Overclock.net banner

1 - 2 of 2 Posts

·
Premium Member
Joined
·
3,617 Posts
Discussion Starter · #1 ·
A while back, I had issues with my internet. Well, I should say, the issues with my internet started. I have a 6mbps connection, usually get around 55ish ms ping to Vancouver. So when my initial problem started, I would have massive spikes that I'd notice in games. I started having the net_graph 3 open all the time in CS:GO, the problem was loss would go to 2-3%. I would disconnect and reconnect the phone wire from the plug in the wall and usually stuff would come back in time for me to stay in the game, and then everything was fine. Speeds would always be fine.

Then around 2 months ago, my speeds dropped off to about 1/10th of what I should be getting. Ping on speedtest was also in the 70's. ISP said there was a low sync rate that they could see, techs say all is well at the demark. At some point in there, the loss issue went away. I'm thinking now that the modem dropped it down to the lower sync rate because of poor wiring connectivity, and that somehow that allowed it to get a more reliable connection (and thus eliminate loss).

About a month ago, I received a new modem to test if that was the issue. The new modem made no difference, but using the new phone cable included made things bump back up to the speeds I should get. Ping dropped to 50ish levels, all seemed well. However, I get the loss spikes in CS:GO again. The unplug thing no longer makes things better.

I am thinking now that it must be something in the house. The landlord says the phone wiring was redone a couple years ago, so I think it must be something wrong at one of the ends of the cable. I can get the landlord to bring in an electrician, but I would rather not. The skibum lifestyle leaves very few days I want to be stuck around the house waiting for the repair guy to come. Seems it should be pretty simple for me to fix it, if I knew enough about the wiring to feel I could improve it, rather than make it worse. I'm good with electrical crap.

Any reading you guys could suggest that would give me a good cole's notes overview of it? Does it make sense that the home wiring is most likely the issue?
 

·
Registered
Joined
·
821 Posts
Quote:
Originally Posted by angrysasquatch View Post

A while back, I had issues with my internet. Well, I should say, the issues with my internet started. I have a 6mbps connection, usually get around 55ish ms ping to Vancouver. So when my initial problem started, I would have massive spikes that I'd notice in games. I started having the net_graph 3 open all the time in CS:GO, the problem was loss would go to 2-3%. I would disconnect and reconnect the phone wire from the plug in the wall and usually stuff would come back in time for me to stay in the game, and then everything was fine. Speeds would always be fine.

Then around 2 months ago, my speeds dropped off to about 1/10th of what I should be getting. Ping on speedtest was also in the 70's. ISP said there was a low sync rate that they could see, techs say all is well at the demark. At some point in there, the loss issue went away. I'm thinking now that the modem dropped it down to the lower sync rate because of poor wiring connectivity, and that somehow that allowed it to get a more reliable connection (and thus eliminate loss).

About a month ago, I received a new modem to test if that was the issue. The new modem made no difference, but using the new phone cable included made things bump back up to the speeds I should get. Ping dropped to 50ish levels, all seemed well. However, I get the loss spikes in CS:GO again. The unplug thing no longer makes things better.

I am thinking now that it must be something in the house. The landlord says the phone wiring was redone a couple years ago, so I think it must be something wrong at one of the ends of the cable. I can get the landlord to bring in an electrician, but I would rather not. The skibum lifestyle leaves very few days I want to be stuck around the house waiting for the repair guy to come. Seems it should be pretty simple for me to fix it, if I knew enough about the wiring to feel I could improve it, rather than make it worse. I'm good with electrical crap.

Any reading you guys could suggest that would give me a good cole's notes overview of it? Does it make sense that the home wiring is most likely the issue?
I have had that issue in old houses. I usually get around it by running a cat5/5e/6 cable directly from the demarc, along the outside wall... drill a hole in the wall, and throw an RJ-11 plate on the wall. Bypasses any nonsense done previously.

of course, your landlord has to be good with it before you do it, although I have not always asked. Sometimes you can hide the cable under an overhang, or tuck it up between boards (depending on the outside of the house).
 
1 - 2 of 2 Posts
Top