*Official* Intel DDR4 24/7 Memory Stability Thread - Page 1064 - Overclock.net - An Overclocking Community

Forum Jump: 

*Official* Intel DDR4 24/7 Memory Stability Thread

Reply
 
Thread Tools
post #10631 of 10736 (permalink) Old 12-02-2019, 04:33 PM
New to Overclock.net
 
NIK1's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: London,Ontario,Canada
Posts: 743
Rep: 2 (Unique: 2)
Stock timings are 9 11 11 31
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	1Capture.JPG
Views:	22
Size:	330.0 KB
ID:	309710  


Nick's Gaming PC
(12 items)
CPU
I7-7700K
Motherboard
Asus Z270 IX Apex
GPU
Asus Dual-RTX2070-O8G
RAM
G Skill TridentZ/16 Gigs 2X8 RGB F4-3600C16-8GTZR
Hard Drive
Samsung SSD 850 EVO 1TB (931 GB)
Hard Drive
Force MP500 (111 GB)
Hard Drive
TOSHIBA MQ01ABD050 (465 GB)
Power Supply
CORSAIR CX850M V2 (2017 Edition) CP-9020157-NA 850W
Cooling
Swiftech H240X WaterCooler
Case
CoolerMaster Mastercase 5 Pro
Operating System
Microsoft Windows 10 Pro
Monitor
AOC U3277WB
▲ hide details ▲

Last edited by NIK1; 12-02-2019 at 04:40 PM.
NIK1 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #10632 of 10736 (permalink) Old 12-02-2019, 04:54 PM
@integralfx
 
BLUuuE's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 197
Rep: 8 (Unique: 7)
Quote: Originally Posted by NIK1 View Post
Stock timings are 9 11 11 31
Loosen them to 12-14-14-34 or so and see how high you can get your DRAM frequency.

After you've found your max frequency, just work on tightening the timings.

BLUuuE is offline  
post #10633 of 10736 (permalink) Old 12-02-2019, 05:00 PM
New to Overclock.net
 
NIK1's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: London,Ontario,Canada
Posts: 743
Rep: 2 (Unique: 2)
Thanks BLUuue I will give it a try...What about voltages.Just leave them on auto.

Nick's Gaming PC
(12 items)
CPU
I7-7700K
Motherboard
Asus Z270 IX Apex
GPU
Asus Dual-RTX2070-O8G
RAM
G Skill TridentZ/16 Gigs 2X8 RGB F4-3600C16-8GTZR
Hard Drive
Samsung SSD 850 EVO 1TB (931 GB)
Hard Drive
Force MP500 (111 GB)
Hard Drive
TOSHIBA MQ01ABD050 (465 GB)
Power Supply
CORSAIR CX850M V2 (2017 Edition) CP-9020157-NA 850W
Cooling
Swiftech H240X WaterCooler
Case
CoolerMaster Mastercase 5 Pro
Operating System
Microsoft Windows 10 Pro
Monitor
AOC U3277WB
▲ hide details ▲
NIK1 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #10634 of 10736 (permalink) Old 12-03-2019, 03:35 AM
New to Overclock.net
 
munternet's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 281
Rep: 7 (Unique: 4)
Dropped the CPU down a notch to 5.1
Tested ok @ 5.2GHz but prolonged BFV sent me back to desktop on a particularly hot day so I figured maybe the heat buildup in the CPU IMC caused the problem.
CPU 5.1 @ 1.3v
Cache 4800
mem 4400-17-17-17-36-2T @ 1.44v
SA and IO are set to 1.34v

Tried for 1T but couldn't get past 3600MHz
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot_8.jpg
Views:	41
Size:	390.4 KB
ID:	309870  


