Intel Pentium G3258 Performance and Owners Club NOW with GTX 970 - Page 104 - Overclock.net - An Overclocking Community

Forum Jump: 

Intel Pentium G3258 Performance and Owners Club NOW with GTX 970

Reply
 
Thread Tools
post #1031 of 4590 (permalink) Old 08-27-2014, 05:57 AM
New to Overclock.net
 
TPCbench's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: Philippines
Posts: 336
Rep: 14 (Unique: 11)
@ Aziraphale05

Try using x264 Stability Test v2 to have lower temps while stress testing. It can be found in the link below
https://mega.co.nz/#%213tAGnAqZ%21QbCz2r1fG0WjM8DgGYeExngGypaHftAzPUgTSn2kAdk

It is the stress tester used in this Haswell Overclocking Guide
https://www.overclock.net/t/1411077/haswell-overclocking-guide-with-statistics

TPCbench is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #1032 of 4590 (permalink) Old 08-27-2014, 06:46 AM
 
JR88's Avatar
 
Join Date: May 2014
Posts: 307
Yes do disable C states they cause all kind of problems....
JR88 is offline  
post #1033 of 4590 (permalink) Old 08-27-2014, 07:47 AM
New to Overclock.net
 
Aziraphale05's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 13
Rep: 1 (Unique: 1)
Quote:
Originally Posted by TPCbench View Post

@ Aziraphale05

Try using x264 Stability Test v2 to have lower temps while stress testing. It can be found in the link below
https://mega.co.nz/#%213tAGnAqZ%21QbCz2r1fG0WjM8DgGYeExngGypaHftAzPUgTSn2kAdk

It is the stress tester used in this Haswell Overclocking Guide
https://www.overclock.net/t/1411077/haswell-overclocking-guide-with-statistics

Yea, I downloaded it yesterday to test with the new ring voltage but never made it that far. I might give it a shot today but with no a/c in the house, it may not be a good test anyways.

I wouldn't think 1.2v for vring would cause a problem either but had noticeable problems yesterday and it was the only thing I changed.
Aziraphale05 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #1034 of 4590 (permalink) Old 08-27-2014, 08:25 AM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
TopicClocker's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 6,179
Rep: 305 (Unique: 194)
Quote:
Originally Posted by Overclocker.Monster View Post

I didn't know that lol... ok I'll forgive u just this time xD.

Just save it and get 860 tii

Haha, I think I'll go for the 870 or something, hopefully it comes out in September or is at least announced!

It's been so stressful lately, so many games I've wanted to try, I saw Plants vs Zombies Garden Warfare on Origin free time, and the same for TitanFall, they would of been excellent games to test! doh.gifsad-smiley-002.gif

Quote:
Originally Posted by JR88 View Post

With all that said still the Haswell/ivy dual cores are underrated as hell, being like gaming and most application's are still being so single threaded/ 1/2 core utilization etc......they can do plenty of damage especially high OC....just no benefit/useless for more cores when they are not in need

hell my first gen running on 2 with HT on at 4.4-4.5ghz runs pretty damn good like that xD

For real, if the G3258 had 4 threads or simply 1 more core. It would be insane! The things which struggle on it would simply benefit from one more core or 2 more threads, It's not even funny!
Quote:
Originally Posted by dxt55 View Post

Great thread TopicClocker! I'm coming from a Phenom II x4 B25 @ 3.4Ghz myself (unlocked Deneb-core Athlon II x3).

I picked up 2 G3258 combos with B85 chipset motherboards, a Gigabyte GA-B85M-DS3H and MSI B85M-P33 v2. Both boards cap the core voltage at 1.2v (which it goes to on AUTO when I overclock). And both cap my 1600Mhz memory at 1400Mhz, even with XMP profile enabled - probably a limitation of the B85 chipset.

Thanks!

Have you tried raising the bus speed and dropping the multiplier? you might be able to bring your memory up to their stock 1600MHz that way if you deem it safe.
Quote:
Originally Posted by Aziraphale05 View Post

Woah boy, it did not like 1.2v for ring. It was not stable in windows at all and BSOD'd pretty quick. I backed it down to 1.8 and the same thing while just updating D3 launcher (not even in game). At this point, I worried the RAM might be a bit funky so I ran MemTest86 all night and it came back clean so that's at least one less component I have to worry about. Given where it's at, I may play the return game. I backed it down to 4.2Ghz this morning with all the same settings from when I was at 4.3Ghz just to see if I get some stability.

Biggest problem now is the AC is on the fritz in my house and it's going to be 90*F today. Not an ideal day for testing.
Thanks, I may give it a try. Did you have to say anything specific or "just wasn't what I was looking for."

Wow not even 1.2v for ring? thinking.gif
Good luck by the way!
Quote:
Originally Posted by abctoz View Post

I came from a dead phenom 2 too as well, it was a 3ghz tricore, in alot of cpu bound tasks my g3258 is twice as fast, so super happy!

