RTX2070 RTX 2070 Freezing/Stuttering Solved + 9511 marks in Time Spy 4K Extreme! - Overclock.net - An Overclocking Community

Forum Jump: 

RTX2070 RTX 2070 Freezing/Stuttering Solved + 9511 marks in Time Spy 4K Extreme!

 
Thread Tools
post #1 of 1 (permalink) Old 09-19-2019, 12:08 AM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 1
Rep: 0
RTX2070 RTX 2070 Freezing/Stuttering Solved + 9511 marks in Time Spy 4K Extreme!

I just bought:
i7-9700K 3.6Ghz
4x8GB Corsair Vengeance LPX 3000Mhz
ASRock Z390 Phantom SLI/AC mobo
850w Corsair PSU
WD Blue SSD 1TB
ROG-STRIX-RTX2070-A8G-GAMING

Display is a 55" TCL 4k TV #55R615. I had the same freezing and stuttering problem I've seen others struggle with, but I narrowed in down to 3 things.

1) Don't update your driver or download the game ready drivers. Use the one that came with the card, or try 431.6. Then set to application controlled PhysX, no scaling and 60 Mhz refresh rate. Also turned off sound through HDMI/Display and turned on HDR setting in Windows 10.
2) Uninstall GPU Tweak 2 and use Afterburner instead!! GPU Tweak was interfering with my CPU. I posted 700 marks on XTU with GPU Tweak 2 and 3250 marks immediately after uninstalling! However it didn't hurt my TimeSpy score, which is odd; but when playing actual games it seemed to be interfering.
3) Not sure if this was part of the issue, but it definitely helped. I Overclocked and tweaked my BIOS and XTU settings, which I will post pictures of. It seemed my CPU was taking too long to boost and didn't have enough juice to core or RAM.

Here is my Time Spy score, #1 for Geforce RTX 2070, #5 for single GPU...
https://hwbot.org/submission/4242428...070_9511_marks
https://www.3dmark.com/3dm/39506740?#

And here are my XTU and Afterburner settings.
https://ibb.co/NLqv4NC
https://ibb.co/XjQ17Zq
https://ibb.co/VNXysXV

Note that the videocard is already OC'd out of the box, so you won't get much extra boost. +120 GPU and +400 Mem was the most stable for me. Benchmarked my CPU at 5.1Ghz, but I run it at 5.0 Ghz.

In my BIOS/UEFI I set CPU Ratio to All Core - 36 (100Mhz BCLK) , FCLK 800Mhz, AVX Auto, Short & Long Power Duration Limit to 4095, CPU Load Line to lowest setting, Core voltage auto, DRAM voltage 1.4. Rest of tweaks done in XTU. I'm no expert at all this, so any tips are welcome.
topher.mills is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off