Overclocking 10900k results, bins and discussion - Overclock.net - An Overclocking Community
Forum Jump: 

Overclocking 10900k results, bins and discussion

Reply
 
Thread Tools
post #1 of 1370 (permalink) Old 05-20-2020, 07:51 PM - Thread Starter
Facepalm
 
Falkentyne's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Riverside
Posts: 7,857
Rep: 456 (Unique: 317)
Overclocking 10900k results, bins and discussion

Chip 1:

10900k ES, retail stepping 5, Q0. Board: Asus Maximus 12 Extreme, 2x16 GB dual rank Gskill 3200 mhz CL14 @ 1T
Absolute minimum die-sense load voltages required to pass Prime95 small FFT AVX disabled and Realbench 2.56/AIDA64 "Stress FPU"

Note reducing ring ratio did not improve stability.
*These are LOAD voltages at Vmin, not bios voltages!*

SP Score: 94

4.7 ghz/4.4 ring: 1.021v (VCCIO 1.05v, VCCSA 1.10v is most stable)
4.8 ghz/4.5 ring: 1.048v (VCCIO 1.05v, VCCSA 1.10v is most stable)
4.9 ghz/4.6 ring: 1.083v (VCCIO 1.05v, VCCSA 1.10v is most stable)
5.0 ghz/4.7 ring: 1.128v (VCCIO 1.05v, VCCSA 1.10v is most stable)
5.1 ghz/4.8 ring: 1.172v (Prime95 small FFT no AVX and CB R20, AIDA64 stress FPU tested @ 1.181v load)
5.2 ghz/4.9 ring: 1.235v (Prime small FFT no AVX, CB R20 and Battlefield 5 tested only)
5.3 ghz: Falkentyne visits the Volcano God

(1.320v+ load voltage required to play Battlefield 5 without a CPU Cache L0 error, temps 80C+)

Cooling: Arctic Liquid Freezer II 360 AIO.

Retail chip #2 (bought from newegg): seems the *exact* same (tested the "Instability detected" Load vcore points in AIDA64) up to 5 ghz, 5.1 ghz. Falls off hard at 5.2 ghz. 5.3 ghz needs at least 1.4v LOAD voltage.
(SP score unknown, installed in a Z490 Aorus master).

[email protected] ghz, RX Vega 64, 32GB DDR4, Gigabyte Aorus Master, Seasonic Platinum 1000W, Corsair 760T
Alt: MSI GT73VR Throttlebook with 7820HK @ 4.7 ghz, GTX 1070 MXM TDP mod to 230W, 32 GB RAM

Quote: Originally Posted by sakete View Post
Well, I want you to know I have an academic degree in speculation.

Last edited by Falkentyne; 05-22-2020 at 04:29 PM.
Falkentyne is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 1370 (permalink) Old 05-20-2020, 07:59 PM
Overclocker in training
 
ThrashZone's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Location: Texas
Posts: 12,127
Rep: 176 (Unique: 106)
Hi,
So where are the 10900k benchmark scores posted ?

