NVMe not detected on a cold boot - Overclock.net - An Overclocking Community

Forum Jump: 

NVMe not detected on a cold boot

 
Thread Tools
post #1 of 7 (permalink) Old 06-16-2019, 03:31 AM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
AciPunkEx's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: United Kingdom
Posts: 278
Rep: 2 (Unique: 2)
NVMe not detected on a cold boot

Hey guys i'm having some trouble with my NVMe in my new PC i'm hoping someone might have the answer to.

I've built a new PC, and everything works perfectly when its up and running.

My problem is that most of the time, my NVMe drive isn't detected on a cold boot. (PC being off for an extended period of time)

It says boot files missing on a black screen, if i go straight into bios, my hard drive isn't listed under the boot options. However, if i then restart my PC, it will detect the drive and start up fine.

Heres my specs..

Ryzen 1700 (stock cooler)
16gb DDR4 Corsair Venegeance LP 3000mhz ram

Gigabyte Auros x470 ultra motherboard
Corsair MP510 240gb NVMe SSD

Aerocool Integrator 700w Bronze PSU
Palit Jetstream GTX 1070
1tb Toshiba HDD

So far ive tried..

-re-seating the drive
-trying it in a different port
-checking the NVMe for errors (comes back fine)
-changing motherboard battery
-updating motherboard bios (is now on latest)
-upgrading NVMe firmware (already on latest)
-disabling CSM in bios (fastboot already disabled too)

I also disconnected the other drive when installing windows, so the boot manager is definitely on the NVMe also.

Ive googled this but with no final solutions found.

Thanks!

AciPunkEx is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 (permalink) Old 06-16-2019, 06:15 AM
Senior OCN Member
 
shilka's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Denmark
Posts: 38,158
Rep: 2748 (Unique: 1629)
Return the drive there is something wrong with it dont know what but something is wrong with it, what are you using the drive for anyway? hope its not gaming
Off topic but wanted to warn you that the PSU you have is god awful and should be replaced

Seravee
(30 items)
CPU
Intel Core I7 6850K
Motherboard
Gigabyte X99 Ultra Gaming
GPU
MSI RTX 2070 Super Gaming X Trio
RAM
Kingston HyperX DDR4 Savage 3000 MHz
Hard Drive
Samsung 840 Evo 500 GB
Hard Drive
Corsair Force MP510 1,92 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf Pro 14 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf 12 TB
Hard Drive
WD Ultrastar DC HC530 14 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf Pro 12 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf Pro 16 TB
Optical Drive
LG CH12NS30
Power Supply
Seasonic Prime Ultra Titanium 750 watt
Cooling
Noctua NH-D15S
Case
Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass
Operating System
Windows 7 Ultimate 64 bit
Operating System
Windows 10 Home 64 bit
Monitor
Asus PG279Q
Monitor
LG 55C8 OLED TV
Keyboard
Corsair Strafe RGB MK.2 with Cherry MX Silent
Mouse
Roccat Kone EMP
Mouse
HyperX Fury S XL
Audio
Sennheiser HD 598
Audio
Onkyo TX NR646
Audio
Dali Opticon Vokal
Audio
x2 Dali Opticon 2
Audio
x2 Dali Opticon 1
Audio
Dali E12 F Subwoofer
Audio
Sennheiser HD-599
Other
CableMod 30 CM Magnetic Red LED strip
▲ hide details ▲

Last edited by shilka; 06-16-2019 at 08:53 AM.
shilka is offline  
post #3 of 7 (permalink) Old 06-16-2019, 06:12 PM
Custy
 
Join Date: Jun 2019
Location: Co, USA
Posts: 129
Rep: 12 (Unique: 8)
Agreed shilka, i too avoid bronze psu's,

& only tricks i know of

https://windowsreport.com/fix-corrupt-mbr-boot-sector/

Also, can usually tap F12 furiously during boot, see what is listed & try to boot there.

Perhaps an Nvme pcie adapter/enclosure would yield different results ($20ish)
Rocklin is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 7 (permalink) Old 06-17-2019, 12:26 AM
Senior OCN Member
 
shilka's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Denmark
Posts: 38,158
Rep: 2748 (Unique: 1629)
Quote: Originally Posted by Rocklin View Post
Agreed shilka, i too avoid bronze psu's,

& only tricks i know of

https://windowsreport.com/fix-corrupt-mbr-boot-sector/

Also, can usually tap F12 furiously during boot, see what is listed & try to boot there.

