OCN Aquaero Owners Club - Page 218 - Overclock.net - An Overclocking Community
Forum Jump: 

OCN Aquaero Owners Club

Reply
 
Thread Tools
post #2171 of 14063 (permalink) Old 10-08-2014, 01:53 AM
New to Overclock.net
 
iBored's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 607
Rep: 14 (Unique: 13)
Noob question.
The D5 vario fan header with the tach signal, can I simply connect it to a AQ6 fan header for a readout?
Will still use the molex for power and speed dial for control.

If it's a yes, I'm probably doing something wrong. Cos there's no reading on my AQ6 on that fan header.
If it's a no, how do you guys connect your d5's then?
iBored is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2172 of 14063 (permalink) Old 10-08-2014, 01:57 AM
New to Overclock.net
 
Jakusonfire's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Newcastle, NSW, Australia
Posts: 4,140
Rep: 552 (Unique: 388)
Quote:
Originally Posted by Nichismo View Post

I still used the rubber inserts on both sides of the fans, but aside from those, they are directly mounted. The top ones however, are not. They are mounted on drop-in rad plate.

I have 6 in push and pull on my Airplex, mounted on the ceiling of my case. The ones on top have always worked fine, but the ones on the bottom have been sporadic. Sometimes 1-2 will suddenly stop spinning, or even just spin at a lower RPM than the others, and such. But once I hit a certain voltage on the top fans, the bottom ones instantly start spinning. Im not sure if its because of the air flow of the upper fans, but it seems rather quick and aggressive in their speed up to be from the above air flow.'

Im considering just removing the bottom 3 fans, and replacing them with the BlackSilentPro 1400rpm fans. and then using those 3 Eloops for the front and back intakes of my case, as I dont have any right now.

Are you sure the fans actually stop spinning? or do they just stop reporting RPM's? Because I had that very problem with B12-3's. At anything under 7V they would just suddenly stop reporting any RPM at all or would report a crazy high number. There was nothing I could do to fix them and ended up sending them back and swapping them for B12-PS models. It was not very impressive for a 'premium' fan.
I also started using the Eloops in push and Multiframes or SP120's in pull.

There was someone who added some components to the wiring of the fans and got them to work better with RPM's at lower voltages but I'm not sure if I can find the thread.

Edit; Talked about here but not the thread I was thinking of.
https://www.overclock.net/t/1463913/issue-with-nb-eloop-b12-3-not-displaying-fan-rpm

Jakusonfire is offline  
post #2173 of 14063 (permalink) Old 10-08-2014, 06:58 AM
VSG
Call me VSG
 
VSG's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Houston, TX, USA
Posts: 12,842
Rep: 795 (Unique: 445)
Really? I have been using the eloops (B12-1. B12-2, B12-3, B12-4 and B12-P fans) for a quad rad test all this week without much of an issue even close to 5V. I did get these directly from NB if that matters.

<div class="post-sig post-sig-limit shazam usersig-click"><div class="reparse-sig-lineheight"><div style="text-align:center;"><b>Reviews</b><span>: </span><a href="https://www.overclock.net/t/1638379/ocn-labs-acer-xr382cqk-bmijqphuzx-38-freesync-monitor/0_50">Acer XR382CQK Monitor</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1632881/ocn-labs-netgear-nighthawk-s8000-gaming-streaming-switch/0_50">Neatgear Nighthawk S8000 Switch</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1509787/my-review-of-the-ek-supremacy-evo">EK Supremacy Evo</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1510189/my-review-of-the-corsair-graphite-380t/0_50">Corsair Graphite 380T</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1516369/my-review-of-the-swiftech-mcp50x-pump/0_50">Swiftech MCP50X</a><span> </span><a href="https://www.overclock.net/t/1520512/the-quad-rad-roundup/0_50">Quad Rad Roundup</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1526779/user-review-of-the-swiftech-h220-x/0_50">Swiftech H220-X</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1530984/user-review-of-the-phanteks-ph-tc14pe/0_50">Phanteks PH-TC14PE<br></a><span> </span><a href="https://www.overclock.net/t/1551158/sponsored-review-of-the-ek-fc-asus-x99-rve-monoblock/0_50">EK Asus x99 R5E Monoblock</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/products/tesoro-gram-spectrum/reviews/7424">Tesoro Gram Spectrum Keyboard</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/products/cherry-mx-6-0-keyboard/reviews/7436">Cherry MX 6.0 Keyboard</a><span> |</span><a href="https://www.overclock.net/t/1604461/user-review-of-the-gigabyte-x99-phoenix-sli-motherboard/0_50">Gigabyte x99-Phoenix SLI motherboard</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1613371/sponsored-corsair-k70-rgb-rapidfire-keyboard-review/0_50">Corsair K70 RGB RAPIDFIRE Keyboard</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1531984/user-review-of-the-hwlabs-black-ice-sr2/0_50">Black Ice SR2 360</a><br></div></div></div>
VSG is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2174 of 14063 (permalink) Old 10-08-2014, 07:34 AM
Aqua Computer Staff
 
Shoggy's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Germany
Posts: 1,163
Rep: 133 (Unique: 100)
Quote:
Originally Posted by iBored View Post

Noob question.
The D5 vario fan header with the tach signal, can I simply connect it to a AQ6 fan header for a readout?
Should work this way if you connect the tacho signal to one of the four fan channels.

