Overclock.net banner

1 - 20 of 30 Posts

·
Registered
Joined
·
239 Posts
Discussion Starter #1
Hey Guys<br />
<br />
I have a pair of logitech x-530 5.1 speakers, but i cannot seem to get the full 5.1 sound.<br />
<br />
Ive tried setting my speakers to 5.1 and also even more but only sound comes out of 2 of them and the sub. 2 being right and left as 2.1 speakers are, no right back, no left back and no front centre.<br />
<br />
help?
 

·
Registered
Joined
·
4,996 Posts
what are the outputs on your sound card set to?
 

·
Registered
Joined
·
4,152 Posts
Do you have all three wires plugged in
 

·
Premium Member
Joined
·
3,341 Posts
<div style="margin:20px;margin-top:5px;">
<div class="smallfont" style="margin-bottom:2px;">Quote:</div>
<table border="0" cellpadding="6" cellspacing="0" width="99%"><tr><td class="alt2" style="border:1px inset;">
<div>Originally Posted by <strong>cgrado</strong></div>
<div style="font-style:italic;">what are the outputs on your sound card set to?</div>
</td>
</tr></table></div>
Yeah, remember to enable 5.1
 

·
Premium Member
Joined
·
5,703 Posts
If you're listening to music, most music is stereo so that is how it's supposed to play, some soundcards and/or speakers can allow you to make stereo play through 4 or all 5 of your speakers but there isn't much point to it, just leave it alone. Now if movies and games still aren't using 5.1 then you've got a problem, check your sound card settings and be sure they're set to 5.1 also.
 

·
Registered
Joined
·
239 Posts
Discussion Starter #6
ive got all three wires plugged into to thier respective color coded jacks<br />
<br />
i have tried to enable 5.1 before but the computer only recognizes 2.1 after a speaker test<br />
<br />
what can i do
 

·
Registered
Joined
·
239 Posts
Discussion Starter #7
im now using a Soundblaster Live 24 Bit card<br><br>
but i still cannot get the full 5.1, i guess what im after is getting the speakers to play all the same music, like cloning
 

·
Premium Member
Joined
·
10,178 Posts
Hey i have the X-530 logitech speakers and i ran into the same problem when i got them.<br><br>
I fogot to install a piece of software called "SoundMAX" that was on a CD that came with my motherboard.<br><br>
that will sort it <img alt="" class="inlineimg" src="/images/smilies/wink.gif" style="border:0px solid;" title="Wink">
 

·
Registered
Joined
·
239 Posts
Discussion Starter #9
cool, now next question<br />
<br />
where do i find this if i am running vista x64 instead of xp
 

·
Premium Member
Joined
·
2,448 Posts
for all the speakers to work while listening to music...open the creative control panel and set the speakers to 5.1 then set cmss to stereo surround. When playing games set cmss to "cmss" or "cmss2".
 

·
Premium Member
Joined
·
8,427 Posts
<div style="margin:20px; margin-top:5px; ">
<div class="smallfont" style="margin-bottom:2px">Quote:</div>
<table cellpadding="6" cellspacing="0" border="0" width="99%">
<tr>
<td class="alt2" style="border:1px inset">

<div>
Originally Posted by <strong>busa</strong>

</div>
<div style="font-style:italic">for all the speakers to work while listening to music...open the creative control panel and set the speakers to 5.1 then set cmss to stereo surround. When playing games set cmss to "cmss" or "cmss2".</div>

</td>
</tr>
</table>
</div>Yeah that's basically what you do. Only there's no need to change it to cmss or cmss2 for games since games are 5.1 and don't use stereo upmixing.
 

·
Registered
Joined
·
239 Posts
Discussion Starter #12
cant seem to do that<br />
<br />
i dont have those options<br />
<br />
keep in mind, im using windows vista x64, so i guess i would need x64 drivers for vista
 

·
Premium Member
Joined
·
7,245 Posts
<div style="margin:20px; margin-top:5px; ">
<div class="smallfont" style="margin-bottom:2px">Quote:</div>
<table cellpadding="6" cellspacing="0" border="0" width="99%">
<tr>
<td class="alt2" style="border:1px inset">

<div>
Originally Posted by <strong>Sin100</strong>

</div>
<div style="font-style:italic">Hey i have the X-530 logitech speakers and i ran into the same problem when i got them.<br />
<br />
I fogot to install a piece of software called "SoundMAX" that was on a CD that came with my motherboard.<br />
<br />
that will sort it <img src="/images/smilies/wink.gif" border="0" alt="" title="Wink" class="inlineimg" /></div>

</td>
</tr>
</table>
</div> I have exactly the same problem, the x530 not working properly. The thing is I did everything as it's written in the manual, but it simply doesn't work. The best I could get is 2.1. I don't have ADI soundmax codec on my mobo, i have the realtek.
 

·
Premium Member
Joined
·
10,178 Posts
<a href="http://neosmart.net/blog/archives/104" target="_blank">Files for vista?</a><br><br>
And make sure your set to 5.1 in your control panel > audio devices > Advance<br><br>
EDIT: oh yea if your onboard or non onboard sound card doesn't support 5 1 then <img alt="" class="inlineimg" src="/images/smilies/frown.gif" style="border:0px solid;" title="Frown">!
 

·
Registered
Joined
·
112 Posts
i get a wierd problem with this speakers as well. i have onboard sound, movies, games works well but some of my mp3 files sounds wierd, the instrument is so loud but voice is so low? any idea why? cant i get these speakers to work normally like some jackass old speakers how all speakers work the same time instead of sorround? how i turn it off?
 

·
Registered
Joined
·
239 Posts
Discussion Starter #16
1. Im running Win Vista x64<br />
2. My sound card is 5.1<br />
3. I still cannot get full sound<br />
4. I cannot go to audio properties and then advanced coz in vista they dont exist<br />
<br />
help?
 

·
Premium Member
Joined
·
10,178 Posts
sorry i've never been on vista yet, well the beta, but my bets is that because vista isnt complete and its just the trial i they might not support 5.1, i may be wrong though, i guess you will have to wait for software to activate it, software for vista x64!<br />
<br />
EDIT: ok i've been looking at your cards drivers and non of them seem to be for vista <img src="/images/smilies/frown.gif" border="0" alt="" title="Frown" class="inlineimg" />, i am unsure if you need these drivers to activate/unlock 5.1, can anyone clarify?!
 

·
Premium Member
Joined
·
8,427 Posts
I got 5.1 working on my copy of vista by installing the beta drivers from creative and then changing the speaker mode in the windows audio settings.
 

·
Premium Member
Joined
·
8,427 Posts
Right here, yo <img src="/images/smilies/smile.gif" border="0" alt="" title="Smile" class="inlineimg" /><br />
<br />
<a href="http://us.creative.com/support/downloads/download.asp?MainCategory=1&nRegionFK=&nCountryFK=&nLanguageFK=&sOSName=Windows+Vista+64-bit&region=1&Product_Name=Live%21+24-bit&Product_ID=10315&modelnumber=&driverlang=1033&OS=27&drivertype=0&x=33&y=12" target="_blank">http://us.creative.com/support/downl...pe=0&x=33&y=12</a>
 
1 - 20 of 30 Posts
Top