Overclock.net - An Overclocking Community - Reply to Topic
Thread: The GIGABYTE Z97X Overclocking Guide Reply to Thread
Title:
Message:

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in


  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
10-08-2017 02:48 AM
MixedC Guys I am running Z97x gaming 5 F7 bios and 4690K.
I realized uncore has to idle while casually browsing forum, mine was always running at 35x.
Ran one of my CPUs that way for 2 and other one for 1 years now.

Then I have read it is a Gigabyte thing. When I change CPU Multiplier Uncore got stuck at 35X again,
The fix was setting multipliers for core individually from Turbo, All set to 46 it was just same but this time with uncore that idles at 8X.

Then Uncore got stuck again when I set my Memory Multiplier to 16X, and this time I couldn't find any workaround in bios.
I found a workaround for this, so sharing with you.

I set Ring Voltage to "Normal", Ring Offset to "+0.0V"
I set Ring Bus / Cache / Uncore whatever you understand what I mean to 8X in bios.

I installed Intel XTU, set cache mutiplier to 39X.

Now it works, idles at 8X and boosts up to 39X and shows +0.9V offset in HWMon. (Tried it and it shows +0.3V offset when Ring Voltage left auto).

I have couple questions tho,

1- Does ring voltage drop when it is idling at 800mhz anyway? for other boards or for our gigabyte ones?
2- Do you guys have same behaviour when you change your memory multiplier or CPU multiplier?
02-10-2017 08:46 PM
emka I have a gigabyte Z97X-gaming 3 1.1 motherboard and i'm missing some options and i'm a bit confused after watching the video(new to overclocking)


I'm missing this tab .. does this mean i shouldn't overclock ? my motherboard is not good ?


In the video the option is set to extreme, I don't have that.. is 'Turbo' the one i should pick ?

I can't find pwm phase control anywhere either.

Thank you
01-12-2017 03:30 PM
Leopardi Got it working by adjusting the clocks from the turboboost setting. Weird that it goes by that setting, even though it's disabled.

E: Testing [email protected] now, and prime95 is shooting the temps to 100C and it throttles... I guess I can forget OCing this thing with my NH-U12S, I'll just stay at [email protected] biggrin.gif
01-12-2017 06:29 AM
Dan-H
Quote:
Originally Posted by Leopardi View Post

Warning: Spoiler! (Click to show)
I can downclock it to 4GHz by setting 40, but if I try to switch back to 45, it is just 4400MHz again.


might need to step through the BIOS screens to see what you are setting.

Here is my setup and it is showing 47

01-11-2017 10:34 PM
Leopardi
Quote:
Originally Posted by Dan-H View Post

what does HWiNFO64 tell you when the system is under load?

edit: and show the sensor detail with current / min / max vs the summary page.


I can downclock it to 4GHz by setting 40, but if I try to switch back to 45, it is just 4400MHz again.
01-11-2017 09:17 PM
Dan-H
Quote:
Originally Posted by Leopardi View Post

Can anyone tell me why I can't overclock my 4790K? If I select 45 multiplier, it will still give me 4400MHz in CPU-Z and HWMonitor...?

what does HWiNFO64 tell you when the system is under load?

edit: and show the sensor detail with current / min / max vs the summary page.
01-11-2017 08:54 PM
Leopardi Can anyone tell me why I can't overclock my 4790K? If I select 45 multiplier, it will still give me 4400MHz in CPU-Z and HWMonitor...?
09-08-2016 08:25 AM
bash156 Here is the system summary from hwinfo64

hwin.png 196k .png file
09-08-2016 08:19 AM
bash156 Thanks for your reply, I updated my profile and included my RIG details, I have attacked a copy of my temp at idle as well as screenshots from CPUID

Downloading HWINFO64 now too
09-08-2016 06:44 AM
Dan-H
Quote:
Originally Posted by bash156 View Post

Guys

Apologies for the unrelated question I recently overclocked my PC using this guide
https://m.youtube.com/watch?v=up0sZl26ei4 I did exactly the same thing except I changed mine to 4.5ghz with 1.22vcore

Everything is ok apart from higher idle temps

is there a way I can improve my overclock is the guide on this forum better than the one I used?

Thanks in advance for your advice

Welcome.

You can start by adding all your computer parts to your sig. Rigbuilder is a good way. That way everyone wont have ask all the questions about what you are running. Include as much detail as you can because MoBo, cooling, memory, PSU, etc will all become a factor at some point.

Next, full screenshots of your system running under stress with HWiNFO64 etc. page back through this thread to see what others are posting to get an idea of what helps.
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off