Overclock.net banner

(Gigabyte X570 AORUS Owners Thread)

3383333 19218
Updated 6-30-19 Future home of the X570 Aorus thread.


https://www.aorus.com/event-detail.php?i=1083

AORUS Pillow & Screwdriver
($30 Value!)

























X570 beta BIOS thread: http://forum.gigabyte.us/thread/7098...ta-bios-thread


Aorus Xtreme = flagship , no chipset fan, 70A powerstages and IR direct PWM on 8 layer PCB , RGB commander , dual BIOS +switch , debug LED , ESS DAC, 10G LAN, 3xM.2, RGB commander thing
--> Buildzoid overview
--> Anandtech https://www.anandtech.com/show/14432...for-ryzen-3000



Aorus Master = overclocking features such as Debug LED/dual BIOS switch , IR direct PWM with 50A IR3556 on 6 layer PCB, fully finned heatsink + thermal backplate (Taichi has cosmetic backplate and Asus' lineup only has it on Formula) , 3x M.2 , ESS DAC, 2.5G LAN

--> OC3D unbox https://www.overclock3d.net/reviews/...ster_preview/1

--> Anandtech https://www.anandtech.com/show/14537...ie-40-m2-slots
--> Gearseekers unbox




Aorus Ultra = 3x M.2 , 12x 40A IR3553 powerstages with IR PWM with heatpiped fully finned heatsink on 6 layer PCB, wifi 6, functionally most of the same as Pro / Pro WIFI
--> Buildzoid breakdown



Aorus Pro/Pro WIFI = 12x 40A IR3553 powerstages with IR PWM on 6 layer PCB , heatpiped heatsink with fins on main finstack ALC1220-VB, rear USB port count, SLI support

--> Anandtech https://www.anandtech.com/show/14490...ithout-wi-fi-6
--> OC3D



X570I Aorus Pro WIFI = 6x TDA21472 70A powerstages on 8 layer PCB, backplate, wifi 6

--> Buildzoid breakdown


Aorus Elite = 12x Vishay 50A SiC634 powerstages on 4 layer PCB (the weakest board in the X570 lineup from Gigabyte) , WIMA audio capacitors (main non-VRM advantage over ASUS TUF X570)


Aorus Elite VRM analysis by Buildzoid

Overview from Kitguru

https://www.kitguru.net/components/m...ll-in-on-x570/
17441 - 17460 of 19219 Posts

·
Registered
Joined
·
154 Posts
My system exhibits something strange lately .. sadly i can't pinpoint it since i did a lot of things to it like Updating the BIOS and going to Windows 11.

Each time i copy something to an external USB drive or from my NAS to one of my internal SSD (the chipset Nvme, the CPU one i have not tested) the internet slows down, even pictures take forever to load, as soon as i hit pause to the copy everything loads in an instance.

Like what the hell ..
 

·
Registered
Joined
·
449 Posts
  • Rep+
Reactions: Dodgexander

·
Registered
Joined
·
989 Posts
Thanks, good to know. I guess I'll be holding off with the update then. Just spent about month stabilizing FCLK, can't deal with any more irregularities!
Evey single agesa after f11 are complete garbage for Zen2.

I'm on f34(not by choice, rebar for Zen2) and.... while I'm stable in games/stress test with 3800cl14 I had some weird things happening.

DF cstate needs to stay off, else about 1/4 post I get memory training failing

Also idle needs to be set to typical & power loading on
else I get event41(power off, 1sec, powers on by itself) due to cpu cores hitting 0.2w during idle
This brings the soc to 19w cpu to 3w on idle

The other option(global c state off) brings cpu cores idle to 8w. That's my last option, hope I don't have to use it. I think there's a 25mhz-50mhz boost loss.

None of these extra options are needed with F11.
 

·
Registered
Joined
·
491 Posts
Evey single agesa after f11 are complete garbage for Zen2.

I'm on f34(not by choice, rebar for Zen2) and.... while I'm stable in games/stress test with 3800cl14 I had some weird things happening.

DF cstate needs to stay off, else about 1/4 post I get memory training failing

Also idle needs to be set to typical & power loading on
else I get event41(power off, 1sec, powers on by itself) due to cpu cores hitting 0.2w during idle
This brings the soc to 19w cpu to 3w on idle

The other option(global c state off) brings cpu cores idle to 8w. That's my last option, hope I don't have to use it. I think there's a 25mhz-50mhz boost loss.

None of these extra options are needed with F11.
Both of my 3900X on 34 / 35D, and don't have the issues you are stating regarding changing settings related to idle power etc. That said, anything after somewhere around F11 made my 3800CL16 (GDM off 1T) memory settings unusable, and I was forced to drop to 3733/CL16 (GDM On or GDM Off 2T) for 100% stable system.
 

·
Registered
Joined
·
26 Posts
My system exhibits something strange lately .. sadly i can't pinpoint it since i did a lot of things to it like Updating the BIOS and going to Windows 11.

Each time i copy something to an external USB drive or from my NAS to one of my internal SSD (the chipset Nvme, the CPU one i have not tested) the internet slows down, even pictures take forever to load, as soon as i hit pause to the copy everything loads in an instance.

