Cannot boot into Windows - Overclock.net - An Overclocking Community

Forum Jump: 

Cannot boot into Windows

Reply
 
Thread Tools
post #1 of 18 (permalink) Old 01-06-2019, 04:37 PM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
Fatalrip's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 998
Rep: 63 (Unique: 56)
Cannot boot into Windows

Hey guys, I am currently having a problem with my main rig (running windows 7 64bit) that has me pretty stumped.

Upon boot I am notified that the system was shut off incorrectly. As anyone would try I go for start windows normally. This fails, as does the automatic recovery. I bust out my windows 7 disk image and recovery fails even when booting into that. Alright whatever its literally just a boot drive so I wipe it and do a clean install.

Update windows, restart. Works normally, install drivers , antivirus ect restart. System hangs on windows logo forever. Cannot boot normally as it hangs, cannot repair itself. Reflash windows again, update ect, restart. Same thing. I try to manually select the drive as a boot device and it says the bootmgr is missing…. Alright fine dead drive. I order a new one.

Now the same thing happens with a new drive. I have narrowed it down to the nvidia drivers that cause the hang and it boots in safe mode.

I have tried

Different sata slots, a different video card that uses the same drivers. Everything works great until it gets some nvidia drivers.

I've also tried 4 different versions of the drivers including ones older than the ones it was using before it quit working



Fatalrip is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 18 (permalink) Old 01-06-2019, 04:58 PM
Kill Confirmed
 
speed_demon's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 1,225
Rep: 67 (Unique: 57)
Is fast boot enabled?


speed_demon is offline  
post #3 of 18 (permalink) Old 01-06-2019, 06:12 PM
RIP OCN
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 557
Rep: 25 (Unique: 19)
Got any specs of the system?

is the system overclocked at all?
seems like you've switched out a few components, maybe keep going, try one stick of ram at a time, different power supply, etc.
anti-clockwize is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 18 (permalink) Old 01-06-2019, 11:12 PM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
Fatalrip's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 998
Rep: 63 (Unique: 56)
First off thanks for the response, if it is a windows setting then it is just whatever is default. If bios, i do not believe so.



Fatalrip is offline  
post #5 of 18 (permalink) Old 01-06-2019, 11:21 PM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
Fatalrip's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 998
Rep: 63 (Unique: 56)
I didn't realize they got rid of the my system part of this site.

it is a 2600k on a gigabyte z68 motherboard with 32 gb of ddr3 and a corsair 850 watt power supply. the video card is a kingpin 980gtx alternate video card was a 970 gtx

both boot drives are ssd , a 240 gb and 500 gb

yes, it is overclocked at 4.5 ghz as it has been for like 5 years. load temps are under 70c

( i did try resetting bios though with no effect) i can boot into safe mode and watch youtube ect but just hangs going into normal windows.

Gonna mess around tomorrow with it and try the other pci e slot, if that fails see if the integrated gpu will boot to normal windows.



Fatalrip is offline  
post #6 of 18 (permalink) Old 01-07-2019, 12:18 AM
Senior Overclocker
 
Cryptedvick's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Romania
Posts: 4,975
Rep: 266 (Unique: 235)
Seems like it completely crapped out on you. Best to save what you got on C drive and do a windows reinstall. Go with win 10 if you want. Its much better.

C2D 6750 -> C2Q 6600 -> C2Q 9550 -> i7 2600k -> i7 8700k
8800GT -> 8800GTS 512 -> GTX285 -> GTX480 -> GTX580 -> GTX780ti -> GTX980ti -> GTX1080ti
R.I.P. Daniel Costin (Syrillian)
Animal Mother
(19 items)
CPU
i7 8700k 5Ghz/4.8Ghz uncore 1.39v delid
Motherboard
Asrock Z370 Taichi
GPU
MSI GTX 1080Ti GamingX @ 2063Mhz/6000Mhz
RAM
16GB Corsair Vengeance 3600Mhz CL16 1.4v Hynix
Hard Drive
Kingston UV400 240GB
Hard Drive
Western Digital Blue 2x640GB Raid 0
Hard Drive
Western Digital Blue 1TB
Hard Drive
Western Digital Red 2TB
Hard Drive
Western Digital Green 2x3TB
Hard Drive
WD Elements 2TB
Power Supply
Corsair TX750W V2
Cooling
Noctua NH-D15 w/MX4
Case
Cooler Master 690 II Advanced + 7 case fans
Operating System
Windows 10 x64
Monitor
LG 29UM69G 2560x1080 @ 75Hz
Keyboard
Redragon Yama
Mouse
Redragon Titanoboa 2
Audio
Asus Xonar DX / Plantronics Gamecom 777 / Logitech Z506
Other
Oculus Rift CV1 + G27 wheel.
▲ hide details ▲


Cryptedvick is offline  
post #7 of 18 (permalink) Old 01-07-2019, 05:58 AM
Overclocker in training
 
ThrashZone's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 6,776
Rep: 62 (Unique: 48)
Hi,
Use macrium reflect
Install and create it's winpe recovery cd/ flash media
Boot to it and use the startup repair.

