How to tell if my setup is limited by my GPU or CPU? - Overclock.net - An Overclocking Community

Forum Jump: 

How to tell if my setup is limited by my GPU or CPU?

Reply
 
Thread Tools
post #1 of 13 (permalink) Old 07-14-2020, 11:31 PM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
wein07's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 106
Rep: 0
How to tell if my setup is limited by my GPU or CPU?

Currently on Ryzen 3600 and a Zotac 1080ti amp extreme. Are my FPS capped by my CPU or GPU?

Thanks.
wein07 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 (permalink) Old 07-15-2020, 12:39 AM
The last VRM burner
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 2,507
Rep: 48 (Unique: 28)
You look at GPU usage on uncapped frametime and you've got your answer.

PC for all
(23 items)
CPU
i7 5775c @4.2GHz/3.8GHz
Motherboard
MSI Z97 MPower
GPU
Iris Pro 6200 1300MHz
RAM
F3-2400C11D-16GAB Samsung Rev. Q
Hard Drive
Corsair MP510
Hard Drive
Samsung Evo 860
Power Supply
Seasonic Focus Plus 750W
Cooling
Artcic Liquid Freezer II 360mm
Cooling
Front Arctic P14 PWM PST x2
Cooling
Top Arctic P14 x2
Cooling
Back Arctic P12
Case
LianLi 330X
Operating System
Windows 10 64-bit Pro
Monitor
Samsung C24FG73FQUX
Monitor
Benq GL2250 80Hz
Keyboard
Corsair Strafe Red Silent + 1.6x6mm o-rings
Mouse
SteelSeries Rival 600
Mouse
Tiger Gaming Arc teflon mouse feet
Mousepad
Artisan FX Raiden
Audio
Audio in Motion SC808 + MUSES8820 + 2x 2xLME49990
Audio
AKG M220
Other
NZXT Hue+
Other
Mayflash F300 Arcade Stick
▲ hide details ▲
BroadPwns is online now  
post #3 of 13 (permalink) Old 07-15-2020, 02:38 AM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
wein07's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 106
Rep: 0
I see, apart from MSI afterburner, are there any other tools that can monitor such stats?
wein07 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 13 (permalink) Old 07-15-2020, 02:40 AM
New to Overclock.net
 
cssorkinman's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 10,009
Rep: 499 (Unique: 279)
HWINFO and task manager.

What games/resolution/settings do you play/use?

Ryzen Shine!
(15 items)
CPU
Ryzen 1800X @ 4125mhz 1.432 Volts
Motherboard
MSI X370 Titanium
GPU
Fury
GPU
Sapphire Nitro + 5700XT
RAM
G.SKILL TridentZ Series 32GB (4 x 8GB) 288-Pin DDR4 SDRAM DDR4 3200 (PC4 25600) Desktop Memory Model F4-3200C14Q-32GTZ
Hard Drive
Samsung 850 pro
Optical Drive
Hp 1260 I
Power Supply
PC power and cooling 910 watt silencer
Cooling
liquid unobtanium Koolance 480mm radiator, 390 block - 3/4 OD tubing
Case
Thermaltake P5
Operating System
Win 7 HP/Winspy 10 64bit
Monitor
24" hp @ 1900x1200
Keyboard
Logitech G19
Mouse
Logitech MX 518
Mouse
fUnc industries
▲ hide details ▲


cssorkinman is offline  
post #5 of 13 (permalink) Old 07-15-2020, 02:43 AM
New to Overclock.net
 
rdr09's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: From the US but lives in Africa
Posts: 20,034
Rep: 894 (Unique: 644)
Got to be aware that some games may not be optimized enuf to utilize the gpu, cpu, or both.


By Built-in Benchmark Queen:
My 2.5 years old delidded 7980xe @ 4600mhz all core with 49ns memorylatency (4000c16 twekaed) is faster than 3950x max overclocked on water in every scenario. Pretty good for a ancient cpu
In gaming it has no chance vs my new 10900k @ 5400mhz and 4600c16 tweaked memory. ~35ns memorylatency.
2nd AMD Build
(10 items)
CPU
2700
Motherboard
470
GPU
5700
RAM
3466/14
Hard Drive
1000
Power Supply
700
Case
212
Operating System
10/64
Monitor
55/2160
Keyboard
M100
▲ hide details ▲
rdr09 is offline  
post #6 of 13 (permalink) Old 07-15-2020, 03:17 AM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
wein07's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 106
Rep: 0
Quote: Originally Posted by cssorkinman View Post
HWINFO and task manager.