Like what the hell ..
on 35b bios
I updated to Windows 11. I had everything running great. Then on 9 Oct, I updated my Master x570 ver. 1.2 to the 35d bios from 35b and everything went to hell. I flashed back to 35b and uploaded my old settings from usb stick and everything back. I tried to just upload my 35b settings to 35d bios. That did not work. I will play with it later or wait for non beta version of 35 bios.
 

·
Registered
Joined
·
243 Posts
Both of my 3900X on 34 / 35D, and don't have the issues you are stating regarding changing settings related to idle power etc. That said, anything after somewhere around F11 made my 3800CL16 (GDM off 1T) memory settings unusable, and I was forced to drop to 3733/CL16 (GDM On or GDM Off 2T) for 100% stable system.
3900X here, too--no issues relating to F34 at all. I run 4x8GB at 3733 GD off/1t and have no problems--perfectly stable, as well.
 

·
Registered
Joined
·
154 Posts
on 35b bios
I updated to Windows 11. I had everything running great. Then on 9 Oct, I updated my Master x570 ver. 1.2 to the 35d bios from 35b and everything went to hell. I flashed back to 35b and uploaded my old settings from usb stick and everything back. I tried to just upload my 35b settings to 35d bios. That did not work. I will play with it later or wait for non beta version of 35 bios.
For now it seems that my issues went away after i updated my Intel LAN driver to the latest one on Intel's website!
 

·
Registered
Joined
·
106 Posts
My system exhibits something strange lately .. sadly i can't pinpoint it since i did a lot of things to it like Updating the BIOS and going to Windows 11.

Each time i copy something to an external USB drive or from my NAS to one of my internal SSD (the chipset Nvme, the CPU one i have not tested) the internet slows down, even pictures take forever to load, as soon as i hit pause to the copy everything loads in an instance.

Like what the hell ..
i am sorry but why would you upgrade to windows 11 in the first place when amd said its ****ed for all ryzen cpus for now .... damn... https://www.amd.com/en/support/kb/faq/pa-400
 

·
Registered
Joined
·
128 Posts
i am sorry but why would you upgrade to windows 11 in the first place when amd said its ****ed for all ryzen cpus for now .... damn... https://www.amd.com/en/support/kb/faq/pa-400
I'm using Windows 11 since months and i don't have any problem or perf issue. (except in AIDA64 bench for L3 cache)

Using F34 bios with 5950X and X570 Xtreme rev 1.0, 3900X with X570 master rev 1.0.

The perf overall is increased and the system is smoother. (in games, the fps are exactly the same, playing in 4K)

Auto HDR alone worth the upgrade to W11. (it's amazing on LG OLED C1-G1)
 

·
Registered
Joined
·
402 Posts

·
Registered
Joined
·
128 Posts
The 2 bugs in W11 has been resolved, update next week :

- The CPPC issue has been resolved. The AMD driver power profile is in the release process and targeted for GA release on 10/21. If it is needed before GA, AMD can share the driver directly with customers upon request.
‒ The L3 cache latency issue has been resolved by Microsoft. Microsoft plans to release the fix in their 10C Windows Update which is targeted for 10/19.
 

·
Registered
Joined
·
78 Posts
Guys, a friend of mine wants to buy from me my RAM which is 3600 CL16-16-16-36 it got me thinking maybe i should go with 3800 CL14 or even add some $ more over that kit and go balls to the wall and get 4000 CL14. If my CPU won’t do 2000IF I could try lower freq and tighten timings. Any thoughts?
 

·
Registered
Joined
·
444 Posts
Guys, a friend of mine wants to buy from me my RAM which is 3600 CL16-16-16-36 it got me thinking maybe i should go with 3800 CL14 or even add some $ more over that kit and go balls to the wall and get 4000 CL14. If my CPU won’t do 2000IF I could try lower freq and tighten timings. Any thoughts?
Did you try to push your current RAM to 3800 CL14? It seems like some users with a similar kit as yours have been successful at running those speeds with some tweaking. I only have a Hynix DJR kit that can't run as tight of timings but it does run 3800 and it is only a 3600 kit. I hate to break it to you, but there are not many people who can fun over 1900 FCLK without WHEA errors so I wouldn't waste the money on an expensive 4000 kit.
 

·
Registered
Joined
·
78 Posts
Did you try to push your current RAM to 3800 CL14? It seems like some users with a similar kit as yours have been successful at running those speeds with some tweaking. I only have a Hynix DJR kit that can't run as tight of timings but it does run 3800 and it is only a 3600 kit. I hate to break it to you, but there are not many people who can fun over 1900 FCLK without WHEA errors so I wouldn't waste the money on an expensive 4000 kit.
I tried, stopped testing @1.55V. My kit probbably won't do it.
 

·
Old crazy guy
Joined
·
4,905 Posts
I tried, stopped testing @1.55V. My kit probbably won't do it.
I have the 4000C16 and 4000C14 kits.
The C14 kit is indeed a better binning; lower timings and higher thermal ceiling.
But it's a thin difference for a big price gap.
 
17441 - 17460 of 19219 Posts
Top