Overclock.net banner

1 - 20 of 1251 Posts

·
New to OC.net
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #1
Greetings, first post on the forum. Used to play with an I5 2500k but recently upgraded to a Ryzen 7 2700x. Here are some issues I've had with it so far, I searched the forums and couldn't find anything...

My Build:
Ryzen 7 2700x
ASUS Prime X470-Pro
8GBx2 GSkill Sniper 3600MHz
Corsair 1000W gold PSU
GIGABYTE GTX 1060 3G Mini OC (Don't judge me, I'm waiting for prices or something new!)

Only Issue (Kind of a big one...): My fan headers will randomly shut off, causing my CPU fan to quit working along with all case fans. I can't seem to recreate the issue, it seems to be intermittent. I have, however, uninstalled the AI software that comes with the ASUS Prime X470 and it hasn't happened again since! So hopefully that's the current fix.

Successes: I am currently running 24/7 @ 4.15 GHz on the stock cooler and 3666MHz on the RAM. Temperature maxes out at 76ish when running 95 and consecutive CB15. Current CB15 is about 1870 and ultra stable. Max temp from gaming on a 1060 and doing regular browsing is 59.4C.

Max CB, which took my CPU to about 87C on the stock cooler was 1960ish, @ 3666MHz RAM and 4.25 GHz CPU, 95 pushed the CPU to overtemps. I may invest in a water cooler some day, but for now I like where I'm at.

Good luck with your builds/overclocks! I love the ASUS Prime X470Pro, looks a MILLION times better in person than even in the pictures. Beware there is a protective covering on all the plastics.
 

·
⤷ αC
Joined
·
11,240 Posts
If you uninstalled the AIsuite and it fixed your fan issue maybe your fan profiles haven't been calibrated.
 

·
New to OC.net
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #5
If you uninstalled the AIsuite and it fixed your fan issue maybe your fan profiles haven't been calibrated.
I did calibrate the profiles, even switched them to DC only and back. I'm hoping it's just a software issue, ASUS Tech support wants me to unplug all my fans and run ONLY the CPU fan, which will be the next step if the problem recurs after uninstalling the AI software, after that, they want me to RMA the CPU cooler, which if that happens, it's unfortunately going into the review and I'm just going to buy a water cooler.
 

·
New to OC.net
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #6
I'm looking for owners of this board to give me feedback about their experiences with it. Are you happy with your purchase, so far?
I love the way it looks..... and it so far has overclocked my memory flawlessly. Other than the Fan header acting up, I love it. Never had a BIOS with a mouse cursor, either... that's a blast! One bit of improvement (To the RGB side...) would be like a floodlight RGB over the ram... That would be siiiick.
 

·
Computer Enthusiast
Joined
·
2,884 Posts

·
Registered
Joined
·
60 Posts
AI3 is a disease!

I've had it cause nothing but problems on MANY Asus boards, and I find that it almost always eventually causes some sort of problem, or conflict. From personal experience, I implore you to manually OC your system through BIOS, instead. The suite is buggy, the temps and voltages it reports are wildly inaccurate. Use HWINFO64, for hardware reporting, if you can't use an actual meter.
 

·
Registered
Joined
·
89 Posts
May I ask a question?

I am interested in this board with a 2700x. I need DTS connect. Does this board offer it? I see it uses the Realtek® S1220A. In other ASUS boards this audio chipset does offer DTS connect as a feature. Would one of you owners please check and get back to me?!

Thanks!
 

·
Indentified! On the Way!!
Joined
·
2,928 Posts
I am interested in this board with a 2700x. I need DTS connect. Does this board offer it? I see it uses the Realtek® S1220A. In other ASUS boards this audio chipset does offer DTS connect as a feature. Would one of you owners please check and get back to me?!

Thanks!

I just built a system with this board and I see NO option to use DTS Connect with Windows 10 1803. Really frustrating. I installed my Creative Labs X-fi Titanium HD.
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
Hey guys, having troubles to find stable OC of my Corsair Vengeance LPX white 2x8gb 3000Mhz kit with my 2600x. Now I successfuly run on default 2133Mhz @1.2V. Tried docp profile with increased soc voltage (w/o that it couldn’t even post), but it crashed/rebooted. Tried manualy 3000Mhz @1.35V and @1.38V but still crashes and reboots. Tried lower frequencies aswell but it was just never stable. Any ideas for succesful OC?
 

·
Registered
Joined
·
45 Posts
Got mine with 2700x

G.Skill 3600 16/16/16/16/36 kit on Samsung chips, was not able to work on 3600Mhz without issues.
But I was able to setup memory on 3533 with 14/15/15/15/30.

Board itself feels good.
Except for one thing:
WHo the hell in Asus calculated VRM radiators. It only looks solid! I don't know what will be in overclocking, but I really want to measure temps on VRM, as even in stock I feel like it's pretty hot. Or MB I'm a bit paranoid.

But I really can't understand how such a radiator

Can make VRM cool.

Anyway, will measure temps on the back side of motherboard & radiator and post some results.
 

·
ObiwanShinobi
Joined
·
211 Posts
umm, software overclocks are not good bro.

do literally everything in the bios because with software, even a memory leak can screw something up, whereas with bios, nothing can other than a hardware failure. If I were you, I'd uninstall all software OC stuff, delete all the registries and folders and start BIOS overclocking/fan control. I mean they even have a GUI now a days. I remember when I had to overclock older systems by changing headers on the mobo lol
 

·
Registered
Joined
·
0 Posts
Just as a quick note - I had the same issue with the fans. In my case the case fans all stopped working and the cpu fan was running very slow. HWinfo showed deadly temps in the higher 90° C for the CPU and it was downclocking to ~3.4 ghz. I have AIsuite not installed, I do use Hwinfo and msi afterburner though. There are multiple posts around the net about this issue:

https://rog.asus.com/forum/showthre...teriously-stopping-on-the-ASUS-Prime-X470-Pro
This one mentions a theory quoted about the Super IO chip not digging getting prod by multiple programs.

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/8iykdf/the_asus_prime_x470_pro_has_been_nothing_more/
In this reddit thread multiple user confirm the issue aswell.

Dont buy this board.
 

·
Registered
Joined
·
2,178 Posts
1 - 20 of 1251 Posts
Top