Overclock.net banner
4081 - 4100 of 18808 Posts

·
Registered
Joined
·
154 Posts
I also took my time to remove the thermal pad from the Chipset and put Arctic MX4 instead ... the thermal difference is insane .. 10-15°C lower at idle with fan OFF ... when in the past it was sitting at around 50°C in idle with fan ~1600 RPM
 

Attachments

·
Registered
Joined
·
34 Posts
I also took my time to remove the thermal pad from the Chipset and put Arctic MX4 instead ... the thermal difference is insane .. 10-15°C lower at idle with fan OFF ... when in the past it was sitting at around 50°C in idle with fan ~1600 RPM
Congratulations! As I said above what they thought when they put such a terrible thermal interface.
 

·
Registered
Joined
·
25 Posts
Could me somebody explain, how to increase the wattage of the CPU by using the PBO and the F10c?

My 3800X stays around 107 W allcore. Any changes take no effect. It seems the wattage is locked down.
 

·
Registered
Joined
·
154 Posts
The top Chipset sensor (the value that is alone) was always sitting at around 61-62°C , now after hours of work on the PC it sits at 50°C. The second value is at 47°C , down from usually at 55°C.

Ofc values will vary with different cases with different airflow.
 

·
Registered
Joined
·
794 Posts
found a sulution for this and that! since i installed 3 new bioses and was able to use the rgb thing in all, what u need to do is go into bios save all your settings to a profile, select that profile exit and then u can turn on rgb, its biosprofile based, u can switch the rgb for what profile u have selected :) i only understod this now since i flashed 10c today and had the orange thing now, and i did not do the profile setup yet it did not work, gotta save the profile and select it, restart and now it works again like it did before :) good luck

btw anyone knows of a setting in bios were u can make the oc of the cpu be at max frequency at all times? i dont want to have it underclocking itself when i oc!
If you want your CPU to run @ max speed 24/7 you can use the high performance power plan in Windows.

Also you can disable C-States in bios
 

·
Registered
Joined
·
477 Posts

·
Registered
Joined
·
477 Posts
Have you ever seen a piece of software that had no bugs? Oh i forgot. "It's not a bug. It's a feature."


I'm using win 1909. I cannot even install the tools. Only RGB Fusion is installable running. When installing/running App Center i get BSOD at every single Logon. I reinstall all the software pieces and Win is fine and stable.
Sounds like Gigabyte should bring an update fast...

BTW: Lost my ExTemp1-sensor with last update of SIV...a little annoying.

Greetings,
Medizinmann
 

·
Registered
Joined
·
25 Posts

·
Registered
Joined
·
27 Posts
Hi all, F10C work well for me.

My memory is gskill F4-3200C14D-32GTZ (2x16) and i ve found a really simple setting to oc at 3600,3733 or 3800. Tested few days with all bios version, in real condition (long game session, compilation archlinux, rendering,etc..), work very well without crash or problem.

Before: xmp profile enable,select your frequency, ddr voltage 1,42, 16 16 16 16 32 48, vddg 950, soc 1100, cad bus 24 24 24 24, proc odt 53,3, and play with tRFC for low latency. Select your IF frequency.

Now: xmp profile disable,select your frequency, ddr voltage 1,35 (work @3600,3733,3800), 16 16 16 16 32 (don t put 48 or other value, stay in AUTO) . All others settings in AUTO . Select your IF frequency.

Your latency will be @67ns (not the best but very good) , but stable, no crash, don't need high voltage and don t spend time to try different tweaks just for 2-3 ns for nothing.

It s very simple and you stay @1,35v for 3600,3733,3800

Hope it work for you too , for me i stay @3733, better boost and results.;)
 

·
Registered
Joined
·
477 Posts
Hi all, F10C work well for me.

My memory is gskill F4-3200C14D-32GTZ (2x16) and i ve found a really simple setting to oc at 3600,3733 or 3800. Tested few days with all bios version, in real condition (long game session, compilation archlinux, rendering,etc..), work very well without crash or problem.

Before: xmp profile enable,select your frequency, ddr voltage 1,42, 16 16 16 16 32 48, vddg 950, soc 1100, cad bus 24 24 24 24, proc odt 53,3, and play with tRFC for low latency. Select your IF frequency.

Now: xmp profile disable,select your frequency, ddr voltage 1,35 (work @3600,3733,3800), 16 16 16 16 32 (don t put 48 or other value, stay in AUTO) . All others settings in AUTO . Select your IF frequency.

Your latency will be @67ns (not the best but very good) , but stable, no crash, don't need high voltage and don t spend time to try different tweaks just for 2-3 ns for nothing.

It s very simple and you stay @1,35v for 3600,3733,3800

Hope it work for you too , for me i stay @3733, better boost and results.;)
Would be great - wasn't lucky so far to push my RAM beyond 3535 MHz (G. Skill - F4-3200C14D-32GTZR) - no go - and I tried for hours with D-RAM Calc etc. - but I have 4x16GB.

Greetings,
Medizinmann
 

·
Registered
Joined
·
477 Posts
I set the limits manually, complete in all options, CBS and overclocking, at least PPT.
Now it boosts correctly.... strange... I think the implementation in the UEFI is incorrect. So long... It runs and bossts fine.

Thx
Well ist a bug - when setting EDC to 0 it defaults to 140A - but you cannot set it to any higher value - any other value will trigger the bug.

I set PPT and TDC to max. values of the mobo (Aorus Xtreme in my case 1300W and 700A) manually and EDC to 0 (mobo value would be 840A).

Greetings,
Medizinmann
 

·
Registered
Joined
·
27 Posts
With your boost problem, have you try with PBO setting given by "Marius A" ?


Vcore CPU = Normal
Vcore dynamique (DVID) = -0,10000V
Dont touch XFR, or AMD CBS, just this in AMD overclocking :
 

Attachments

·
Registered
Joined
·
477 Posts
With your boost problem, have you try with PBO setting given by "Marius A" ?


Vcore CPU = Normal
Vcore dynamique (DVID) = -0,10000V
Dont touch XFR, or AMD CBS, just this in AMD overclocking :
As I said...it's the known PBO bug…Any other value than 0 in EDC will kill your boost with BIOS Rev. F10a.

EDC set to 0 helps…

After that no problems with boost - one can put in values for PPT and TDC as well - no other changes needed - but EDC is broken in F10a (and F10c) obviously…

...and you can see it in HWInfo - with EDC set to 0 and PPT+TDC to mobo max. my CPU Package Tops out at 218W and CPU Boosts to 4,65 GHz on 2 Core, 4,59GHz on 2 more and to 4,61 on another core - all other stay around 4,45GHz...

With any other value in EDC CPU Package tops aut at 150W and the CPU never boosts beyond 4,525GHz - 3900x on Aorus Xtreme with Bios F10a that is…

Greetings,
Medizinmann

PS: My BCLK is set to 101 MHz - this also helps with boost... ;-)
 
4081 - 4100 of 18808 Posts
Top