[Official] AMD Radeon VII Owner's Club - Page 202 - Overclock.net - An Overclocking Community
Forum Jump: 

[Official] AMD Radeon VII Owner's Club

Reply
 
Thread Tools
post #2011 of 2028 (permalink) Old 02-11-2020, 04:37 PM
sudo apt install sl
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 6,047
Rep: 185 (Unique: 128)
Quote: Originally Posted by SoloCamo View Post
Did a DDU clean install, used 19.5 and if anything had slightly worse performance then the latest driver (perhaps just perceived). Fan issue ramping to max still presented itself. Reinstalled back to the latest and the same OC held fine through rounds of BFV.

The confusion and further testing continues...

For those that did the washer mod, what were the steps taken? I'm finding conflicting tutorials online... I put the nylon washer between the pcb and under the bracket so when I screwed it in the spring should be inside the washer - is this not correct?

What I find however is that this card is bottlenecked by my 4790k, despite 4.6ghz clocks and c10 2400mhz memory. At anything under 90% res scale of 4k with all ultra, the lows and average fps are about the same. Obviously max fps will be higher in more gpu bound areas but it was interesting to finally see this cpu show some weakness after near 6 years of ownership.
Anything below 19.7.1 uses more power but usually has higher performance at the same clock speed. I noticed with 20.2.1 I can actually bench at 2200Mhz/1250 but it uses the same power and benches similar to 2150Mhz/1250 on 19.5.2.

Silent
(20 items)
CPU
Core i9 9900K... CoffeeTime! @ 5.1Ghz w/ 1.36v
Motherboard
Maximus VIII Formula
GPU
Radeon VII @ 2100Mhz/1250Mhz w/ 1218mV
RAM
TeamGroup Xtreem 32GB 3200Mhz CL15
Hard Drive
HP EX950 2TB
Hard Drive
Samsung 850 Evo 1TB
Hard Drive
Samsung 850 Evo 1TB
Power Supply
EVGA SuperNova 1200w P2
Cooling
EK Supremacy Full Copper Clean
Cooling
XSPC D5 Photon v2
Cooling
Black Ice Gen 2 GTX360 x2
Cooling
EK-Vector Radeon VII - Copper + Plexi
Case
Thermaltake Core X5 Tempered Glass Edition
Operating System
Clear Linux
Monitor
Acer XF270HUA
Keyboard
Cherry MX Board 6.0
Mouse
Logitech G600
Mouse
Alugraphics GamerArt
Audio
Definitive Technology Incline
Audio
SMSL M8A
▲ hide details ▲
WannaBeOCer is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2012 of 2028 (permalink) Old 02-11-2020, 06:47 PM
Official Luddite of OCN
 
SoloCamo's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Florida, USA
Posts: 5,479
Rep: 417 (Unique: 216)
Quote: Originally Posted by WannaBeOCer View Post
Anything below 19.7.1 uses more power but usually has higher performance at the same clock speed. I noticed with 20.2.1 I can actually bench at 2200Mhz/1250 but it uses the same power and benches similar to 2150Mhz/1250 on 19.5.2.
Interesting to know, thanks. Going from default settings to my OC settings gains me 8-9fps at 4k on BFV so that's pretty impressive. Really tempted to get a waterblock for it but my whole system needs an overhaul prior anyways.

I think some of my crashing may be related to launching the game with radeon anti lag enabled. Just tried a round with it on and in like 5 minutes it did a CTD. Launched it without through origin and I've been playing a good 15 mins so far. Will keep testing.

Edit: yup, 30 mins+ no issues with anti lag offer.