Got a question or having trouble with your Aqua Computer product?
Contact us via PM or E-Mail.
Shoggy is offline  
post #2175 of 14063 (permalink) Old 10-08-2014, 09:55 AM
New to Overclock.net
 
Jakusonfire's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Newcastle, NSW, Australia
Posts: 4,140
Rep: 552 (Unique: 388)
Quote:
Originally Posted by geggeg View Post

Really? I have been using the eloops (B12-1. B12-2, B12-3, B12-4 and B12-P fans) for a quad rad test all this week without much of an issue even close to 5V. I did get these directly from NB if that matters.

Have a look at Martins test video of them, in particular the RPM counter at anything under 6V. The PWM models dont suffer from it because they always have 12V but the -3 and -2 that I had def did. I had 6 samples of each and they all suffered from it to slightly varying degrees.
His -4 seems unaffected, and that has been reported by others who use them too.

I made a couple videos for the place I bought them from showing the problem. At under 1200RPM the counter would just flat line. They gave me my money back and interestingly they didn't try to give me replacements and have since stopped stocking them.

Jakusonfire is offline  
post #2176 of 14063 (permalink) Old 10-08-2014, 12:48 PM
VSG
Call me VSG
 
VSG's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Houston, TX, USA
Posts: 12,842
Rep: 795 (Unique: 445)
Have you guys talked to NB about this? If not, I can talk to the guy I am in correspondence with about this. It's not trivial by any means, especially for the money charged and performance/noise they boast (rightfully so, but still). I will re-check my fans as well, but it was fine all the way and I did hit 5V with some of them too.

<div class="post-sig post-sig-limit shazam usersig-click"><div class="reparse-sig-lineheight"><div style="text-align:center;"><b>Reviews</b><span>: </span><a href="https://www.overclock.net/t/1638379/ocn-labs-acer-xr382cqk-bmijqphuzx-38-freesync-monitor/0_50">Acer XR382CQK Monitor</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1632881/ocn-labs-netgear-nighthawk-s8000-gaming-streaming-switch/0_50">Neatgear Nighthawk S8000 Switch</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1509787/my-review-of-the-ek-supremacy-evo">EK Supremacy Evo</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1510189/my-review-of-the-corsair-graphite-380t/0_50">Corsair Graphite 380T</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1516369/my-review-of-the-swiftech-mcp50x-pump/0_50">Swiftech MCP50X</a><span> </span><a href="https://www.overclock.net/t/1520512/the-quad-rad-roundup/0_50">Quad Rad Roundup</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1526779/user-review-of-the-swiftech-h220-x/0_50">Swiftech H220-X</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1530984/user-review-of-the-phanteks-ph-tc14pe/0_50">Phanteks PH-TC14PE<br></a><span> </span><a href="https://www.overclock.net/t/1551158/sponsored-review-of-the-ek-fc-asus-x99-rve-monoblock/0_50">EK Asus x99 R5E Monoblock</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/products/tesoro-gram-spectrum/reviews/7424">Tesoro Gram Spectrum Keyboard</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/products/cherry-mx-6-0-keyboard/reviews/7436">Cherry MX 6.0 Keyboard</a><span> |</span><a href="https://www.overclock.net/t/1604461/user-review-of-the-gigabyte-x99-phoenix-sli-motherboard/0_50">Gigabyte x99-Phoenix SLI motherboard</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1613371/sponsored-corsair-k70-rgb-rapidfire-keyboard-review/0_50">Corsair K70 RGB RAPIDFIRE Keyboard</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1531984/user-review-of-the-hwlabs-black-ice-sr2/0_50">Black Ice SR2 360</a><br></div></div></div>
VSG is offline  
post #2178 of 14063 (permalink) Old 10-08-2014, 02:35 PM - Thread Starter
Old, Senile, and Happy
 
IT Diva's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 4,967
Rep: 683 (Unique: 351)
Quote:
Originally Posted by Jakusonfire View Post

Quote:
Originally Posted by Nichismo View Post

I still used the rubber inserts on both sides of the fans, but aside from those, they are directly mounted. The top ones however, are not. They are mounted on drop-in rad plate.

I have 6 in push and pull on my Airplex, mounted on the ceiling of my case. The ones on top have always worked fine, but the ones on the bottom have been sporadic. Sometimes 1-2 will suddenly stop spinning, or even just spin at a lower RPM than the others, and such. But once I hit a certain voltage on the top fans, the bottom ones instantly start spinning. Im not sure if its because of the air flow of the upper fans, but it seems rather quick and aggressive in their speed up to be from the above air flow.'

