OCN Aquaero Owners Club - Page 1395 - Overclock.net - An Overclocking Community
Forum Jump: 

OCN Aquaero Owners Club

Reply
 
Thread Tools
post #13941 of 14078 (permalink) Old 05-25-2020, 04:17 PM
Tech Enthusiast
 
oreonutz's Avatar
 
Join Date: Jun 2017
Location: Las Vegas, NV
Posts: 1,325
Rep: 99 (Unique: 65)
Quote: Originally Posted by WiLd FyeR View Post
I usually have my MSI afterburner up to monitor things and noticed that Aquasuite is using about 25-30% of CPU. What could be causing this issue?
This seems to happen every now and again. It will pin a single core to 100 Percent Usage, seemingly randomly. I believe it may have something to do with the update checks. But all you have to do is go into Task Manager (Ctrl+Shift+Escape), go to details, locate "AquaComputerService.exe", and force close it. It usually automatically reopens on its own and is then back to normal, but in 1 Case I had to actually go into Services and start AquaComputer Service myself. This way you don't have to restart, this is much quicker and easier. Hopefully they deal with this bug in an update soon. (I have not upgraded to see if its fixed, but I also have not seen it on the change log.)

If you are not on the newest Version, I have noticed that this seems to happen about once every other week. I have since completely blocked its ability to update in the firewall, but not sure if that has helped with this problem or not yet, as it hasn't been 2 weeks since I made that change. It's only been a little over a week, but so far so good. If I get through a month, and the problem hasn't returned, then I would be willing to say this could be a fix.

Also just to note, this has happened to me in x4, x11, x12, and x14 (Which is the last Update I have installed).

-MattTheTech

Offical Ryzen 9 3900x Owner!
Offical Ryzen 9 3950x Owner!
DodekaZen3000
(34 items)
CPU
Ryzen 9 3950x
Motherboard
ASUS Crosshair VII Hero
GPU
EVGA 1080ti FTW3 Hybrid
RAM
G.SKILL Flare X Series 32GB (4 x 8GB) 3200Mhz (PC4 25600) - F4-3200C14D-16GFX (x2 Kits)
Hard Drive
Samsung 970 Pro 512GB
Hard Drive
Samsung 970 Evo 1TB
Hard Drive
Samsung 850/860 Evo (x3 Raid 0 Game Drive)
Hard Drive
WD Black 4TB (x2 Raid 0 Storage Drive)
Hard Drive
860 Evo
Optical Drive
LG Blu-Ray Burner (Model BH16NS40)
Optical Drive
5.25" to One 3.5" and One 2.25" Bay (Model Syba SY-MRA55006)
Power Supply
Corsair RM1000i
Cooling
EKWB Phoenix 360mm Modular Cooler
Cooling
280mm Alphacool UT60
Cooling
280mm EKWB Coolstream CE
Cooling
Optimus Foundation AM4 CPU Block
Cooling
x2 Corsair Pump/Res Combo
Cooling
EKWB Acrylic 1080ti FTW Block
Cooling
Aquaero 6xt
Case
Old Jonesbo Case
Operating System
Windows 10 Enterprise
Monitor
Samsung NU8000 55Inch TV (Its a 4k TV But I run in it 1440p 120hz)
Monitor
LG 1080p 34 Inch Diplay
Keyboard
Corsair k70 RGB Lux Mk2
Mouse
Logitech G700s
Mousepad
Razer Vespula V2
Audio
Custom Built 7.1 Surround System
Audio
HT-Omega eClaro 7.1 Sound Card
Audio
Focusrite Scarlett 18i20
Other
Aquantia 10Gb NIC
Other
LSI 9211-8i
Other
Oculus Rift HMD
Other
10 ML120 + 6 ML140 Corsair Maglev Fans
Other
Phanteks Halo aRGB LUX x5
▲ hide details ▲
oreonutz is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #13942 of 14078 (permalink) Old 05-25-2020, 06:30 PM
New to Overclock.net
 
WiLd FyeR's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 1,395
Rep: 24 (Unique: 21)
Quote: Originally Posted by oreonutz View Post
This seems to happen every now and again. It will pin a single core to 100 Percent Usage, seemingly randomly. I believe it may have something to do with the update checks. But all you have to do is go into Task Manager (Ctrl+Shift+Escape), go to details, locate "AquaComputerService.exe", and force close it. It usually automatically reopens on its own and is then back to normal, but in 1 Case I had to actually go into Services and start AquaComputer Service myself. This way you don't have to restart, this is much quicker and easier. Hopefully they deal with this bug in an update soon. (I have not upgraded to see if its fixed, but I also have not seen it on the change log.)

If you are not on the newest Version, I have noticed that this seems to happen about once every other week. I have since completely blocked its ability to update in the firewall, but not sure if that has helped with this problem or not yet, as it hasn't been 2 weeks since I made that change. It's only been a little over a week, but so far so good. If I get through a month, and the problem hasn't returned, then I would be willing to say this could be a fix.

