Overclock.net banner

221 - 240 of 521 Posts

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Could those be because of RAM issues? Have you used maybe testmem5 to confirm?
Switching "Power Supply Idle Control" to "typical" seems to do the trick. This should not be necessary with such a mature architecture but I guess it is.

I have a brand new Corsair 850w PSU as well...

Trying new bios now.
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
Can't go to BIOS/EUFI after flashing the latest BIOS? Anyone experiencing this as well? My pc just black screens whenever I press "delete" to get into the BIOS/UEFI. I just want to overclock my new Ryzen 5 5600x but can't. It boots into windows no problem though if I allow it.
 

·
Registered
Joined
·
59 Posts
It looks like the mobo is not compatible with 5000 series Ryzen for 100% for now. What's the highest frequency of your CPU?
 

·
Registered
Joined
·
113 Posts
Can't go to BIOS/EUFI after flashing the latest BIOS? Anyone experiencing this as well? My pc just black screens whenever I press "delete" to get into the BIOS/UEFI. I just want to overclock my new Ryzen 5 5600x but can't. It boots into windows no problem though if I allow it.
Post here with your issue.

The admins of that board are in contact with MSI and will get the problem fixed ASAP.
 

·
Registered
Joined
·
1,928 Posts
Anyone else having issues with the 5600X on x570 tomahawk ? It posts " sometimes" and if it does it works, but i cannot enter bios whatever I do, incase of boot it goes straight to windows. So i cant change anything, mem is 2133C15
Running the latest bios.
The board is fine runs without issues and bios works fine with 2700x
I ran CB20 on stock mem @ 2133C15 multi was 4210 and single 594
 

·
Registered
Joined
·
18 Posts
Omg. I switched from Asus C7H to MSI X570 Tomahawk bc. Asus bios department is slow af. Yesterday i ordered an AMD R7 5800X. I hope it will work out of the box with newest bios...
 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Newest Bios and switching to 5800x has fixed the BSOD issues for me now. I think this was most likely the beta bios having problems with idle voltage of the older CPUs.

My 5800x is boosting like a champ, goes up to 4850mhz on all cores. No issues so far.
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
HI!
x570 tomahawk
ryzen 3300x
rx 5700 xt red devil
crucial ballistix 16gb kit (2 x 8GB) 3600
adata XPG core reactor 650w

also i have
b450 gaming plus max
ryzen 3400g

The ryzen 3300x stuck on vga and boot leds, white lights steady on and no post, no beeps, no signal at monitor..
I change the cpu with ryzen 3400g on x570 tomahawk and works fine, i install 3300x on the other motherboard, b450 gaming plus max and works fine..
X570 tomahawk have the last bios 7C84v14.. i also tried all the versions of bios nothing, same results..
The b450 gaming plus max with 3400g cpu is from my brother's pc so i was lucky i could try different parts, all the combinations work perfect except tomahawk + 3300x
Any ADVICE??
 

·
Registered
Joined
·
113 Posts
HI!
x570 tomahawk
ryzen 3300x
rx 5700 xt red devil
crucial ballistix 16gb kit (2 x 8GB) 3600
adata XPG core reactor 650w

also i have
b450 gaming plus max
ryzen 3400g

The ryzen 3300x stuck on vga and boot leds, white lights steady on and no post, no beeps, no signal at monitor..
I change the cpu with ryzen 3400g on x570 tomahawk and works fine, i install 3300x on the other motherboard, b450 gaming plus max and works fine..
X570 tomahawk have the last bios 7C84v14.. i also tried all the versions of bios nothing, same results..
The b450 gaming plus max with 3400g cpu is from my brother's pc so i was lucky i could try different parts, all the combinations work perfect except tomahawk + 3300x
Any ADVICE??
Have you tried a bios reset using the jumper with the 3300x in?
 