What games/resolution/settings do you play/use?
I play Apex, Destiny 2, Valorant and all the AAA single player titles.
wein07 is offline  
post #7 of 13 (permalink) Old 07-15-2020, 07:38 AM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
wein07's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 106
Rep: 0
here are my stats playing Valorant. I seem to be unable to achieve a consistent 240 FPS on my 240hz monitor in this game. Often dropping to 200.

Under HWMonior Pro, my CPU cores don't seem to be maxed out.

For the 1080ti, is "GPU" or "Video engine" the correct info to watch for?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	11.png
Views:	28
Size:	71.4 KB
ID:	360596  

wein07 is offline  
post #8 of 13 (permalink) Old 07-15-2020, 07:41 AM
The last VRM burner
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 2,507
Rep: 48 (Unique: 28)
Excuse me, your what? You've got 1070, not 1080 Ti.

Also, use hwinfo. 14 threads, lol.

PC for all
(23 items)
CPU
i7 5775c @4.2GHz/3.8GHz
Motherboard
MSI Z97 MPower
GPU
Iris Pro 6200 1300MHz
RAM
F3-2400C11D-16GAB Samsung Rev. Q
Hard Drive
Corsair MP510
Hard Drive
Samsung Evo 860
Power Supply
Seasonic Focus Plus 750W
Cooling
Artcic Liquid Freezer II 360mm
Cooling
Front Arctic P14 PWM PST x2
Cooling
Top Arctic P14 x2
Cooling
Back Arctic P12
Case
LianLi 330X
Operating System
Windows 10 64-bit Pro
Monitor
Samsung C24FG73FQUX
Monitor
Benq GL2250 80Hz
Keyboard
Corsair Strafe Red Silent + 1.6x6mm o-rings
Mouse
SteelSeries Rival 600
Mouse
Tiger Gaming Arc teflon mouse feet
Mousepad
Artisan FX Raiden
Audio
Audio in Motion SC808 + MUSES8820 + 2x 2xLME49990
Audio
AKG M220
Other
NZXT Hue+
Other
Mayflash F300 Arcade Stick
▲ hide details ▲

Last edited by BroadPwns; 07-15-2020 at 07:58 AM.
BroadPwns is online now  
post #9 of 13 (permalink) Old 07-15-2020, 07:53 AM
Back at it again.
 
Avacado's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Asheville, NC
Posts: 1,712
Rep: 107 (Unique: 81)
Your GPU.

23664 Time Spy https://www.3dmark.com/spy/13047865
[email protected] Stats https://folding.extremeoverclocking....e.php?u=207393
CPU
i9 9900k @5.1GHz 1.34v
Motherboard
ASUS Prime Z390-A 1504 BIOS
GPU
Evga 2080 Ti Black Gamer +220 Core
GPU
Evga 2080 Ti Black Gamer +150 Core
RAM
4x8GB GSkill TridentZ DDR4 3600
Hard Drive
2 x 1 TB Samsung EVO 970 Raid 0
Power Supply
EVGA 1000w G+
Cooling
EK CPU/GPU/RES
Cooling
2x aCool UT60 RADs
Case
Lian Li O11 Dynamic XL (White)
Operating System
Windows 10
Monitor
Alienware 1900R 34.1" @ 120Hz
Keyboard
Loigitech G910
Mouse
Logitech G700s
▲ hide details ▲


Avacado is online now  
post #10 of 13 (permalink) Old 07-15-2020, 09:02 AM - Thread Starter
New to Overclock.net
 
wein07's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 106
Rep: 0
Quote: Originally Posted by BroadPwns View Post
Excuse me, your what? You've got 1070, not 1080 Ti.

Also, use hwinfo. 14 threads, lol.
I upgraded. No idea why it is still showing 1070.

Thanks for the tip. Will try HWInfo
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	12.png
Views:	21
Size:	108.2 KB
ID:	360606  


Last edited by wein07; 07-15-2020 at 09:06 AM.
wein07 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off