PC Random shutdowns - Overclock.net - An Overclocking Community

Forum Jump: 

PC Random shutdowns

Reply
 
Thread Tools
post #1 of 14 (permalink) Old 07-14-2018, 08:53 AM - Thread Starter
Linux Lobbyist
 
Xraze's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 217
Rep: 5 (Unique: 5)
PC Random shutdowns

Hello, I've had this problem for over a year now, my PC would randomly shut down 1-3 times a day, it was annoying but I lived with it. Now it's happening more and more often and I keep losing competitive matches (Makes me super angry). I don't know why it's happening, at first glance it seems like a PSU problem but I'm not sure if it is, I replaced my PSU around 4 months ago and it's still happening, I have a feeling it's the 24pin connector from PSU to motherboard causing bad touch. Anyone can help my situation?

Xraze is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 14 (permalink) Old 07-14-2018, 09:15 AM
Senior OCN Member
 
shilka's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Denmark
Posts: 38,179
Rep: 2748 (Unique: 1629)
Some details about your hardware would be somewhat helpful and details about how and when shuts down happens

Seravee
(30 items)
CPU
Intel Core I7 6850K
Motherboard
Gigabyte X99 Ultra Gaming
GPU
MSI RTX 2070 Super Gaming X Trio
RAM
Kingston HyperX DDR4 Savage 3000 MHz
Hard Drive
Samsung 840 Evo 500 GB
Hard Drive
Corsair Force MP510 1,92 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf Pro 14 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf 12 TB
Hard Drive
WD Ultrastar DC HC530 14 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf Pro 12 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf Pro 16 TB
Optical Drive
LG CH12NS30
Power Supply
Seasonic Prime Ultra Titanium 750 watt
Cooling
Noctua NH-D15S
Case
Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass
Operating System
Windows 7 Ultimate 64 bit
Operating System
Windows 10 Home 64 bit
Monitor
Asus PG279Q
Monitor
LG 55C8 OLED TV
Keyboard
Corsair Strafe RGB MK.2 with Cherry MX Silent
Mouse
Roccat Kone EMP
Mouse
HyperX Fury S XL
Audio
Sennheiser HD 598
Audio
Onkyo TX NR646
Audio
Dali Opticon Vokal
Audio
x2 Dali Opticon 2
Audio
x2 Dali Opticon 1
Audio
Dali E12 F Subwoofer
Audio
Sennheiser HD-599
Other
CableMod 30 CM Magnetic Red LED strip
▲ hide details ▲

Last edited by shilka; 07-14-2018 at 01:37 PM.
shilka is offline  
post #3 of 14 (permalink) Old 07-14-2018, 09:15 AM
Watercooling
 
Join Date: Jul 2018
Location: UK
Posts: 165
Rep: 0
Hmm it could be any number of reasons. If it's happening while gaming it could be temperature related, are you monitoring your temps at all?

The 24pin seems unlikely, you can pull it out and reseat it a couple of times and if you are still not convinced try some spray contact cleaner (WD40 do a good one,WD-40 Specialist Contact Cleaner) but I'd be surprised if that was the problem.

If you leave the PC on just idling does it shutdown then or only while it's under load?

White Water
(11 items)
CPU
Core i9 7900x 4.8 all core OC
Motherboard
ASUS RVIE
GPU
Twin GTX 1080s SLI Surround
RAM
GSKILL TridentZ RGB 32Gb 3200
Hard Drive
Samsung 970 EVO 1Tb
Power Supply
Corsair AX1500i
Cooling
EK XTOP Revo D5 pump
Cooling
XSPC Photon 270 X4 pump/res combo
Cooling
Twin HWL Nemesis 360GTS
Cooling
XSPC EX360
Case
Lian Li PC-O11\WW
▲ hide details ▲
Mat_UK is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 14 (permalink) Old 07-14-2018, 09:42 AM - Thread Starter
Linux Lobbyist
 
Xraze's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 217
Rep: 5 (Unique: 5)
My Hardware, i5 6600k overclocked @ 4.6ghz, Gigabyte Z170-ud3-x, GTX 1050ti,Corsair 550w PSU. It happens randomly, either when gaming or browsing the internet, I don't think it's temp related I have a corsair h110i v2 watercooler, temps are usually below 65c.