Im considering just removing the bottom 3 fans, and replacing them with the BlackSilentPro 1400rpm fans. and then using those 3 Eloops for the front and back intakes of my case, as I dont have any right now.

Are you sure the fans actually stop spinning? or do they just stop reporting RPM's? Because I had that very problem with B12-3's. At anything under 7V they would just suddenly stop reporting any RPM at all or would report a crazy high number. There was nothing I could do to fix them and ended up sending them back and swapping them for B12-PS models. It was not very impressive for a 'premium' fan.
I also started using the Eloops in push and Multiframes or SP120's in pull.

There was someone who added some components to the wiring of the fans and got them to work better with RPM's at lower voltages but I'm not sure if I can find the thread.

Edit; Talked about here but not the thread I was thinking of.
https://www.overclock.net/t/1463913/issue-with-nb-eloop-b12-3-not-displaying-fan-rpm


When you had the issue with the fans not reporting RPM at lower speeds, was this with an Aquaero, or some other controller . . . .

I ask because the controllers that are positive rail referenced, most Lamptrons, lower the voltage by bringing the negative output more positive, closer to the +12V rail, as opposed to lowering the 12V down closer to ground.

It's like getting 7V by using the +5V and +12V pins of a molex.

The problem is that the counting circuitry looks for the yellow wire to come very close to actual ground, and when the black wire is above ground by a significant amount, as it is at low voltage on a positive rail referenced controller, it can't read any tach signal.

In that situation, it has nothing to do with the fan, and everything to do with the controller.


Darlene
IT Diva is offline  
post #2179 of 14063 (permalink) Old 10-08-2014, 02:47 PM
VSG
Call me VSG
 
VSG's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Houston, TX, USA
Posts: 12,842
Rep: 795 (Unique: 445)
In my case it was fine with both the Aquaero and an NZXT Sentry as well, the only things not matching advertized specs (that I could measure anyway) are sound (probably because of a different testing chamber/method) and max RPMs- the actual max RPMs were always about 5-10% lower for the higher speed eloops with both fan controllers even after 2 hours of run time.

<div class="post-sig post-sig-limit shazam usersig-click"><div class="reparse-sig-lineheight"><div style="text-align:center;"><b>Reviews</b><span>: </span><a href="https://www.overclock.net/t/1638379/ocn-labs-acer-xr382cqk-bmijqphuzx-38-freesync-monitor/0_50">Acer XR382CQK Monitor</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1632881/ocn-labs-netgear-nighthawk-s8000-gaming-streaming-switch/0_50">Neatgear Nighthawk S8000 Switch</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1509787/my-review-of-the-ek-supremacy-evo">EK Supremacy Evo</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1510189/my-review-of-the-corsair-graphite-380t/0_50">Corsair Graphite 380T</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1516369/my-review-of-the-swiftech-mcp50x-pump/0_50">Swiftech MCP50X</a><span> </span><a href="https://www.overclock.net/t/1520512/the-quad-rad-roundup/0_50">Quad Rad Roundup</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1526779/user-review-of-the-swiftech-h220-x/0_50">Swiftech H220-X</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1530984/user-review-of-the-phanteks-ph-tc14pe/0_50">Phanteks PH-TC14PE<br></a><span> </span><a href="https://www.overclock.net/t/1551158/sponsored-review-of-the-ek-fc-asus-x99-rve-monoblock/0_50">EK Asus x99 R5E Monoblock</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/products/tesoro-gram-spectrum/reviews/7424">Tesoro Gram Spectrum Keyboard</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/products/cherry-mx-6-0-keyboard/reviews/7436">Cherry MX 6.0 Keyboard</a><span> |</span><a href="https://www.overclock.net/t/1604461/user-review-of-the-gigabyte-x99-phoenix-sli-motherboard/0_50">Gigabyte x99-Phoenix SLI motherboard</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1613371/sponsored-corsair-k70-rgb-rapidfire-keyboard-review/0_50">Corsair K70 RGB RAPIDFIRE Keyboard</a><span> | </span><a href="https://www.overclock.net/t/1531984/user-review-of-the-hwlabs-black-ice-sr2/0_50">Black Ice SR2 360</a><br></div></div></div>
VSG is offline  
post #2180 of 14063 (permalink) Old 10-08-2014, 04:54 PM
New to Overclock.net
 
iCrap's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Maryland
Posts: 7,402
Rep: 215 (Unique: 183)
Hey guys i have an Aquero 4 USB and it WAS working fine with Aquasuite.. but now the PC won't detect it and aquasuite does nothing... I didn't change anything and it was working fine just 2 days ago.
Did it randomly die? any fixes? is this a known issue?



iCrap is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off