CPU
i9-9940x With Optimus Foundation copper-plexi and Heatkiller VRM copper-plexi water block
Motherboard
ASUS x299 Rampage VI Apex
GPU
Titan Xp with copper-plexi Water Block
RAM
Trident Z 3600C16 4x8gb's b-die default timings 16-16-16-36 F4-3600C16Q-32GTZKK
Hard Drive
Samsung 970 Evo Plus 500gb M.2/ Samsung 850 Pro 256gb for os and 500gb evo for favorite games plus other wd hdd's for data and backup's
Optical Drive
LG Blu-Ray WH16NS40
Power Supply
evga 1200-P2
Cooling
D5 pump reservoir combo/ GTX280/ VRM block/ GTX280/ D5 top/ CPU block/ GPU block/ Mora 360/ repeat.
Cooling
MO-RA3 360 PRO stainless steel (25022)
Case
corsair 450D with added 2nd floor to house radiator on top
Operating System
Win-7 pro & 10 pro Win-7 Primary os.
Monitor
ASUS VG248QE 24" 144Hz
Keyboard
Logitech G910 Orion spectrum
Mouse
Redragon Perdition
Audio
Built in realtek and Insignia 2.0 soundbar HSB318
Other
5.0/https://valid.x86.fr/ez2ifr
CPU
10900k batch # X016E724
Motherboard
z490 ASUS Maximus XII Apex
GPU
EVGA 1080ti FTW3
RAM
Trident-Z 3600c16 4x8gb kit 16-16-16-36 F4-3600C16Q-32GTZSW
Hard Drive
Samsung 970 evo 500gb
Power Supply
EVGA 1000P2
Case
Corsair 450D
CPU
i7-5930k with Heatkiller IV Pro Plexi-Copper and koolance vrm water blocks
Motherboard
X99 Sabertooth
GPU
EVGA 1080ti FTW3 with Water block
RAM
Trident-Z 3200C14 4x8gb's b-die default timings 14-14-14-34
Hard Drive
Samsung 970 Evo 500gb M.2/ Samsung 850 Pro 256gb for os and 500gb evo for favorite games plus other wd hdd's for data and backup's
Optical Drive
LG Blu-Ray WH16NS40
Power Supply
EVGA 1000-P2
Cooling
D5 reservior combo/ 240GTX/ Koolance VRM block/ 240GTX/ D5 Top/ CPU block/ Gpu block/ Mora 360LT/ back to reservoir
Cooling
Mora 360LT black 25000
Case
Corsair 450D with added 2nd floor to house radiator on top
Operating System
Win-7 and 10 pro Win-7 Primary os.
Monitor
AOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz
Keyboard
Logitech G710+
Mouse
Red Dragon Perdition
Audio
Built in realtek and Insignia 2.0 soundbar HSB318
▲ hide details ▲
ThrashZone is offline  
post #3 of 1370 (permalink) Old 05-20-2020, 09:38 PM
New to Overclock.net
 
newls1's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Atlanta GA
Posts: 1,784
Rep: 46 (Unique: 34)
im having a terrible time trying to get a 5.1ghz stable on the 10900k. Im @ 1.25v SA and 1.25 VCCIO upto 1.35vcore with LLC @ LVL7 (asus maximus formula) and still cant get past 30secs into aida64 stress test (only cpu, fpu, and cache selected) wth am i doing wrong? Its not temp related... my waterloop is very strong, even has serial d5 pumps and 2 420mm rads in push pull... temps are getting in the 70c range in a 66f room

**Intel System** Asus Z390E Strix / 8700k @ 4.85Ghz / 32GB BDie @ 3200 CL14 / PowerColor 5700XT / eVGA 850w PSU / Sammy 960 EVO m.2 / MX500 250gb games SSD / 49" Samsung UltraWide 144Hz

**Games Only** Asus Maximus Formula XII / i9 10900k @ 5.3GHz / 32gb 4x8GB Patriot Viper DDR4 4400 @ 4133 / 2080Ti / Everything watercooled using Dual Loops and many 420mm rads


newls1 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 1370 (permalink) Old 05-20-2020, 09:59 PM - Thread Starter
Facepalm
 
Falkentyne's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Riverside
Posts: 7,857
Rep: 456 (Unique: 317)
Quote: Originally Posted by newls1 View Post
im having a terrible time trying to get a 5.1ghz stable on the 10900k. Im @ 1.25v SA and 1.25 VCCIO upto 1.35vcore with LLC @ LVL7 (asus maximus formula) and still cant get past 30secs into aida64 stress test (only cpu, fpu, and cache selected) wth am i doing wrong? Its not temp related... my waterloop is very strong, even has serial d5 pumps and 2 420mm rads in push pull... temps are getting in the 70c range in a 66f room
Please boot at 5 ghz core, 4.7 ghz cache with SVID=best case scenario and tell me your IDLE VID (not vcore) shown in hwinfo64.
Make sure you have all power saving disabled. (you can also tell me your idle VID at 5.1 ghz, but I'm not sure if the VID will change if ring ratio is x48 or x47, try x48, just to report it there too).
Then I'll see if I can determine anything.

