Overclock.net - An Overclocking Community - Reply to Topic

Thread: [Official] Creative Sound Blaster Z, Zx & ZxR Series Club Reply to Thread
Title:
Message:

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in


  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
06-24-2019 09:41 PM
EarlZ
Quote: Originally Posted by umeng2002 View Post
Yes, as long as you tick the "Play stereo mix to digital output" under the "Advanced Features" tab.

Keep the "Speakers (Sound Blaster Z)" as the default audio device, not the "SPDIF-Out (Sound Blaster Z)." Selecting the optical out as the audio device will bypass the processing effects.
Thank you
06-24-2019 05:54 PM
umeng2002
Quote: Originally Posted by EarlZ View Post
Would the sound processing effects still work with optical out ?
Yes, as long as you tick the "Play stereo mix to digital output" under the "Advanced Features" tab.

Keep the "Speakers (Sound Blaster Z)" as the default audio device, not the "SPDIF-Out (Sound Blaster Z)." Selecting the optical out as the audio device will bypass the processing effects.
06-24-2019 06:33 AM
sngbird
Quote: Originally Posted by AzzKickr View Post
Can anyone be so kind and upload the ISO for a ZX driver disc ? Thx in advance !
Don't know if it's the same, but here you go to SBZ DVD official driver: https://www.mediafire.com/file/k2j8f...ivers.rar/file
06-23-2019 03:34 PM
EarlZ Would the sound processing effects still work with optical out ?
06-21-2019 03:48 AM
ROKUGAN
Quote: Originally Posted by OrionBG View Post
So here is a little story with a happy (for now) ending...


Awaiting feedback...
Tried this yesterday but driver was invalid for my card, as I´m using a ZXR. Too bad, I loved the idea of having updated drivers from the SBX AE5. Cheers
06-14-2019 11:25 PM
Madmaxneo
Quote: Originally Posted by OrionBG View Post
You have an Intel based system which may be why is works better for you. I don't know... You got lucky... I didn't got lucky... possibilities many. At least I found a way to fix it for myself.
If my experience can help somebody I'll be happy.
I didn't think about the difference being I am running off an intel based system, interesting though.
The thing is quite a few people have talked about the pop/crack issue and the patch not working at all. At one time I ran into an issue where I had to reapply the patch like 3 times (with restarts) to get it finally working.
I do have a similar audio issue when using my Steam Link to play games on my TV in the living room. I hadn't used the link in so long that it had to download like 4 updates and took about 10 mins to do so, after that I got a warning to load updated sound file dll's through the prompt on the computer screen. I went in to check it and there were no prompts. I was able to get the game running but would hear the occasional pop/crack. I am hoping that the next time I start it up I will get the prompts again and be able to load the appropriate Steam client dll's.
06-13-2019 12:50 PM
sngbird
Quote: Originally Posted by OrionBG View Post
You have an Intel based system which may be why is works better for you. I don't know... You got lucky... I didn't got lucky... possibilities many. At least I found a way to fix it for myself.
If my experience can help somebody I'll be happy.
I'm using W10 1809 with a ryzen 1600/ax370 gaming 3 and for now my card is working fine after I aplied the patch posted here, but with some new entries because in my case cthdb\CodecConfig have some others registry adresses, I just need to turn decoder off if going to use headphones. In the future if I had some trouble because of some update, maybe you solution help with it, thanks!
06-13-2019 10:57 AM
AzzKickr Can anyone be so kind and upload the ISO for a ZX driver disc ? Thx in advance !
06-12-2019 11:39 PM
OrionBG
Quote: Originally Posted by Madmaxneo View Post
I installed 1903 and started playing music. I heard an occasional cracking but it was way more subdued than before. I applied the sbx_fix patch. restarted, and have been listening to music for the last hour plus and no discernible sound issues whatsoever.

Apparently the patch worked for me yet again.
You have an Intel based system which may be why is works better for you. I don't know... You got lucky... I didn't got lucky... possibilities many. At least I found a way to fix it for myself.
If my experience can help somebody I'll be happy.
06-12-2019 07:19 PM
Madmaxneo
Quote: Originally Posted by OrionBG View Post
That patch also worked for me an year ago but things went South with the 1903 update. Only the above mod did it for me.
I installed 1903 and started playing music. I heard an occasional cracking but it was way more subdued than before. I applied the sbx_fix patch. restarted, and have been listening to music for the last hour plus and no discernible sound issues whatsoever.

Apparently the patch worked for me yet again.
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off