Overclock.net - An Overclocking Community - Reply to Topic

Thread: ASUS ROG Zenith Extreme X399 ThreadRipper Overclocking / Support Reply to Thread
Title:
Message:

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in


  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
11-07-2019 08:57 AM
zodiacsoulmate Is it possible to switch Boot VGA adapter?

I'm on ubuntu and I want to pass-through my GPU on first slot PCIe to a Qemu KVM, however if I do vfio-pci the first slot VGA, ubuntu will hang at boot. I don't really want to disable VGA on my ubuntu host, as I do use desktop environment rn...
11-06-2019 05:55 PM
Turok916 Can anyone tell me if they have tried this new utility Armory Crate on the support page of the Zenith Extreme page? it states to uninstall aura so this reinstalls it? and now is part of that utility or what? I still have some problems with my live dash so I was thinking in give it a try to that but want to know if someone have try it and what is the outcome.

Regards!
11-06-2019 05:48 PM
Turok916
Quote: Originally Posted by antr1x View Post
Hi all! Tell me please how to properly overclock the memory to 2933 frequency? What timings to set and so on? I am using two G.Skill F4-3600C17D-32GTZR kits.

specs (if needed)
cpu: threadripper 2990wx
mb: ze ofc (bios ver 2001)
psu: rog thor 1200
Your kit should be able to hit more than 2933 Mhz, I have a G.Skill F4-3200C16-8GTZR (Sticks) kit name: F4-3200C16Q-32GTZR and im at 3200 mhz, if you change just the frequency from auto to 2933 on the bios can you boot? I have some timmings but probably does are not going to work for you.
10-05-2019 12:16 PM
antr1x Hi all! Tell me please how to properly overclock the memory to 2933 frequency? What timings to set and so on? I am using two G.Skill F4-3600C17D-32GTZR kits.

specs (if needed)
cpu: threadripper 2990wx
mb: ze ofc (bios ver 2001)
psu: rog thor 1200
10-04-2019 04:58 PM
mr_zbrush
Quote: Originally Posted by Turok916 View Post
what are you using to measure? aida 64 cache & memory benchmark? I did make a test after updating to 2001 Bios and for what I recall I didnt change too much anyway my results are kinda average.



I havent had any problems on that side, in fact I'm trying to adjust my voltages, are you using Load Line Calibration ? if yes in what setting ? are you stock on the cpu ?
im using LLC L1 .. i feel this version has a different programmable core, i managed to hit 3.6Ghz stable with 3000Mhz vs 2666 with previous version, temps are slightly higher than usual tho by 5c, using corsair H100i ... however rendering with Maya /Arnold renderer was very stable with max temp 65c .. prime95 also stable

AIDA stability test freezing after 5 seconds, i figured it might be aida64 ver 6 architecture might not be compatible with the board and TR updates however i need to do my research on that one, its unusual that one stress test from one software fails .. while real world ( Maya 3D 4K rendering ) eats all RAM and CPU cores like a monster yet still stable
10-02-2019 12:27 AM
Turok916
Quote: Originally Posted by Leoberti View Post
Hey Guys,

I just flashed the BIOS on my ZE today, with the latest version 2001.

I noticed that although the RAM is stable now at 3200 Mhz (before it was unstable for more than 30 minutes) the latency increased from 66 ns to 89 ns.
Anyone else experienced the same thing? Also the READ speed dropped by 15 GB/sec or something .. from 92 to 78 GB/sec. The write speed stayed the same.

P.S. I'm using 2 x32 GB kits form G.Skill Ripjaws 3200 Mhz , CL14 which are Samsung B-Die dual sided. The timing is set manually to 14 - 14 - 14 -14 - 34 - 44 and 1T command rate (no gear down or power down). Basically I copied all the settings from the previous BIOS and applied to the new one increasing only the frequency to 3200 Mhz from 3066 Mhz.

Thanks
what are you using to measure? aida 64 cache & memory benchmark? I did make a test after updating to 2001 Bios and for what I recall I didnt change too much anyway my results are kinda average.

Quote: Originally Posted by mr_zbrush View Post
Hi,

i upgraded my bios to 2001, the new bios dosnt seem to like my settings from pervious profile after i re entered everything manually

frequency and vcore dropping in windows, instability issues, thermal issues, anyone experiencing something smiliar ?
I havent had any problems on that side, in fact I'm trying to adjust my voltages, are you using Load Line Calibration ? if yes in what setting ? are you stock on the cpu ?
10-02-2019 12:20 AM
Turok916
Quote: Originally Posted by emmjawsX View Post
I was getting the same hangs on boot, checked a lot of stuff in depth and eventually found my DRAM AB voltage was 0.02-03V lower than what it should be (running XMP). I bumped it up to 1.38 and no more random hangs - hwinfo reporting it now sits at 1.35 with occasional very short spikes to 1.37. Lots of variables and we're probably running different ram but it might be worth double checking to see if that's the problem.
emmjawsX thanks, I have being playing a little (no much free time these days) and after a failed attempt to increase my negative offset on the vcore I have to do a clear cmos and I havent have any issue for more than 2 weeks this include idle, low load and "full load" aka gaming or heavy multitasking. My ram voltages as reported by HWinfo under the Asus WMI section DRAM AB Voltage 1.352 with some shorts spikes to 1.373 as you report sames goes for the DRAM CD Voltages, the DRAM AB and CD (VRM) voltages are 1.350 and with some spikes to 1.360

I havent manage to make the oled screen work again (stuck on "small text")...

EDIT: Im on Bios Version 2001
09-30-2019 07:55 AM
MacMus
Quote: Originally Posted by Leoberti View Post
Bad experience with this new BIOS update on my side as well. Although I have increased the frequency for the DRAM from 3066 Mhz to 3200 Mhz keeping the exact same settings for the the timings CL14 1T, i actually get a performance drop on the Read and increase in latency from 65ns to 88 ns or something like that.
Overall is less stable than the previous version.

I think i will roll back to the previous one because this one is ****.
that is going to be even worse if it turns out x399 is going to be abandon entirely by AMD
09-30-2019 03:28 AM
Leoberti
Quote: Originally Posted by MacMus View Post
Does anyone know if x399 will work with new tr ? I saw some post from usmus that it won't work.
No one knows for sure yet, but there is a high probability that it will work, because TR is based on EPYC ROME core, and that one has the exact socket. You will not have PCI-E 4.0 though...
09-30-2019 03:26 AM
Leoberti
Quote: Originally Posted by mr_zbrush View Post
Hi,

i upgraded my bios to 2001, the new bios dosnt seem to like my settings from pervious profile after i re entered everything manually

frequency and vcore dropping in windows, instability issues, thermal issues, anyone experiencing something smiliar ?
Bad experience with this new BIOS update on my side as well. Although I have increased the frequency for the DRAM from 3066 Mhz to 3200 Mhz keeping the exact same settings for the the timings CL14 1T, i actually get a performance drop on the Read and increase in latency from 65ns to 88 ns or something like that.
Overall is less stable than the previous version.

I think i will roll back to the previous one because this one is ****.
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off