CPU
9900ks
Motherboard
Asus Maximus XI Gene
GPU
EVGA 1080 Ti Superclock 2 Black
RAM
F4-4400C19D-16GTZSW
Hard Drive
Samsung M.2 1TB 970 EVO Plus
Hard Drive
Samsung M.2 1TB 970 EVO
Power Supply
Corsair HX1200i
Cooling
EK 140D5 Pump, waterblocked CPU, Ram, GPU with 1 x 360mm and 1 x 420mm Radiators and Vardar Furious Fans
Case
ThermalTake V51
Operating System
Windows 10 Pro
Monitor
Asus PG349Q 34.1 inches 3440 x 1440 pixels @ 120 Hz
Keyboard
Corsair K95 RGB Platinum
Mouse
Asus Spatha Wireless Gaming
Mouse
Ligitech G602 wireless
Mousepad
1000x500x3
Audio
Steelseries Siberia800 wireless Headset
CPU
8700k @ 5.2ghZ
Motherboard
Maximus X Hero
GPU
EVGA 1080 Ti Superclock 2 Black
RAM
32GB 1xF4-4400C19D-16GTZSW & 1xF4-4400C19D-16GTZKK
Hard Drive
Samsung M.2 1TB 970 EVO Plus
Hard Drive
Samsung M.2 1TB 970 EVO
Power Supply
Corsair HX1200i
Cooling
EK 140D5 Pump, waterblocked CPU, Ram, GPU with 1 x 360mm and 1 x 420mm Radiators and Vardar Furious Fans
Case
ThermalTake V51
Operating System
Windows 10 Lite
Monitor
Asus PG349Q 34.1 inches 3440 x 1440 pixels @ 120 Hz
Keyboard
Corsair K95 RGB Platinum
Mouse
Asus Spatha Wireless Gaming
Mouse
Ligitech G602 wireless
Mousepad
1000mm x 500mm
Audio
Steelseries Siberia800 wireless Headset
CPU
i7-4770k
Motherboard
Asus Maximus VII Ranger
GPU
Gigabyte NVIDIA GeForce GTX980
RAM
G.SKILL Trident X 16GB 2 x 8GB 2400 Memory F3-2400C10D-16GTX
Hard Drive
Seagate Barracuda 2TB
Optical Drive
LG DVD Rom
Power Supply
PSU Coolermaster V1000W
Cooling
Custom Loop
Case
Case Thermaltake V51 Full Window
Operating System
Windows 7
Monitor
Shimian 2650x1440
Keyboard
Thermaltake Poseidon Z
Mouse
Logitech G602
▲ hide details ▲
munternet is offline  
post #10635 of 10736 (permalink) Old 12-03-2019, 08:52 AM
New to Overclock.net
 
NIK1's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: London,Ontario,Canada
Posts: 743
Rep: 2 (Unique: 2)
I have 2600mhz dialed in at 10 12 12 32 2t at 1.70volts with SA volts at 1.220v and IO Digital and IO Analog at 1.080v and boots into windows fine.I ran Aida64 mem test for a quick test and it fails the test in 20 sec.Gona try some higher voltages to see if I can get it stable.Any recommendations on some voltages to try.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	2cachemem.png
Views:	5
Size:	246.1 KB
ID:	309896  


Nick's Gaming PC
(12 items)
CPU
I7-7700K
Motherboard
Asus Z270 IX Apex
GPU
Asus Dual-RTX2070-O8G
RAM
G Skill TridentZ/16 Gigs 2X8 RGB F4-3600C16-8GTZR
Hard Drive
Samsung SSD 850 EVO 1TB (931 GB)
Hard Drive
Force MP500 (111 GB)
Hard Drive
TOSHIBA MQ01ABD050 (465 GB)
Power Supply
CORSAIR CX850M V2 (2017 Edition) CP-9020157-NA 850W
Cooling
Swiftech H240X WaterCooler
Case
CoolerMaster Mastercase 5 Pro
Operating System
Microsoft Windows 10 Pro
Monitor
AOC U3277WB
▲ hide details ▲
NIK1 is offline  
post #10636 of 10736 (permalink) Old 12-03-2019, 11:59 AM
New to Overclock.net
 
chibi's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 718
Rep: 32 (Unique: 27)
Quote: Originally Posted by munternet View Post
Dropped the CPU down a notch to 5.1
Tested ok @ 5.2GHz but prolonged BFV sent me back to desktop on a particularly hot day so I figured maybe the heat buildup in the CPU IMC caused the problem.
CPU 5.1 @ 1.3v
Cache 4800
mem 4400-17-17-17-36-2T @ 1.44v
SA and IO are set to 1.34v

Tried for 1T but couldn't get past 3600MHz

I'm surprised your Gene can't do 1T past 3600. I was able to post 1T up to 4400 C17 with moderate voltages, but couldn't consistently train RTL's correctly. Pushing past 1.25 IO / SA voltages is out of my comfort zone so I didn't bother to dial in 4400 and stuck with 4200 C16 1T.

