Overclock.net - An Overclocking Community - Reply to Topic
Thread: *Official* Intel DDR4 24/7 Memory Stability Thread Reply to Thread
Title:
Message:

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in


  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
05-30-2020 11:40 AM
KrampusKlaus Aorus Z390 Ultra
i7 9700K
2x8 Team Dark Pro 3200 CL14 in slots 2&4 running at 4000 mhz 16-18-18-38 CR2 1.45V

I've been trying to see if I can get 4000 mhz stable with the command rate at 1, but the settings in BIOS just won't take. It boots up fine, but ASRock Timing Configurator, CPU-Z, and HWInfo still read my command rate as 2.

I'm at a loss of what to do.
05-30-2020 11:10 AM
Falkentyne
Quote: Originally Posted by ogider View Post
OLDFATSHEEP
Ad1 No post or bad rtl training for both.

Falkentyne
one more "timing" this one is very nasty...bios fine and training but can crash on load or just after
tAONPD=20 I had and now Im testing 18. noticable drop in latency (aida 38.2) but need to run gsat 1 hour at last.
Waiting for your results. I'm afraid of memory overclocking...don't want to corrupt windows just trying to boot it. (yes I'm fully aware of usb flash drives and Linux but that Linux stuff confuses the hell out of me and with a swollen back,it's hard for me to deal with)
05-30-2020 10:36 AM
OLDFATSHEEP
Quote: Originally Posted by ogider View Post
OLDFATSHEEP
Ad1 No post or bad rtl training for both.

Falkentyne
one more "timing" this one is very nasty...bios fine and training but can crash on load or just after
tAONPD=20 I had and now Im testing 18. noticable drop in latency (aida 38.2) but need to run gsat 1 hour at last.
That's far better than mine. On my Godlike define any 2nd/3rd timings won't boot 4700, but leave them auto will POST.
05-30-2020 10:21 AM
Sedril
Quote: Originally Posted by munternet View Post
For me it needs to be on mode 2 with trace centering enabled. Sometimes for training I'll set iol offset to 15 and go back into the bios and set manually.
I showed my voltages which are probably more than the Apex will need.
Show a timing configurator to see where it can be improved. Some settings seem best NOT lowered so that others may flourish
@Gen. has had some good results with the Apex and might be able to help out
Here's where I'm at so far... I feel like it's almost there....

Every time I've tried mode 2 my write and copy speeds get cut in half...
05-30-2020 10:16 AM
ogider OLDFATSHEEP
Ad1 No post or bad rtl training for both.

Falkentyne
one more "timing" this one is very nasty...bios fine and training but can crash on load or just after
tAONPD=20 I had and now Im testing 18. noticable drop in latency (aida 38.2) but need to run gsat 1 hour at last.
05-30-2020 08:45 AM
ogider
Quote: Originally Posted by Falkentyne View Post
Can you tell me exactly which timings there you tweaked?

I think I have the exact same RAM (Gkill 2x16GB 32GTZR), 3200 mhz CL 14-14-14-34 dual rank b-die, RGB though, so I'd like to try to push it too.
tXP was 15 changed to 6
tXPDLL was 51 changed to 21

these two had in my case impact for latency. I did not notice any improvement with the rest.

better keep in mind that just loosening because I can ... can reduce performance.


Quote: Originally Posted by OLDFATSHEEP View Post
Can you do tRDRD and tWRWR = 6 & 4 (SG&DG)?
Gonna try later.
05-30-2020 08:02 AM
OLDFATSHEEP
Quote: Originally Posted by ogider View Post
Working. But no info about dimm.Also I had to tweak some from Advanced Timing Configuration .
like tXP / tXPDLL
Can you do tRDRD and tWRWR = 6 & 4 (SG&DG)?
05-30-2020 07:06 AM
Falkentyne
Quote: Originally Posted by ogider View Post
Working. But no info about dimm.Also I had to tweak some from Advanced Timing Configuration .
like tXP / tXPDLL
Can you tell me exactly which timings there you tweaked?

I think I have the exact same RAM (Gkill 2x16GB 32GTZR), 3200 mhz CL 14-14-14-34 dual rank b-die, RGB though, so I'd like to try to push it too.
05-30-2020 06:41 AM
ogider
Quote: Originally Posted by Falkentyne View Post
Use asrock 4.0.3, not 4.0.4. Can you post your timings for us with 4.0.3 ? Thank you!
Working. But no info about dimm.Also I had to tweak some from Advanced Timing Configuration .
like tXP / tXPDLL
05-30-2020 05:02 AM
Falkentyne
Quote: Originally Posted by ogider View Post
DDR4 2x16GB f4-3200c14d-32GTZ @ 4300MHz 16-16-16 29-295-CR2
10900k 5GHz/4.8GHz
MSI z490 Unify



DDR4V 1.52V. SA 1.37 / IO 1.35

I have active cooling for my modules. During long memtest or gsat max temp was 43-44c. But my next step is to try find low possible voltage for this timings setting.

Cant put Asrock Timing configuration. I have this message.



All timings by hand.
Was fighting hard to drop latency bellow 40 on this board. Maybe later MSI will release a bios that will improve latency.
Also CR1 is big problem for this mainboard/bios version.

Wont boot even at 3200MHz. And this kit did 3700MHz cl 14-14-14 on z370.
Use asrock 4.0.3, not 4.0.4. Can you post your timings for us with 4.0.3 ? Thank you!
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off