Overclock.net - An Overclocking Community - Reply to Topic

Thread: MSI X370 Gaming Pro Carbon experience Reply to Thread
Title:
Message:

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in


  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
05-15-2019 05:18 PM
mosso
Quote: Originally Posted by weirdmo View Post
thanks. vrm temps are okay between 55 and 65

and even on auto in bios stock clocks voltage is like 1.46 to 1.48 and soc is like 1.16(even after cmos reset)
but it windows it avreges like 1.275 to 1.3 although xfr boosts up to even 1.5 for short bursts
i think something is wrong with my board or sensors are wrong or bios is faulty

There's nothing wrong with your board, the voltage can go as high as this but this will stress your vrms and your cpu temperatures will be higher. this is why i was pointing out the VRM temps, and honestly 65 is...... pretty high.
I don't really understand how this board works or if other boards have the same system. But i had the same issue of having the voltages hover in the 1.4V range for the cpu in the bios, then in windows they would go down.
After flashing .1K bios i settled for offset voltage overclocking. and in the bios now the default voltage shows as 1.2V, then you'll work your offset from there. my recommendation is to leave loadline calibration as auto and use offset mode for overclocking, you'll get much lower voltages for the overclock you have now. my 1700 is at 3.8ghz with 1.3V (with all stress tests done), this gives me VRM temperatures in the 45 to 55 degrees range, and cpu depending on your cooling solution, but mine never goes above 65 under any load. This has been the most stable setting without stressing my system. then upgrade to the new cpus once they're out.
the first generation ryzen cpus aren't really good for desktop and gaming use.
Cheers
05-13-2019 10:48 AM
weirdmo
Quote: Originally Posted by mosso View Post
usually vcore is the correct one, i use hwmonitor and vcore is the one to read there.
also 1.4V is pretty high for a 3.8ghz overclock, but i can't tell since i have the 1700, not the 1700x.
keep an eye on the voltage regulators (VRM), in HWmonitor, their temp is under motherboard (or mainboard), i personally never let it go higher than 60 degrees.
thanks. vrm temps are okay between 55 and 65

and even on auto in bios stock clocks voltage is like 1.46 to 1.48 and soc is like 1.16(even after cmos reset)
but it windows it avreges like 1.275 to 1.3 although xfr boosts up to even 1.5 for short bursts
i think something is wrong with my board or sensors are wrong or bios is faulty
05-10-2019 02:06 PM
mosso
Quote: Originally Posted by weirdmo View Post
what u guys use to monitor vcore?

im on .1k bios and voltage differs alot in ryzen master bios and hwinfo

im at 3.8(1700x) using offset vcore + 0.0125 and llc3
and under load ryzen master says 1.35 hwinfo reports vcore 1.4 and svi2 tfn 1.312 command center also reports 1.4

which one is real vcore?

usually vcore is the correct one, i use hwmonitor and vcore is the one to read there.
also 1.4V is pretty high for a 3.8ghz overclock, but i can't tell since i have the 1700, not the 1700x.
keep an eye on the voltage regulators (VRM), in HWmonitor, their temp is under motherboard (or mainboard), i personally never let it go higher than 60 degrees.
05-01-2019 12:36 PM
weirdmo what u guys use to monitor vcore?

im on .1k bios and voltage differs alot in ryzen master bios and hwinfo

im at 3.8(1700x) using offset vcore + 0.0125 and llc3
and under load ryzen master says 1.35 hwinfo reports vcore 1.4 and svi2 tfn 1.312 command center also reports 1.4

which one is real vcore?
02-19-2019 11:31 PM
Vici0us
Quote: Originally Posted by mosso View Post
I've installed it and my personal experience has been that RAM has not improved, but in fact worsened. I was able to run my 3333mhz rated ram at 3266mhz on K without any errors at the rated cl16. Now i get errors on the same settings, reverting back to K and will run the tests again to confirm.
Yup! Same here. I got best results with 7A32v1K. I've got my 2666mhz RAM overclocked and stable @ 3400mhz CL18. I've tried 3 different other BIOS and the best I could do was 3133mhz - 3333mhz (depending on the BIOS). K seems to be the best one for RAM overclocking and a solid BIOS overall.
02-19-2019 09:05 AM
Pipo121 hi I now on the 7A32v1K this version is great now the board with this bios like high end tuning deck ! but answer ur question i didnt hear any improovment from k to l but whoo is Flash the board from k to l they go back to k cause was some freez and other fck **** so best last bios is 7A32v1K
02-10-2019 03:21 PM
MGTG Anyone using the latest 7A32v1L BIOS?

Description
- Improve memory compatibility.
- Improve compatibility with Bristol CPU.

Any noticeable improvements? :/
02-10-2019 01:12 AM
Saiger0
Quote: Originally Posted by brainschism View Post
guys, i need help, is this M.2 ssd compatible with our mobo: Crucial P1 500GB 3D NAND NVMe PCIe M.2 SSD
https://www.crucial.com/usa/en/ct500p1ssd8
i can get it cheaper only today, so pls be quick with answers
yes it is
02-10-2019 12:55 AM
brainschism guys, i need help, is this M.2 ssd compatible with our mobo: Crucial P1 500GB 3D NAND NVMe PCIe M.2 SSD
https://www.crucial.com/usa/en/ct500p1ssd8
i can get it cheaper only today, so pls be quick with answers
02-09-2019 01:28 PM
Pipo121 i use offset V and work fine on cpu but on soc V has a bug so there i not recomanded!
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off