·
Registered
Joined
·
24 Posts
Very weird , i have X570 Tomahawk + 3300X and zero problems with any BIOS ( i have tested all of them )
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Very weird , i have X570 Tomahawk + 3300X and zero problems with any BIOS ( i have tested all of them )
Very weird for me too, when i press the power button the debug led cpu light up for a sec and a fast blink for the rest of the leds, and then nothing lighting, cpu and vga fans spining and lights up.. that happens with the three first versions of bios..
7C84v10
7C84v11
7C84v12
At the last two versions 7C84v13, 7C84v14, when i press the power button the debug led cpu light up for a sec and then stuck on vga and boot leds..
no post no beeps no signal at monitor, only when i take the ram out it beeps 3 times..

And it's so weird that works fine with 3400g, as the 3300x on another motherboard..
On the other motherboard begins a second leds circle, cpu light up for a sec, vga for a sec and finally the boot, then i hear one beep and logo screen, but that never happen with x570.. 😭😭😭
I'm sure something is wrong with the bios x570, otherwise cpu it wouldn't worked with the other motherboard..
If someone has a similar problem before I return the motherboard..?
 

·
Registered
Joined
·
1,155 Posts
MSI X570 Tomahawk 3600XT/5800X work great 3800XT Crash on Idle/BIOS/Internet
My 5800X does boost to 5100Mhz on a couple cores,not that it makes a difference in anything.
You can read spoiler if interested ,I did not find a fix on idle/bios/internet crash
MSI X570 Tomahawk- BIOS 1.3/1.4/1.41/1.42 AMD Ryzen 3600XT/5800X work great without problems
MSI X570 Tomahawk- BIOS 1.3/1.4/1.41/1.42 AMD Ryzen 3800XT crash on Idle/BIOS/Internet on low loads. Heavy loads were fine such as mem test/prime95.

For some reason I could not get a 3800XT to work correctly over 4 days and it annoyed the hell out of me,so much so I actually returned the 3800XT.
So as mentioned above random crash in BIOS,desktop while idle and browsing the internet such as youtube.

Crashes had no information at all in event viewer just typical information.
Error says
(The previous system shutdown at 12:17:43 PM on ‎2020-‎11-‎07 was unexpected.)

Critical 2020-11-07 12:30:11 PM Kernel-Power 41 (63)
(The system has rebooted without cleanly shutting down first. This error could be caused if the system stopped responding, crashed, or lost power unexpectedly.)

GPU-RTX 3080
PS- 1200W
NVME- 1TB / 1TB
With/Without PCI-E adapter with more than 2 M.2/NVME installed


Things I tried on 3800XT.
Mem test 10+hours no problem
Prime 95 test many hours no problems
Multiple reseats of all items in computer-CPU/GPU Secure erase
Tested 600W PS
4 different BIOS-check above
DDR4 Ram from 2133Mhz-3800Mhz different timings and XMP profiles 1 stick/2 stick
Changing BIOS settings from disabling quite&cool/typical power supply/low power supply
Secure erase different NVME's from Intel 660P NVME 512GB/NVME XPG Gammix Pro 1TB/WD 550 NVME 1TB/M.2 SSD WD 500GB
Several installations of Windows 10 2004 on different combinations of M.2/NVME
Overclock /underclock CPU ,temperatures always fine and under 70 °C

So basically I could not resolve my issue with 3800XT crashing in BIOS/Idle/Internet
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
I have ordered a 5800X and x570 tomahawk and will be using usb bios flash with 7C84v14 as I do not have an older am4 cpu. This is my first time building a PC myself and would appreciate any advice on how to "not brick the motherboard" when flashing bios. Thank you!:)
 

·
Registered
Joined
·
1,155 Posts
There is really not much to flashing a BIOS these days.I have no advice but to download the BIOS you want and follow instructions.
I flashed my MSI X570 Tomahawk maybe 20 times this week alone on 3 different CPU's 3600XT/3800XT/5800X and never once crossed my mind to worry about bricking the Motherboard.POO why did I say that next BIOS flash I am bricked for sure.:)

Try this with your new 5800X and X570 Tomahawk.Set boost upto 5050Mhz for all cores

Cinebench 20
Single 653
Multi 6100+ I forget actual number ,but people like Cinebench scores for some reason.
 
221 - 240 of 521 Posts
Top