Overclock.net - An Overclocking Community

Overclock.net - An Overclocking Community (https://www.overclock.net/forum/)
-   AMD (https://www.overclock.net/forum/67-amd/)
-   -   Crysis 3 Poor Performance (VEGA 64) (https://www.overclock.net/forum/67-amd/1720056-crysis-3-poor-performance-vega-64-a.html)

BradleyW 02-07-2019 08:47 AM

Crysis 3 Poor Performance (VEGA 64)
 
On my 3930K, R9 290X rig, I got 75fps in the following cpu bound location:
https://www.overclock.net/photopost/...2_C3HTOFF.jpeg

On my 9900K, VEGA 64 rig, I get 55fps. Any idea why the system would perform badly in this title?

Very High, 1080p, FXAA.
AMD GPU Driver 19.2.1.
Windows 10 64-bit.

Thank you

sinnedone 02-08-2019 07:29 AM

How is CPU and GPU usage in the areas?

BradleyW 02-08-2019 03:20 PM

Quote:

Originally Posted by sinnedone (Post 27844432)
How is CPU and GPU usage in the areas?

1 CPU core is pegged, just like on my old 3939k. The 9900k is doing far worse on this title. GPU 60%.

I tested TR 2013 in a CPU bound location to see what happened. 9900k did a lot better than the 3930k. Must be a game specific issue.

gamervivek 02-17-2019 01:20 PM

It didn't have poor performance in the section before where you'e a sort of foundry with large open space and scientists with soldiers? I remember playing it just after vega56 release with ryzen, and it was horrible. Frame rate below 20 if I looked one way, and way over 60 if I just turned around.

WannaBeOCer 02-17-2019 02:24 PM

I just finished testing it and can confirm poor performance at 1080p and it looks as though it's not just AMD cards. I can also confirm the average is closer to 100+ FPS at 1080p when disabling AA or using FXAA. 1440p I haven't seen the game dip below 98% GPU usage and it remains around 75 FPS with FXAA enabled.

8051 02-17-2019 02:33 PM

This doesn't even seem possible. Could it be some sort of background task on the 9900K system leeching CPU cycles?

white owl 02-17-2019 02:46 PM

Was Crysis even designed with more than 8 threads in mind? Turning off HT could help.
Is high performance mode enabled in Windows? This disables core parking.
Set the .exe priority to high.

BradleyW 02-17-2019 04:42 PM

I'm glad to know it's not just me.

Drake87 02-21-2019 05:05 PM

I've noticed this too. In the first level with all the rain I get crazy frame dips. 2700x/vega 64

BradleyW 02-21-2019 08:10 PM

Quote:

Originally Posted by Drake87 (Post 27863470)
I've noticed this too. In the first level with all the rain I get crazy frame dips. 2700x/vega 64

The game must be heavily designed around the architecture during that time period, causing poor performance on hardware several years later.


All times are GMT -7. The time now is 03:46 AM.

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
vBulletin Security provided by vBSecurity (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.