Xraze is offline  
post #5 of 14 (permalink) Old 07-14-2018, 09:52 AM
9 Cans of Ravioli
 
The Pook's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 16,736
Rep: 1097 (Unique: 634)
take off the OC and see if it still happens.

Intel i9 9900K Coffee Lake @ X8 5309mhz (+47.5%)
AMD FX-8320 Vishera @ X4 5022mhz (+43.5%)
Intel i5 4690K Haswell @ X4 5013mhz (+43.2%)
AMD X4 960T Zosma @ X6 4870mhz (+62.3%)
Intel i7 6700 Skylake @ X4 4709mhz (+38.5%)
Intel i5 6400 Skylake @ X4 4588mhz (+69.9%)
2 OP pls nerf
(24 items)
NUC U
(10 items)
CPU
i9 9900K
Motherboard
AsRock Z390 Taichi
GPU
MSI GTX 1080 Ti
RAM
G.Skill DDR4 4133 32GB
Hard Drive
Mushkin Pilot NVMe 1TB
Hard Drive
HP EX950 NVMe 2TB
Hard Drive
Samsung 860 Evo 1TB
Hard Drive
Sandisk Ultra II 480GB SSD
Hard Drive
Toshiba X300 5TB
Hard Drive
Western Digital EZRZ 3TB
Power Supply
Seasonic Focus Plus Gold 750w
Cooling
Corsair H115i Pro
Case
Fractal Design Meshify S2
Operating System
Windows 10 Education x64
Monitor
Acer XF270HU
Monitor
Dell E2311H
Keyboard
CoolerMaster MasterKeys Pro S
Mouse
Logitech G502
Audio
SMSL SA50 + FiiO E10K
Audio
Micca RB42
Audio
Polk Audio PSW111
Audio
Philips Fidelio X2
Audio
Philips SHP9500S
Audio
Audio Technica ATH-M50X
CPU
i3 8109U
Motherboard
Intel NUC8i3BEH
GPU
Iris Plus 655
RAM
Kingston 8GB DDR4 2400
Hard Drive
Dierka K1 120GB
Hard Drive
ADATA SU800 128GB M.2
Operating System
Windows 10 Professional
Operating System
MX Linux
Keyboard
Rii RKM709 Wireless
Mouse
Logitech M510
CPU
i7 860
Motherboard
Advantech AIMB 280 ITX
GPU
EVGA GTX 950 2GB
RAM
Kingston 2GB DDR3 1333
Hard Drive
Seagate Momentus 2.5" 500GB
Hard Drive
Western Digital Blue 2.5" 320GB
Power Supply
Silverstone SFX-L Gold 500w
Cooling
Arctic Alpine 11 GT 2
Case
Silverstone Milo Z ML07B
Operating System
Windows XP x86 SP3
Keyboard
Velocifire TKL01 Outemu Browns
Mouse
Logitech M512
▲ hide details ▲


The Pook is offline  
post #6 of 14 (permalink) Old 07-14-2018, 10:01 AM - Thread Starter
Linux Lobbyist
 
Xraze's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 217
Rep: 5 (Unique: 5)
Quote: Originally Posted by The Pook View Post
take off the OC and see if it still happens.
I don't think that's the problem, It happened before I decided to overclock 2 months ago.

