HowTo : Recover Intel RAID "Non-Member Disk" Error.. - Overclock.net - An Overclocking Community

Forum Jump: 

HowTo : Recover Intel RAID "Non-Member Disk" Error..

Reply
 
Thread Tools
post #1 of 299 (permalink) Old 03-18-2009, 09:10 PM - Thread Starter
Fettered Firewall
 
Ictinike's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: NE Ohio
Posts: 2,491
Rep: 332 (Unique: 278)
Greets..

Just something I'm sure has been here but since the changes to the searching of the site I can no longer go back more than 5 pages and I've lost tons of info because I failed to bookmark or subscribe. Here is a new attempt at fixing this as I just lost and recovered my Intel RAID0 Array without loss of data.

I have the Gigabyte UD3P and it has the Intel ICH10R chipset which has given myself, as others out there on the interwebz, some problems with an unsuspecting action such as a reboot, BIOS Flash or OC'ing crash and leaving 1 or more of your drives in the RAID Array now showing "Non-Member Disk".

Essentially this means it's lost it's RAID configuration and I just got through my 3rd time with this issue. The prior 2 times I wasn't able to find info and had to "bite the bullet" and re-established my array from scratch and installing everything again. Quite a PITA.

Again tonight, after a BIOS Flash and restart on my UD3P, I saw in the RAID BIOS again the "Non-Member Disk" flag and my array in "Failure" mode

Fear not. The steps listed below are NOT mine but I found them and followed them to a T and unbelieveably they worked like a charm! My RAID0 is back and no data loss. Unbelieveable!

I provided this as-is but the thread where this was sourced had many with the same success. I cannot vouch for anyone but myself and my success as well possible controllers it may or may not work with so BE SAFE and do your dilegence!

Source Thread

Quote:
Originally Posted by The Source Thread Above
Thanks to everyone who tried to help. I found a solution and I thought I'd share it. I was able to recover the broken array using following steps.

1. Reset both HDs to non-member using Intel BIOS utility - the utility warns that all data will be lost - in fact only metadata is lost and can be recreated using steps below.

2. Create a new array with identical settings as the broken array. It is critical that the HDs are in the array the same order as before. I was reconnecting the drives several times and lost track of correct order. Because of that I had to go through the steps twice (I guessed wrong the first time).

3. Get TestDisk from http://www.cgsecurity.org. I used Windows version (I installed a new Vista on a separate HD for this purpose).

4. Run TestDisk according to steps on the web site. If your HDs are connected in correct order, TestDisk should find the lost partition(s) within a few seconds. It ran for several hours, scanning my array and never found anything because I had HDs were connected in wrong order. After I changed the order and restarted from step #1 TestDisk found the missing partition immediately.

5. Have the TestDisk write the fixed partition table to the drive and reboot.

6. Now all your data on the array should be readable but the system might not boot (it didn't for me).

7. Run Vista repair from installation CD to fix the MBR.

Quote:
Originally Posted by Ictinike

On this part, a gent and myself went through this for Win 7 as well I've done Vista and we had to run the 3 bootrec commands to get his viable. I can't remember if I did this on Vista but it might be wise to run all three to fix the MBR in Vista as listed above. To do so:

in Command Prompt from the Recover console enter:

bootrec /fixmbr (should success)
bootrec /fixboot (should success)
bootrec /rebuildbcd (detects the Windows installation and asks you to add it to the BCD, hit YES)


8. Last but not least, send a donation to Mr. Grenier, the author of TestDisk.
Now I'm bookmarking as well subscribing to this thread so I never lose it and have to find this info again!

Cheers!

~Ictinike

CPU
Intel Core i7 4930K
Motherboard
ASUS Rampage IV Black Edition
GPU
MSI Gaming X - GTX 1080
RAM
G.SKILL Ripjaws X 4x8GB
Hard Drive
Samsung EVO 850
Power Supply
Corsair GS700
Cooling
Corsair Hydro H90
Case
Corsair Obsidian 750
Operating System
Windows 10 Professional
Monitor
Dell S2716DG
Keyboard
Custom Mechanical (Ortholinear Planc Keyboard)
Mouse
Razor Naga MMO
Audio
ASUS Xonar DGX
▲ hide details ▲


Ictinike is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 299 (permalink) Old 03-18-2009, 09:17 PM
New to Overclock.net
 
Join Date: Mar 2006
Location: USA
Posts: 10,488
Rep: 537 (Unique: 413)
Good man, I hope I never have to use this...


RonindeBeatrice is offline  
post #3 of 299 (permalink) Old 05-16-2009, 03:27 AM
New to Overclock.net
 
Edgey's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 230
Rep: 5 (Unique: 5)
Thought I'd use this rather than a new thread.

I can recover all my data but I'm struggling to get vista 64 to boot, managed it once but itnow gets to the part where the loadin bar comes up the restarts. Any ideas?

I can recover the data now as everything shows up on the recovery disk's command prompt.