4k box
(23 items)
Oculus Box
(6 items)
CPU
4790k at 4.6ghz
Motherboard
Gigabyte GA-Z97X-Gaming 7
GPU
XFX Radeon VII 1906 core / 1200 HBM2 - 1061mV - Stock cooler
RAM
G.Skill Trident X 16gb DDR3 2400mhz (2x8gb)
Hard Drive
Crucial M4 128gb
Hard Drive
Crucial MX100 256gb
Hard Drive
Crucial M500 480gb
Hard Drive
Crucial MX500 500gb
Hard Drive
Crucial MX500 2tb
Hard Drive
Hyundai Sapphire 120gb
Optical Drive
LG Blu Ray RW
Power Supply
NZXT Hale82 850w
Cooling
Noctua NH-U12S
Case
Rosewill Thor V2 (Black)
Operating System
Windows 10 Pro
Monitor
ASUS PB287Q (4k)
Monitor
Dell Ultrasharp 1908FP
Keyboard
Corsair K55 RGB
Mouse
Fenek Swift Gaming Mouse - PMW 3360 Sensor
Mousepad
Steelseries QCK+
Audio
Creative SoundBlaster Z
Audio
Logitech Z-623
Audio
Sennheiser HD 280 PRO
CPU
FX-9590
Motherboard
Asus Crosshair V Formula Z
GPU
Sapphire Pulse Vega 56 1590core/945mem
RAM
16gb DDR3 1866 cas9 (two dimms)
Cooling
AMD FX Watercooler (came with 9590)
Operating System
Win10 pro 64bit
CPU
Xeon E5450
CPU
Xeon E5450
Motherboard
Dell T7400 stock
GPU
XFX DD 7970Ghz Edition
RAM
32gb DDR2 667mhz Quad Channel (4gb x8)
Hard Drive
Hyundai Sapphire 240gb SSD
Power Supply
Dell T7400 stock 1000w PSU
Operating System
Win 10 Pro
▲ hide details ▲

Last edited by SoloCamo; 02-11-2020 at 07:14 PM.
SoloCamo is offline  
post #2013 of 2028 (permalink) Old 02-12-2020, 04:41 AM
New to Overclock.net
 
thomasck's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 445
Rep: 7 (Unique: 7)
@SoloCamo I've just set it in between the PCB and bracket. I've thought in placing it on the bracket then putting the screw on top but that would increase the pressure too much to screw them down, and I feel that pressure is already too much for those little screws.
@WannaBeOCer when you run 3dmark stress tests, do you notice issues around 85C in the JT? Can you please take a look in my post above (if you have the time) where I talk about some temperature issues and compare that with your experience?

Sent from Tapatalk

PCDEBAIANO
(7 items)
CPU
Ryzen 3900X
Motherboard
Taichi X370
GPU
AMD Radeon VII
RAM
HyperX Predator 4000
Cooling
3x360mm
Case
Lian Li o11d
Monitor
HANNspree HG324
▲ hide details ▲

Last edited by thomasck; 02-12-2020 at 06:35 AM.
thomasck is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2014 of 2028 (permalink) Old 02-12-2020, 01:32 PM
sudo apt install sl
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 6,047
Rep: 185 (Unique: 128)
Quote: Originally Posted by thomasck View Post
@SoloCamo I've just set it in between the PCB and bracket. I've thought in placing it on the bracket then putting the screw on top but that would increase the pressure too much to screw them down, and I feel that pressure is already too much for those little screws.
@WannaBeOCer when you run 3dmark stress tests, do you notice issues around 85C in the JT? Can you please take a look in my post above (if you have the time) where I talk about some temperature issues and compare that with your experience?

Sent from Tapatalk
What kind of issues do you experience with a JT of 85c? I have my fans set to 300 rpm so the junction temp reaches 90-100c while the edge temp is around 48c.