Your BSOD shouldnt be caused by vring, mine is at 1.2v its perfectly safe. try to find your bsod bugcheck code and you can better diagnose whats causing it, most likely you need more vcore.

It's a great chip, I'm glad I could show others how it performs.
Before I made the thread I was wondering if I should get an i3 or the G3258, I picked the G3258 to help the community and show others how it performs!
TopicClocker is offline  
post #1035 of 4590 (permalink) Old 08-27-2014, 09:04 AM
New to Overclock.net
 
flamin9_t00l's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: UK
Posts: 263
Rep: 17 (Unique: 14)
Here's some modded GTA IV footage running on the Pentium G3258 @ 4.70GHz and an R9 290 GPU.

It runs really well on this CPU but recording with raptr GVR cost about 5 or so fps ... it was much smoother without recording.

Might want to jump to 6 mins in for the start of the action wink.gif

30-40 FPS
flamin9_t00l is offline  
post #1036 of 4590 (permalink) Old 08-27-2014, 10:12 AM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
TopicClocker's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 6,179
Rep: 305 (Unique: 194)
Quote:
Originally Posted by flamin9_t00l View Post

Here's some modded GTA IV footage running on the Pentium G3258 @ 4.70GHz and an R9 290 GPU.

It runs really well on this CPU but recording with raptr GVR cost about 5 or so fps ... it was much smoother without recording.

Might want to jump to 6 mins in for the start of the action wink.gif

30-40 FPS

WHAT!

Please tell me your secret, it ran like crap for me!

You mind if I put this in the OP?
TopicClocker is offline  
post #1037 of 4590 (permalink) Old 08-27-2014, 10:25 AM
New to Overclock.net
 
flamin9_t00l's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: UK
Posts: 263
Rep: 17 (Unique: 14)
Quote:
Originally Posted by TopicClocker View Post

WHAT!

Please tell me your secret, it ran like crap for me!

You mind if I put this in the OP?

No secret that I'm aware of lol... it's always ran well on this machine and feel free to put it in OP thumb.gifbiggrin.gif

I've tried quite a lot of mods for GTA IV and they've all ran really well on the G3258. What do you mean by ran like crap (low fps or texture errors)?
flamin9_t00l is offline  
post #1038 of 4590 (permalink) Old 08-27-2014, 10:45 AM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
TopicClocker's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 6,179
Rep: 305 (Unique: 194)
Quote:
Originally Posted by flamin9_t00l View Post

No secret that I'm aware of lol... it's always ran well on this machine and feel free to put it in OP thumb.gifbiggrin.gif

I've tried quite a lot of mods for GTA IV and they've all ran really well on the G3258. What do you mean by ran like crap (low fps or texture errors)?


I was getting low 20s - low 30s in it, I tried both GTA 4 and EFLC, it was basically running worse than my Phenom II which would run the game at 30fps+
I thought it was another one of those heavily multi-threaded games which don't run well requiring 3+ threads to run well, however you're getting 30fps+
Quote:
Originally Posted by TopicClocker View Post

I've given Borderlands 2 a test, it ran well on max settings, however I feel PhysX may have had an impact on the performance, I'll try and get two videos up, with PhysX on High and PhysX on low.

Update on games

Grand Theft Auto 4- Runs like crap, quite surprisingly
Max Payne 3 - Singleplayer runs great, Multiplayer too however I haven't found a full match yet to truly stress the CPU
Skyrim - Runs well
Borderlands 2 - Runs well
Sleeping Dogs - Runs great
Tomb Raider - Runs well
TopicClocker is offline  
post #1039 of 4590 (permalink) Old 08-27-2014, 11:21 AM
New to Overclock.net
 
flamin9_t00l's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: UK
Posts: 263
Rep: 17 (Unique: 14)
I had forgotten you had tested GTA4 but now you've highlighted it I remember reading it.

Yeah! fps is normally well above 30fps when not recording, hovers around 30 when there's lots going on and recording at the same time but I have seen rare dips into the high 20s but usually only @ 1440p. I suppose it would depend on what mods you're running aswell and mod settings and ingame graphics settings.

I have not tested the stock game on this rig so have no idea how it performs but I would expect a lot more fps on vanilla GTA4.
flamin9_t00l is offline  
post #1040 of 4590 (permalink) Old 08-27-2014, 12:26 PM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
TopicClocker's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 6,179
Rep: 305 (Unique: 194)
Quote:
Originally Posted by flamin9_t00l View Post

I had forgotten you had tested GTA4 but now you've highlighted it I remember reading it.

Yeah! fps is normally well above 30fps when not recording, hovers around 30 when there's lots going on and recording at the same time but I have seen rare dips into the high 20s but usually only @ 1440p. I suppose it would depend on what mods you're running aswell and mod settings and ingame graphics settings.

I have not tested the stock game on this rig so have no idea how it performs but I would expect a lot more fps on vanilla GTA4.

Hmm thanks, I tested the vanilla game but with all the settings maxed out, my GPU had low utilization most of the time.
TopicClocker is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off