Perhaps an Nvme pcie adapter/enclosure would yield different results ($20ish)
The 80 plus efficiency rating has nothing to do with quality and there are units with an 80 plus titanium rating that are junk so again has nothing to do with quality
The Aerocool PSU the OP has is made by HEC which means its not very good thats the reason why it should be replaced not because of its efficiency rating

Seravee
(30 items)
CPU
Intel Core I7 6850K
Motherboard
Gigabyte X99 Ultra Gaming
GPU
MSI RTX 2070 Super Gaming X Trio
RAM
Kingston HyperX DDR4 Savage 3000 MHz
Hard Drive
Samsung 840 Evo 500 GB
Hard Drive
Corsair Force MP510 1,92 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf Pro 14 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf 12 TB
Hard Drive
WD Ultrastar DC HC530 14 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf Pro 12 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf Pro 16 TB
Optical Drive
LG CH12NS30
Power Supply
Seasonic Prime Ultra Titanium 750 watt
Cooling
Noctua NH-D15S
Case
Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass
Operating System
Windows 7 Ultimate 64 bit
Operating System
Windows 10 Home 64 bit
Monitor
Asus PG279Q
Monitor
LG 55C8 OLED TV
Keyboard
Corsair Strafe RGB MK.2 with Cherry MX Silent
Mouse
Roccat Kone EMP
Mouse
HyperX Fury S XL
Audio
Sennheiser HD 598
Audio
Onkyo TX NR646
Audio
Dali Opticon Vokal
Audio
x2 Dali Opticon 2
Audio
x2 Dali Opticon 1
Audio
Dali E12 F Subwoofer
Audio
Sennheiser HD-599
Other
CableMod 30 CM Magnetic Red LED strip
▲ hide details ▲
shilka is offline  
post #5 of 7 (permalink) Old 06-17-2019, 01:24 AM
Custy
 
Join Date: Jun 2019
Location: Co, USA
Posts: 129
Rep: 12 (Unique: 8)
Quote: Originally Posted by shilka View Post
The 80 plus efficiency rating has nothing to do with quality and there are units with an 80 plus titanium rating that are junk so again has nothing to do with quality
The Aerocool PSU the OP has is made by HEC which means its not very good thats the reason why it should be replaced not because of its efficiency rating

ah i see

Last edited by Rocklin; 06-17-2019 at 01:51 AM.
Rocklin is offline  
post #6 of 7 (permalink) Old 06-18-2019, 09:08 AM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
AciPunkEx's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: United Kingdom
Posts: 278
Rep: 2 (Unique: 2)
Quote: Originally Posted by shilka View Post
Return the drive there is something wrong with it dont know what but something is wrong with it, what are you using the drive for anyway? hope its not gaming
Off topic but wanted to warn you that the PSU you have is god awful and should be replaced
If you dont know what could be wrong with it, then how can you assume something IS wrong with it??.

Also i dont know why your critisizing my power supply? I didnt post in regards to that.
And why does it matter what I use MY NVMe for? I use it for windows and yes, gaming, because i play MMORPG's and it helps immensely with map loading times.

Seems like your eager to insult people.

Turns out you were wrong anyways, the hard drive is perfectly fine and ive now fixed the issue. It was a windows power setting in windows 10, 'Control Panel\Hardware and Sound\Power Options\System Settings' then i unticked the 'Turn on fast start-up' which was enabled by default.

AciPunkEx is offline  
post #7 of 7 (permalink) Old 06-18-2019, 09:21 AM
Senior OCN Member
 
shilka's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Denmark
Posts: 38,158
Rep: 2748 (Unique: 1629)
I was trying to help and inform you and was asking you a question dont know why you take that as insults
Your PSU is still awful and if you want to play russian roulette with your PC go ahead you have been warned

Seravee
(30 items)
CPU
Intel Core I7 6850K
Motherboard
Gigabyte X99 Ultra Gaming
GPU
MSI RTX 2070 Super Gaming X Trio
RAM
Kingston HyperX DDR4 Savage 3000 MHz
Hard Drive
Samsung 840 Evo 500 GB
Hard Drive
Corsair Force MP510 1,92 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf Pro 14 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf 12 TB
Hard Drive
WD Ultrastar DC HC530 14 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf Pro 12 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf Pro 16 TB
Optical Drive
LG CH12NS30
Power Supply
Seasonic Prime Ultra Titanium 750 watt
Cooling
Noctua NH-D15S
Case
Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass
Operating System
Windows 7 Ultimate 64 bit
Operating System
Windows 10 Home 64 bit
Monitor
Asus PG279Q
Monitor
LG 55C8 OLED TV
Keyboard
Corsair Strafe RGB MK.2 with Cherry MX Silent
Mouse
Roccat Kone EMP
Mouse
HyperX Fury S XL
Audio
Sennheiser HD 598
Audio
Onkyo TX NR646
Audio
Dali Opticon Vokal
Audio
x2 Dali Opticon 2
Audio
x2 Dali Opticon 1
Audio
Dali E12 F Subwoofer
Audio
Sennheiser HD-599
Other
CableMod 30 CM Magnetic Red LED strip
▲ hide details ▲

Last edited by shilka; 06-18-2019 at 09:34 AM.
shilka is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off