Xraze is offline  
post #7 of 14 (permalink) Old 07-14-2018, 12:08 PM
Senior OCN Member
 
shilka's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Denmark
Posts: 38,179
Rep: 2748 (Unique: 1629)
Please name the model of the PSU and not just the brand and wattage
If its a Corsair VS550 then thats probably the problem as the VS series are not very good to say the least

Seravee
(30 items)
CPU
Intel Core I7 6850K
Motherboard
Gigabyte X99 Ultra Gaming
GPU
MSI RTX 2070 Super Gaming X Trio
RAM
Kingston HyperX DDR4 Savage 3000 MHz
Hard Drive
Samsung 840 Evo 500 GB
Hard Drive
Corsair Force MP510 1,92 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf Pro 14 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf 12 TB
Hard Drive
WD Ultrastar DC HC530 14 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf Pro 12 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf Pro 16 TB
Optical Drive
LG CH12NS30
Power Supply
Seasonic Prime Ultra Titanium 750 watt
Cooling
Noctua NH-D15S
Case
Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass
Operating System
Windows 7 Ultimate 64 bit
Operating System
Windows 10 Home 64 bit
Monitor
Asus PG279Q
Monitor
LG 55C8 OLED TV
Keyboard
Corsair Strafe RGB MK.2 with Cherry MX Silent
Mouse
Roccat Kone EMP
Mouse
HyperX Fury S XL
Audio
Sennheiser HD 598
Audio
Onkyo TX NR646
Audio
Dali Opticon Vokal
Audio
x2 Dali Opticon 2
Audio
x2 Dali Opticon 1
Audio
Dali E12 F Subwoofer
Audio
Sennheiser HD-599
Other
CableMod 30 CM Magnetic Red LED strip
▲ hide details ▲
shilka is offline  
post #8 of 14 (permalink) Old 07-15-2018, 03:29 AM - Thread Starter
Linux Lobbyist
 
Xraze's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 217
Rep: 5 (Unique: 5)
Quote: Originally Posted by shilka View Post
Please name the model of the PSU and not just the brand and wattage
If its a Corsair VS550 then thats probably the problem as the VS series are not very good to say the least
Yes, it's the VS. But how could it be happening again after switching PSU?

Xraze is offline  
post #9 of 14 (permalink) Old 07-15-2018, 06:34 AM
Senior OCN Member
 
shilka's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Denmark
Posts: 38,179
Rep: 2748 (Unique: 1629)
The Corsair VS is crap and if the PSU you had before was crap as well its no surprise if the problem is still there
https://www.overclock.net/forum/31-p...fenix-bpa.html

Seravee
(30 items)
CPU
Intel Core I7 6850K
Motherboard
Gigabyte X99 Ultra Gaming
GPU
MSI RTX 2070 Super Gaming X Trio
RAM
Kingston HyperX DDR4 Savage 3000 MHz
Hard Drive
Samsung 840 Evo 500 GB
Hard Drive
Corsair Force MP510 1,92 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf Pro 14 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf 12 TB
Hard Drive
WD Ultrastar DC HC530 14 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf Pro 12 TB
Hard Drive
Seagate Ironwolf Pro 16 TB
Optical Drive
LG CH12NS30
Power Supply
Seasonic Prime Ultra Titanium 750 watt
Cooling
Noctua NH-D15S
Case
Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass
Operating System
Windows 7 Ultimate 64 bit
Operating System
Windows 10 Home 64 bit
Monitor
Asus PG279Q
Monitor
LG 55C8 OLED TV
Keyboard
Corsair Strafe RGB MK.2 with Cherry MX Silent
Mouse
Roccat Kone EMP
Mouse
HyperX Fury S XL
Audio
Sennheiser HD 598
Audio
Onkyo TX NR646
Audio
Dali Opticon Vokal
Audio
x2 Dali Opticon 2
Audio
x2 Dali Opticon 1
Audio
Dali E12 F Subwoofer
Audio
Sennheiser HD-599
Other
CableMod 30 CM Magnetic Red LED strip
▲ hide details ▲
shilka is offline  
post #10 of 14 (permalink) Old 07-15-2018, 11:31 AM - Thread Starter
Linux Lobbyist
 
Xraze's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 217
Rep: 5 (Unique: 5)
Quote: Originally Posted by shilka View Post
The Corsair VS is crap and if the PSU you had before was crap as well its no surprise if the problem is still there
https://www.overclock.net/forum/31-p...fenix-bpa.html
My old PSU was a Corsair TX850M, are you really sure it's the PSU? Is it that unlikely the motherboard is causing it?

Xraze is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off