Overclock.net - An Overclocking Community - Reply to Topic
Thread: (Gigabyte X570 AORUS Owners Thread) Reply to Thread
Title:
Message:

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in


  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
04-08-2020 11:39 AM
ManniX-ITA
Quote: Originally Posted by Abula View Post
Do you mind sharing a link to read more about this issue?
It's a few posts above:

https://www.overclock.net/forum/11-a...l#post28399864
04-08-2020 11:29 AM
Abula
Quote: Originally Posted by ManniX-ITA View Post
Not fixing the SATA performances bug sadly.
Do you mind sharing a link to read more about this issue?
04-08-2020 11:00 AM
ManniX-ITA
Quote: Originally Posted by dansi View Post
i get huge drops in write times for cdm7, affect both pcei3 and pcei4 ssd.
My 970 Pro has no huge drops, I don't have saved benchmarks but seems performing as expected.
04-08-2020 08:00 AM
dansi
Quote: Originally Posted by pschorr1123 View Post
New AMD Chipset drivers are available: https://www.amd.com/en/support/chips...ocket-am4/x570
i get huge drops in write times for cdm7, affect both pcei3 and pcei4 ssd.
04-08-2020 05:27 AM
ManniX-ITA
Quote: Originally Posted by pschorr1123 View Post
New AMD Chipset drivers are available: https://www.amd.com/en/support/chips...ocket-am4/x570
Thanks for the heads up!

Not fixing the SATA performances bug sadly.
04-08-2020 04:51 AM
pschorr1123 New AMD Chipset drivers are available: https://www.amd.com/en/support/chips...ocket-am4/x570
04-08-2020 01:10 AM
ManniX-ITA
Quote: Originally Posted by Cidious View Post
Hey guys. It has been a while since I have posted here Since I currently use my MSI Unify as my main rig and tinker setup. But there is a widespread X570 issue with SATA performance compared to B450 and other chipsets. This has nothing to do with the ASMedia controller. This is purely related to the SATA ports coming from the X570 chipset.

It's hurting all X570 boards mostly Random 4K performance.

I've wrote a piece about it here on reddit. The testing is far from conclusive since I had to stitch data together from leftover benchmarks to make it a whole. My B450 board is locked away in the office until quarantine is over but I wanted to make a start. please forgive me for that. The replies confirm the situation though. Please have a look if you're interested. No AMD or brand hate. Just curious for what's causing it and how to solve it.

https://www.reddit.com/r/Amd/comment...0_compared_to/

Between B450 and X570 there is a sharp difference visible and between X570 Unify and X570 Aorus Pro Wifi the Aorus does slightly better but the same bottleneck can be noted.
Oh damn same results... always had the feeling the SATA drives were running slower than on the previous Z87 but never really looked into it.
I use Primocache so my issue is largely mitigated.



Write and randoms are limited more or less at the same level of your 860 EVO and this is a sh*y 860 QVO.
04-07-2020 11:14 PM
Cidious Hey guys. It has been a while since I have posted here Since I currently use my MSI Unify as my main rig and tinker setup. But there is a widespread X570 issue with SATA performance compared to B450 and other chipsets. This has nothing to do with the ASMedia controller. This is purely related to the SATA ports coming from the X570 chipset.

It's hurting all X570 boards mostly Random 4K performance.

I've wrote a piece about it here on reddit. The testing is far from conclusive since I had to stitch data together from leftover benchmarks to make it a whole. My B450 board is locked away in the office until quarantine is over but I wanted to make a start. please forgive me for that. The replies confirm the situation though. Please have a look if you're interested. No AMD or brand hate. Just curious for what's causing it and how to solve it.

https://www.reddit.com/r/Amd/comment...0_compared_to/

Between B450 and X570 there is a sharp difference visible and between X570 Unify and X570 Aorus Pro Wifi the Aorus does slightly better but the same bottleneck can be noted.
04-07-2020 10:23 PM
ManniX-ITA
Quote: Originally Posted by meridius View Post
do you think its the noctua fans causing this ? does any otehr person have this problem with different fans.

also what power settings are you usign in windows 10 amd ballanced or high performance.

cheers
I use Ryzen Balanced with some modifications as a base power plan; I have Process Lasso so it switches automatically for games and other specific programs based on Regex rules to the Ultimate Power plan.

It could be caused by the Noctua fans; they have become quite arrogant with time sadly. Used to love Noctua but now they are more trouble than joy.
Still have an NH-D14 from 10 years ago and love it like a baby but I'm not going for any new product from them.

Look at this picture:


This fan is sucking an astounding 8.1 A to start and it's rated 0.08 A, it's terrible.

On the recent fans they use a non standard (and probably cheap) PWM controller:
https://forum.aquacomputer.de/weiter...em/index3.html

Which is the main cause for this kind of issues.

I'm using Arctic F14/P120 fans now and they are incredibly cheap, quiet and powerful; superior in every aspects.
If you need LEDs and are willing to spend some serious money the Cooler Master fans are the best.
Both companies wouldn't have give a dime for fans 10 years ago, go figure.
04-07-2020 01:35 PM
meridius
Quote: Originally Posted by ManniX-ITA View Post
It's the "deep standby" enabler, once it's off the power consumption is below 1 Watt.
But it will disable all the wake timers; Wake On Lan, by time, etc



There is hysteresis for the fans; it's limited to 3 degrees. Usually works but there are some people with Noctua fans especially reporting these spikes.
I think you can manually modify the curve in the BIOS (not 100% sure); I'm pretty happy with the Normal for the CPU and Silent for the rest. I change too often profile to mess with the fans setup.

The temps seems right to me; my 3800x is idling browsing at 40-45 right now. Full max load with AVX is 78 degrees.

I use Process Lasso; it switches between the Ryzen Balanced (which I modified from default with Min CPU usage at 0% and No PCI-e Link State PM) for normal usage to the Ultimate Power plan for games and specific applications.
do you think its the noctua fans causing this ? does any otehr person have this problem with different fans.

also what power settings are you usign in windows 10 amd ballanced or high performance.

cheers
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off