Overclock.net - An Overclocking Community

Overclock.net - An Overclocking Community (https://www.overclock.net/forum/)
-   AMD Motherboards (https://www.overclock.net/forum/11-amd-motherboards/)
-   -   Offical Gigabyte Aorus X399 Gaming 7 Owners Thread (https://www.overclock.net/forum/11-amd-motherboards/1637549-offical-gigabyte-aorus-x399-gaming-7-owners-thread.html)

ht_addict 09-03-2017 06:07 AM

GIGABYTE X399 AORUS

​GAMING 7(Rev 1.0)

 

 

 

http://ca.gigabyte.com/Motherboard/X399-AORUS-Gaming-7-rev-10#kf

 

 

 

 

  • AMD X399 Gaming motherboard with RGB Fusion, Digital LED strip support, Triple M.2 with Thermal Guard,120dB SNR
  • ALC1220, Killer E2500 Gaming Network, Front & Rear USB 3.1 Gen 2 Type-C, Intel Dual Band 802.11ac WiFi+BT4.2
  • Supports AMD Ryzen™ Threadripper™ Processors
  • Quad Channel ECC/ Non-ECC Unbuffered DDR4, 8 DIMMs, 3600MHz+(OC)
  • Fast Front and Rear USB 3.1 Gen 2 Type-C™ and Rear Type-A Interface
  • 4-Way Graphics Support with Dual Armor and Ultra Durable™ Design
  • Server-Class Digital Power Design & Gold Plated Solid Power Connectors
  • ALC1220 120dB SNR HD Audio with Smart Headphone AMP and WIMA audio capacitor
  • Sound BlasterX 720°, the Top-of-the-line Audio Engine Solution for 4K Gaming and Entertainment
  • Killer E2500 GbE LAN Gaming Network
  • Intel ® Dual Band 802.11ac + Bluetooth 4.2 – AC 8265 WiFi Module
  • RGB FUSION with Multi-Zone LED Light Show design, support Digital LED & RGB LED strips
  • Smart Fan 5 features Multiple Temperature Sensors and Hybrid Fan Headers
  • Triple Ultra-Fast M.2 with PCIe Gen3 x4 interface and Thermal Guard
  • USB DAC-UP 2 with Adjustable Voltage
  • Precise Digital USB Fuse Design for Stronger Protection
  • Ultra Durable™ 25KV ESD and 15KV Surge LAN Protection
  • GIGABYTE UEFI DualBIOS™ with Q-Flash Plus USB port
  • App Centre Including Easy Tune and ​Cloud Stations Utilities

 

NOTE:  Install driver off Gigabyte Website for Intel Wifi.  Driver installed from Windows Update can cause system to Blue Screen.  This issue may be the source of memory issue people can be having.  See below.

 

 

 


ht_addict 09-03-2017 06:40 AM

Finally got my build together and up and running. Setup is under water cooling with EKWB(Cpu and Gpu) blocks powered by Predator 360's. I set the 1950x to 4Ghz @1.25v and she booted into Windows. Haven't ran any stress tests yet, though I ust played Titanfall 2 for a couple hours with no issues. 3DMark Time Spy ran but had to boot at 1.275. Have to play around with it more. Currently having issue with the memory. I have Corsair LPX 4x16G(CMK32GX4M2B3200C16) from a previous build. If I populate in Dual mode I can run XMP 3200. Goto Quad mode and I get reboots in Windows. Any ideas?

happyluckbox 09-03-2017 03:11 PM

You can add me to his list. Nice overclock at 4ghz, I was also able to boot windows at 4ghz with those settings but it failed p95.

Im currently running 3.9 ghz at 1.243 voltage. 4ghz stable requires 1.35v+ and im not quite comfortable with that considering my cooler.

One thing ive noticed is that my board likes a lower soc voltage, so ive undervolted it from 1.1 to 1.

ht_addict 09-03-2017 04:29 PM

Quote:
Originally Posted by happyluckbox View Post

You can add me to his list. Nice overclock at 4ghz, I was also able to boot windows at 4ghz with those settings but it failed p95.

Im currently running 3.9 ghz at 1.243 voltage. 4ghz stable requires 1.35v+ and im not quite comfortable with that considering my cooler.

One thing ive noticed is that my board likes a lower soc voltage, so ive undervolted it from 1.1 to 1.


​For a second I thought I was along.  I've still got more work to do, to test how far I can push it.  Are you running Dual or Quad channel memory?  If Quad what speed and are you stable?  Any settings you have to change?  I don't think the latest Bios has the latest Agesa code as it says 1.0.0.3 patch 4. Latest is 1.0.0.6. 


happyluckbox 09-03-2017 10:28 PM

Currently running quad channel, 8sticks of 128gb tridentz at
14-14-14-30 3066mhz, Everything stable.

The only setting I had to change at the end was slightly upping vcore to 1.243, setting LLC to turbo, and ram timings lowered to 14 instead of default 15.




Im currently testing 3200mhz playing around with cldo_vddp, looks like 950mv is the sweet spot for 3200mhz, but cant get it stable at 14cas

Kpjoslee 09-03-2017 11:04 PM




Alright, anyone has issue with bios showing correct temperature value? I am getting correct temp and voltage on HWmonitor.

Also, I am not able to change fan speed on my noctua cooler fans, PWM is not enabled for some reason. I am blocked from accessing smart fan 5 on windows as well.


The L33t 09-04-2017 05:57 AM

Quote:
Originally Posted by ht_addict View Post


I don't think the latest Bios has the latest Agesa code as it says 1.0.0.3 patch 4. Latest is 1.0.0.6. 

AGESA for TR differs in version from the Ryzen/AM4. You have the latest for TR.

Quote:
Originally Posted by Kpjoslee View Post




Alright, anyone has issue with bios showing correct temperature value? I am getting correct temp and voltage on HWmonitor.

Also, I am not able to change fan speed on my noctua cooler fans, PWM is not enabled for some reason. I am blocked from accessing smart fan 5 on windows as well.


Regarding temps on TR seems the latest agesa is not reporting correctly, maybe related to your issue, see this article: http://www.tomshardware.com/news/threadripper-temperature-issue-agesa-bios,35348.html

ht_addict 09-05-2017 08:26 AM

Having issue getting Quad channel working. Dual channel at 3200 works fine with either set  of modules.  Once I go Quad I get Blue Screens in Win10. I get thread exception error as well as Error writing to read only memory.  Memory is on the approved list(Corsair CMK32GX4M2B3200C16). They are 2x16G sticks.


ocvn 09-05-2017 08:41 AM

Quote:
Originally Posted by ht_addict View Post

Having issue getting Quad channel working. Dual channel at 3200 works fine with either set  of modules.  Once I go Quad I get Blue Screens in Win10. I get thread exception error as well as Error writing to read only memory.  Memory is on the approved list(Corsair CMK32GX4M2B3200C16). They are 2x16G sticks.

Check manual for ram slot first.
Clear bios.
Use 1 stick to flash F2 bios
Clear cmos. Try 4 sticks as manual suggest. Any problem?

The L33t 09-05-2017 08:41 AM

Quote:
Originally Posted by ht_addict View Post

Having issue getting Quad channel working. Dual channel at 3200 works fine with either set  of modules.  Once I go Quad I get Blue Screens in Win10. I get thread exception error as well as Error writing to read only memory.  Memory is on the approved list(Corsair CMK32GX4M2B3200C16). They are 2x16G sticks.

Are you installing them acording to the manual?


All times are GMT -7. The time now is 08:43 PM.

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
vBulletin Security provided by vBSecurity (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.