Silent
(20 items)
CPU
Core i9 9900K... CoffeeTime! @ 5.1Ghz w/ 1.36v
Motherboard
Maximus VIII Formula
GPU
Radeon VII @ 2100Mhz/1250Mhz w/ 1218mV
RAM
TeamGroup Xtreem 32GB 3200Mhz CL15
Hard Drive
HP EX950 2TB
Hard Drive
Samsung 850 Evo 1TB
Hard Drive
Samsung 850 Evo 1TB
Power Supply
EVGA SuperNova 1200w P2
Cooling
EK Supremacy Full Copper Clean
Cooling
XSPC D5 Photon v2
Cooling
Black Ice Gen 2 GTX360 x2
Cooling
EK-Vector Radeon VII - Copper + Plexi
Case
Thermaltake Core X5 Tempered Glass Edition
Operating System
Clear Linux
Monitor
Acer XF270HUA
Keyboard
Cherry MX Board 6.0
Mouse
Logitech G600
Mouse
Alugraphics GamerArt
Audio
Definitive Technology Incline
Audio
SMSL M8A
▲ hide details ▲
WannaBeOCer is offline  
post #2015 of 2028 (permalink) Old 02-12-2020, 01:38 PM
New to Overclock.net
 
thomasck's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 445
Rep: 7 (Unique: 7)
@WannaBeOCer Freezes, hangs, crashes. Normally it should go up 100C+ as you just said, mine barely touches 90C and hangs. It was worse before, around 82C, so then I applied some more pressure do the bracket and got slightly better, but still far away from being able to sustain anything close to 100C. That's not normal.

PCDEBAIANO
(7 items)
CPU
Ryzen 3900X
Motherboard
Taichi X370
GPU
AMD Radeon VII
RAM
HyperX Predator 4000
Cooling
3x360mm
Case
Lian Li o11d
Monitor
HANNspree HG324
▲ hide details ▲
thomasck is online now  
post #2016 of 2028 (permalink) Old 02-12-2020, 02:27 PM
sudo apt install sl
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 6,047
Rep: 185 (Unique: 128)
Quote: Originally Posted by thomasck View Post
@WannaBeOCer Freezes, hangs, crashes. Normally it should go up 100C+ as you just said, mine barely touches 90C and hangs. It was worse before, around 82C, so then I applied some more pressure do the bracket and got slightly better, but still far away from being able to sustain anything close to 100C. That's not normal.
That is strange, which bios version are you using?

Silent
(20 items)
CPU
Core i9 9900K... CoffeeTime! @ 5.1Ghz w/ 1.36v
Motherboard
Maximus VIII Formula
GPU
Radeon VII @ 2100Mhz/1250Mhz w/ 1218mV
RAM
TeamGroup Xtreem 32GB 3200Mhz CL15
Hard Drive
HP EX950 2TB
Hard Drive
Samsung 850 Evo 1TB
Hard Drive
Samsung 850 Evo 1TB
Power Supply
EVGA SuperNova 1200w P2
Cooling
EK Supremacy Full Copper Clean
Cooling
XSPC D5 Photon v2
Cooling
Black Ice Gen 2 GTX360 x2
Cooling
EK-Vector Radeon VII - Copper + Plexi
Case
Thermaltake Core X5 Tempered Glass Edition
Operating System
Clear Linux
Monitor
Acer XF270HUA
Keyboard
Cherry MX Board 6.0
Mouse
Logitech G600
Mouse
Alugraphics GamerArt
Audio
Definitive Technology Incline
Audio
SMSL M8A
▲ hide details ▲
WannaBeOCer is offline  
post #2017 of 2028 (permalink) Old 02-12-2020, 04:17 PM
New to Overclock.net
 
thomasck's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 445
Rep: 7 (Unique: 7)
Quote: Originally Posted by WannaBeOCer View Post
That is strange, which bios version are you using?
Stock one? I mean, the only bios released after the card was released. I think, IIRC that bios was released two weeks after the card to implement uefi into it or something like that. Since then, no other bios release that I'm aware of.

Edit

v106

Edit 2

Can't know which one I'm using for real, I remember flashing v106. Now I've been to Asrock website and there's another bios, 190221, which "Improve graphics card compatibility."