Also just to note, this has happened to me in x4, x11, x12, and x14 (Which is the last Update I have installed).
Thank you experience REP+. This was my first time noticing this issue since I've had it for 5 years now.
WiLd FyeR is offline  
post #13943 of 14078 (permalink) Old 05-25-2020, 06:38 PM
Tech Enthusiast
 
oreonutz's Avatar
 
Join Date: Jun 2017
Location: Las Vegas, NV
Posts: 1,325
Rep: 99 (Unique: 65)
Quote: Originally Posted by ManniX-ITA View Post
I had a similar issue; hogging down a single core 100%.
It was the version update check.
But I reported it and the latest few versions it didn't show up again.
Are you running the latest?
Looks like you have noticed this being tied to the update check as well. How often have you noticed this happen in your system?

Quote: Originally Posted by WiLd FyeR View Post
Thank you experience REP+. This was my first time noticing this issue since I've had it for 5 years now.
NP Glad to help!

-MattTheTech

Offical Ryzen 9 3900x Owner!
Offical Ryzen 9 3950x Owner!
DodekaZen3000
(34 items)
CPU
Ryzen 9 3950x
Motherboard
ASUS Crosshair VII Hero
GPU
EVGA 1080ti FTW3 Hybrid
RAM
G.SKILL Flare X Series 32GB (4 x 8GB) 3200Mhz (PC4 25600) - F4-3200C14D-16GFX (x2 Kits)
Hard Drive
Samsung 970 Pro 512GB
Hard Drive
Samsung 970 Evo 1TB
Hard Drive
Samsung 850/860 Evo (x3 Raid 0 Game Drive)
Hard Drive
WD Black 4TB (x2 Raid 0 Storage Drive)
Hard Drive
860 Evo
Optical Drive
LG Blu-Ray Burner (Model BH16NS40)
Optical Drive
5.25" to One 3.5" and One 2.25" Bay (Model Syba SY-MRA55006)
Power Supply
Corsair RM1000i
Cooling
EKWB Phoenix 360mm Modular Cooler
Cooling
280mm Alphacool UT60
Cooling
280mm EKWB Coolstream CE
Cooling
Optimus Foundation AM4 CPU Block
Cooling
x2 Corsair Pump/Res Combo
Cooling
EKWB Acrylic 1080ti FTW Block
Cooling
Aquaero 6xt
Case
Old Jonesbo Case
Operating System
Windows 10 Enterprise
Monitor
Samsung NU8000 55Inch TV (Its a 4k TV But I run in it 1440p 120hz)
Monitor
LG 1080p 34 Inch Diplay
Keyboard
Corsair k70 RGB Lux Mk2
Mouse
Logitech G700s
Mousepad
Razer Vespula V2
Audio
Custom Built 7.1 Surround System
Audio
HT-Omega eClaro 7.1 Sound Card
Audio
Focusrite Scarlett 18i20
Other
Aquantia 10Gb NIC
Other
LSI 9211-8i
Other
Oculus Rift HMD
Other
10 ML120 + 6 ML140 Corsair Maglev Fans
Other
Phanteks Halo aRGB LUX x5
▲ hide details ▲
oreonutz is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #13944 of 14078 (permalink) Old 05-27-2020, 01:47 PM
New to Overclock.net
 
Join Date: Jan 2020
Posts: 73
Rep: 1 (Unique: 1)
So I have a fan curve setup for all my fans and I'm happy with it. My pump is on fan connection one on my 6LT. Now I'm understanding that I shouldn't have the pump on a curve, it should just have a set speed. Yet when I don't have a curve setup it's required to run at 100% per the screenshot. So what am I missing here?


I think I figured it out by using a preset value option in the output.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	6 LT.PNG
Views:	9
Size:	50.1 KB
ID:	349878  


Last edited by RoivonPC; 05-27-2020 at 02:10 PM.
RoivonPC is offline  
post #13945 of 14078 (permalink) Old 05-27-2020, 04:50 PM
New to Overclock.net
 
InfoSeeker's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 574
Rep: 46 (Unique: 38)
Quote: Originally Posted by RoivonPC View Post
So I have a fan curve setup for all my fans and I'm happy with it. My pump is on fan connection one on my 6LT. Now I'm understanding that I shouldn't have the pump on a curve, it should just have a set speed. Yet when I don't have a curve setup it's required to run at 100% per the screenshot. So what am I missing here?


I think I figured it out by using a preset value option in the output.

You can also use a preset controller with the pump(s) port(s) assigned to the controller.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	pumps_preset_controller.jpg
Views:	17
Size:	248.1 KB
ID:	349900  

InfoSeeker is offline  
post #13946 of 14078 (permalink) Old 05-27-2020, 05:52 PM
New to Overclock.net
 
Join Date: Jan 2020
Posts: 73
Rep: 1 (Unique: 1)
Yup! I edited the post, I found that.





Quote: Originally Posted by InfoSeeker View Post
You can also use a preset controller with the pump(s) port(s) assigned to the controller.
RoivonPC is offline  
post #13947 of 14078 (permalink) Old 05-27-2020, 09:45 PM
Old crazy guy
 
ManniX-ITA's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: Germany
Posts: 935
Rep: 22 (Unique: 14)
Quote: Originally Posted by oreonutz View Post
Looks like you have noticed this being tied to the update check as well. How often have you noticed this happen in your system?