The vista startup repair fails because of bad drivers, what drivers do I need?
Edgey is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 299 (permalink) Old 05-25-2009, 08:32 PM
New to Overclock.net
 
Join Date: Oct 2007
Location: Illinois
Posts: 1,163
Rep: 74 (Unique: 65)
Alright this post is a life saver! I thought I had lost all of data on my raptorX's in Raid0.

What had happened was when I turned my rig on with my WM phone synced and charging. It cut my raid array and my drives were showing as NON MEMBER. I tried everything I could think of, but this fixed it right up.

+rep

liquid cooled anti-fanboythumbsdownsmileyanim.gif
Quote:
Hey, you're lucky you weren't alive during the microsoft conflict. Hell, we were beating eachother with our own severed limbs
gbrilliantq is offline  
post #5 of 299 (permalink) Old 05-25-2009, 08:35 PM
Retired Staff
 
dr4gon's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 7,425
Rep: 676 (Unique: 427)
I can say this definitely works. My RAID has been giving me trouble lately (since taken it out temporarily) and did this probably a dozen times. Perfectly safe to do and can be scary at first, but it will WORK!

I seriously wish I knew this back in January when it wouldn't boot and I had to reformat and lost about 2 months worth of stuff.

post-flame-small.gifProject: Orange Box post-flame-small.gifUni-Sleeving your 24-pin PSU Guide post-flame-small.gif
camera.gifJoin the New OCN Flickr Group - My Flickr

Team Fortress 2 - Add OCN @ 68.232.173.130:27015
dr4gon is offline  
post #6 of 299 (permalink) Old 07-31-2009, 05:14 PM - Thread Starter
Fettered Firewall
 
Ictinike's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: NE Ohio
Posts: 2,491
Rep: 332 (Unique: 278)
Bump for the masses.. Had to do this again within the past month or two and missed the last few comments being away from the OCN forums a bit..

Cheers!

CPU
Intel Core i7 4930K
Motherboard
ASUS Rampage IV Black Edition
GPU
MSI Gaming X - GTX 1080
RAM
G.SKILL Ripjaws X 4x8GB
Hard Drive
Samsung EVO 850
Power Supply
Corsair GS700
Cooling
Corsair Hydro H90
Case
Corsair Obsidian 750
Operating System
Windows 10 Professional
Monitor
Dell S2716DG
Keyboard
Custom Mechanical (Ortholinear Planc Keyboard)
Mouse
Razor Naga MMO
Audio
ASUS Xonar DGX
▲ hide details ▲


Ictinike is offline  
post #7 of 299 (permalink) Old 08-01-2009, 06:17 PM
New to Overclock.net
 
PR1M3R's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Olympia, Washington
Posts: 3,638
Rep: 244 (Unique: 187)
Absolutely awesome, I wish I had this a couple weeks ago
BOOKMARKED!!!
REP+

Celeron D 352 @ 6167.77mhz proof.gif

Quote:
Originally Posted by microman go_quote.gif
negative thinking makes bad things happen dont let noobs get you down!
PR1M3R is offline  
post #8 of 299 (permalink) Old 08-01-2009, 09:59 PM - Thread Starter
Fettered Firewall
 
Ictinike's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: NE Ohio
Posts: 2,491
Rep: 332 (Unique: 278)
Update to the original post concerning Win7 as well the 3 commands needed to get the Vista boot manager working once you reset the RAID config..

Another success story here!
https://www.overclock.net/hard-drives...ml#post6837244

This works with Win7 but the navigation to the Command Prompt in the recovery console is a bit more `hidden` but have it go through Repair and when asked after it states it's fixed something hit NO and go to the Recovery Tools area where you'll find the Command Prompt option

~Ictinike

CPU
Intel Core i7 4930K
Motherboard
ASUS Rampage IV Black Edition
GPU
MSI Gaming X - GTX 1080
RAM
G.SKILL Ripjaws X 4x8GB
Hard Drive
Samsung EVO 850
Power Supply
Corsair GS700
Cooling
Corsair Hydro H90
Case
Corsair Obsidian 750
Operating System
Windows 10 Professional
Monitor
Dell S2716DG
Keyboard
Custom Mechanical (Ortholinear Planc Keyboard)
Mouse
Razor Naga MMO
Audio
ASUS Xonar DGX
▲ hide details ▲


Ictinike is offline  
post #9 of 299 (permalink) Old 08-11-2009, 07:39 PM
New to Overclock.net
 
pip8786's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 6
Rep: 0
Is there anything i can do if when i create the raid volume over again it says Failed right away and the 2nd disk is still a Non-raid disk?

Thanks,
Philippe

EDIT: Never mind... ran diag on it.. its fried :/ RMAed

pip8786 is offline  
post #10 of 299 (permalink) Old 10-12-2009, 11:31 PM
New to Overclock.net
 
Join Date: Jul 2008
Location: Michigan
Posts: 18
Rep: 0
I'm trying to use this solution to my problem, but I can't boot to my spare drive when the motherboard is in RAID mode. It just crashes on windows startup. If I turn raid off in the bios then I can boot to it, but then test disk only sees each drive separately and not as a raid, so it can't find any partitions. Any tips?

S3th13 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off