Sent from Tapatalk

PCDEBAIANO
(7 items)
CPU
Ryzen 3900X
Motherboard
Taichi X370
GPU
AMD Radeon VII
RAM
HyperX Predator 4000
Cooling
3x360mm
Case
Lian Li o11d
Monitor
HANNspree HG324
▲ hide details ▲

Last edited by thomasck; 02-12-2020 at 04:45 PM.
thomasck is online now  
post #2018 of 2028 (permalink) Old 02-12-2020, 05:35 PM
sudo apt install sl
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 6,047
Rep: 185 (Unique: 128)
Quote: Originally Posted by thomasck View Post
Stock one? I mean, the only bios released after the card was released. I think, IIRC that bios was released two weeks after the card to implement uefi into it or something like that. Since then, no other bios release that I'm aware of.

Edit

v106

Edit 2

Can't know which one I'm using for real, I remember flashing v106. Now I've been to Asrock website and there's another bios, 190221, which "Improve graphics card compatibility."

Sent from Tapatalk
There are three bios, I had all three on my card since it came with a legacy only bios. Second one v105 was the first UEFI. The Asrock one is v105.

016.004.000.038.011717 is v106

Silent
(20 items)
CPU
Core i9 9900K... CoffeeTime! @ 5.1Ghz w/ 1.36v
Motherboard
Maximus VIII Formula
GPU
Radeon VII @ 2100Mhz/1250Mhz w/ 1218mV
RAM
TeamGroup Xtreem 32GB 3200Mhz CL15
Hard Drive
HP EX950 2TB
Hard Drive
Samsung 850 Evo 1TB
Hard Drive
Samsung 850 Evo 1TB
Power Supply
EVGA SuperNova 1200w P2
Cooling
EK Supremacy Full Copper Clean
Cooling
XSPC D5 Photon v2
Cooling
Black Ice Gen 2 GTX360 x2
Cooling
EK-Vector Radeon VII - Copper + Plexi
Case
Thermaltake Core X5 Tempered Glass Edition
Operating System
Clear Linux
Monitor
Acer XF270HUA
Keyboard
Cherry MX Board 6.0
Mouse
Logitech G600
Mouse
Alugraphics GamerArt
Audio
Definitive Technology Incline
Audio
SMSL M8A
▲ hide details ▲
WannaBeOCer is offline  
post #2019 of 2028 (permalink) Old 02-12-2020, 06:13 PM
Official Luddite of OCN
 
SoloCamo's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Florida, USA
Posts: 5,479
Rep: 417 (Unique: 216)
So tried reversing the 230mm to exhaust but it hit the two 8x pin power cables (no guard on intake side). Swapped it out for 2x 120mm level with the card (low profiles, but still move good air) as exhaust and temps were worse. Now swapped in 3x 120mm as intake and temps are still high, but far better. Junction rarely hitting 110c even during BFV which is by far what stresses it most in my testing gaming wise.

Odd behavior, but not complaining, card rarely dips below 1875mhz (usually holds 1879-1880) though core is set to 1901 as max state. Isn't Vega usually 50mhz or so lower by default? I know my V64 had to be tuned this way.

Also, seems my crashing issues were related to Radeon Antilag.. Few rounds without it and it's been rock solid.


4k box
(23 items)
Oculus Box
(6 items)
CPU
4790k at 4.6ghz
Motherboard
Gigabyte GA-Z97X-Gaming 7
GPU
XFX Radeon VII 1906 core / 1200 HBM2 - 1061mV - Stock cooler
RAM
G.Skill Trident X 16gb DDR3 2400mhz (2x8gb)
Hard Drive
Crucial M4 128gb
Hard Drive
Crucial MX100 256gb
Hard Drive
Crucial M500 480gb
Hard Drive
Crucial MX500 500gb
Hard Drive
Crucial MX500 2tb
Hard Drive
Hyundai Sapphire 120gb
Optical Drive
LG Blu Ray RW
Power Supply
NZXT Hale82 850w
Cooling
Noctua NH-U12S
Case
Rosewill Thor V2 (Black)
Operating System
Windows 10 Pro
Monitor
ASUS PB287Q (4k)
Monitor
Dell Ultrasharp 1908FP
Keyboard
Corsair K55 RGB
Mouse
Fenek Swift Gaming Mouse - PMW 3360 Sensor
Mousepad
Steelseries QCK+
Audio
Creative SoundBlaster Z
Audio
Logitech Z-623
Audio
Sennheiser HD 280 PRO
CPU
FX-9590
Motherboard
Asus Crosshair V Formula Z
GPU
Sapphire Pulse Vega 56 1590core/945mem
RAM
16gb DDR3 1866 cas9 (two dimms)
Cooling
AMD FX Watercooler (came with 9590)
Operating System
Win10 pro 64bit
CPU
Xeon E5450
CPU
Xeon E5450
Motherboard
Dell T7400 stock
GPU
XFX DD 7970Ghz Edition
RAM
32gb DDR2 667mhz Quad Channel (4gb x8)
Hard Drive
Hyundai Sapphire 240gb SSD
Power Supply
Dell T7400 stock 1000w PSU
Operating System
Win 10 Pro
▲ hide details ▲

