mhz.
In 3466mhz XMP Profile, it posts but fails Prime95 (blend) after 10 mins or so. In 2933Mhz XMP Profile, Prime95 runs stable and after 40mins no errors and all seems ok.
So far I've tested 2933mhz with memtest and no errors, haven't tried 3466mhz with memtest yet. If 3466Mhz Memtest comes without errors, then it's my motherboard, right?

I'm really clueless and have no idea why... Is my memory at fault or is it my Motherboard?? What should I check or do??

PC Specs:
I9 9900k 4.7Ghz
HyperX FURY Red 2x16GB DDR4 3466MHz CL19
Gigabyte Z390 Aorus Elite rev. 1 - F7 latest bios

Last edited by Sergey; 05-22-2019 at 06:05 AM.
Sergey is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 (permalink) Old 05-22-2019, 06:30 AM
The last VRM burner
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 1,261
Rep: 13 (Unique: 10)
Type the profile manually.

PC for all
(18 items)
CPU
i7 5775c @4.2GHz/3.8GHz
Motherboard
Gigabyte Z97X Gaming 5
GPU
Sapphire Radeon RX580 8GB Nitro+
RAM
2x KHX2400C11D3/8GX 11-12-12-32-1T-250
Hard Drive
Samsung 850 Pro
Hard Drive
Toshiba HDWD10 (P300)
Power Supply
Corsair CS650M
Cooling
Raijintek Tisis + Arctic Cooling MX4
Case
LianLi 330X
Operating System
Windows 10 64-bit Pro
Monitor
Benq GL2250 80Hz
Keyboard
Corsair Strafe Red
Mouse
SteelSeries Rival 310
Mousepad
SteelSeries QCk Mini
Audio
Audio in Motion SC808
Audio
AKG K240 Studio 1st rev
Other
NZXT Hue+
Other
Mayflash F300
▲ hide details ▲
BroadPwns is online now  
post #3 of 13 (permalink) Old 05-22-2019, 07:29 AM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
Sergey's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Israel
Posts: 29
Rep: 0
Quote: Originally Posted by BroadPwns View Post
Type the profile manually.
Thank for the reply

Still fails prime95 after 6 mins with manual timings non XMP or XMP.

If it passes Memtest on 3466mhz then it's motherboard?
Any other suggestions or knowledge about this?
Sergey is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 13 (permalink) Old 05-22-2019, 07:50 AM
The Challenger
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 2,058
Rep: 279 (Unique: 121)
Try increasing the voltage a little bit.
NightAntilli is offline  
post #5 of 13 (permalink) Old 05-22-2019, 07:54 AM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
Sergey's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Israel
Posts: 29
Rep: 0
Quote: Originally Posted by NightAntilli View Post
Try increasing the voltage a little bit.
Thanks for the reply
I've already tried bumping the voltage from 1.2 up to 1.4, has no affect.
Also, lowering to 3200mhz but it fails prime95 after 30 mins, unlike 6 mins with 3466mhz...

Any other ideas?
Sergey is offline  
post #6 of 13 (permalink) Old 05-22-2019, 05:33 PM
The Challenger
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 2,058
Rep: 279 (Unique: 121)
Try the kits one by one, see if one gives errors and the other doesn't.
NightAntilli is offline  
post #7 of 13 (permalink) Old 05-22-2019, 06:17 PM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
Sergey's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Israel
Posts: 29
Rep: 0
I ran memtest with 3466mhz and passes without errors, so memory sticks are good...
Could be that there's a problem with the motherboard?
Sergey is offline  
post #8 of 13 (permalink) Old 05-22-2019, 11:32 PM
The last VRM burner
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 1,261
Rep: 13 (Unique: 10)
I have three suggestions:
- set 9900k to full stock
- set System voltage to 1.15V
- set IO voltage(s) to 1.12V

PC for all
(18 items)
CPU
i7 5775c @4.2GHz/3.8GHz
Motherboard
Gigabyte Z97X Gaming 5
GPU
Sapphire Radeon RX580 8GB Nitro+
RAM
2x KHX2400C11D3/8GX 11-12-12-32-1T-250
Hard Drive
Samsung 850 Pro
Hard Drive
Toshiba HDWD10 (P300)
Power Supply
Corsair CS650M
Cooling
Raijintek Tisis + Arctic Cooling MX4
Case
LianLi 330X
Operating System
Windows 10 64-bit Pro
Monitor
Benq GL2250 80Hz
Keyboard
Corsair Strafe Red
Mouse
SteelSeries Rival 310
Mousepad
SteelSeries QCk Mini
Audio
Audio in Motion SC808
Audio
AKG K240 Studio 1st rev
Other
NZXT Hue+
Other
Mayflash F300
▲ hide details ▲
BroadPwns is online now  
post #9 of 13 (permalink) Old 05-23-2019, 12:52 AM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
Sergey's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Israel
Posts: 29
Rep: 0
Quote: Originally Posted by BroadPwns View Post
I have three suggestions:
- set 9900k to full stock
- set System voltage to 1.15V
- set IO voltage(s) to 1.12V
Thanks, I might try it but starting to think my RAM type has bad compatibility with this motherboard maybe.
My RAM is:
HyperX FURY Red 2x16GB DDR4 3466MHz CL19 Kit
Model is HX434C19FRK2/32

And the memory supported by my mobo is listed here:
http://download.gigabyte.eu/FileList...e_20190415.pdf

It's not in the list (please check to let me know, I'm bad with everything that concerns memory).
Sergey is offline  
post #10 of 13 (permalink) Old 05-23-2019, 01:19 AM
The last VRM burner
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 1,261
Rep: 13 (Unique: 10)
Try it first.

PC for all
(18 items)
CPU
i7 5775c @4.2GHz/3.8GHz
Motherboard
Gigabyte Z97X Gaming 5
GPU
Sapphire Radeon RX580 8GB Nitro+
RAM
2x KHX2400C11D3/8GX 11-12-12-32-1T-250
Hard Drive
Samsung 850 Pro
Hard Drive
Toshiba HDWD10 (P300)
Power Supply
Corsair CS650M
Cooling
Raijintek Tisis + Arctic Cooling MX4
Case
LianLi 330X
Operating System
Windows 10 64-bit Pro
Monitor
Benq GL2250 80Hz
Keyboard
Corsair Strafe Red
Mouse
SteelSeries Rival 310
Mousepad
SteelSeries QCk Mini
Audio
Audio in Motion SC808
Audio
AKG K240 Studio 1st rev
Other
NZXT Hue+
Other
Mayflash F300
▲ hide details ▲
BroadPwns is online now  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off