NP Glad to help!
I had the issue with version X.14.
Since the upgrade to X.15 and the subsequent releases all the upgrades went smooth, no CPU hogging.

Pandorum
(12 items)
CPU
Ryzen 3800x
Motherboard
GigaByte X570 AORUS Master
GPU
MSI GTX 1070 Armor OC
RAM
G.Skill DDR4 F4-3600C16-GTZNC 16-18-19-32-48-1T
Hard Drive
Samsung M.2 970 PRO 1TB
Power Supply
EVGA SuperNova 1300 G2
Cooling
beQuiet Dark Rock Pro 4
Case
Corsair 750D Airflow
Operating System
Windows 10 Pro
Monitor
Asus VG248 144MHz
Keyboard
Logitech G15
Mouse
Logitech G502 Lightspeed
▲ hide details ▲
ManniX-ITA is offline  
post #13948 of 14078 (permalink) Old 05-28-2020, 08:54 AM
Old crazy guy
 
ManniX-ITA's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: Germany
Posts: 935
Rep: 22 (Unique: 14)
Just installed the X.20 and again no CPU hogging issues at update check.

Pandorum
(12 items)
CPU
Ryzen 3800x
Motherboard
GigaByte X570 AORUS Master
GPU
MSI GTX 1070 Armor OC
RAM
G.Skill DDR4 F4-3600C16-GTZNC 16-18-19-32-48-1T
Hard Drive
Samsung M.2 970 PRO 1TB
Power Supply
EVGA SuperNova 1300 G2
Cooling
beQuiet Dark Rock Pro 4
Case
Corsair 750D Airflow
Operating System
Windows 10 Pro
Monitor
Asus VG248 144MHz
Keyboard
Logitech G15
Mouse
Logitech G502 Lightspeed
▲ hide details ▲
ManniX-ITA is offline  
post #13949 of 14078 (permalink) Old 05-28-2020, 09:08 AM
Vermin Supreme 2020
 
skupples's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Bradentucky
Posts: 25,275
Rep: 736 (Unique: 388)
maybe its a secret incentive to update

Add me on Steam, same name
R.I.P. Zawarudo, may you OC angels' wings in heaven.
If something appears too good to be true, it probably is.
skupples is offline  
post #13950 of 14078 (permalink) Old 05-28-2020, 11:04 AM
Tech Enthusiast
 
oreonutz's Avatar
 
Join Date: Jun 2017
Location: Las Vegas, NV
Posts: 1,325
Rep: 99 (Unique: 65)
Quote: Originally Posted by ManniX-ITA View Post
Just installed the X.20 and again no CPU hogging issues at update check.
Quote: Originally Posted by skupples View Post
maybe its a secret incentive to update
Good To Know, guess I will update.

-MattTheTech

Offical Ryzen 9 3900x Owner!
Offical Ryzen 9 3950x Owner!
DodekaZen3000
(34 items)
CPU
Ryzen 9 3950x
Motherboard
ASUS Crosshair VII Hero
GPU
EVGA 1080ti FTW3 Hybrid
RAM
G.SKILL Flare X Series 32GB (4 x 8GB) 3200Mhz (PC4 25600) - F4-3200C14D-16GFX (x2 Kits)
Hard Drive
Samsung 970 Pro 512GB
Hard Drive
Samsung 970 Evo 1TB
Hard Drive
Samsung 850/860 Evo (x3 Raid 0 Game Drive)
Hard Drive
WD Black 4TB (x2 Raid 0 Storage Drive)
Hard Drive
860 Evo
Optical Drive
LG Blu-Ray Burner (Model BH16NS40)
Optical Drive
5.25" to One 3.5" and One 2.25" Bay (Model Syba SY-MRA55006)
Power Supply
Corsair RM1000i
Cooling
EKWB Phoenix 360mm Modular Cooler
Cooling
280mm Alphacool UT60
Cooling
280mm EKWB Coolstream CE
Cooling
Optimus Foundation AM4 CPU Block
Cooling
x2 Corsair Pump/Res Combo
Cooling
EKWB Acrylic 1080ti FTW Block
Cooling
Aquaero 6xt
Case
Old Jonesbo Case
Operating System
Windows 10 Enterprise
Monitor
Samsung NU8000 55Inch TV (Its a 4k TV But I run in it 1440p 120hz)
Monitor
LG 1080p 34 Inch Diplay
Keyboard
Corsair k70 RGB Lux Mk2
Mouse
Logitech G700s
Mousepad
Razer Vespula V2
Audio
Custom Built 7.1 Surround System
Audio
HT-Omega eClaro 7.1 Sound Card
Audio
Focusrite Scarlett 18i20
Other
Aquantia 10Gb NIC
Other
LSI 9211-8i
Other
Oculus Rift HMD
Other
10 ML120 + 6 ML140 Corsair Maglev Fans
Other
Phanteks Halo aRGB LUX x5
▲ hide details ▲
oreonutz is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off