Overclock.net - An Overclocking Community - Reply to Topic
Thread: ROG Crosshair VI overclocking thread Reply to Thread
Title:
Message:

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in


  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
05-31-2020 12:23 PM
MadSkiLLz Can anyone help me please having issues with my board, tried every config of hardware from 1500x, 2600 1 stick 2 sticks in every slot config, tried to bios flashback with multiple sticks in fat 32/16 nothing works.

Basically every time I try and boot it just gives me a q code 8, not 08 just 8, tried searching everywhere but none of the solutions seem to help, my mobo bios flashback is not working nor is the rgb cycle it it just stuck on red when off and goes to white when I try and boot or even with just the 24pin and no hardware in the board, tried resetting and clearing cmos also tired leaving the battery out for 24 hours with no hardware in. Still the same thing code 8 and can't get flashback to work.

With just the 24pin connected the chip in the pics I have attached gets scorching hot, so was wondering if this is normal or does it seem shorted out? And does anyone know what replacement part I can use or what circuit that specific chip is for? Really like this mobo but it seems bricked and cannot find info on the chip part number.

The no on the chip is 038-A1 1708CA l. It's the rog chip in the pics.

Sent from my PRA-LX2 using Tapatalk
05-31-2020 11:34 AM
Voido Hi.

I've built 2 PCs with Crosshair 6 and both of them have some troubles.

1st computer - my own. So I have 3800CL16 stable with my Ryzen 3600x but sometimes I boot the PC and all memory tests are failing and the reboot solves the issue. This happens probably 1/50 times but still bothers me as it is the only case of instability. Would appreciate any advice on this one or some ways to debug this.

2nd computer was built for my friend. My friend isn't very good in computers and any unstable behaviour of it causes some panic. There's R5 1600AF and Patriot Memory(PVS416G400C9K) that is on Stock settings. This system failed working on stock, the reason: Sometimes the screen goes black and the CPU fan as if stops for a moment and starts again and this cycle loops. The Q-code displayed at that very moment is 8. Not 08 or 80. Just 8. This happens really rare, perhaps once a week but still this bothers a lot as it can crash any moment.

Sometimes the system doesn't wake up from sleep. AA Q-code is displayed as if everything is fine.

What we tried here:
I supposed that the issue is the plastic backplate of Hyper 212 Evo but this issue happened later on Stock AM4 cooler. Tried setting manual voltages for both RAM and CPU - issue happens again.

We have now changed the CPU to R5 1400 to test if there's some compatibility with AF CPU as it came out later than the latest CH6 bios, we haven't confirmed random black-screen-shutdown yet as we replaced it only yesterday but problems with not waking up still there. Also, there's a cold start for some reason.

P.S. I also never trusted to Patriot and I think the issue can be with the RAM despite it passing the tests successfully.

Let me know if there's anything I missed.

Any help will be very appreciated. Thank you.
05-31-2020 09:08 AM
sneida
Quote: Originally Posted by abso View Post
Where are the Bios settings that are required to use teh 1usmus Plan? I cant find them in the C6H Bios except Global C-State Control.
advanced\amd cbs\nbio common options\smu common options
cppc
cppc preferred cores
05-31-2020 05:54 AM
BUFUMAN
Quote: Originally Posted by TheRic89 View Post
I use the top USB ports and only installed the chipset driver from AMD website. Don't appear to be having any latency issues.
Check the drivers information. I just informed you all about that behavior just a few weeks ago.
05-31-2020 05:49 AM
Pilotasso BIOS 7401 still has PCIE 4
05-31-2020 05:11 AM
CubanB Is anyone running PCIE4.0 or was it bugged? I think 7306 was the last version that had Gen 4 support, and it was disabled somewhere around August? There were plenty of AGESA updates since that point, but does that even matter if you're using a manual OC? Or were there other board bugs that made it not worthwhile? I don't think Gen 4 matters much at the moment, but in the future it could..
05-30-2020 02:37 PM
abso
Quote: Originally Posted by sneida View Post
hi,

quickly wanted to share with you my experience with the 3900x so far.

for me it works best to set everything to auto and where possible default except:
* cpu llc 1
* cpu negative offset -0.03x
* memory settings (dram calculator)
* 1usmus universal power plan

single core clock goes up to 4650mhz.
compared to all default settings the performance is not lower with the settings above, temperatures are down ~-10°C! (aida stress test ~80°C max - h150i pro with quiet settings - can't really hear it that way)
Where are the Bios settings that are required to use teh 1usmus Plan? I cant find them in the C6H Bios except Global C-State Control.
05-30-2020 06:17 AM
sneida
3900x

hi,

quickly wanted to share with you my experience with the 3900x so far.

for me it works best to set everything to auto and where possible default except:
* cpu llc 1
* cpu negative offset -0.03x
* memory settings (dram calculator)
* 1usmus universal power plan

single core clock goes up to 4650mhz.
compared to all default settings the performance is not lower with the settings above, temperatures are down ~-10°C! (aida stress test ~80°C max - h150i pro with quiet settings - can't really hear it that way)
05-29-2020 01:51 PM
Kagetenshi Hi guys,
Does anyone have any bios saves they can send (on the latest bios) that can get the very limits out of boost etc on the 3900x.
I think we should start something like this and share it around. Also perhaps different common configs for different cooling or memory configurations?
Let me know what the engineers in our community think.
05-29-2020 10:54 AM
Pilotasso Thx, but thats not what I asked
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off