[email protected] ghz, RX Vega 64, 32GB DDR4, Gigabyte Aorus Master, Seasonic Platinum 1000W, Corsair 760T
Alt: MSI GT73VR Throttlebook with 7820HK @ 4.7 ghz, GTX 1070 MXM TDP mod to 230W, 32 GB RAM

Quote: Originally Posted by sakete View Post
Well, I want you to know I have an academic degree in speculation.

Last edited by Falkentyne; 05-20-2020 at 10:11 PM.
Falkentyne is offline  
post #5 of 1370 (permalink) Old 05-20-2020, 10:25 PM
New to Overclock.net
 
newls1's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Atlanta GA
Posts: 1,784
Rep: 46 (Unique: 34)
Quote: Originally Posted by Falkentyne View Post
Please boot at 5 ghz core, 4.7 ghz cache with SVID=best case scenario and tell me your IDLE VID (not vcore) shown in hwinfo64.
Make sure you have all power saving disabled. (you can also tell me your idle VID at 5.1 ghz, but I'm not sure if the VID will change if ring ratio is x48 or x47, try x48, just to report it there too).
Then I'll see if I can determine anything.
i sure will, thanks for trying to help me. Ill post up this info in the morning. what all do i have to disable for power saving features? I disabled speed step, however i noticed in cpu-z, if i set a multi higher then 50x cpuz still reports 5ghz as speed even if i have it @ 51x, 52x, etc...

**Intel System** Asus Z390E Strix / 8700k @ 4.85Ghz / 32GB BDie @ 3200 CL14 / PowerColor 5700XT / eVGA 850w PSU / Sammy 960 EVO m.2 / MX500 250gb games SSD / 49" Samsung UltraWide 144Hz

**Games Only** Asus Maximus Formula XII / i9 10900k @ 5.3GHz / 32gb 4x8GB Patriot Viper DDR4 4400 @ 4133 / 2080Ti / Everything watercooled using Dual Loops and many 420mm rads



Last edited by newls1; 05-20-2020 at 10:30 PM.
newls1 is offline  
post #6 of 1370 (permalink) Old 05-20-2020, 11:56 PM - Thread Starter
Facepalm
 
Falkentyne's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Riverside
Posts: 7,857
Rep: 456 (Unique: 317)
Quote: Originally Posted by newls1 View Post
i sure will, thanks for trying to help me. Ill post up this info in the morning. what all do i have to disable for power saving features? I disabled speed step, however i noticed in cpu-z, if i set a multi higher then 50x cpuz still reports 5ghz as speed even if i have it @ 51x, 52x, etc...
VID is easy to check. (*edit* users only have to set AC/DC loadline to "1" on gigabyte boards. Asus boards have this as default

Check VID at x50 core/x47 cache then at x51 core / x48 cache.

the VID should range from 1.175v to 1.250v.

[email protected] ghz, RX Vega 64, 32GB DDR4, Gigabyte Aorus Master, Seasonic Platinum 1000W, Corsair 760T
Alt: MSI GT73VR Throttlebook with 7820HK @ 4.7 ghz, GTX 1070 MXM TDP mod to 230W, 32 GB RAM

Quote: Originally Posted by sakete View Post
Well, I want you to know I have an academic degree in speculation.

Last edited by Falkentyne; 05-21-2020 at 07:42 AM.
Falkentyne is offline  
post #7 of 1370 (permalink) Old 05-21-2020, 06:06 AM
New to Overclock.net
 
newls1's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Atlanta GA
Posts: 1,784
Rep: 46 (Unique: 34)
Quote: Originally Posted by Falkentyne View Post
Please boot at 5 ghz core, 4.7 ghz cache with SVID=best case scenario and tell me your IDLE VID (not vcore) shown in hwinfo64.
Make sure you have all power saving disabled. (you can also tell me your idle VID at 5.1 ghz, but I'm not sure if the VID will change if ring ratio is x48 or x47, try x48, just to report it there too).
Then I'll see if I can determine anything.
Here you go! I appreciate any and all help sir. Would LOVE to get a 5.1GHz stable OC going..
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	5ghz 10900k.png
Views:	622
Size:	226.4 KB
ID:	347886  