Unit 02
(12 items)
CPU
Intel Core i7-8700K
Motherboard
ASUS Maximus X Apex
GPU
NVIDIA Titan Xp
RAM
GSkill Trident Z - 16GB
Hard Drive
Samsung 960 PRO - 512GB
Power Supply
PRIME Ultra 1000 Titanium
Cooling
EK-CoolStream PE 360
Case
Lian Li PC-O11
Monitor
Dell AW3418DW
Keyboard
Corsair K70 RGB
Mouse
SteelSeries Rival 300
Audio
AKG K7XX
▲ hide details ▲
chibi is offline  
post #10637 of 10736 (permalink) Old 12-03-2019, 01:50 PM
New to Overclock.net
 
munternet's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 281
Rep: 7 (Unique: 4)
Quote: Originally Posted by chibi View Post
I'm surprised your Gene can't do 1T past 3600. I was able to post 1T up to 4400 C17 with moderate voltages, but couldn't consistently train RTL's correctly. Pushing past 1.25 IO / SA voltages is out of my comfort zone so I didn't bother to dial in 4400 and stuck with 4200 C16 1T.
Maybe it's my sticks? I would be keen to work it out

Edit: I thought it might also be due to a bios update. I noticed on my Maximus X Hero the last bios update changed the memory tuning a fair bit and made things more "solid". I wouldn't be surprised if they made changes across the range? Just speculating....
I would be real keen to know your settings, and bios version. Cheers

Another Edit: Managed to get past 3600 1T. Had to change some settings at the bottom of the dram timings section. Not a fantastic overclock but better
4133-17-17-17-36-1T
Dram 1.4v
vccio 1.3v
vccsa 1.3v
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot_14.jpg
Views:	31
Size:	387.6 KB
ID:	309996  


CPU
9900ks
Motherboard
Asus Maximus XI Gene
GPU
EVGA 1080 Ti Superclock 2 Black
RAM
F4-4400C19D-16GTZSW
Hard Drive
Samsung M.2 1TB 970 EVO Plus
Hard Drive
Samsung M.2 1TB 970 EVO
Power Supply
Corsair HX1200i
Cooling
EK 140D5 Pump, waterblocked CPU, Ram, GPU with 1 x 360mm and 1 x 420mm Radiators and Vardar Furious Fans
Case
ThermalTake V51
Operating System
Windows 10 Pro
Monitor
Asus PG349Q 34.1 inches 3440 x 1440 pixels @ 120 Hz
Keyboard
Corsair K95 RGB Platinum
Mouse
Asus Spatha Wireless Gaming
Mouse
Ligitech G602 wireless
Mousepad
1000x500x3
Audio
Steelseries Siberia800 wireless Headset
CPU
8700k @ 5.2ghZ
Motherboard
Maximus X Hero
GPU
EVGA 1080 Ti Superclock 2 Black
RAM
32GB 1xF4-4400C19D-16GTZSW & 1xF4-4400C19D-16GTZKK
Hard Drive
Samsung M.2 1TB 970 EVO Plus
Hard Drive
Samsung M.2 1TB 970 EVO
Power Supply
Corsair HX1200i
Cooling
EK 140D5 Pump, waterblocked CPU, Ram, GPU with 1 x 360mm and 1 x 420mm Radiators and Vardar Furious Fans
Case
ThermalTake V51
Operating System
Windows 10 Lite
Monitor
Asus PG349Q 34.1 inches 3440 x 1440 pixels @ 120 Hz
Keyboard
Corsair K95 RGB Platinum
Mouse
Asus Spatha Wireless Gaming
Mouse
Ligitech G602 wireless
Mousepad
1000mm x 500mm
Audio
Steelseries Siberia800 wireless Headset
CPU
i7-4770k
Motherboard
Asus Maximus VII Ranger
GPU
Gigabyte NVIDIA GeForce GTX980
RAM
G.SKILL Trident X 16GB 2 x 8GB 2400 Memory F3-2400C10D-16GTX
Hard Drive
Seagate Barracuda 2TB
Optical Drive
LG DVD Rom
Power Supply
PSU Coolermaster V1000W
Cooling
Custom Loop
Case
Case Thermaltake V51 Full Window
Operating System
Windows 7
Monitor
Shimian 2650x1440
Keyboard
Thermaltake Poseidon Z
Mouse
Logitech G602
▲ hide details ▲

