Overclock.net banner
1 - 8 of 8 Posts

·
Registered
Joined
·
3,158 Posts
Discussion Starter · #1 ·
I have never noticed this before but after finishing an hour of playing BF3, I noticed that the Fans PWM are all at 0%. Is this normal?

2d1vhn7.jpg


EDIT: I went into bios and took a pic. Why does my mobo show those fans as N/A?

vsdikp.jpg
 

·
Registered
Joined
·
2,768 Posts
were they spinning? or just reporting 0% in HWMonitor?
 

·
Premium Member
Joined
·
27,881 Posts
What Sean asked.

What to do you have plugged into FANPWM0, FANPWM1 & FANPWM2?
 

·
Registered
Joined
·
3,158 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Quote:
Originally Posted by Sean W. View Post

were they spinning? or just reporting 0% in HWMonitor?
I don't know if HWMonitor is glitched or something but I believe they were spinning. I added a bios pic in the OP which shows those fans as N/A? Is there a setting that I have to enable for the mobo to control the fan speed or something? This is my old system in an Antec 300 case with 5 fans total.
 

·
Registered
Joined
·
2,768 Posts
open the side of your case and run prime 95. make sure the fans are operating as they should, if they are then its a non issue... if they dont ramp up like the should then there is something wrong...
 

·
Registered
Joined
·
3,158 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Quote:
Originally Posted by Sean W. View Post

open the side of your case and run prime 95. make sure the fans are operating as they should, if they are then its a non issue... if they dont ramp up like the should then there is something wrong...
If you look at my bios pic in OP, Chassis Q-Fan control is disabled, should I enable it? Why is my mobo showing the fans as N/A?

I'll try opening the side door of my case and see if ramp up like they should. Thanks.
 

·
Registered
Joined
·
591 Posts
Enabling the Chassis Q-Fan control should just allow to set the CHA FAN speed profile (silent, standard, turbo and manual).

The CHA FAN reports N/A in the bios when no fan is hooked in the header.
The bios should report 0 rpm instead of N/A if the fan was hooked in the header and doesn't spinning.
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
What make/model of fans are you using in that system? Are there any bios settings that might be switched off like FAN SPEED:IGNORE?
 
1 - 8 of 8 Posts
Top