Overclock.net banner

1 - 13 of 13 Posts

·
Banned
Joined
·
463 Posts
Discussion Starter #1
okay, im having problems with my computer i just build yesterday that i got from newegg (below). Im having problems with my onboard audio device (newest ASUS BIOS), first I had the nvidia audio chipset driver on there. Then that didnt work so i put the newest realtek audio driver from asus, and that didnt work. and to top it off every time I try and start BF2 (newest update) it crashes. This happends every time, ive even reinstalled windows 3 times, also the computer has crashed at least 10-15 times in the past 20 hours or so.....so if anyone can help me, or tell me what i should do, thanks.

Thermaltake XASER, Armor Series VA8000BWS Black Aluminum/Steel ATX Full Tower Computer Case

ASUS A8N32-SLI Deluxe Socket 939 NVIDIA nForce SPP 100 ATX AMD Motherboard

AMD Athlon 64 3500+ Venice (Model #: ADA3500BPBOX)

THERMALRIGHT XP-90C Heat sink with Vantec tornado case fan

Antec NeoPower NeoHE 550 ATX12V 550W Power Supply

G.SKILL Extreme Series 2GB (2 x 1GB) 184-Pin DDR SDRAM Unbuffered DDR 500 (PC 4000) Dual Channel

Albatron 7800GTX Geforce 7800GTX 256MB 256-bit GDDR3 VIVO PCI Express x16 Video Card Bundled with Call of Duty 2

Western Digital Raptor WD740GD 74GB 10,000 RPM 8MB Cache Serial ATA150 Hard Drive (main drive)

SONY White IDE DVD Burner With Black Front Panel Model DRU810A
 

·
Registered
Joined
·
1,006 Posts
i would suggest that you first of all flash ur mobo bios with the latest bios available from the asus website (make sure u backup existing bios). then install your windows again. make sure ur bios is configured properly and just to ensure that it is not a wrong setting in the bios, set the bios to default settings after you flash it. if u still have a problem, come back and inform us. we'll figure out whats wrong.
 

·
Registered
Joined
·
1,827 Posts
Did you download the new beta drivers from nvidia ...If so get rid of them ..get the 6.6 not the 6.7 betas ..they are awful at the moment......i tried them and i had stability issues
 

·
^^That's my user name^^
Joined
·
9,930 Posts
Quote:


Originally Posted by cyrixMII300

i would suggest that you first of all flash ur mobo bios with the latest bios available from the asus website (make sure u backup existing bios). then install your windows again. make sure ur bios is configured properly and just to ensure that it is not a wrong setting in the bios, set the bios to default settings after you flash it. if u still have a problem, come back and inform us. we'll figure out whats wrong.

Notice that he said he already flashed his...

Call ASUS..... or just redo the build, strictly following manufacturor instructions.... sometimes they have special ways of doing things... I know, it's a hardware problem... but I doubt it has anything to do with the BIOS.
Are you positive that the speakers are plugged into the line out plug? Yeah, I kknow.... stupid question... but it needs to be asked.
 

·
Banned
Joined
·
463 Posts
Discussion Starter #5
To answer everyones questions

I am flashing the NEWEST BIOS 1103 (I have 1009) in a couple minutes...

I have 6.7 beta drivers and Im going back to 6.6 in a couple minutes...

With the speakers, ive checked every hole in the board, and tryed EVERYTHING, so hopefully the BIOS and the chipset driver works...

ill come back and tell ya if they dont
 

·
Banned
Joined
·
463 Posts
Discussion Starter #6
i updated the newest BIOS

loaded like 3 different chipset drivers

and tried everything there is......

So, should i send back the motherboard and get a new one, do a RMA from newegg?
 

·
Premium Member
Joined
·
10,419 Posts
It's an Nforce chipset...the others are probly for firewire(1394)....if you have the original disk install those drivers 1st...then update....flashing the bios will help you as well...but make sure you have the speakers plugged in too...k?
 

·
Banned
Joined
·
463 Posts
Discussion Starter #8
Quote:


Originally Posted by PROBN4LYFE

It's an Nforce chipset...the others are probly for firewire(1394)....if you have the original disk install those drivers 1st...then update....flashing the bios will help you as well...but make sure you have the speakers plugged in too...k?

they are AMD nforce chipsets from nvidia website, 6.7, 6.6, and 6.8 x16 i think.

and i do have the speakers pluged in
 

·
Banned
Joined
·
463 Posts
Discussion Starter #9
and another thing, what would explain the crashing when i try and play HL2, or BF2? i havent even got to test my 7800GTX
 

·
Premium Member
Joined
·
45,674 Posts
POn hte sound... does that MB have the 10 pin for front case connectors?
If so make sure the jumpers are installed correctly. If not or some are missing you will get no sound.
Crashing... does it crash when not OCed?
 

·
Registered
Joined
·
2,454 Posts
maybe check the dump log for what is causing the crash.

are there any errors on the screen when it crashes? or does it just freeze up? sometimes, when i start bf2, it will act as if it's freezing up the computer, but if i let it sit there and do whatever it'd doing for a minute or so, it unfreezes. apparently that's a problem with the game that many people are experiencing.

other things to check would be the jumpers on the onboard sound hookup as mentioned.

also, if you have 4 dimms for your memory and 2 being used, double check the manual to make sure you have them in the correct dimms. when i first built mine, i had them in channel b, which technically shouldn't have matter according to the manual, however, i kept getting bsod's and frequent locks. i switched them to channel a dimms and never had a problem after that.
 
1 - 13 of 13 Posts
Top