Vaper
(4 items)
CPU
i9-99400x With evo and koolance vrm water blocks
Motherboard
ASUS x299 TUF Mark 2
GPU
Titan Xp with copper Water Block
RAM
Trident Z 3600C16 4x8gb's b-die default timings 16-16-16-36
Hard Drive
512gb & 1tb XPG-SX8200 Pro's os and new game m.2's Samsung 850 Pro 256gb for os and 500gb evo for favorite games plus other wd hdd's for data and backup's
Optical Drive
LG Blu-Ray WH16NS40
Power Supply
evga 1200P2
Cooling
2-280GTX Black Ice Nemesis rads with D5 pump-res combo and D5 top before and after rads.
Case
corsair 450D with added 2nd floor to house radiator on top
Operating System
Win-7 pro & 10 pro Win-7 Primary os.
Monitor
ASUS VG248QE 24" 144Hz
Keyboard
Logitech G910 Orion spectrum
Mouse
redragon
Audio
Insignia 2.0 soundbar HSB318
CPU
i7-5960x with evo and koolance vrm water blocks
Motherboard
X99 Sabertooth
GPU
EVGA 1080ti FTW3 with Water block
RAM
Trident-Z 3200C14 4x8gb's b-die default timings 14-14-14-34
Hard Drive
512gb XPG-SX8200 Pro M.2 for os/ Samsung 850 Pro 256gb for os and 500gb evo for favorite games plus other wd hdd's for data and backup's
Power Supply
EVGA 1000w P2
Cooling
2-240 GTX Black Ice Nemesis rads/ D5 pump-res combo and D5 top before and after rads.
Case
Corsair 450D with added 2nd floor to house radiator on top
Operating System
Win-7 and 10 pro Win-7 Primary os.
Monitor
AOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz
Mouse
Red Dragon
Audio
Insignia 2.0 soundbar HSB318
Hard Drive
eLeaf MELO-3 4ml
Power Supply
SE US18650VTC6 3120mAh 30A 3.6V 18650 Li-ion Battery - GREENx4
Case
SMOK Alien 220w
Operating System
VapeWild RazzleBerry 50-50-3mg
▲ hide details ▲
ThrashZone is offline  
post #8 of 18 (permalink) Old 01-07-2019, 03:25 PM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
Fatalrip's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 998
Rep: 63 (Unique: 56)
We are well beyond backing up ( things that matter are saved on several different hard drives) and the boot drives have been through many fresh installs at this point.

At this point additionally i have tested the other pci e port and each ram stick (4 total) neither make a difference along with a cmos reset, the igpu works fine but so does ether 900 series card (on windows display drivers in both cases). This latest reinstall of windows i updated everything (except the video driver) and made a restore point . and can get restore back to it most of the time when i install the video driver, i tried the super old one from windows update with the same result.

If the problem has been isolated to not being a bad drive, bad ram, bad video card that leaves few things.

The cpu- probably not passes prime

The power supply - possible but unlikely its way over rated for the system in the past handled twice the video cards and when the problem occurred it was shut off normally and and would not post. works fine otherwise.

The motherboard - really the only thing left, while the card works in it with windows drivers perhaps installing something large somehow causes data corruption. on one occasion it did hang while booting from the usb installation, but who knows if i just missed and booted from the drive. ( i should add i used both sata controllers on the board with no difference)

The thing works fine but its like it is suddenly allergic to Nvidia.



Fatalrip is offline  
post #9 of 18 (permalink) Old 01-07-2019, 09:14 PM
RIP OCN
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 557
Rep: 25 (Unique: 19)
Quote: Originally Posted by Fatalrip View Post
I didn't realize they got rid of the my system part of this site.

it is a 2600k on a gigabyte z68 motherboard with 32 gb of ddr3 and a corsair 850 watt power supply. the video card is a kingpin 980gtx alternate video card was a 970 gtx

both boot drives are ssd , a 240 gb and 500 gb

yes, it is overclocked at 4.5 ghz as it has been for like 5 years. load temps are under 70c

( i did try resetting bios though with no effect) i can boot into safe mode and watch youtube ect but just hangs going into normal windows.

Gonna mess around tomorrow with it and try the other pci e slot, if that fails see if the integrated gpu will boot to normal windows.
So you tried booting on optimized defaults or whatever and still no joy?
anti-clockwize is offline  
post #10 of 18 (permalink) Old 01-07-2019, 09:36 PM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
Fatalrip's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 998
Rep: 63 (Unique: 56)
Yes, to clarify it boots and does everything, but only with nvidia drivers not installed. I cant get a error log because i have to do a system restore every time i try a driver



Fatalrip is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off