Last edited by munternet; 12-04-2019 at 02:10 AM.
munternet is offline  
post #10638 of 10736 (permalink) Old 12-04-2019, 07:09 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 115
Rep: 0
Hi again guys!
I'm testing my Trident Z Royal DDR4-4000 CL17-17-17-37 4x8gb ram through HCI MemTestPro
I will run it up to 32,000mb until 200%
I already ran Karhus Software for over an hour and passed.

Assuming HCI MemTestPro finishes without errors and I see no WHEA errors,
is it safe to assume my ram settings are good?

I only set XMP II and change VCCIO to 1.21875V and VCCSA to 1.225V

(I previously had L0 Cache WHEA errors come up when I tried 1.20V for both VCCIO/SA)

Specs: Asus Maximus XI Extreme eATX, i9 9900KS, Aorus Xtreme 2080 Ti, G.Skill Trident Z Royal DDR4-4000 4x8, 970 Pro 1Tb
MikeJeffries is offline  
post #10639 of 10736 (permalink) Old 12-04-2019, 11:28 PM
New to Overclock.net
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 3
Rep: 0
Is it unusual that even a value of 350 for tRFC freezes computer in 30 minutes of large FFT? 3200C14 B-die. 1.5V DRAM, 1.35V SA, 1.25V IO. The settings are confirmed stable without the tRFC adjustment as they passed 27 hours of blend.

And is it worth trying to dial back the frequency and look for potential better frequency and timing combinations, or should I just get the best timings possible on the highest possible frequency? No matter how loose I make the timings, even at 1.5V DRAM, my PC won't boot higher than 4133MHz. Is it the IMC limitation?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Annotation 2019-12-05 172521.png
Views:	11
Size:	215.6 KB
ID:	310238  

whitepuzzle is offline  
post #10640 of 10736 (permalink) Old 12-05-2019, 01:33 AM
New to Overclock.net
 
Join Date: Dec 2019
Posts: 11
Rep: 0
Hello all

I hv this Memory installed at rampage omega x299.

dual rank 16 gb dims x8 ( 128 gb ram )

Spoiler!


what is the problem.

When i was use Prime deluxe x299 xmp profile 3000mhz was work perfect

When i install at omega now i cannot make work xmp profile , i try setup primary timing with manual mod.

i hv errors at prime 95 ( memory and controler test )

if i rune at base jedec no error , 24+ hours test with jedec 2400 17 17 17 39


from MemTweakit screen (Stable jedec )
Spoiler!


HWinfo
Spoiler!


This what its give me when i use xmp

Memtweakit
Spoiler!


Hwinfo
Spoiler!


it was unstable even with sa and io 1.2 , so i find this settings and incress them



Spoiler!


and it was stable 4 hours at prime 95 then again errors.

+ i find someting if dissable turnaround time optimization

all this fixed timings go to 15

I realy dont know what i can do for make it stable, if i use deffault with all auto all good( no errors after 24 hours + tests , when try use xmp or set it manual its some where kill stability and i cannot find what timing is do this.

at omega RTL and IOL cannot be fixed ( its no boot if put somting manual )
tRC is unavaliable ( i was think maybe problem at this if this at deffault it's 56 need 55 , but at xmp if it calculated be formula tRC = tRP + tRAS it be 53 ) when at xmp 69

Last edited by mraksoll; 12-05-2019 at 01:39 AM.
mraksoll is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off