**Intel System** Asus Z390E Strix / 8700k @ 4.85Ghz / 32GB BDie @ 3200 CL14 / PowerColor 5700XT / eVGA 850w PSU / Sammy 960 EVO m.2 / MX500 250gb games SSD / 49" Samsung UltraWide 144Hz

**Games Only** Asus Maximus Formula XII / i9 10900k @ 5.3GHz / 32gb 4x8GB Patriot Viper DDR4 4400 @ 4133 / 2080Ti / Everything watercooled using Dual Loops and many 420mm rads


newls1 is offline  
post #8 of 1370 (permalink) Old 05-21-2020, 06:13 AM - Thread Starter
Facepalm
 
Falkentyne's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Riverside
Posts: 7,857
Rep: 456 (Unique: 317)
Quote: Originally Posted by newls1 View Post
Here you go! I appreciate any and all help sir. Would LOVE to get a 5.1GHz stable OC going..
Good morning.
You dont have the VID showing. You hid it in hwinfo. You need to unhide it.

Also you can go into your BIOS and look at the VF curve, or use the VF frequency tool graph or app (if its in ai suite) and tell me the 5 ghz VID there too, for the future.

[email protected] ghz, RX Vega 64, 32GB DDR4, Gigabyte Aorus Master, Seasonic Platinum 1000W, Corsair 760T
Alt: MSI GT73VR Throttlebook with 7820HK @ 4.7 ghz, GTX 1070 MXM TDP mod to 230W, 32 GB RAM

Quote: Originally Posted by sakete View Post
Well, I want you to know I have an academic degree in speculation.
Falkentyne is offline  
post #9 of 1370 (permalink) Old 05-21-2020, 06:21 AM
New to Overclock.net
 
newls1's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Atlanta GA
Posts: 1,784
Rep: 46 (Unique: 34)
Quote: Originally Posted by Falkentyne View Post
Good morning.
You dont have the VID showing. You hid it in hwinfo. You need to unhide it.

Also you can go into your BIOS and look at the VF curve, or use the VF frequency tool graph or app (if its in ai suite) and tell me the 5 ghz VID there too, for the future.
going thru the settings in hwinfo to figure out where it is to "SHOW" it... bare with me!

**EDIT** What is it actually called in hwinfo? Im just not seeing it. In that above pic, there is Vcore showing.. is that not what you are looking for?

**Intel System** Asus Z390E Strix / 8700k @ 4.85Ghz / 32GB BDie @ 3200 CL14 / PowerColor 5700XT / eVGA 850w PSU / Sammy 960 EVO m.2 / MX500 250gb games SSD / 49" Samsung UltraWide 144Hz

**Games Only** Asus Maximus Formula XII / i9 10900k @ 5.3GHz / 32gb 4x8GB Patriot Viper DDR4 4400 @ 4133 / 2080Ti / Everything watercooled using Dual Loops and many 420mm rads



Last edited by newls1; 05-21-2020 at 06:25 AM.
newls1 is offline  
post #10 of 1370 (permalink) Old 05-21-2020, 06:24 AM - Thread Starter
Facepalm
 
Falkentyne's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Riverside
Posts: 7,857
Rep: 456 (Unique: 317)
Quote: Originally Posted by newls1 View Post
going thru the settings in hwinfo to figure out where it is to "SHOW" it... bare with me!
Fastest way is to click 'restore layout' or 'restore order' or something in the settings.

[email protected] ghz, RX Vega 64, 32GB DDR4, Gigabyte Aorus Master, Seasonic Platinum 1000W, Corsair 760T
Alt: MSI GT73VR Throttlebook with 7820HK @ 4.7 ghz, GTX 1070 MXM TDP mod to 230W, 32 GB RAM

Quote: Originally Posted by sakete View Post
Well, I want you to know I have an academic degree in speculation.
Falkentyne is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Overclock.net - An Overclocking Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (1 members and 1 guests)
Nizzen
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off