Last edited by SoloCamo; 02-12-2020 at 06:52 PM.
SoloCamo is offline  
post #2020 of 2028 (permalink) Old 02-13-2020, 07:27 PM
Official Luddite of OCN
 
SoloCamo's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Florida, USA
Posts: 5,479
Rep: 417 (Unique: 216)
So undervolting has been interesting. Put it at 900mV, stock p/l, 1625core and 1200mhz HBM2. Didn't break 83C JT with only 1500-1800rpm on the fans. Performance was still pretty good actually with rare dips below 60fps on BFV all Ultra at 4k. These are pretty much the same clocks my V64 would hold (never dipping below 1615 core) on extended sessions with memory bandwidth being through the roof with VII in comparison.

Vega really is bandwidth starved isn't it?

Edit:

Wow, even at those slow clocks, going from 1000mhz to 1200mhz HMB2 while looking in the distance again, at 4k ultra, gained me 5fps. That's nuts to me how bandwidth constrained this architecture is even with such low clocks - at least on the frostbite engine.


4k box
(23 items)
Oculus Box
(6 items)
CPU
4790k at 4.6ghz
Motherboard
Gigabyte GA-Z97X-Gaming 7
GPU
XFX Radeon VII 1906 core / 1200 HBM2 - 1061mV - Stock cooler
RAM
G.Skill Trident X 16gb DDR3 2400mhz (2x8gb)
Hard Drive
Crucial M4 128gb
Hard Drive
Crucial MX100 256gb
Hard Drive
Crucial M500 480gb
Hard Drive
Crucial MX500 500gb
Hard Drive
Crucial MX500 2tb
Hard Drive
Hyundai Sapphire 120gb
Optical Drive
LG Blu Ray RW
Power Supply
NZXT Hale82 850w
Cooling
Noctua NH-U12S
Case
Rosewill Thor V2 (Black)
Operating System
Windows 10 Pro
Monitor
ASUS PB287Q (4k)
Monitor
Dell Ultrasharp 1908FP
Keyboard
Corsair K55 RGB
Mouse
Fenek Swift Gaming Mouse - PMW 3360 Sensor
Mousepad
Steelseries QCK+
Audio
Creative SoundBlaster Z
Audio
Logitech Z-623
Audio
Sennheiser HD 280 PRO
CPU
FX-9590
Motherboard
Asus Crosshair V Formula Z
GPU
Sapphire Pulse Vega 56 1590core/945mem
RAM
16gb DDR3 1866 cas9 (two dimms)
Cooling
AMD FX Watercooler (came with 9590)
Operating System
Win10 pro 64bit
CPU
Xeon E5450
CPU
Xeon E5450
Motherboard
Dell T7400 stock
GPU
XFX DD 7970Ghz Edition
RAM
32gb DDR2 667mhz Quad Channel (4gb x8)
Hard Drive
Hyundai Sapphire 240gb SSD
Power Supply
Dell T7400 stock 1000w PSU
Operating System
Win 10 Pro
▲ hide details ▲

Last edited by SoloCamo; 02-14-2020 at 07:48 AM.
SoloCamo is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off